2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 童話 貼圖區 及 原創故事 龍之力 BY野上 更新 第三話(15/6)
返回列表 發新帖 回覆
go

龍之力 BY野上 更新 第三話(15/6) [複製鏈接]

第一回   相遇                                       
係遠古時代,有一種力量,呢種力量叫做龍之力凡擁有呢種力量的人都可以有破壞性的力量,現在有一人隔左幾個世紀繼承左呢種力量,呢個人係故事的主人公,赫魯佢自己都唔知自己有呢種力量….
赫魯:讀左咁耐書,終於可以畢業啦!係時候出去冒險啦!
懷恩:你有咁弘大的理想,我屋企人叫我讀完書去做野!
芝芝:….哈哈,佢有咁多錢洗咩做野啊,係呢赫魯,等間可唔可以同你講小小野啊….       
赫魯:冇問題!
1個小時之後…..
芝芝: 赫魯,我可唔可以跟你去冒險啊….因為前幾日我的屋企人過左生,我冇依靠..比我跟著你啊..
赫魯:你諗清楚?我地一去冇回頭架啦…冇問題嗎?
芝芝:冇問題!
赫魯:咁好啦!聽日10點鐘囉好野係吉恩村水池等啦…
第二日…
赫魯:準備好未?我地出發架啦!
芝芝:好!咁我地去邊?
赫魯:嗯…我地去最近的史洞先啦!
(到史洞)
芝芝: 赫魯你好勁啊,一路上個D怪物你幾下搞掂!
赫魯:小兒科啦~
??:救命啊!!!
芝芝: 赫魯!
赫魯:嗯我地去救佢啦!!       
佢地聽到有人叫救命而且佢地見到一班小木偶追著一個女仔
??:有冇人啊,救我啊
赫魯: 飛翔之力注入劍中!劍之奧儀! 飛翔閃
芝芝:火神懷爾之力!火球術!
溫蒂:多謝你地救左我!
赫魯:唔洗多謝,係呢做咩有班小木偶追著你的?
溫蒂:因為呢到有個邪惡的史來姆之王,佢捉左好多人幫佢工作,我想逃走咪比人追著…
赫魯:可惡!咁都得…依加佢係邊,等我消滅佢之後救返哂啲人出黎啦!
溫蒂:佢地係最入個層..
赫魯:芝芝,我地行!
芝芝:嗯!啊…岩岩戰鬥個陣唔小心介傷左好痛啊…
赫魯:咁點算…洗唔洗返左醫院先?
芝芝:唔緊要好小野姐..
溫蒂:你坐低啊芝芝姐姐,等我幫你,光神萊特請你用你的光去治療佢,回復術!
赫魯:係光系魔法…溫蒂,不如你同我地一齊冒險啦!
溫蒂:真係…好啊!
                                 第一話 完
懷恩會係之後出現,小第第一次出文,唔好插咁勁

推推推推推

第二話 #12
第三話#17

建議使用書面語~暫時感覺不錯

gd.....................

e家先係吉恩村-,-
我想睇佢地上23令核心 合寵
再打次元大魔王wo

原帖由 無心愛戀 於 11-6-12 04:39 PM 發表
e家先係吉恩村-,-
我想睇佢地上23令核心 合寵
再打次元大魔王wo

1日2話  請期待@@

有d唔好 咁快有 飛翔閃 屎洞都出 飛翔閃了~"~
慢慢黎ma
講佢好垃圾既好似火影咁 慢慢如到人教佢開始變強
最後用破壞性既力量 打大佬 自己死埋 gd

我提您係童話影相 放埋上黎會仲好

原帖由 無心愛戀 於 11-6-12 04:45 PM 發表
我提您係童話影相 放埋上黎會仲好

好難@@"

十週年勳章(賀詞)

