2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新漂流幻境 飄流有個好冇品的人~
返回列表 發新帖 回覆
樓主: jacquelineso54
go

[心得] 飄流有個好冇品的人~ [複製鏈接]

謠言止於智者~.~ 讀下書啦;') 唔好以訛傳訛,人云亦云

人多的地方總是會有一些是是非非,在你生命中的某一個點,你會發現原來外界有對你不好的傳言。
也許你會感到莫名其妙,因為你沒有得罪人也沒有傷害人,卻遭受不好的待遇。
而這些散播謠言者大有可能就是你認識的人,一群人裡面難免會出現幾個小圈子。

一個小圈子裡的人總愛在背後討論另一個小圈子裡的人,而這些話題總是不好的,愛說別人壞話的人。
第一,你們沒有口德,人的嘴巴是用來說話的。
不是用來散播對別人不利的傳言,這代表你沒有尊重自己是一個人。
第二, 你們沒有品德,你們沒有立下好的心腸。
如果是在同一所學校就讀的,你們是同學身份或是朋友,你們是應該互相幫忙而不是互相數落。
如果你們是陌生人,那就不應該批評別人的事。

被中傷的,你們不要難過,不用嘗試去阻止他們。
因為嘴巴長在別人的臉上,我們也控制不了,只要我們知道我們是一個什麼的人就好了。
他們這樣說,是因為他們不了解我們。
我們應該要用樂觀的心情去面對,像我今天被別人中傷了。

我也沒有不開心,也沒有生氣,只是覺得可笑。
可是如果今天被中傷的人不是一個開朗的人呢?
那這些傷害人的話有可能會真的令他/她心理上或是生理上遭受創傷。
這只是取決於中傷的嚴重性而已,所以在你們講別人壞話的時候。

你們要想一下,如果有一天反過來換你們被中傷,你們會有什麼感覺?

哈哈;')  傻豬>.<  你地想做隻豬豬>.<  

謠言,往往是由無知和愚笨的人所製造出來的。他們沒有調查真相,單憑個人的無知見解去理解事情,然後還惡意地散播錯誤訊息,務求達到語不驚人死不休的效果。

我們雖然沒有辦法去制止謠言的產生,但我們有能力去阻止謠言的散播。只要我們多懷疑,多發問,真相總會出現,謠言總會停止。<------------講緊你地d無聊人喔

下 尼尼 你有病冇病:(
上次系game到嘈:)
系到話:都唔想同你哩d on 9仔嘈'晒時間
你甘講-.- 又叫人返game同你嘈 乜料呀;o
想嘈又唔嘈'
仲要吹到話我收人ac+昆狗囉^^
唔夠串就甘講?
死擦鞋仔
知系戈德個陣就話唔嘈^33^
你都幾擦鞋wor

都唔係好想同你o係文字上嘈交..你又唔敢出黎見人.....不過真係唔底得你d所作所為...
自己唔夠嘈又搵埋d乜柒紙扇~ 死o靚妹一個~ 對住d死o靚妹~ 想激我?想攻擊到我?你番大陸耕田吧啦..
你講既野 我只會跟朋友一笑置之 與眾同樂 咁好文彩番古代搵李白丫ma~

柒尼..o係隻game人地嘈你你就同人講" 做咩o係game嘈咁on9 "人地依家forum 嘈你~你又叫人番game嘈?你腦種草架?
成日扮野扮可憐 話人地屈你...講真~如果真係人地屈你..你更為要反省下啦..個個唔屈 屈你~ 你會唔會衰d呢?
更何況人地唔係屈你呢....唉~~~咩事要搞到自己咁折墮呢~
你洗唔洗番工....有冇錢..um..我諗應該冇人有興趣知..你都唔需要同大家分享。

忍影世界

原帖由 尼尼..... 於 10-10-9 04:17 AM 發表
咁我攪過邊個呀=.=你講得出嗎?我都好想知囉,你唔撚知,就咪撚扮知啦,你又知白戀唱我咩,可能佢自己身有屎姐,仲有,我係屋企做咩關你撚事呀,我有錢,你吹呀,我係唔使做呀,唔撚得咩,阻撚到你呀,憎我你可以唔撚理我架,使撚你 ...

無做過就吾洗理佢啦 句句[撚]字 你係心虛牙@@?~有無聽過句野叫清者自清

忍影世界

原帖由 紙x扇 於 10-10-9 04:22 AM 發表
哈哈;')  傻豬>.<  你地想做隻豬豬>.<  

謠言,往往是由無知和愚笨的人所製造出來的。他們沒有調查真相,單憑個人的無知見解去理解事情,然後還惡意地散播錯誤訊息,務求達到語不驚人死不休的效果。

我們雖然沒 ...

佢地係無聊人?I don't think so.呼籲人地唔好同某人某人約會而已,警方有時都會呼籲人地架啦o.o
就算佢地係無聊人,但係你回應佢地,你又同佢地有咩分別?

報警啦
如果是真的話

可憐..真可憐...真係好可憐.......

um..`  ;S.  無野回應-".((白撞;S?

小白`字-_-`
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:20 AM , Processed in 0.027731 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存