2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Monster Hunter 3G tri [!!大整合!!]買USB網卡(WIFI手指),連線程式教學[XLINK+M ...
樓主: 笨瑋仔~
go

[!!大整合!!]買USB網卡(WIFI手指),連線程式教學[XLINK+MHP],Port Forward大解剖?! [複製鏈接]

router 點連上psp

2KF大型活動勳章 K歌達人

原帖由 kenny_hkc 於 11-2-13 11:15 PM 發表
router 點連上psp

小弟聽說回來 用router 所作連接的方法
理論上要在 router 上 匯入程式 把他變成可作 psp 連線
在電腦上 運行 mhp tunnel / xlink
控制 router 把數據 連上psp 送回 電腦

但是我所知道有數個問題
1.不一定成功[不同牌子也不同方法 (理論一樣)]
2.匯入後 那個router 不能作上網用 只能作連上psp來玩
3.ip很易會和別的玩家相同
4.連線不順暢機會比較大 也要學上轉換ip 等技術

因為小弟只聽別人說回來的
和他連線也只限用上 mhp tunnel 的日版
繁版 很多時還沒開始就爆ping了

琴日發現有個平台叫 PSPNETPARTY ( PNP )
咁諗住試下 今次用呢個我可以見到有人
咁我諗住 XLINK 應該無問題
點知真係玩到 ( 到訓為止都無問題 )

今日 我又用 XLINK 玩
都無咩問題 玩得好開心
玩到五點多 D 就休息喇
八點幾諗住再戰
點知今次唔得 ... ( 無論 訓練所定浴場 前者唔見有人開任 後者唔見有人係浴場
咁我又試下 PNP 但係我見到人 ( 不過無做過任何野 見到有人就出返去
咁又試多次 XLINK 但係都係失敗左 ...

知唔知係咩原因 ...
WIFI 牌子 : gw-usmicron

原帖由 nate0401 於 11-2-14 09:20 PM 發表
琴日發現有個平台叫 PSPNETPARTY ( PNP )
咁諗住試下 今次用呢個我可以見到有人
咁我諗住 XLINK 應該無問題
點知真係玩到 ( 到訓為止都無問題 )

今日 我又用 XLINK 玩
都無咩問題 玩得好開心
玩到五點多 D 就 ...

如果聽大大的說法 應該不是設定等方面問題 因為能在別的連接上
1.小弟個人的意見是 可重新把 網卡 插入電腦
2.先試一試看 pnp 方面有沒有問題
3.再回xlink 測試

**要留意的是右下方  / 連線程式 在psp連接上電腦時 有沒有給予連線情況的顯示

還有一個xlink 比較奇怪的問題是有時候會和房主撞車了 會看不見其他玩家 那只可以把 xlink 重新開啟才可解決

原帖由 笨瑋仔~ 於 11-2-15 12:01 AM 發表

如果聽大大的說法 應該不是設定等方面問題 因為能在別的連接上
1.小弟個人的意見是 可重新把 網卡 插入電腦
2.先試一試看 pnp 方面有沒有問題
3.再回xlink 測試

**要留意的是右下方  / 連線程式 在psp連接 ...

重開 XLINK 之後就無事了
唔該晒

借問一句 我見 D 人話轉做 HOST ( 應該係講緊人名下面既 HOSTING 吧 ??
咩叫轉做 HOST / 有咩作用 ?

原帖由 nate0401 於 11-2-15 12:46 AM 發表

重開 XLINK 之後就無事了
唔該晒

借問一句 我見 D 人話轉做 HOST ( 應該係講緊人名下面既 HOSTING 吧 ??
咩叫轉做 HOST / 有咩作用 ?

那方面不太知道
聽說回來的是指 可以把 一房人變成 兩個 host [連接位]
但是影響 及 效果 不太感覺有效....
我試找一找解釋吧=3=

十週年勳章(賀詞)

唉...新手呀-.-
開唔到房都算
點解我淨係入到集會所01 顯示我有登入
但話想轉集會所02 顯示我已登出 但係又冇登入02喎
入返01又有見到話有登入...
想話轉房都唔得....

