2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 【純粹FF】ღ 我心目中的完美ONLINE GAME :D` ...
樓主: RECALL.凌
go

[其他討論] 【純粹FF】ღ 我心目中的完美ONLINE GAME :D` [複製鏈接]

笑傲無雙

要寫你呢隻game有排寫...

我心目中完美ONLINE GAME係 魔力1

==============================================
先感謝各位能看完小妹蠻長的幻想,我這個遊戲設定主要是現在的遊戲模式再混合自己幻想出來XD
【也許大家覺得有點不切實際,這是正常的,因為這是未來的遊戲,或者是應該稱為第二世界】,也就是現在所說的:「第三代網遊」
大多數靈感來至網遊小說及玩了多年ONLINE GAME的經驗~
遊戲設定並不代表什麼,其主要也是了帶出一個信念,希望將來能玩到這個信念的遊戲,
就是「我們在遊戲,並不是遊戲在玩我。」 把遊戲跳脫傳統的網遊模式!!!
小妹設定的遊戲架構並不重要,我開這個貼,只是希望大家想想,
為什麼我們總是在玩差不多的遊戲,為什麼玩遊戲不夠數個月人氣就減少了,為什麼不夠半年就合伺服器,
以前找一個遊戲停留2、3年很容易,為什麼現在的遊戲連半年也留不住玩家?
是我們玩家的心態變了?還是開發商和代理商當初的理念改變了?
遊戲的畫面,素質,玩家對待遊戲的態度等等…也是原因嗎? 

其實遊戲點子真的很多人也能想到,為什麼開發商不敢創新呢? 是因為害怕賺不到錢嗎?因為創新的遊戲,
害怕玩家不能接受,沒有保證,就好像中國有新的武俠線上遊戲,至少能短炒和有一定人流。。
每次看到中國大陸總是出一堆2.5 COPY GAME就一肚氣…囧…
更可惡的是把舊作轉名字變新遊戲…
然後,舊作的模組加點新東西改改東西然後就出了一個新遊戲,這樣對開發商是比較「穩賺」。。
我知道,開發商跟代理商是賺錢,但是賺得有良心好不好…不想新GAME>$>轉GAME>$>新GAME>$> 無限LOOP…

在這個利益的時代,我們在遊戲尋求快樂,卻愈尋愈寂寞。。。真的不想再轉遊戲了。。。我都忘了自己轉過多少遊戲…
愈玩愈找不到以前玩遊戲的感覺…
不過慶幸的是,這一年2011,我看見很多遊戲含有我心目中完美網遊的影子。。BS﹑上古﹑激戰2﹑凡人﹑九陰等等(沒有說的不好意思,還有很多)。

我知道,製造一個完美的線上遊戲,
還有很多問題需要開發商及代理商解決,例如:經費,伺服器負荷,ai,資源等等眾多問題。。。
PS:我沒有把這個遊戲設定成是現時能完全做到,很多也是”空想”。。
不喜勿插,理性討論,不知大家還有什麼好意見。。。XD
我會逐點加上去(更新於20/7/2011)
>Q<

首先,多謝P主咁敢於發言,因此,我都想就呢個題目發表下我個人意見

1. 關於你對遊戲設定,雖然有很多功能,但遊戲不會因此而變得好玩,功能過多反而難以入手。

2. 我不認同完美的ONLINE GAME只能有MMORPG方向的發展,我應為現在的市場過多同類遊戲競爭者,幾乎飽和,亦無新意可言,你所講的完美的ONLINE GAME,對於我而言是最大的缺陷。

3. 開發經常抄襲小說改篇,欠缺誠意,而且故事時代多以古代,極之欠缺新鮮感,玩網遊就像讀書,背後卻是一堆歷史包袱,根本毫無樂趣可言。

4. 玩"遊戲"不是免費的,要玩好遊戲,最好是購買主機平台遊戲,這讓你重新認識什麼是好遊戲,而不是免費但內容腐朽的MMORPG。

5. 要讓遊戲商創新,首先要玩家必須改變態度,轉遊戲係必須,這樣才可讓遊戲商得知玩家的取態。

6. 請勿向你認為不好玩的遊戲購買點數,不要以為這是你對公司的投資是,可取得更好玩的遊戲,
因為點數買得越旺,代表遊戲越好玩,高層一般只會看指標做人。多以不變應變,所以才會成就那麼多守舊而不創新的遊戲商。

最後,我建議樓主應立即停止玩你認為無聊MMORPG,花大量時間和金錢在此,跟本不值,不要再做井底之蛙,相比PC上的網絡遊戲,在其它平台上發展的遊戲反而更有意思更加好玩,一句講晒,凡是左"抄"右"炒"的中國網遊都是「垃圾」,只要記住這點,你才能走出困局,設計出你自己真正喜歡的Online Game,多謝大家。

P.S. 遊戲設計與遊戲設定是不同的,不好玩的遊戲怎樣設定也是沒用,最終只會成為"垃圾",樓主應在遊戲設計上多加思考,對遊戲的玩法提出創新的意見,並加以改良,這樣才能設計一隻好遊戲。