拍片更佳[&配音]0,0

令我重拾以前大地屎洞既日子

第二回  伙伴
上回提要: 赫魯同芝芝係史洞救左個女仔人叫溫蒂且得知史王的惡行,佢地決定出發消滅史王…
溫蒂: 赫魯,芝芝,為免一路上咁多戰鬥消耗咁多魔法,你同芝芝一人飲一支木偶變身藥水,之後帶我返去啦!
赫魯,芝芝:真係冇問題….?
溫蒂:嗯,冇問題…我相信你地,我地係伙伴!
之後,一路上佢地好順利咁帶溫蒂行到去奴隸區
小木偶1:兄弟辛苦哂!哼,咁夠膽走 “啪”  搞到我比大王話,呢一巴小小野~
赫魯:溫…
溫蒂:我冇野,仲頂得著…
小木偶1:帶佢入去!
芝芝(悄悄話):唔好咁衝動,忍住!
入到去佢地見到好多人…
溫蒂:赫魯,帶我去最角落頭到啊...
赫魯:好…
溫蒂:姐姐:’(
溫悅:妹!!小木偶大人,求下你地唔好再打佢啦,佢唔會下次架啦!
溫蒂:姐姐,唔洗咁緊張,佢地係我的朋友
一舜間光輝一閃赫魯之之變返原樣
赫魯:我係赫魯,佢係芝芝
溫悅:你好我叫溫悅,係溫蒂的家姐!
赫魯:唔好講咁多,快啲帶埋啲人走!
眾人:冇用架,我地試過好多次最後都比人捉返黎!
??:係囉,唔走咪岩囉乖乖地留係到咪岩囉,唔怪得頭先咁嘈,原來有啲外人入左黎,呵呵….
赫魯:邊個!
溫蒂:係史史..史…
史王:我係你好想消滅的史來姆王啊小子!
赫魯:哼,仲好搵你的時間都慳埋!
史王:哦…小子,,,你身體個種力量好得意@@
赫魯:都唔知你講咩..接招,二連斬!
史王:嘖,金神高登請你用你的金光化做我的盾啦!金光盾!
赫魯:竟然反彈!?
芝芝:火神懷爾請你用你的力量分比佢啦! 火焰刀!
赫魯:多謝你啊芝芝!, 飛翔閃!
史王: (閃避)係同時擁有元素控制同神之守護的女仔@@,唔可以睇小!不過你地都係走唔到架啦!小木偶們上!
溫蒂:家姐,佢地黎啦!
溫悅:小兒科啦!闇神達克用你的力量去破壞呢啲2打6啦! 空間爆裂術!
芝芝:火神懷爾之力!火球術!
赫魯:哼,點啊,你啲手下比我解決左啦!
史王:哈哈哈哈….!仲諗住咩大人物,釋放魔力!
溫蒂:呢種咁強大的魔力…
赫魯:芝芝,你帶其他人走先啦!
芝芝:但係..!
赫魯:快啲,溫蒂,溫悅,你地留低幫我啦!
溫蒂&悅:係!
芝芝:係…(唔通赫魯覺得我幫唔到手)..大家行啦跟住我!
史王:勇氣可嘉,我會用最強的魔法消滅你地!
赫魯:哼,打過至知!
溫蒂:光神萊特請你用你的光去保護赫魯祝福術!
溫蒂:闇神達克請你向你的術咀咒史來姆王!咀咒術!
赫魯:!!!力量上黎啦, 二連斬!
史王:你仲唔明,你冇可能打中我!想係後面打中我?
溫蒂: 光神萊特請你用你的光去攻擊史王,聖…
史王: 金神高登請你用你的刃去攻擊佢啦!裂金刀!
赫魯:保護,哼你估我係傻架咩,哈哈!
史王:咩話….唔通!
溫悅:闇神達克請你用最惡毒的魔法攻擊史王! 毒擊術!
史王:啊!!!
赫魯:哼,咁最小制止到你的行動!
史王:可惡!!!我竟然會…啊!!!召喚小木偶!!!!
溫蒂&悅:赫魯,小木偶交比我地啦,你上啦!!
赫魯:黎啦!!
佢同史王大戰左10幾個回合!
史王:小子!你應該冇咩力啦掛!睇黎你啲同伴都冇咩魔力!啊..啲毒!
赫魯:哼,你都係同我咁上下嫁姐!
史王:睇黎都係最後一擊! 金神高登請你用你的刃去攻擊佢啦!裂金…!       
赫魯:太慢啦! 飛翔之力注入劍中!劍之奧儀! 飛翔閃!
史王:啊!!!!!!!好小子….!!!!
溫蒂:好野!!!!!!!
赫魯:嬴了…我嬴了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
突然….
溫蒂:家姐,赫魯,你地睇下…睇下後面…
突然係地下室有人慢慢行緊出黎….

係唔係好緊張呢XD打得唔係咁好唔好比D意見@@XD                  
                               第二話    完

加油

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ※野上良太郎﹏ 於 11-6-13 09:16 PM 發表
第二回  伙伴
上回提要: 赫魯同芝芝係史洞救左個女仔人叫溫蒂且得知史王的惡行,佢地決定出發消滅史王…
溫蒂: 赫魯,芝芝,為免一路上咁多戰鬥消耗咁多魔法,你同芝芝一人飲一支木偶變身藥水,之後帶我返去啦!
赫魯,芝 ...
溫蒂:闇神達克請你向你的術咀咒史來姆王!咒術!...
史王:你仲唔明,你冇可能打中我!想係後面打中我?
溫蒂: 光神萊特請你用你的光去攻擊史王,聖…
史王: 金神高登請你用你的刃去攻擊佢啦!裂金!

