2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 吞食天地3 封測最後一日,終結投票
樓主: Dreamscape
go

[閒聊討論] 封測最後一日,終結投票   [複製鏈接]

@@" 要玩過先知啦...haha~

一般般,,
如果做任務升LV既話 只係同依家出D GAME大多都差唔多
如果D任只係新手導引會好DA_A
始終唔係甘鍾意一路解任升LV-.-
甘要D怪黎都冇意思

我同FD   都話 D任太任   下下做任升LV  都唔係咁好LO     又要無咩錢  D裝升到咁高  點玩??
減小D任啦   掛機有走動    我都係吞2好玩好多   

復活技能只有40% 失敗會想爆粗
控場技能目前少到爆 自保技能更少 見到都係打打打技能
戰鬥介面因為加左排陣 所以變到唔知點講才好
頻道打字因為進入戰鬥 or 內掛出技 or 其他野就變得打字需再點返頻道or enter
武將唔係想捉就捉得 仲要做完前置任務先比捉 係任務戰鬥又唔比捉 好冇癮
以上係只玩吞一冇玩吞二的我感想

我覺得一般舨....有待改善....係畫面唔錯...
支線任務過多....同埋任務裡面個追蹤成日要禁好煩(因為撞倒怪打完一場就會停左係度唔識繼續行去目的地)...
武將格太少...開晒都係8隻.....有時想捉多幾隻都唔得.....相信三國d武將唔會得10幾20隻掛....
個陣太遲先比出3個武將....想體驗多幾隻武將都唔得.....

笑傲無雙

知更鳥 發表於 12-3-19 01:34 PM
你無過去睇下d人開ge po= =?
(因為香港代理要求,所以我們必須封ip)

好彩玩過美版沒開始玩台版.... 封ip好絕wo。

ts2個作戰模式刺激d,有實戰感,ts3既戰鬥模式感覺似耍花槍-_-
d npc對白太過現代化,投入5到3國亂世英雄既感覺,失敗!!!(以上只屬本人初步部分見解)

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

大至上都可以,
不過真係可以增加多小小玩家合作性

d bug好似好多咁- -
希望可以做得更好啦^_^
期待cb

笑傲無雙 玩過星曲WEB

當然係唔滿意啦,首先想講三代有幾樣野值得讚(讚完才慢慢踩)

(一)有陣法才是三國遊戲

增加四種屬性%,又有能力加乘,採用包剪石頭相剋關係,打副本或者團P明顯係有用。戰鬥空間比以前加多一行,主要係放NPC上最前排與玩家作戰。之前二代好多NPC的任務,也規定不能組隊,只限一人進行。

(二)自由轉職(可讚可彈)

原本以為吞天三的自由轉職會跟《飛天歷險》一樣,即係職業本身有專屬的點數自由配點,吞天三只有角色配點,職業就沒有。幸好吞天三的洗點重點功能,只需要付出銀幣就可以洗一次,玩家係有機會玩晒所有職業,當然你要挑戰一般人的極限,每逢轉職前都要升爆前置職業。

(三)盞鬼劇情

明顯地中華網龍有意將「吞食天地」系列繼續「長賣長有」!全3D的造法估計係跟隨近年3D網遊走勢,但係開發團隊能夠將書卷味甚濃的劇情,重新打造成充滿惡搞幽默氣氛的遊戲世界,NPC的得逞表情,獲得玩家們的憐憫或者想一巴昇過去。

開始踩喇

(四)棄2.5D阻多開

3D網遊衰在電腦會有一定負荷,通常都係單人玩而單開的遊戲,但唔代表冇多開的例子,例如某一年雲起的《真少林傳奇》,就係一個「不能單人玩」的網遊,一個人打怪,怪物數量永遠得一隻,升級慢之餘,極有可能「唔夠隻怪打」,遲1-2個月先玩,你想搵人組都難。

回到吞地三,你入去識朋友一齊組隊也可以安全掛網升級。但只限於遊戲推出首三個月。我假設未到公測前,你唔好彩比車撞,入院三個月,出院後安然無恙想開始玩吞天三,發覺新手村一個人都冇,上網搵到答覆都係叫自己多開慢慢升上去(刷副本都成問題),而你部機唔夠力多開,你會點揀呢?趁早放棄可能係最先考慮的。

當然有人話多開單人玩不如玩單機game冇咁辛苦,但自吞食天地推出網絡版,多開已經為唔少玩家帶來希望和方便,上班一族不愁搵唔到人組,學生哥可以任意選擇掛網時間。總之上線後,不用打電話問現場觀眾,自己已經有能力去升級。

