2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AKB48 專區 一人一個認識AKB的故事
樓主: doggoddoggod
go

[討論] 一人一個認識AKB的故事 [複製鏈接]

睇Kaman rider W 見到入面有2個女仔幾靚,原來佢地係AKB48的板野友美同河西智美
之後我就去搵下AKB48的資料同歌,咁就成為飯了

初來報到!我是旭伯。多多指教。

其實知道AKB好耐,一直沒有太大注意。

去年個fan請我去看 AKB/SKE 澳門演唱會,才開始 細心研究

玩埋 PSP GAME之後,中晒毒!

已中毒

原帖由 kaolla_noochi 於 11-3-30 10:02 PM 發表
同樓上CHING 一樣,我之前都唔鐘意AKB 覺得佢地大堆頭+ 賣SEXY
不過就好鍾意NO3B(果陣唔知佢地係AKB O既人) ,因為N年前係MUSIC (應該係NO3B 第一次上MUSIC STATION)就覺得佢地唱得唔錯
到出神曲 果陣先開始鐘意A ...

所謂SEXY 咪又係得3個PV BABY!X3 ,馬尾,heavy rotation

其實一開始有o的唔係好知佢地咁多人想點...

但係又見到佢地好多節目咁咪DL泥睇下...

第一個睇既就係AKB週刊既上年既一年回顧...

睇完先知原來所有人都係有血有淚唔係玩玩下咁加入...

再者就係俾大小姐吸引住咁就踏上左AKB飯既行業...

我就係睇龍珠改認識的,龍珠改既ed2就係akb唱.我聽到覺得幾好聽之後就開始搵下有關akb既野,之後就成為了akb飯

原帖由 chankt03 於 11-3-31 10:18 AM 發表
睇Kaman rider W 見到入面有2個女仔幾靚,原來佢地係AKB48的板野友美同河西智美
之後我就去搵下AKB48的資料同歌,咁就成為飯了

我睇rider果陣都未完全係飯,只係因為睇先知有隊野叫akb48囉

我一向都有買遊戲雜誌G-ZONE
有一期附送既ACG-ZONE裡有一版係介紹Q10
我見到果個叫前田敦子既女仔好似幾可愛,於是就睇左Q10
之後我就俾啊醬萌到喇=_=
然後就開始搜尋啊醬既資料,發現她係AKB48既成員
咁我又開始對AKB48有興趣
第一次接觸AKB48既係真假學園
當時仲未分得到邊個打邊個=3=
只係知道啊醬,女王,優叔
但我亦都諗唔到我竟然被AKB48迷上了
最後咪醬仲做埋我既本命- -

BABY BABY BABY 被阿醬吸引 但未著迷 真正說認識AKB是由真假開始 慢慢地去認識唔同既成員 就咁睇片頭曲 果斷被女王超帥的造型吸引 之後就係各大論壇搵下AKB既料
跟住一睇埋AKB既綜藝節目[AKBINGO,週刊AKB,神TV,有吉AKB共和國,AKB XX等數唔完..]就發現每個成員不同的好 現在就成為一名DD了

有一排唔知點解突然想搵日本歌聽下, 跟住就發現左AKB, 一開始都會諗咁多人
邊會記得到邊個係邊個呀, 誰不知睇下睇下D節目, 就發覺自己勁鍾意呢TEAM人
本命係啊醬, lovetan, 呆菜, 宅姐, 女王, takamina, 優叔
咪醬, sae, yukirin, rie, 喵同mayuyu

唔知算唔算係一名DD呢??

原帖由 爆笑丸2 於 11-4-1 01:05 AM 發表
有一排唔知點解突然想搵日本歌聽下, 跟住就發現左AKB, 一開始都會諗咁多人
邊會記得到邊個係邊個呀, 誰不知睇下睇下D節目, 就發覺自己勁鍾意呢TEAM人
本命係啊醬, lovetan, 呆菜, 宅姐, 女王, takamina, 優叔
咪醬 ...

3個以上都算DD吧

我係上網見到akb48個名 跟住上youtube 搵佢地d片黎睇
跟住睇到river同beginner 依2隻歌~就開始留意佢地了

09年睇幪面超人認識到虎牙同tomomi
就開始搵料
最後變左takamina的飯

想當年(2008),我記得自己傻下傻下係youtube睇緊片,
點知禁下禁下,見到套校服之類既片!
之後就好好奇咁入左去睇
果一首就係桜の花びらたち2008 之後就迷上左AKB 特別是前田敦子,松井珠理奈

原帖由 BT2008 於 11-4-1 10:42 PM 發表
想當年(2008),我記得自己傻下傻下係youtube睇緊片,
點知禁下禁下,見到套校服之類既片!
之後就好好奇咁入左去睇
果一首就係桜の花びらたち2008 之後就迷上左AKB 特別是前 ...

要咁搵都幾難下wo- -

原來唔少人都係睇幪面超人w而識AKB(揮手)

認識AKB... 在10th 大声ダイヤモンド已經算認識了
當時有DL過SINGLE黎聽下 覺得都OK 但冇特別話要搵佢地既資料睇
可能10th 的封面拍濕身但頭髮很亂 有點糟... 所以沒去翻資料
電腦之後又死左 format 冇左又冇左回事
到18th Beginner上MS 2WEEKS後J2看到後(當時好像是看J家為主的)
被戴眼鏡既咪醬萌到 問頭仲去百度望邊個會戴眼鏡 以為係仲谷添-__-"
之後就一直搵AKB相關既資料 去睇下,聽番神曲咁
去到12月初上年終節目LOOP完又LOOP既BEGINNER 終於肯定係咪醬
成為AKB飯反而係10年尾既事了

之前都知akb,不過無咩留意!!
我其實係睇紅白2010果時先喜歡!!

當時佢地唱ヘビーローテーション時
被優子吸引到

但後期發現到咪醬!!被佢d努力吸引住直到而家!!

搵唔到紅白d片,有都好差畫質

一直都聽到AKB尼個名,但都無理過
直到有日突然諗起AKB48,於是係yahoo搵
睇真假,發覺佢地好特別,被深深吸引,不能自拔

原帖由 火龍道人 於 2-4-2011 12:12 AM 發表
之前都知akb,不過無咩留意!!
我其實係睇紅白2010果時先喜歡!!

當時佢地唱ヘビーローテーション時
被優子吸引到

但後期發現到咪醬!!被佢d努力吸 ...

紅白我有KEEP檔 係EXTERNAL度
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 02:54 PM , Processed in 0.127457 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存