2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 [善良男生]擔心的心魔
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ☆可兒☆
go

[善良男生]擔心的心魔 [複製鏈接]

回復 18# 白色幽默 的帖子

樓主個簽名的確好正><
我記得之後路過既時候專登等睇佢一次完整版.....

睇完篇字海.....我要控制我既慾呀><(去溫書先~應承左女朋友溫的...唔hea啦><)
篇字海的確好中point=3="

哇 可兒寫呢篇文章最正點
現代愛情"捱"到2年..d人已經"嘩~~好勁"
竟然用的是"捱" 去形容!!
唔好只係去睇反面既野!!

我地可以睇睇正面 睇睇反面
d 白頭到老 佢地擁有咩特質?
現代d人 又擁有d咩特質去比較
從而知道... 究竟發生左咩事!!!!

上一輩  唔會有甘多 咩野離婚 分手個d
再上上一輩就更少 當時兵荒馬亂..死人多過分手..
所以當時大多人因戰爭 因死亡 從而更懂珍惜!

因為時代唔同
亦因為宜家既人 責任感 根本唔及我地 老豆老母果一輩   
甚至係一代不如一代!!     
其實感情有分年代咩??  
只係唔同年代既人 佢地既道德觀念唔同 差別好大   
先會有個假像 認為 現代愛情唔可靠!  

其實唔可靠既 唔係愛情 而係人....
因為我地近代人習慣放縱自己  唔習慣去控制自己..
先會覺得 好似好多野都難受自己操控 !  
從而質疑愛情 質疑對方 質疑自己!!  甚至恐懼 擔心!!

真係眼見好多父母既一代都係盲婚啞嫁 要用相親黎結婚 毫無感情既婚姻都可以維持到現在
亦都有部份父母因為維持唔到婚姻 而選擇離婚收場
令到好多年青既一輩認為 婚姻不再可靠 只係想拍下拖就算

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 紫靈姬 於 10-2-23 09:35 PM 發表
哇 可兒寫呢篇文章最正點
現代愛情"捱"到2年..d人已經"嘩~~好勁"
竟然用的是"捱" 去形容!!
唔好只係去睇反面既野!!

我地可以睇睇正面 睇睇反面
d 白頭到老 佢地擁有咩特質?
現代d人 又擁有d咩特質去比較
...

妳都打得好好,注意到依家青年人對婚姻既態度,

依家社會雖然唔同舊時上一代咁,

但仲有好多結左婚既人都有珍惜兩個人之間既相處,

我相信人會隨著年齡大會識諗往後既日子佢地係需要咩既愛情幸福,

適者生存,所以又唔洗太擔心既.

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

回復 23# MANDY 的帖子

係丫~~~ ^o^

幸好還有借鏡呢~~!!

笑傲無雙

唉,而家d人都未玩夠,拎真心出黎hurt既就係自己!!世上變質了,也許沒有愛情會更好

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 Ka~家 於 10-2-24 05:02 PM 發表
唉,而家d人都未玩夠,拎真心出黎hurt既就係自己!!世上變質了,也許沒有愛情會更好

所以識人必定要睇清楚同了解先好做下一步既關係.

其實好多時有啲人都無辦法將心比心
某些人會單靠外觀黎 衡量係咪鐘意一個人 太過膚淺
根本連真正既佢都唔了解 就話鐘意 到最後受傷係咪有點活該
有些人經歷左無數挫折都還沒想得通 遇到壞情人傷害自己
令到對愛情產生恐懼 認為每個人一樣對待自己
開始變得唔相信任何人 包括自己都唔敢相信
對愛情失去信心 會以報復心態去對待愛情 呢個方式係咪正確呢
有冇諗過人其實每個性格都唔同
你可以感受到對方係咪對你付出緊真心
無錯做受害者好慘 但應該要懂得反醒下自己
有冇帶眼認人 夠唔夠了解對方 先會有咁既結果
可惜現在呢個觀點真係好難改變 只要做好自己就足夠了
已有 1 人評分Good 收起 理由
☆可兒☆ + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 03:31 PM , Processed in 0.032172 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存