2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝 其實係咪放野一定要公價?
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 豬仔遊世界
go

[討論] 其實係咪放野一定要公價?   [複製鏈接]

哈哈 咁我計番比例
30同48ok??
戲院同ok 2個唔同機構唔同處境 跟本唔可以撈埋一齊講
你例子=用獅子物價 比 水瓶物價
唔係話一定要跟公價買賣 但你都唔好話差太遠掛....
當然話人on9哥個唔岩 賣家確實有權利去定佢貨品價格
但定得過高 就唔好怪人有怨言
如果跟公價=痴線 咁魔力都好多人係痴線 呢個世界都好多人係痴線

而家d 傻仔佢只覺得佢同你買野理應
一定要平或者要一個佢心目中既市價先得!!!
如果你賣既野貴, 佢就覺得理應去小(當然係用X字)
但佢賣得貴就會係應份!!!
所以我覺得大家可以唔需要理會呢d 人... (因為我今日發生d 類似事件有感而發)

風氣問題,冇錯係需要時間去適應

十週年勳章(賀詞)

魔龍戰士 發表於 12-1-30 03:02 AM
哈哈 咁我計番比例
30同48ok??
戲院同ok 2個唔同機構唔同處境 跟本唔可以撈埋一齊講

哦 唔同機構...咁 整個我地身邊既實例丫
街市菜檔A 10蚊斤菜心 菜檔B 5蚊斤11蚊兩斤
私家診所一般診症200蚊 隔離村診所就收180蚊
惠康媽咪面3蚊包 百佳10蚊4包 雜貨舖 個半一包
手機建議零售價5千蚊
電器舖A賣4999,電器舖B賣5千1
公價?有公價呢個市場仲有乜野競爭? 信譽好就長有長做,新手唔好話搵錢 舖租(點卡)都蝕埋 公價?只係保障班生意佬(高LV)有穩定收入,長久落去,市場攏斷,大財團(高LV,族)玩晒 情況就等同宜家香港 大型超市對雜貨舖
早排唔係有間舖唔跟公價賣汽水咩 2蚊罐 比汽水商封殺 ,情況就等同魔力唔跟價比人封檔 人地咁做有咩錯? 要同大財團鬥就要以量取勝啦

所以由以前香港SER仲健在既時候我已經認為 跟公價既人都痴線 無奈 我只係1個ACC,唔係包月 冇得自給自足
唯有跟住現有"規則" 繼續做小市民

都認同你講ge野
但只係覺得有時定價都要合情理 樓主賣的比市價高出1.6倍
=一部手機5000蚊 佢賣8000蚊
魔力其實同現實好似    物價越黎越貴 都係因為大財團控制價格
e家ge"公價"都係大財團造出黎 但樓主賣的比公價還要高出1.6倍
就以你媽咪麵ge例子 可能惠康 百佳賣緊3蚊包 但如果係樓主開ge雜貨店要用4.8先買到一包
香港d樓點解咁貴 成幾百萬一個單位 就係因為d人越炒越高
無奈我都係得一個acc 就係因為不能自給自足 所以先唔想d人亂咁將物價炒高

你賣一億魔幣都得架 香港係自由經濟市場
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 12:01 AM , Processed in 0.029438 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存