玩過星曲WEB 忍影世界

唔洗多謝

工程真大唷 我也很期待未來有這些遊戲

想問大大有無諗過這個遊戲出現好大嘅問題?
你講世界會跟住玩家既路向去進化,唔同玩家有唔同進度,城市會有出入,點解決?
這個遊戲只有單機可以玩。你嘅NPC SETTINGS 類似GTA IV,城市嘅SETTINGS都似。其他嘅設定ONLINE GAME 都可以做到。
其實你的幻想是不錯的。但係需要一些改動來令到這遊戲可以在ONLINE GAME 實現

笑傲無雙

點解唔期待一下九陰真經呢~~~佢目前公佈既系統,確實有幾分樓主你講既影子

其實好玩既online game一定要包含三個元素…
第一係玩家之間互動性
第二係遊戲性
第三係經常有新奇感
畫質呢d只係次要…

與其叫我玩隻靚到呀媽都唔認得既無腦禁滑鼠online
我寧願去玩好似童話天外魔力石器呢類2d game

如果遊戲係好玩既,老實講
就算係月費都會多人玩

相反依家d 開發商一味出埋d腦殘小學雞online
真係玩2分鐘都得覺浪費人生。

原帖由 laikinwah 於 11-8-1 04:19 PM 發表
其實好玩既online game一定要包含三個元素…
第一係玩家之間互動性
第二係遊戲性
第三係經常有新奇感
畫質呢d只係次要…

與其叫我玩隻靚到呀媽都唔認得既無腦禁滑鼠online
我寧願去玩好似童話天外魔力石器呢 ...

依家香港都出唔少呢d垃圾Online Game,又無遊戲性,又無新奇,又無畫質,互動性更加可以話係0,真係叫我等十分鐘down佢隻game泥玩下都覺得sin時間。

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

0n9 單機就得

笑傲無雙

嗯..我有1個想法
如果玩家死亡既話
唔可以即時番生 要等番一段時間 例如1小時咁
而且番生後的一段時間會有虛弱情況
戰鬥力大跌

十週年勳章(賀詞)

好大功程..................

彩虹彩虹

我又補充一吓
首先:取消晒現有常規介面,唔再有血條,魔法值等,冇人物介面,裝備介面,裝備使用直接係人物身上表現出黎
冇藥水可以一用就補,人物再唔係不停用水不停打怪
人物唔夠血或唔夠魔直接用人物狀態表現出黎,例如人物會出現攰既狀態,行路慢同受傷動作等等
回復要坐係到食野,休息回復,食物可以由身上道具或唔同玩家帶既食物黎組合,合出黎既有唔同效果,直接係畫面度表現
唔再係身上閃紅光藍光就代表用左,係有吃食物動作同唔同食物樣品
唔再有人物素質等資料,唔再有等級類別
人物不停重複一種動作會加強人物特性 (暗藏數值)
數值高低用人物身型,動作表現,例如:長期用重型武器或工具,雙手比較強壯和較大
如用智力較多側眼神零例或速讀較快,樣貌,身型會隨住能力高低而有所改變
取消職業限制,例如:騎士可以釣魚,可以生產可以做其他類別既野,所有以數值高低黎表現,如某能力高時某能力會被拉低
防止超人練成,又唔洗不停練其他人物,職業有分年紀限定,創人物有小孩,少年,成年,老年選擇,唔同年紀,身型能力有所不同,如肥人行得慢,老人智力高,成人耐力強,小孩靈活高,~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~地圖怪物唔再係不停係地圖出現,每種怪物有自己既生態系統,有草食,肉食類等等,有獨處有群居,唔再係任由玩家走埋去就打~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~頻道係系取消,人物交流只可以係身邊範圍溝通,可以用"咪",可以打字,防止洗頻,遠距離玩家可以寄信交流,寄信有距離,時間,地點分別,人物唔再享有飛地圖功能,大地圖可以用交通工具,如馬車或坐騎,坐騎可以到出租店租用,地圖唔再有轉點,一邊行一邊讀取,世界用圓球代表,不同種族語言不通,可以學別族語言,講得多熟練會加高,翻譯更快更多,冇技能熱鍵,所有技能會因應職業,地點,物件而互動,整個遊戲畫面清晰,唔再有多重介面阻住~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~人物視角限定近身,用人類視點觀看世界,世界物件有互動,房屋唔再係罷設,人物要食野,飲野先生存到,人物再冇多啦a夢百寶袋,唔能夠同時存在多個大型裝備道具,仲有好多建議,懶得打字,寫住咁多先

笑傲無雙

有生之年都冇機會玩呢到小雪d game

試下玩九陰真經
可能滿足到你

玩過星曲WEB

首先唔好咁認真 講得係FF既GAME

好明顯 係完全無視現實條件

然後 對於技能 我都係好想有自創

但我既自創同你有幾大出入下

我所自創既技能係希望可以隨心所欲 亦即係有人所提及既網遊

如果隻角色能隨你意思黎移動 而且被怪打又會有特別既感覺

玩落去真係好正

不過我覺得ONLINE GAME既發展係會有限度 呢個唔關科技水平事

而係 如果隻ONLINE GAME好好玩 甚至同現實完全相反 就好似一個幻想既世界

咁樣就可能令青少年沈迷係ONLINE GAME 之中 不能自拔

我深信呢個世界唔會比ONLINE GAME發展到可以令人 醉身係入面而逃避現實

所以我滿意既ONLINE GAME 只有一個要求 就係唔係傳統點鼠標GAME 即係依家市面大把個D 晴空 龍珠 九尾狐  夢之個堆

thx~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 02:55 PM , Processed in 0.040584 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存