原帖由 肥銘 於 11-3-20 11:10 PM 發表
唉...新手呀-.-
開唔到房都算
點解我淨係入到集會所01 顯示我有登入
但話想轉集會所02 顯示我已登出 但係又冇登入02喎
入返01又有見到話有登入...
想話轉房都唔得....

早安o.o"
先查看数个问题:
1.做不到房主,大大家中的电脑连接router 吗?
2.进不了集会所02 的程式是mhp tunnel 吗?
3.进集会所01可以遊玩没问题?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 笨瑋仔~ 於 11-3-21 09:40 AM 發表

早安o.o"
先查看数个问题:
1.做不到房主,大大家中的电脑连接router 吗?
2.进不了集会所02 的程式是mhp tunnel 吗?
3.进集&#20250 ...

有ROUTER
係MHP TUNNEL
只試過入,冇玩過,得集會所1係有人同入到去-.-

原帖由 肥銘 於 11-3-21 10:44 AM 發表

有ROUTER
係MHP TUNNEL
只試過入,冇玩過,得集會所1係有人同入到去-.-

1.连接了Router
请查看 8 楼的 Port Forward设定
打开了 Port Forward 就可以当房主

2.MHP Tunnel 设定内,有控制进入集会所的位置
图片如下:

设定方法:
检查ADHOC可用性 > 取消
PSP SSID自动搜寻 > 取消
使用PSP SSID 当作房间 > 取消

预设SSID [那个就是房间位置]

PSP方面游戏只要进入连线集会所01 就可以了
在MHP Tunnel 设定预设SSID选择后游戏重进集会所就可以了

SSID 清单在 六楼尾尾的引用中

十週年勳章(賀詞)

原帖由 笨瑋仔~ 於 11-3-21 11:14 AM 發表

1.连接了Router
打开了 Port Forward 就可以当房主

2.MHP Tunnel 设定内,有控制进入集会所的位置
图 ...

即係入到集會01就已經正常冇做錯?
咁之後我要轉做其他房呢?
如果要轉24號
預設SSID較24號?
PSP隻人再揀24號就係入到?

原帖由 肥銘 於 11-3-21 11:46 AM 發表

即係入到集會01就已經正常冇做錯?
咁之後我要轉做其他房呢?
如果要轉24號
預設SSID較24號?
PSP隻人再揀24號就係入到?

前者对 后者不对=3=
想进 集会所24
1.MHP TUNNEL - SSID是PSP_AULJM05800_L_MHP3Q023
[PSP_AULJM05800_L_MHP3Q023 = MHP3集会所24]
2.游戏进集会所01 就可以了[因为电脑和你的小P 用了集会所01对应的]

十週年勳章(賀詞)

原帖由 笨瑋仔~ 於 11-3-21 12:57 PM 發表

前者对 后者不对=3=
想进 集会所24
1.MHP TUNNEL - SSID是PSP_AULJM05800_L_MHP3Q023
[PSP_AULJM05800_L_MHP3Q023 = MHP3集会所24]
2.游戏进集会所01 就可 ...

哦 試到喇試到喇
入到集會所01 再到設定預設SSID 隻人就已經自動到到房@@
係咪咁啦?
之前就係冇留意預設SSID呢行~"~
D FD死O係到鬧-.-佢地用開 呢D細節都唔我講-.-

设定后 进可以了o.o"
简单点说:
1.ssid 位置设定就好像选择伺服器[集会所]
2.游戏进入连线[集会所01] 就好像[登入]
mhp tunnel 转换集会所 用那方法可以了

xlink可是不同的说=3=

重复一回:
电脑连接了Router
打开 Port Forward 就可以当房主
就是那样=3=

抱歉的说春卷近来小在那儿出现=3= 所以回复时间比较长=3=

已有 1 人評分Good 收起 理由
肥銘 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 02:48 AM , Processed in 0.035650 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存