2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 侍道ONLINE └═≡♥..*侍道驛站+..。樹蔭下閒聊____★ ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: redwing88
go

[閒聊討論] └═≡♥..*侍道驛站+..。樹蔭下閒聊____★   [複製鏈接]

笑傲無雙

熱血狂人 發表於 12-5-8 11:19 AM
我中左???真係我???好ya

係呀,係你呀,就係你啦

恭喜你呀,恭喜你......

仲唔多謝我 ...

chingman 發表於 12-5-8 11:23 AM
係呀,係你呀,就係你啦

恭喜你呀,恭喜你......

感謝你積極的回帖a_a ,其實我都唔係好重視d分haha~~~

岩岩行開左去睇電視
吾好意思

哇~~你地吹到去600-.-
有冇咁多水吹呀

vpjames 發表於 12-5-8 04:16 PM
哇~~你地吹到去600-.-
有冇咁多水吹呀

男人一日可以講大約一萬字
單單系呢點就可以證明
水是吹不完的

唉,到左而家心情都仲係好差......

琴晚同人係勢力頻到傾計(係呀,村正新政勢力頻除左廣告,招人,就得吹水)......
傾下傾下,提到廣東話,原來對方都係香港人......
跟住講左幾句廣東話,俾台灣班人話洗頻,阻住佢地賣廣告......

我真係好無奈,佢地話我地講得太快,我自問打書面語速度差唔多,
然後我懶得搞大件事,就認句錯啦,點知佢地仲叫我地唔好講廣東話

我囧哂,我地平日讓你地講書面語,偶然講幾句廣東話姐,
我就用書面語講左句:"平日我們讓你們,說書面語,幾句廣東話都不可以?"
跟住就變左場罵戰,台灣班人仲話我地既素質就係去到咁既程度......

話說明明就佢地打橫黎講,呢條好似係叫勢力頻,唔係叫台灣頻,我地好似無義務講書面語......
不過......好在對面台灣都有好人,分得清一開始佢地要求既係"唔好打咁快"唔係"唔好講廣東話"
跟住都算係平息左......

但我都仲係好扯火囉......

band626 發表於 12-5-8 08:07 PM
唉,到左而家心情都仲係好差......

琴晚同人係勢力頻到傾計(係呀,村正新政勢力頻除左廣告,招人,就得吹水).. ...

我地菊ser 皇國好和平,平時招人吹水都見到好多廣東話不過台灣佬(誤 就唔會話你。最多會話: 你們說什麼我完全看不懂-______-。我有陣時招人做任都係用廣東話有時仲有台灣人入tim。

熱血狂人 發表於 12-5-8 08:15 PM
我地菊ser 皇國好和平,平時招人吹水都見到好多廣東話不過台灣佬(誤 就唔會話你。最多會話: 你們說什麼我 ...

係呀......你地就好啦,搵個好日黎睇風景......
講起上黎,其實我好鐘意研究D地名......你有無?

band626 發表於 12-5-8 08:18 PM
係呀......你地就好啦,搵個好日黎睇風景......
講起上黎,其實我好鐘意研究D地名......你有無? ...

我冇呢方面嘅興趣

熱血狂人 發表於 12-5-8 08:23 PM
我冇呢方面嘅興趣

係咩......我就研究到少少野咁啦......記錄左落黎(不過用書面語,有時TW人都想知下咪俾佢知囉)
不嫌棄既望幾眼

明里-福井縣 福井市 明里橋通(位於福井市西部的一條分開市南北的道路)
十鄉村-香川縣 仲多度郡 十郷村(已合併成滿濃町)
藤之澤-北海道 札幌市 南區 藤之澤(一般愛稱為藤野山,其實不算山,只高316米)
小鹿谷-鳥取縣 河村郡 小鹿谷
岡枝-山口縣 岡枝村(合併為豐浦郡,豐浦郡已廢除,合併到下關市)

天狗尾根-一條位於橫跨富山,新潟,長野縣的後立山連峰的登山徑
御茶水-位於青森縣弘前市與大鰐町邊界尾開山的水源(明治天皇曾用這水泡茶)
六本杉-紀錄在東海道名所圖會中一幅畫愛知縣煙嚴山鳳來寺勝岳院的畫上

