2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 新手試玩, 其實弓手(游俠)係e隻game入面的角色係咩 ? (p ...
樓主: 漫遊人
go

[游俠] 新手試玩, 其實弓手(游俠)係e隻game入面的角色係咩 ? (page 2更新)   [複製鏈接]

火箭一招可以屈死好多職業,因為就算倒地都可以繼續打........
然後對近戰,一般蛛網,毒箭,火箭,磨
對法師,無忍痛職業,你可以空襲,飛鷹,精準s9m.........
壓線有箭雨,撤退有貫骨。

我真係新手....
其實我好耐無玩online game , 咁岩近排得閒 開2000fun 睇下邊隻人氣最高的game 開黎玩下。就選左FEZ...
睇我註冊年份都知我 比較老.......玩過龍族古龍個D GAME, 玩FEZ上手戰鬥應該唔算太難, 只係好多野搞唔清個定位係邊, 唔知點樣幫戰友打國戰~~~~ 打怪就真係自由發揮。

雙修即係練 ,1) 兩個系列的主技能 定係兩個武器 ?

綜合左大家的講法 :
2) 見到人暈左就要整飛佢令佢醒返
3) 破冰就係用箭射佢 ?
4) 阻人逃走 拉距離打 (技術問題)
5) 狀態箭磨血 打盾戰
6) 箭雨破法師技 斷技
7) 自己友逃走個時係用貫穿 係打自己人定係人地 吹走人?  

咁樣聽落弓手係偏向阻礙對手, 但自己隊友可以發動攻擊 (咁樣聽落都幾好 同設定的介紹一樣 平行點亦找到)
根據我玩game 經驗 如果弓手有個設定係可以行快少少 咁樣個平行會好D
已有 1 人評分威望 收起 理由
上海. -2 連續回覆是不對的

總評分:  威望 -2   查看全部評分

漫遊人 發表於 12-5-15 12:57 PM

綜合左大家的講法 :

弓手...見到暈同冰唔好打..

連回是不對的。
FEZ雙修是指2種武器。
然後,個game所有人嘅速度都一樣,(除咗吉吉有短時間加速技能),近戰有突進技能,但是法師弓,槍遊是沒有的。
你見到,冰/暈咗嘅人,弓應該系唔好打,因為弓技能傷害低,會蓋掉其他高傷害的技能,如果無其他高傷職業(火法,大劍,雙手,吉吉,發光拳手)系附近,你可以強力破冰/打暈。
貫穿系吹飛敵人。
建議樓主去精華區多看po。

其實咁...你加左攻石既話,係法師,弓槍刀都可以一下強力打落去...起碼扣200up

但係戰就真係唔好打,扣唔多....破左防個d又可以一下強力打落去...最高試過扣340一下,同重壓差唔多(of coz係法師

rewq  你傻左定我傻左啊...你估個個會企定定俾你破防重壓架?企係十個人位以外既,你重壓俾我睇下?  發表於 12-5-16 08:58 AM
SonyStrike  你傻能左呀~? 破左防重壓340 ?  發表於 12-5-16 01:59 AM

漫遊人 發表於 12-5-15 12:57 PM

綜合左大家的講法 :

先放個弓遊祭吧

第1點
遊俠有三種武器, 短劍, 弓和槍
而每一個武器都有專屬技能, 專屬技能全點滿也是會用上40技能點 (槍除外, 槍比較特殊)
專精其中一種武器我們會稱為單修
把技能點分配在兩種或以上的武器我們會叫雙修/三修
而雙修的玩法比較彈性, 技能點也比較吃緊(因為需要選擇兩種或以上的武器的重點技能)
基本上, 系和武器都可以用來當分類, 不過說武器大家比較容易理解

第2點
暈左既人有兩種, 友方/敵方
友方暈左, 盡量用貫骨將對手吹飛, 阻止敵方對暈肉集火
如果係敵方暈左, 盡量唔好出任何技(弓手攻擊力偏低)
因為弓手出既技絕對有機會蓋過任何一招可以重創敵人既技能
除非暈左一下都無人打

