2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 集體回憶分享活動 [2010年3月24日結束]
樓主: S!u粉
go

[分享] 集體回憶分享活動 [2010年3月24日結束] [複製鏈接]

原帖由 S!u粉 於 10-3-7 09:47 PM 發表
其實魔力2本身係幾好玩既GAME,,而且有一定潛力去發展
但現在冷清的情況令人傷感
代理商唔幫手-0-,, 玩家就算自發性舉辦更多活動都留唔住各位玩家
而家唯有更新,,才可吸引玩家回流
我唔希望魔力2只成為一隻只係為 ...

重點係魔力其實係一隻幾講求合作性既game
由戰鬥系需要mp, 裝備, 水等而引發出生產系
而生產系與生產系之間又會不停的交易活動
即係廚c 搵獵人, 藥c 搵伐木等
但係生產系係後期只係不停製作高R系統用品 (因為大部分玩定都開始封頂追裝)
而且在公會制度下往往好多既製成品都唔會流出市面 (因為公會朋友仔優先) 囧
令到唔少中等lv玩家買不到佢地既需要既野而有放棄念頭
我估唔少玩家都曾經為左缺mp一事而出唔到團
低lv不在話下, 唔係叫lv2x~3x食蛋飯炒麵掛?
唔係fd底開既話真係米飯都買唔到個 (近戰系熱門需求品之一)
結果後期高lv既走得就走
條食物鏈就咁就斷左
無需求...變左無生產...之後斷埋採集系米路
引發起單機版魔力出現 (人人都自己採,掘等自給自足= =)
之後魔力變成點大家有眼睇
無人賣野, 無人開擋
但收野既玩家就好多 (講真魔幣係魔力2我覺得算好易搵先)
係咁既環境下點叫大家玩得開心 (已經未包特殊系既封c同風來= =)
所以一切都係惡性循環...
代理唔好>玩家流走>一個走就拉埋人轉game走>剩低班玩家想玩都無機會玩>代理見無人玩更加唔做野.............無限loop
不過我肯定以上情況一定唔只出現係魔力入面發生
其他online game都一定有
重點都始終係魔力2係一隻好game/_\ (我認我對魔力係有情義結!)
落得咁既下場真係..............唉

十週年勳章(賀詞)

原帖由 night29 於 10-3-8 12:06 PM 發表

重點係魔力其實係一隻幾講求合作性既game
由戰鬥系需要mp, 裝備, 水等而引發出生產系
而生產系與生產系之間又會不停的交易活動
即係廚c 搵獵人, 藥c 搵伐木等
但係生產系係後期只係不停製作高R系統用品 (因為大 ...

真係冇辦法
果陣我做R5防具同供應MP同HP藥
日日做完就清哂=_="
朋友+公會D人好多人一訂就十件廿件,,
MP就每人20-50SET=_=
因為D必需品真係用得好快,,尤其係防具果D,,魔師同傳師用袍,, 好快又爆一件
出技又唔慳得魔-0-" 我係傳師之前升LV下下超,仲要補都幾係野0 0"
日日係度整裝整MP果D,, 一整完,,D人就買哂=0="
到左後期,,少左批人做.. 我連訂單都清唔切了

原帖由 S!u粉 於 10-3-8 01:57 PM 發表

真係冇辦法
果陣我做R5防具同供應MP同HP藥
日日做完就清哂=_="
朋友+公會D人好多人一訂就十件廿件,,
MP就每人20-50SET=_=
因為D必需品真係用得好快,,尤其係防具果D,,魔師同傳師用袍,, 好快又爆一件
出技又 ...

其實我都好明白生產既難處
我估每個玩家都起碼都會玩過下生產
等稱升職+生態值問題<----屈j
已經令人好煩惱
又唔係個個玩家有一部電腦以上 (沙盤另計 )
所以一online就被人吹呢樣o個樣成經常發生既事Orz
壓力仲大過返工

當魔力做到R5裝個陣己經係末洛緊

真正逼死魔力2既 唔係d戰鬥系搵唔到米飯 搵唔到必需品

如果係好早期既 武防師/料理

個陣既武防價格 跟本就係賤價

一個R4杖 頂攻84魔攻 但攻73定唔知74 成本1400

但係我同你講 一把頂杖 都係講緊 4000蚊    咁低攻個陣不再話下 (一日賣到5把杖叫好)

跟本就無人買 之後就大量武防師走左

有人會話 咁開左封頂後咪好D   

但係問題就來啦  人地戰鬥系 打石打王 咁多樂趣 得閒玩下鼠纖 都可以搵得多錢過生產

試問又有邊個想玩生產  

真正逼死魔力2 生產系既  係D 有錢既(卜直)  但係又成日覺得D野貴

一隻寵幾十萬都係咁買 但係武防個幾百蚊都要嘈一大輪

十週年勳章(賀詞)

原帖由 oo星仔oo 於 10-3-9 09:25 PM 發表
當魔力做到R5裝個陣己經係末洛緊

真正逼死魔力2既 唔係d戰鬥系搵唔到米飯 搵唔到必需品

如果係好早期既 武防師/料理

個陣既武防價格 跟本就係賤價

一個R4杖 頂攻84魔攻 但攻73定唔知74 成本1400

但係 ...