鎧島-香川縣 木田郡 鎧島
兜島-香川縣 木田郡 兜島
百合海岸-鹿兒島縣 與論島 百合海岸(現在在奄美群島國定公園中)

八千矛-出雲神話大國主別稱
十石原-十石嶺,位於長野縣南佐久郡佐久穂町和群馬縣多野郡上野村之間的山口
七之石-七之石山,位於東京都西部的石尾根山地的其中一座山
佐倉山-福島縣 會津藩 佐倉山
佐倉村-福島縣 信夫郡 佐倉村(合併到福島市)(有三個佐倉村,但佐倉山在福島縣,而三個佐倉村只有這個在福島)

安岐-大分縣 安岐町(合併到國東市)
天海-天海 諡號慈眼大師,徳川家康的智囊,讓他能設立江戶幕府活躍的政治僧侶

點睇......?

band626 發表於 12-5-8 08:27 PM
係咩......我就研究到少少野咁啦......記錄左落黎(不過用書面語,有時TW人都想知下咪俾佢知囉)
不嫌棄既望 ...

好有心機  不過做咩唔post出黎分享俾大家?? 話唔定有得加分

熱血狂人 發表於 12-5-8 08:32 PM
好有心機  不過做咩唔post出黎分享俾大家?? 話唔定有得加分

呵呵......又唔係攻略,開POST放出黎人地話唔定仲回句無聊俾我......

band626 發表於 12-5-8 08:33 PM
呵呵......又唔係攻略,開POST放出黎人地話唔定仲回句無聊俾我......

呢區d人唔會咁做嘅應該 d人回帖都好有建設性  吹咁耐水都淨見過一次筆戰

熱血狂人 發表於 12-5-8 08:36 PM
呢區d人唔會咁做嘅應該 d人回帖都好有建設性

咁又係......之前日本WIKI到砍伐,我譯左樹會砍到既原木既名,咩回都無,就得分加......睇黎無建設性應該一個回都無

band626 發表於 12-5-8 08:38 PM
咁又係......之前日本WIKI到砍伐,我譯左樹會砍到既原木既名,咩回都無,就得分加......睇黎無建設性應該一 ...

你將地名貼出黎我會加分

band626 發表於 12-5-8 08:38 PM
咁又係......之前日本WIKI到砍伐,我譯左樹會砍到既原木既名,咩回都無,就得分加......睇黎無建設性應該一 ...

打攻略雖然有分加但係冇人回的確幾難受

花濺淚v3v 發表於 12-5-8 08:43 PM
你將地名貼出黎我會加分

你加左分啦......-_-不過其實都譯得唔係好準......
例如ツバキの原木,可以譯做椿樹原木,
但係我問一D較為高級既砍樹專家(我砍伐二十四級,仲砍緊桑樹渣,真係垃圾),
原來GC譯做山茶原木,兩者都無錯......
咁倒不如等佢出算.....

band626 發表於 12-5-8 08:46 PM
你加左分啦......-_-不過其實都譯得唔係好準......
例如ツバキの原木,可以譯做椿樹原木,
但係我問一D較為 ...

你有無D post覺得我加得少分
而你又覺得你內容充實吾只值果個分數
可以拎返條Link出黎
我著量睇下可吾可以再加分落去
因為之前我加分系好隨意
無一套標準系心入面
為左呢一點要同大家耍個冧

花濺淚v3v 發表於 12-5-8 08:56 PM
你有無D post覺得我加得少分
而你又覺得你內容充實吾只值果個分數
可以拎返條Link出黎

唔洗啦,其實我都好HEA,我有心真係應該加番地方,但其實我都只係至在開個帖加下存在感姐.....

band626 發表於 12-5-8 08:59 PM
唔洗啦,其實我都好HEA,我有心真係應該加番地方,但其實我都只係至在開個帖加下存在感姐..... ...

只要有上侍版支持
我都會感受到大家既存在
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 07:20 AM , Processed in 0.048215 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存