第3點
先了解冰為何物
所謂冰, 係法師技能既寒冰槍(冰B)或冰雪擁抱(冰D, 譯名在細路post找的)
中左呢兩招既人會被定身, 不能移動(冰D則為大範圍定人+緩速)
而冰呢個狀態, 會係受到第一下攻擊解除
所以最有效解冰既方法就係令到對方不能行動3.3秒既盾牌重擊(即暈)
當然呢個係最理想既破冰法
但一般而言, 弓手既大部份技能, 都唔可以重創被冰既敵人
所以, 見到冰係要學識忍手, 唔亂打, 否則好容易放生敵人, 此乃前線大忌之一

第4點
弓手阻人逃走有幾種方法
蛛絲射擊, 貫骨, 如果準度高多數建議用蛛絲拖慢敵人
貫骨為次要, 因為貫骨吹飛後敵人會倒地無敵, 就算友方趕到亦未必可以即時擊倒敵人
而其中弓手最重點阻止既職業為法師/遊俠之類 (擊中敵人會有後仰硬直都推薦)
只要用火箭追擊, 而敵人倒地, 將會為殺敵帶來很大的幫助

第5點
狀態箭其實各職業也適用, 弓手有毒箭火箭, 毒跟火兩個狀態亦可以獨立生效(即唔會蓋效果)
而毒火因為無視敵人防禦, 定時扣定量的血(俗稱DOT傷), 對高防見稱既盾戰士有比較優良既效果

第6點
箭雨其實就係大包圍, 因為屬於範圍攻擊, 而且夠遠(最遠的距離跟弓手技能飛鷹的距離一樣為16步)
所以只要敵方法師夠多夠密, 放一個箭雨隨時可以斷2-3個法師技
敵方進攻就不會過於順暢

第7點
基本上除左閃光彈會有效果在友方身上, 其餘技能都只能對敵人生效
所以貫骨, 當然是貫走敵人了(理由就跟第4點差不多, 只是原因不同, 目的也是拖延敵方進攻/徹退)

老手推薦新手由弓遊上手主要因為弓手距離遠, 存活率高
但是熟練的弓手主要的工作是擾敵, 斷技, 救援(主要也是瞄準法師遊俠, 因為戰士有相剋, 打得比較不痛)
這方面玩多了就有自己見解, 所以不用太在意王道打法

最後
根據我玩game 經驗 如果弓手有個設定係可以行快少少 咁樣個平行會好D

其實這遊戲的行走速度算是平衡, 因為弓手有緩速的技能(雖然某部份技能可以無視緩速, 但說到底也要憑經驗)
而且弓手的攻擊距離非常遠, 拉打不是問題, 還有利用地形, 隱身等手段, 弓手其實很好上手

BTW, 歡迎加入fez
有興趣的話可以找找我的國戰短片看看(玩命自拍系列)
別誤會了, 我才不是為了宣傳呢

Alanyip1994  如果一開頭有隻刀亂水破防你話幾好呢  發表於 12-5-23 02:11 AM
已有 1 人評分Good 收起 理由
alexfai18 + 3 鼓勵

總評分:  Good + 3   查看全部評分

弓手? 蓋技手 專職害人(只限自己人)

弓手  本身就係輔助  cut法師既..
慢箭 射得準好sm..
火箭  打無忍痛  倒地左  可以連技or 俾人打  =暈
精準 7x 7x 咁扣  煩到嘔..
箭雨無雙  係咁cut

其實弓手可以好屈機~.~

精準最強既係大範圍....衰起上來,隊友比人暈左集火,唔係出貫骨就係出幾下精準,呃傷呃到你笑

雙修即係練 ,
1) 兩個系列的主技能 定係兩個武器 ?
2個系列技+2種武
例如精準+殘技雙修
精準要用弓  殘技要用刀

即係你用刀殘完人 之後敵人走緊佬
呢個時侯你就轉武拎把弓出黎
用精準射佢汁雞

2) 見到人暈左就要整飛佢令佢醒返 D人亂UP唔好信 冇技可以令暈左GE人醒番
3) 破冰就係用箭射佢 ? 係 咩野技打落去冰都係破冰(好似係)
4) 阻人逃走 拉距離打 (技術問題) 呢個要慢慢練 加油
5) 狀態箭磨血 打盾戰 慢箭起手 之後連火箭毒箭 慢箭射速同其他技唔同 但熟練後可隨心所慾慢人
6) 箭雨破法師技 斷技 其實我覺得精準更好
7) 自己友逃走個時係用貫 係打自己人定係人地 吹走人?  吹走人