其實我玩
魔力比較鐘意玩生產系=_="主要都唔係搵錢既,,因為基本上好多低星搵唔到食,,主要都係方便朋友
不過到左後期- -個個只會訂5星/全頂
升lv既都講緊係4-4.5星
以我既經驗
升lv帽鞋多用r1裝屬裝,,而近戰系少用甲添
除左r5袍之外,,基本上ab帽鞋a頭盔甲靴b盾等,,人地都唔會常換,,只會同你訂5星/全頂,,佢地好多都比得起錢
但試問點能夠應付咁多需要=_=仲要果陣好少人做到r5,,帽鞋果d gr1-7多數都係4星或以下,,用寵擺檔也沒人買
全部都是開拓品-0-生態常滿,,但這樣就真的很麻煩=____="
不過人地始終寧願比多d錢買令野0 0"
到後期日日催我問我有貨(全頂)未,, 我最怕比人趕,,我已經出名好勤力整,, 免費幫佢地上埋屬同色石,,仲要催我 (在下的防師唔係正身ac度
三生都是生產系和擺檔中,,要散貨才有位 (大家都知r5的材料太多,,我一轉做40-80件,,需要位置太多囧)
所以後來不接訂單,, 整左出黎有人要就要,冇人要放係度0 0"

問題就係 個個要5星 但係佢地出幾多錢?

gr10做斧  做左200把斧  無1把係5星頂攻...

做完想賣貴d 10000蚊到 都會比人插

跟本個價格就賤得太緊要

我覺得一件普通r4/r5既物品 就算廢既都應該賣成本+500~600蚊啦

好DD更加唔只 前期我地1日可以賣幾多把武器? 5把定10把 跟本就無肉食

十週年勳章(賀詞)

各位俊男美女(不帥的都接受囧),, 回憶活動將於三月廿四日23:59正式結束
若有勇者想分享圖片,, 那要把握這次機會>w<"
讓大家能回味一下勇者在魔力2的經歷和日子

另外, 已發放圖片分享的勇者可以再次POST相上來, 同樣亦有分加
但是,, 不能與之前所POST過的重覆
(什麼情肉照,,什麼秘密快點POST上來嚕-0-"截了止便沒仇報 [在奸笑A"A])<-不知是對誰的說話呢-0-?
總而言之,, 希望各位勇者在餘下日子把剩下的圖片POST上來-v-b
感謝感謝~~請多多支持!

和GM一起作戰!!
GM條蛇扣人 6000一下!!

已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
S!u粉 + 10 + 1 =口=||條蛇超經典..!!獎勵獎勵

總評分:  威望 + 10  Good + 1   查看全部評分

好多人,觀唔到戰 FF.JPG
已有 1 人評分威望 收起 理由
S!u粉 + 10 之前D人成日放寵頂住=~=衰到死

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

其實魔2真係一隻好玩既GAME黎
以前好多人投訢魔2好多非法雙 開, 加上垃圾代理,令到魔2既人愈來愈少
我認為當年ic唔應該設計雙生人偶呢個道具,佢地應該容許一個帳號能夠免費創建多個角色而只可以登入其中一個角色(事實上,好多game都係咁做,如eco)
但係帳號就需要一個啟動碼,而啟動碼就可以買魔2新手包取得,IC可以set新手包為$5元,即係用$5就可以得到一個魔2帳號終生免費任玩魔2
雙生人偶就變左雙開道具(30天),即係玩家可以係同一個帳號同時登入兩個角色
我相信咁樣可以打擊非法雙開既情況,因為如果玩家要非法雙開就要比多$5,三開就$10,如果比人捉到封ac就會無左非法雙開ac數目x$5既金錢損失,相信會好有效打擊非法雙開情況
對於唔非法雙開既玩家,這個一個帳號多角色做法更方便玩家轉角色

十週年勳章(賀詞)

原帖由 alex827 於 10-3-29 05:28 AM 發表
其實魔2真係一隻好玩既GAME黎
以前好多人投訢魔2好多非法雙 開, 加上垃圾代理,令到魔2既人愈來愈少
我認為當年ic唔應該設計雙生人偶呢個道具,佢地應該容許一個帳號能夠免費創建多個角色而只可以登入其中一個角色(事 ...

eco好牙=_=
不過我有廿幾隻分身t0t (被巴!
以前魔力2好多玩家都唔建議其他玩家多開
因為會破壞遊戲平衡,, 變成自給自足
但後來人流失得太快
源料及必需品短缺情況隨處可見
影響遊戲,, 令遊戲難以運作

不過都係果句0 0" 如果IC係有心搞既話,,佢一定會留意到魔力2而家既處境
佢肯出面幫助玩家,, 梗有D玩家肯留低,, 什至回流
但佢根本冇心-0- 咁真係講咩都冇用嚕

個版都冇咩人黎喇, 隻game緊加唔洗講冇人玩,
點解仲未汁笠 -.-
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 11:58 PM , Processed in 0.051841 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存