2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [DSE]升唔到大學既話會做乜?
樓主: Kiz☆
go

[討論] [DSE]升唔到大學既話會做乜?   [複製鏈接]

貴族琦 發表於 12-2-13 08:04 PM
嗯嗯   我要問下我個FD既家姐  等佢畢業先知

岩岩問左個friend, 佢地話呢
例如, 當GPA4.0系滿分, 可以 U interview既分數系GPA3.5.
當學校有100人, 只有10個人夠GPA3.5, 個10個人裡面有8個interview得左可以入U.
呢10個人裡面有8個人入到就當系80%.

我個Friend系咁講, 當然間間吾同,
都系個句, 吾好盡信, 自己多d搜集多d資料就最好啦

下感ON9既  4GPA4.0系滿分  3.5味好難  重難過直接入大學感WO

貴族琦 發表於 12-2-13 08:29 PM
下感ON9既  4GPA4.0系滿分  3.5味好難  重難過直接入大學感WO

我岩岩打個比喻, 未必系呢個分既。
照計應該吾洗GPA3.5咁高既, GPA3.2 都應該可以, 當然你要預吾系熱門科。
有d勁熱門既科, 聽講GPA3.8先入到, 如果你想真系想大機會入到U, 保持GPA系3.5系有需要架。
GPA最好吾好低過3.0, 低過3.0基本上都無咩機會. 系連Interview機會都未必有先慘.

.......好似好難  搞到我宜家驚驚地   我重讀緊中4

貴族琦 發表於 12-2-13 08:51 PM
.......好似好難  搞到我宜家驚驚地   我重讀緊中4

中4 努力考上U啦
種有2年半時間, 努力一定可以
有直路應該行直路, 兜路又辛苦又用多時間又用多錢吾抵呢,
當然如果真系盡曬力都吾得都無辦法既, 有得兜路總好過連進升既路都無

tyubnmpp 發表於 12-2-13 08:57 PM
中4 努力考上U啦
種有2年半時間, 努力一定可以
有直路應該行直路, 兜路又辛苦又用多時間又用多錢吾抵呢,  ...

嗯嗯   一定一定  但係我果班D同學個個都做最壞打算  搞到我都好SAD 我果班已經係全FORM第二好果班

貴族琦 發表於 12-2-13 09:09 PM
嗯嗯   一定一定  但係我果班D同學個個都做最壞打算  搞到我都好SAD 我果班已經係全FORM第二好果班 ...

最壞打算系要做架! 只系往往都吾望會用到佢咁解

例如聽人講過既實質例子系,
咁岩咁吾好彩, 你個公開試分數有所調整,好似改錯左咁, check完卷之後先發現原來個分數可以up 一個grade.
但系check卷前吾達入讀你心儀科目既要求, check後up左一個grade咁岩達要求可以入到, 但個時已經收曬生d學校。<---人人都唔想, 但如果真系發生呢種情況,  只能認命了.

所以真系要有一個最壞既打算, 吾系到時入吾到心儀個科又唔知讀咩好就真系會好徬徨
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:46 PM , Processed in 0.033585 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存