暗影乂楓  冇記錯閃光彈唔破冰  發表於 12-5-19 06:27 PM

我玩弓係前線都係火毒慢+飛鷹/胸襲,有雞就射精準

alexfai18  依排小兵LA?  發表於 12-5-16 12:30 PM

隱身主要是比刀遊用的
弓手通常不點

遊俠以加狀態為主 如火,毒,慢 等
弓手主要國戰用途-> cut法師技,掃隱,火/毒dot敵人 令戰線推前
不是以高傷為目標
如果想要高傷請轉火法/戰士

最遠果招叫飛鷹 3l:v真係可以射到好遠 可用於補尾刀
樓主覺得唔遠可能係因為未點到3lv,

打怪正常都唔會用狀態技(加左好似冇加咁)
弓手打怪係雞d的, 如果真係要用 請用強力/普功/轉刀用普功
無血->隱(1lv都夠)->走開->加血->打->無血

Ding_xD  e係bo~  發表於 12-5-15 11:04 PM
13313313333  飛鷹1-3LV一樣咁遠 差別在攻擊力(好似係)  發表於 12-5-15 10:58 PM

嘩, 我諗FEZ 絕對係一隻好game 因為有好的玩家, 咁詳細教路, 謝謝
(我以前試個玩有D GAME , 好似自閉咁 -o-)

簡單來說, 我都明明地弓遊發生咩事, 如果同其他職業合作時, 就係輔助角色,
睇埋副版主段片, 弓遊可以一隊十人咁樣掃人。弓遊係一個絕對講求teamwork 的職業

其次就係雙修可以近打遠射補中。另外如果專玩弓技就要注意:
打法師 / 打暈左的人
冰就唔好破
逃走個時就要吹走人
裝態技就係拿黎慢下人同打盾戰人

總結弓遊係國戰嘅職責係
擾敵,助攻,斷後

但有d人當自己嘅職責係傷害輸出

Ding_xD 發表於 12-5-15 08:26 PM
隱身主要是比刀遊用的
弓手通常不點

但係35LV其實可以點齊弓技+隱3LV
如果毒霧3LV+精準3LV+飛鷹3LV+箭雨1LV
1P1 刀/吉個陣,開毒,係後面射射射=_,=

alexfai18  咁似我團條友開毒就9射油彈..........  發表於 12-5-16 12:34 PM
Ding_xD  it depends 不過點左都冇位放出黎 成日換好煩的.... 所以我prefer雙修  發表於 12-5-15 10:54 PM

笑傲無雙 玩過星曲WEB

回覆 漫遊人 的帖子

法師個攻擊距離其實同弓手差唔多呢句就真係唔多同意._.
一個準既弓手 飛鷹就夠玩死法師._. 空襲CUT技又快
仲要幫手磨血 一個射箭雨 扣得人幾十 多幾個弓就扣百幾2百 如果幾隻弓 LOCK住D法師射 法師野都做唔到._.

呢家D弓手就係唔識 掃隱, 輔助, CUT技(法C)
只係識,蓋傷,呃傷, 執雞 PS:有時蓋傷係無可避免,只可盡量迴避
最重要既係要知道對手係咩...一大堆人,有前排易命中戰士,後排法C(相對難中except 箭雨) 你會選擇打咩人 用咩技打 留幾多pw (唔係話只打法c,戰士都應該要注意只是我相信法c/弓遊先只係你既主要對象。
一個好的弓手 絕對係一個幕後英雄...單靠戰士死沖...係做唔到D咩 戰士會死得好快...當你對隊伍有貢獻,隊伍自然為你帶來更多好處(如:更易命中,殺人,自己傷害減少。

根本上 你識用火箭 貫 飛鷹 空襲 同埋火箭倒地識連強力已經夠玩
箭雨就睇自己做化

漫遊人 發表於 12-5-15 08:38 PM
嘩, 我諗FEZ 絕對係一隻好game 因為有好的玩家, 咁詳細教路, 謝謝
(我以前試個玩有D GAME , 好似自閉咁 -o- ...

不過隻GAMR睇落就汁咁= = 更新慢 人都走左好多
加上港服不嬲玩開短秒 都就快4年 5頂得好耐 (我估!!!!!!)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 12:02 AM , Processed in 0.038228 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存