所以吞天三第一個弊端係不設2.5D模式選擇,就好似《成吉思汗》、《亂戰天下》的模式設定,你可以揀俯視式的2.5D,電腦負荷自然減低好多,在坐咁多位吞天1/2的朋友,肯定都係曾經用一部電腦多開的玩家吧。

(五)寵物小精靈訓練員

寵物小精靈依套卡通大家都睇過,第一套出街已經有一百零幾隻小精靈等住你捉,跟吞天三有乜共同點呢?就係出了一本收錄武將的冊錄。以前吞天1/2見街上有咩百姓就可以P佢捉回來,牛馬貓狗乜都可以捉。來到第三集,大家化身為小精靈訓練員,只能夠捕捉冊錄裡找到的武將和怪物,想捉隻叫「小愛」的做我老婆又唔得,捉隻「哈霖」得閒唱蛋炒飯比我聽又唔得,咁叫一班支持者點滿足呢?

(六)帶技能出街睇職業

自由職業真正原因,是否滿足玩家任何時候轉職為心意的職業呢?其實唔係,真正意思係「你要用指定招式,就要轉指定的職業」。例如我條線係:百性>學士>郎中>工匠,成功轉為工匠,想要郎中的回復技能的話,你就要選擇「裝備技能」,將郎中技能逐一裝上身,當然裝備空間有限,可能你裝完放毒回血群補,你就冇位放復活。

此外,轉工匠後,你不能在「沒有事前裝備郎中技能」下,如常用郎中的技能,當然學士和百姓技能,你冇手動去裝上身都係用唔到。所以到後期大概60級左右,好多人已經三轉,但係你隊友竟然用二轉職業(尤其是多法術招式的策士),不要怪他。

(七)缺乏輔助新手裝備

如果你話三代之中,邊代新手最易玩,我會答你第二代,因為隔5級或者10級,就會有一個副本。打完副本送你寶盒,每次好肯定你開到一件藍裝,頭/上身/下身/手/腳/主副武,有些副本係專門刷戒指耳環等等。假設有套裝叫「包豆妖套裝」,儲滿3件+100血/5件+力量...etc,喂~網龍都係靠依堆靚裝先呃到你地買點數狂沖啦係咪!?

但係睇返吞天三,副本數量少之餘,開寶箱未必開一個就有藍裝送比你,關於點樣獲得藍裝綠裝,我就冇時間鑽研,但副本送裝一直都係網龍game特色,好讓一班新手唔駛驚冇靚裝備,冇得升lv。

有時新作係要打破傳統,但吞食天地1/2係有好多值得一試再試的idea,正所謂「橋唔怕舊,至緊要受!」,尤其係呢種靠續集番新作的系列遊戲,唔採用舊作的經典特色,好難令一眾老玩家與支持者繼續撐你。

ericho731  係啦。打寶副本太少。升級學魔力2每日限定數目的團體任務,不是更好﹖果d單機升級任搞到隻好悶,網遊竟然搞到單機咁自己同自己玩。 = =  發表於 12-3-20 12:49 PM
Dreamscape  必須承認...吞一&二 有太多值得保留既特色 網龍都錯過左..  發表於 12-3-20 12:51 AM
已有 1 人評分Good 收起 理由
Dreamscape + 3 好有心既分析,吞食愛好者+1

總評分:  Good + 3   查看全部評分

一般(大致差不多,沒有什麼特色)

大至上都可以,.....

ericho731 發表於 12-3-19 08:52 PM
好彩玩過美版沒開始玩台版.... 封ip好絕wo。

ip對我地黎講當然5happy...
但係佢地個商業決定....係正常做法........
玩5玩就由自己決定=口=

笑傲無雙

知更鳥 發表於 12-3-20 08:23 AM
ip對我地黎講當然5happy...
但係佢地個商業決定....係正常做法........
玩5玩就由自己決定=口=

正常做法。嗯。咁認為係開心d既。 = =

笑傲無雙

佢個野都幾有心思~~~

最ON9係 掛機D經同任務D經 對比好大

笑傲無雙

比前作實有人插 但我都投左滿意

1.非常滿意(比前作更出色)
雖然打怪比較少經,但系解任經驗比較多,所以覺得無問題~~
d任務多左好多,對話都比較搞笑,但系任務對話唔會好似字海,呢點都系好滿意嫁。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:49 AM , Processed in 0.037534 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存