2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 [偽深度文]其實SK12......
樓主: NubN
go

[閒聊討論] [偽深度文]其實SK12......   [複製鏈接]

a4481 發表於 12-2-11 02:07 AM
回覆 馬沙~~ 的帖子

我明你'要好有技術'先識玩sk12, 咁你一唔用sk12咪變左...? sk12都要好有技術咁玩...唔 ...

其實你夠竟識唔識玩散彈,散彈應有既技術夠竟你知唔知
用返同一兵種黎講,散彈同smg最大的技術差異在於第一槍的命中率
散彈講求第一槍100%命中,但smg對呢方面要求並不高,當然第一槍命中有佢好處,但是smg高射速下,先瞄準後開槍和先開槍後瞄後並沒有太大差別(當然準星是在目標附近)
散彈並沒有smg的高射速,第一槍射失的話,在第二槍發射之前己經有足夠時間被殺,因此十分講求命中率,尤其在短兵之下根本沒有時間俾你開第二槍,這點都係好多人初轉散彈會遇到的問題,而且都係初玩散彈經常殺唔到人的原因
當然,連散的間距並沒有單散這麼耐,但並不代表可以亂射。第一,連散沒有smg高射速可以以量取勝;第二,這衍生到另一個技術:彈數管理,sk12最大缺點不是備彈少,而是上彈慢,花差不多一秒才上一發,在這環境下,彈數管理變得非常重要,上彈其間是非常危險,一個天降86/突如其來的敵人你根本閃避唔到

會用唔代表識用,唔好搞錯

唔係槍法了得就叫技術好,我俾你點得勁壓得好又點?射唔中人都無用
槍法唔好可以用穩既槍補救,但命中差俾乜槍你都殺唔到人
唔好睇得槍法咁重要,反應、命中率、意識、走位、觀念等等的技術都比槍法重要得多

唔該你諗清楚用sk12係咪=無技術

仲有我無買sk12,都無打算買,我唔見得近距有咩強過其他散彈很多,同埋上彈慢己經係致命傷

conecter  無錯!  發表於 12-2-15 03:13 PM

馬沙~~ 發表於 12-2-11 05:52 AM
用返同一兵種黎講,散彈同smg最大的技術差異在於第 ...

你未玩過sk12就唔好多多聲, 我就有把永久係度, 我之前用過好多場, 我亦都知道果把散蛋既強勢

(又到我反問mode)你知唔知sk12個準心幾小? 再描準你知唔知又再小左幾多? 12粒彈你同我講彈數管理? 如果真係要咁既話我真係o哂咀 '一個天降86' 根本關乜事? 換彈86中左就係關彈數管理事? 平時中左就唔係? '突如其來的敵人你根本閃避唔到' 依句根本不成立, 當你上緊彈果時你係可以即刻射, 仲有如果你打一條友要射哂d彈既話我真係鄧你可憐

'會用唔代表識用' ?...???....??? 好野, 咁你都講得出, 啫係: 鐘意唔代表喜歡

係sk12面前講反應、命中率、意識、走位、觀念, 我真係比你嚇疾左, 你用sk12都射唔中人既話咁我建議你不如唔好玩把啦

以前d散打法係: 射完閃走又再閃出黎射一下, sk12就閃都唔駛閃, 得個射字 唔該你諗清楚用sk12係咪=有技術

近距當然唔係強過其他散, 因為ava d散近距都一下死, sk12就中距都一下死(有得同佢比只得番閃靈), 一樣, 入彈慢係致命傷已經不成立, 你唔識走位, 就唔好話係致命傷

conecter  也無錯!  發表於 12-2-15 03:15 PM
tailookgull  朋友,你頂中晒point,可惜我冇得俾good你  發表於 12-2-13 01:11 AM

十週年勳章(賀詞)

樓上有同志

不過g18總算唔算破壞平衡

其實noobtube都要d技術

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

NubN 發表於 12-2-10 09:35 PM
這文以小弟3年FPS經驗寫成

有錯請指出

書面語?

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

馬沙~~ 發表於 12-2-11 05:52 AM
用返同一兵種黎講,散彈同smg最大的技術差異在於第 ...

點解可以講得咁正義?
一個鎗如果咁多場禁都大概知咩事,
SK12同人講技術?
你會唔會拎住吧F2000.M4A1 RMK同人講技術?
同樣一鍵禁到底.
大把人開場禁SK12你可以話人廢,
但我可以100%肯定同你講大把人係禁SK12場/冇禁SK12場(用SK12/冇用SK12)
出黎既成績係天與地既分別...

a4481  可能依d新手只係用sk12先殺到人, 咁硬係講到好正義啦, 比人插自己淨係殺到人果把槍wor  發表於 12-2-11 11:25 AM

a4481 發表於 12-2-11 09:19 AM
你未玩過sk12就唔好多多聲, 我就有把永久係度, 我之前用過好多場, 我亦都知道果把散蛋既強勢

(又到我反 ...

