2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 初買的天竺怎麽了
樓主: 娜娜來了
go

初買的天竺怎麽了 [複製鏈接]

我想問如果我去旺角買天竺之後又要撘一粒鍾左右既車程
會唔會影響到天竺?!

一定會,建議不要用店家提供的盒仔,店家會係盒入面擺木屑,天竺鼠受驚會到處亂竄,屑屑會整到只眼,我都係一個鐘頭都車程,我衣加要洗600蚊去醫鼠鼠只眼

建議自己帶動物移動箱,放D乾草即可,鼠仔係感緊張情況下好難會尿尿,同便便,當然有天然貓沙最好

千奇五好買會粘起既貓沙,版主係上面寫左D合適既貓沙,你可以去搵下啦

回復 22# 娜娜來了 的帖子

THX
本來打算唔買個攜箱但聽你咁講真係要買
我打算買木屑沙
如果岩岩買佢返黎幾時先需要幫佢沖涼?
我有好多野問xd

我就未同只野沖,因爲眼發炎,但係人地話五係日日沖,夏天一個星期一次,冬天就兩個星期

當然五好洗住,人地都唔識你,點會肯沖涼

爬過文啦,有人話木屑沙飽和會崩沙

紙沙好用,我段股版主一定係用澳洲培力環保紙沙,爬過人地D文話黎只係好野
同版主所描述D差不多相似,我聼日就去買來用下先

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 娜娜來了 於 10-11-8 10:29 PM 發表
我住屯門阿,太遠啦,仲要過海,其實我傢樓下都有寵物用品,我係想知包裝同形狀,方便我去購買

我仲有一個謎思,大便要怎麽清?

其實係這樣的,天竺鼠係草食動物,自當會食自己大便的
但係聼我以 ...

你講既情況係正常 而天竺亦係到處痾便便同尿尿的 但都算可以改善少少 但唔可以完全

我係籠中擺放左個wc俾佢用 而wc旁邊就放一個乾草架同水樽 只要小天開餐時都一定要站係wc上便先可以 所以便便同尿尿得到改善

而wc你一定要用有隔網果種 要令小天唔會踏到便便尿尿 但當然其他空閒時間小天一樣會到處痾 但衛生就改善到好多

而當你會放小天係屋企到處走時 便便係冇得避免 但如果尿尿就可以痛罵佢一餐 然後就把小天放回籠中唔俾佢出黎幾日 佢自然會知錯

但小天本來就係冇記性既小寵物 每隔一段時間就會唔記得唔可以到處尿尿 所以耐心教佢係好重要

而我就冇見過小天食大便 吃草動物唔係每個品種都會吃屎的 而小天磨牙係唔需要磨牙石之類 吃乾草已經係一種好好既磨石活動

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 rring147852 於 10-11-8 11:15 PM 發表
我想問如果我去旺角買天竺之後又要撘一粒鍾左右既車程
會唔會影響到天竺?!

用一個硬身紙袋 入面放d布碎就ok

原帖由 rring147852 於 10-11-8 11:36 PM 發表
THX
本來打算唔買個攜箱但聽你咁講真係要買
我打算買木屑沙
如果岩岩買佢返黎幾時先需要幫佢沖涼?
我有好多野問xd

臭就可以沖 冇分時間 宜家天氣開始涼 沖完記得用暖風吹乾

我每星都幫小天沖涼 每個月都會剪毛一次 因為我養係長毛種

而小天熟睡中一樣會痾便便同尿尿 所以清楚好重要

原帖由 娜娜來了 於 10-11-8 11:56 PM 發表
我就未同只野沖,因爲眼發炎,但係人地話五係日日沖,夏天一個星期一次,冬天就兩個星期

當然五好洗住,人地都唔識你,點會肯沖涼

爬過文啦,有人話木屑沙飽和會崩沙

紙沙好用,我段股版主一定係用澳 ...

我唔係用倍力 因為紙質太簿同太細 吸水力唔高 又易臭 每次都可以俾好多先可以夠用唔經濟 而且又貴

我股錯?版主不如鋪相啦,五洗我股來股去,五想做廣告就短信話我知拉

跪求版主神秘紙沙

都係要買,今日下晝不在傢,如果食左就弊拉,所以買左只純天然紙沙,係猜扁的粒狀,就算五小心食左都五緊要,不果我股不會食,我試過,完全無味

原帖由 娜娜來了 於 10-11-9 09:49 AM 發表
我股錯?版主不如鋪相啦,五洗我股來股去,五想做廣告就短信話我知拉

跪求版主神秘紙沙

我用既牌子名係:CAREFRESH

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-11-9 12:45 PM 發表

聽人講過carefresh original 好似話有陣味,唔知係咪?
Carefresh ultra 會唔會好d?

回復 26# ☆魔鬼皇☆ 的帖子

請問我放木屑沙係裏面再帶佢返黎都ok?

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-11-9 12:45 PM 發表

原來係黎只,我見D網友都係話黎只好,可惜我附近無

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

其實天竺鼠一隻幾錢架

原帖由 mingming1534 於 10-11-9 05:15 PM 發表

聽人講過carefresh original 好似話有陣味,唔知係咪?
Carefresh ultra 會唔會好d?

冇味wo 我用左成年都有 次次買都係最大包裝果隻

原帖由 rring147852 於 10-11-9 06:28 PM 發表
請問我放木屑沙係裏面再帶佢返黎都ok?

唔建議木屑

原帖由 娜娜來了 於 10-11-9 07:23 PM 發表
原來係黎只,我見D網友都係話黎只好,可惜我附近無

真係唔錯 我都介紹左俾好多人用 反應都good

原帖由 loveyoujj520 於 10-11-9 07:47 PM 發表
其實天竺鼠一隻幾錢架

便宜到百多元 貴到近千都有 看品種而定

其實係旺角多數都係逆毛天竺,大概350,我只就係350

傳説i love rabbit有賣中國葵鼠,一只4x但係,有人買過3只,全超速死
我去愛兔果陣得一只逆毛係入面,無見葵鼠,可能未返貨

我只要只沙食落肚五會出事就ok加拉

不過我見鼠鼠就無食沙

不過我發現左一件事,他係肚下搵野,並食,口嚼嚼,我初初以爲他食砂紙,但係面前就有砂紙,何必係肚下面搵呢?所以就五知他食緊D咩,版主有無情況

我見網上都有人同我一樣,但係得一個人係感

我極度懷疑他在清潔下體

原帖由 娜娜來了 於 10-11-9 10:34 PM 發表

我只要只沙食落肚五會出事就ok加拉

不過我見鼠鼠就無食沙

不過我發現左一件事,他係肚下搵野,並食,口嚼嚼,我初初以爲他食砂紙,但係面前就有砂紙,何 ...

天竺係一種好可清楚既小動物 你既既行為係小天自己清楚既動作

先會刷面 然後刷背 最後會刷肚同下體
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 02:05 PM , Processed in 0.040719 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存