基本上注意錯字便可同埋要留意下招式名
不過建議真係用書面語...

OKOK我會試下用書面語.架啦  希望多人睇支持下啦><!

推下先

第三話     龍之力
赫魯:呢鋪大獲啦….如果再有敵人出黎的話,根本唔夠體力同佢打…
溫蒂&悅:我地都冇哂魔力啦…
??:好耐冇見過陽光啦…
赫魯:你到底係邊個….!!!
??:!!唔通係你地打敗史來姆王!?
赫魯:冇錯,係我打敗的!!要殺殺我一個啦,放過我啲同伴!
??:(呢種咪係龍之力的魔力..唔通呢個細路..)你地唔好誤會,我係比史王一直困著左係地下室,都係多得你地我先出得返黎!
赫魯:咩話..咁都好啲…!
??:係呢你叫做咩名啊?
赫魯:我叫做赫魯,赫魯.雪夫!
??:!!!你係赫基爾個仔!!
赫魯:你係邊個,點會識我爸爸架!
??:唔好講咁多著,你地飲左支藥水先啦!之後搭著我!等我用傳粉返吉恩村啦!
赫,溫蒂&悅:嗯!
哈吉貝,用傳粉帶左赫魯,溫蒂同溫悅返吉恩村之後,佢帶左佢地三個去佢屋企
哈吉貝:你地坐低休息下啦,!
赫魯:等等…我要去搵我朋友,芝芝…
哈吉貝:放心啦,你朋友同埋救出的人都返左市鎮中心啦!
赫魯:話時話你係邊個,點解會比史王困著左係地下室…
哈吉貝:哈哈唔記得左我都仲未自我介紹,我叫做哈吉貝,係你爸爸赫基爾的朋友!史王捉著我係因為呢個大陸最邪惡的女妖要搵出龍之力的泉源同埋得到佢!
赫魯:你係我爸爸既朋友,姐係你知我爸爸係邊!?同埋你講既龍之力係咩黎架…
溫蒂:龍之力,可以擁有破壞一切既力量,係一種好可怕既魔力…
哈吉貝:赫魯,你慢慢聽我講,我地係12年之前接到國王的任務要我地去鎮壓各地的幻獸之王!但係佢地突如其來咁得到黑暗之力,我地根本唔夠打,我地仲要比佢捉左去研究龍之力…你爸爸接到國王的特別任務之後去左金銀城地下迷宮個到,佢的任務係封印7種龍之魂,之後佢封印左闇龍之魂,同埋放左係你身體入面…之後佢出發左去封印其他6種龍之魂!
赫魯:姐係話,我擁有龍之力…..!?
溫悅:世上最惡怕的力量竟然係你身體入面…
哈吉貝:放心,你身體入面的龍之魂仲未覺醒…
赫魯:咁我爸爸呢,佢會係邊!?
哈吉貝:我都唔知..但係我可以話你知其他6種龍會係咩地方!
赫魯:話我知…話我知係邊!我要去搵我爸爸!
哈吉貝:你決定左要去搵你爸爸?
赫魯:係!溫蒂,溫悅,你地會唔會同我一齊去?
溫蒂:我會,,我會跟著你去…
溫悅:我妹妹講到咁唯有我都去啦!
哈吉貝:好..咁你地記著,火龍位於玫瑰園係紅心女王的寳貝,水龍位於冥界洞窟係邪惡巫師戈爾歌守住,木龍位於威奇迷宮,有威奇女巫守住,金龍位於荷花仙境係布雷娜女巫守住,,土龍位於龍宮 係龍王的寵物,光龍係位於葛雷夏村,佢係同你一樣擁有龍之力的傳說中既大劍肯特!
赫魯:好,我地搵埋芝芝,準備出發啦!
                 第三回   完
@@有冇人可以提供7系卡拉的名><

元素控制和神之守護集於一身...很葡萄
金系卡拉:黃金飛龍
水系卡拉:福瑞龍
火系卡拉:火龍(大概)
光系卡拉:卡拉龍
闇系卡拉:霸王龍
木系和土系不詳~

原帖由 Seaton@Tung 於 11-6-15 05:02 PM 發表
元素控制和神之守護集於一身...很葡萄
金系卡拉:黃金飛龍
水系卡拉:福瑞龍
火系卡拉:火龍(大概)
光系卡拉:卡拉龍
闇系卡拉:霸王龍
木系和土系不詳~

哈哈小說啊ma唔緊要啦!

原帖由 ※野上良太郎﹏ 於 15-6-2011 17:23 發表

哈哈小說啊ma唔緊要啦!

如果係童話入面我諗白金加闇儀肯定爽死~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 06:59 AM , Processed in 0.037738 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存