SK12可以完全補上使用者的反應、命中率的問題 @@

a4481  佢係都要死頂用sk12要有技術先殺到人...無計  發表於 12-2-11 11:21 AM

十週年勳章(賀詞)

sk12根本神器
請不要黑它.......
("曾經"試過sk12一打n的路人)

a4481 發表於 12-2-11 09:19 AM

(又到我反 ...

我撿都撿過很多次,自己都租過黎玩
sk12有佢強既地方,呢樣我唔會否認
有邊把連散唔係俾你連續射擊,你講唔洗閃每一把連散都做到
一把槍少備彈,上彈慢唔需要彈數管理,咁需要乜?你大可以話包三排匣咪唔需要彈數管理
無錯,所有免費ol都係俾錢得到較好待遇
彈數管理同命中成正比,你唔浪費子彈一槍一個,彈數管理上較好
另外,上彈途中係可以即射,但上彈期間係無準星,尤其突如其來的敵人,你唔能夠一槍殺佢,好大機會被殺
你又可以話上彈前將準星放係預計有敵人位置,呢個行為己經係技術上的一部分
你知道幾時可以上彈,幾時有危險,呢樣都係技術一部分
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
點解可以講得咁正義?
一個鎗如果咁多場禁都大概知咩事,
SK12同人講技術?
你會唔會拎住吧F2000.M4A1 RMK同人講技術?
同樣一鍵禁到底.
大把人開場禁SK12你可以話人廢,
但我可以100%肯定同你講大把人係禁SK12場/冇禁SK12場(用SK12/冇用SK12)
出黎既成績係天與地既分別...

每一把槍都有佢技術門檻,穩既槍對比唔穩既槍技術門檻較低,但唔代表唔需要技術
唔好將一把槍神化到完全唔需要任何技術就可以控制得到
強勢槍有佢優勝既地方,但係咪見到就話無技術,用就係狗、唔禁唔得
早期556都俾人鬧到一文不值,同宜家sk12有乜分別?
高手都用556,係咪又可以話佢地無技術?
我係咪又可以話禁556場/無禁556場出黎既成績係天與地既分別?

回覆 馬沙~~ 的帖子

原來我真係咁廢..連續比ST12殺7次,,
狐獵圖,有一次我係C4箱個位比係車個邊既ST12  2槍殺左
我竟然連新手都不如...

真係心淡,,玩左成半年都仲係一個新手
我應該買返把ST12,而唔係用M14EBR既

a4481  佢而加眼中用sk12先係高手, 唉...  發表於 12-2-11 05:13 PM

馬沙~~ 發表於 12-2-11 04:46 PM
我撿都撿過很多次,自己都租過黎玩
sk12有佢強既地方,呢樣我唔會否認
有邊把連散唔係俾你連續射擊,你講 ...

得~.~咁你講駛架啦, 入彈都好有技術, 咁我話我識開槍係唔係好有技術? 你講果幾點, 如果條友係低B既, 咁我就會覺得佢有技術, 但係一個正常人, 無技術都做到依D野啦, 不如你講埋炸人又係技術, 刀仔用重擊唔重擊又係技術, 如果你眼中咩都係技術咁我無野好講 順帶一提, 你係新手頻打緊?

a4481 發表於 12-2-11 05:10 PM
得~.~咁你講駛架啦, 入彈都好有技術, 咁我話我識開槍係唔係好有技術? 你講果幾點, 如果條友係低B既, 咁我 ...

唔該你問下自己,你第一次接觸fps有無做齊你口中正常人都識既事,有既咪恭喜你有天份;無既點解你宜家有?

我好肯定咁講到宜家一樣有老手仍然犯彈數管理上錯誤:經常換彈,呢樣係人都識講,但落場有幾多個可以真正避免到?

你話炸人, 刀仔用重擊唔重擊唔係技術,問下你自己用左幾耐時間練雷點?俾人殺左幾多次先摸清刀既距離?
你問下呢度d刀戰高手、雷點專家,佢地用左幾多時間練?俾人殺左幾多次先有宜家既成就
如果你眼中只有槍法係技術,算數我同你無計傾
係咁

仲有我係唔係新手頻同呢件事無關

護星士  刀戰, 雷點. 多餘的! 根本不用練.  發表於 12-2-11 06:36 PM
日昊天  很抱歉,我冇練雷點,,有次靠感覺掟都炸到個  發表於 12-2-11 06:14 PM

馬沙~~ 發表於 12-2-11 06:11 PM
唔該你問下自己,你第一次接觸fps有無做齊你口中正常人都識既事,有既咪恭喜你有天份;無既點解你宜家有 ...

