2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電影討論區 8月12日Avatar : The Last Airbender『降世神通:最後的 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 包智杰
go

[觀後感] 8月12日Avatar : The Last Airbender『降世神通:最後的氣宗』hk膠名為(神風終極戰士) [複製鏈接]

唉...第一季又小小失望
好似卡通第2集呀袓寇捉呀晏 之後佢同御火師打  同袓寇打 用神通出水龍捲術(自己作的  佢都無用特技用 正係就o甘 fly 走就算.... 重有好多朋友都無介紹 虛子武士
卦師 巴圖 玉面狼傑特 真係.....唔知點好啦....20集 一集22分鐘到 可以宿到得94分鐘...   真係希望下季可以比多d特技睇就好啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 包智杰 於 15-8-2010 12:12 AM 發表

book2土,,book3火
你記住唔好睇啦....

2.3集先係精彩地方....唔知第2集會搵邊個女仔飾演Toph...
Toph
土強國第一富首戶(其實可以算得上是世界首富了)的千金小姐,12歲。從外表上來看似乎沒有人能夠注意到 ...

睇過一次後我死都唔睇

我真係冇咩試過睇一套戲睇到想訓

朝早睇左.
尾個到都唔知佢做乜.
整高D水..又唔係打佢D船
就咁降番低就算鳩數

十週年勳章(賀詞)

《神風終極戰士》 搞出少林阿凡達

【明報專訊】

雖然大受劣評,3D《神風終極戰士》(The Last Airbender)在美國仍能收入過億美元,是禮切沙也馬蘭近年較叫座之作。

這位美國印度裔導演憑《鬼眼》成名,他的鬼怪片我多數不喜歡,對這部更無期望,但觀感反而不太糟糕。儘管亂搞「東方」神功,卻不會差過不少西方神怪片,特技狂想則勝過「大話西遊」的華人鬥法片。

《神風終極戰士》其實把前幾年美國甚獲好評的熱門電視動畫片集《Avatar:The Last Airbender》改拍為真人主演大電影,原定三部曲,這是第一部。

故事十分東方式,把中國武林與印度神話結合起來,說天下分為水、土、火、氣(風)四國,各有神通術士(Benders)。獨有一個輪迴轉生的「神通王」Avatar能夠兼具四大元素的超凡異能。

話說火國橫行稱霸,要征服世界,流亡的南極水術士兄妹救起冰封百多年的光頭小和尚,原來他是真命Avatar,然而尚未練成四大神通。小兄妹就義助小和尚逃脫和苦練,他終於在北極冰火大決戰時發揮無敵神功,暫時得勝。

妙在電視動畫原作的圖譜有漢字,列明「水善,土強,火烈,氣和」,「群雄四分,天下一匡」。還說水法用太極拳,土法用洪家功夫,火法用北少林,氣法用八卦掌,並配上東南西北,春夏秋冬。

據說此片不及原作,又弄出似漢字非漢字的古怪符號,主要演員改為西人和印度人,引起原作迷和東亞裔不滿。不過此片仍然大打中國功夫大放東方法術,好像《少林寺》與《蜀山劍俠傳》的翻版。

童星諾亞靈格飾演小和尚就像少林神童兼西藏小活佛,樣貌、表情與武姿都不錯,水法小女俠也可愛,還有似白髮魔女的北極公主,以及飛行怪獸。火國落難王子與忠臣奸將亦佔戲頗重,然而很樣板。

全片無疑「假東方」,遠遠不及同樣大搞Avatar的《阿凡達》,但正如東亞片常有「假洋鬼子」,可見東南西北日益跨界混雜,互相影響,縱使錯摸也算有趣。

石琪

素材本來是好的
但不知是篇劇還是導演有問題

我己經係FOXY睇過.......老實講真係一般...........去得太快..無乜點交代.......

原帖由 ×葉仔× 於 10-8-16 09:35 PM 發表
朝早睇左.
尾個到都唔知佢做乜.
就咁降番低就算鳩數

你肯定無留心啦.........最後講到avater 聽左龍之精神~話唔可以傷任何一人~要佢地知道水既力量呀.....所以未整高d水lor>...最主要係比佢地知道水既力量可以好強

原帖由 ×葉仔× 於 10-8-16 09:35 PM 發表
朝早睇左.
尾個到都唔知佢做乜.
就咁降番低就算鳩數

你肯定無留心啦.........最後講到avater 聽左龍之精神~話唔可以傷任何一人~要佢地知道水既力量呀.....所以未整高d水lor>...最主要係比佢地知道水既力量可以好強

抄動畫版
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 09:12 PM , Processed in 0.034655 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存