你真係好鬼搞笑, 我係話右click同左click, 對你黎講禁邊個都係一種技術~雷點要練架? 咁sad? 你知度係邊炸咪得lor, 你要練架? 點練? 開練習場係咁炸同一個位? 練完炸痛d? 入彈慢既散關經常換彈咩事? 你拎步槍就話啫, 如果你可以打一條友射12粒彈咁我幫唔到你, 仲有而加唔係講高手, 係討論緊sk12有無技術既問題, snow都有講依把散太過op, 仲有我無話過我眼中只有槍法係技術, sor, 見到你d咁既見解我唔得唔再回你一次

馬沙~~ 發表於 12-2-11 06:11 PM
唔該你問下自己,你第一次接觸fps有無做齊你口中正常人都識既事,有既咪恭喜你有天份;無既點解你宜家有 ...

即使入緊彈冇準心,基本上你都會知把野係指住邊度,同埋你要記住呢把係"散彈"唔係"狙"
定係你想話sk12都要練?
要記住唔會因為冇個準心而特別飄...

sk12練乜反應,一有聲一野禁落個Mouse到.1個...

一有聲一野禁落個Mouse到<<<

日昊天  OKAY...  發表於 12-2-11 07:03 PM
日昊天  要架,,因為有D人好鐘意跳出黎,冇咁上下反應會嚇親:O)  發表於 12-2-11 06:52 PM
護星士  無錯! 玩射擊遊戲重點在於即時反應.  發表於 12-2-11 06:42 PM

c396437 發表於 12-2-11 06:33 PM
即使入緊彈冇準心,基本上你都會知把野係指住邊度,同埋你要記住呢把係"散彈"唔係"狙"
定係你想話sk12都要 ...

當你聽到聲,你按mouse,呢個己經係一個條件反射,因為咁短時間根本沒有足夠時間用腦去思考,任何一個條件反射都需要長時間訓練,所以通常越玩得耐fps反應會越快,就是因為這個反射動作經過非常長時間訓練變得很成熟
然而散彈(也包括單g、連g、某些步槍如58、m14)除要求反應快,同時要求落點非常準確
sk12也不例外

日昊天  因為你個腦諗,,一般冇人係唔會有任何聲係個度,一有聲就即係有人  發表於 12-2-11 07:06 PM
日昊天  我想講..聽到聲然後禁老鼠=用腦思考  發表於 12-2-11 07:05 PM

回覆 馬沙~~ 的帖子

話聲你聽. 你愛sk12已經愛到一個不可自拔既地步, 散一另轉射: 陰你果個死硬 步: 一半一半, 所以跟本無技術可言, 如果你連d雀屎咁細既野都係技術咁我只可以講聲: 你win

馬沙~~ 發表於 12-2-11 06:57 PM
當你聽到聲,你按mouse,呢個己經係一個條件反射,因為咁短時間根本沒有足夠時間用腦去思考,任何一個條 ...

然而散彈(也包括單g、連g、某些步槍如58、m14)除要求反應快同時要求落點非常準確
sk12也不例外

你唔好將散(SK12)同呢幾把比...
單狙間隔比散耐得多
而連狙呢家多人用既417,同所謂既某些步槍係冇可能係滿血情況一下死,你可能會話打頭,但係我敢講就算係異類都冇人可以係比人偷既情況下可以鎗鎗100%爆返人頭...
但係sk12狗射一下殺既機率係勁高...

SK12除非你故意描空氣/"準到"鎗鎗描腳,否則你基本上有效射程內打邊都係9成一下死,
唔好講到SK12要咁有技術,部分用Sk12既人唔好話用870,就算用SPAS12都係比人打到成隻狗咁

馬沙~~ 發表於 12-2-11 06:57 PM
當你聽到聲,你按mouse,呢個己經係一個條件反射,因為咁短時間根本沒有足夠時間用腦去思考,任何一個條 ...

條件反射
原來不能引起某一反應的刺激,通過一个學習過程,就是把這個刺激與另一個能引起反映的刺激同時給予,使他們彼此建立起聯係,從而在條件刺激和無條件反應之間建立起的聯係叫做條件反射。

啫係簡單黎講係你比人射得多,知道個紅色係指向邊度
而你比人射你會就自動咁瞄去個個位

回點評:
呢條link幫到你
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%A4%E5%85%B8%E5%88%B6%E7%B4%84
敵人>開槍
聲音+敵人>開槍
聲音>開槍

回覆 馬沙~~ 的帖子

如果你講到咁, 我建議你睇番樓主既心得

玩過星曲WEB

咁講法 把把槍都要有技術架啦 有咩好講

不過我敢講 sk12係最低技術要求既槍

高過單散既致命率 無視射程既殺傷力 避無可避既密集火力

你覺得要好有"技術"咁去控制依把槍既話

我只可以講 你係一塊肉

conecter  ''最低技術要求既槍''  發表於 12-2-15 03:25 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:28 PM , Processed in 0.043916 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存