2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SD高達Online 關於今次韓服更新既小小個人見解
樓主: nod333nod
go

[閒聊] 關於今次韓服更新既小小個人見解   [複製鏈接]

FAZZ系咪改勁左好難講..
優:
1武彈數多,彈速快,低硬直, CD快
爆甲實彈 ,曲線武裝,易D保持團技,又唔會比抗光屈死

缺:
2招都打晒天花板...
爆甲前1武雙方向分散發射,
受場地限制,部分導彈好易未飛出去就先撞牆
舊版仲可以甩180,打到正下方
刀慢左
少左支倒地炮救人自救
--------------------------------------------------------------------------
爆甲前支龜速倒地炮先系最需要改

玩過星曲WEB

FAZZ是我第一台S機, 亦冇乜資本同位置合其他機, 所以都陪咗我好長時間, 今後應該都會繼續用佢

笑傲無雙

其實我冇玩sd....

十週年勳章(賀詞)

kemmjc98735 發表於 12-8-13 10:17 AM
其實我冇玩sd....

港童上水了

大家上!

笑傲無雙

XNateRiverX 發表於 12-8-13 11:47 AM
港童上水了

大家上!

任插唔(男女男)~

多謝樓主分享

十週年勳章(賀詞)

FAZZ我想要番倒地砲多D

nod333nod 發表於 12-8-11 03:39 PM
呢次既更新絕對比起上兩次出新機影響到更多人
http://www.olgame.tw/bbs/viewthread.php?tid=99890
更新詳 ...

呢次既更新絕對比起上兩次出新機影響到更多人
http://www.olgame.tw/bbs/viewthread.php?tid=99890
更新詳情係呢到
呢次更新改變最大既機應該係
金蟹,FAZZ,智天同新安洲
點解咁講?
FAZZ直頭成架改裝
好似變左第二架機咁
本來加頭炮都冇咩改變
但係依家既強力程度有同佢打過都知
一大堆既彈幕比佢打中都唔係小野
本來爆左甲打抗光真係有D難道
但係多左4發導彈
令佢面對咩機都唔怕
金蟹R後多左一招3武
回彈速度一般
配合2武真係變得好可怕
可惜既係冇任何效果
新安洲本身R前1+2武真係好可怕既輸出
但係可惜見到抗光機一定要爆甲
依家多左招3武令到佢可以對抗光機都有足夠既威脅

e點我太認同, 新安洲今次改動系 1武定槍傷害下降, 外+3號武裝,
而且3號武裝 外表好嚇人實質就系數極低, 完全不能令抗光有威脅,加上並不好甩, 回彈不快, 只是給它一個曲線武
裝而已, 要打抗光依然要靠爆甲, 況且我認為爆甲的它, 2武非常好用! 傷害足夠且開技2後感覺更順暢!

點解咁多架新增左武裝既機影響最大影響係佢地?
因為GN-D,GN-E同V2B本身R前係佢地既常用形態
爆唔爆甲對佢地黎講只係娛樂

娛樂=.=? 首先Type-E  外型是大型機體, 雖然高機動, 但系一樣容易被人火集, 特別是掩體戰時MA狀態是辦不到, 所以它是有須要爆甲的時候, 以往爆甲後2武系數只回落到1200, 傷害有點不夠, 現在添置3武 小緩的2發飛鏢, 而且傷害不錯, 1武*4再繞背3武 傷害可觀, 當然如果1武的能砍地就非常好了!

Type-D  外型都是大型機體, 雖然一樣高機動, 但回彈慢, 火力雖高, 但如果命中率不夠高時, 輸出會大大減少, 且說彈藥限制, 輸出不能夠有效地持續, 所以一樣有它的爆甲時候, 以往爆甲後 因為沒有遠攻的關係必須要上中線, 雖然技1 有減傷, 即使面對剪也不至於容易被打爆, 但始終2連爆的雙槍打掩體戰時太無力, 現時外+3武 超視2發的武裝 算是離譜了爆甲的遠攻缺點和添加不錯的爆發力

V2B R前的弱點就是沒刀, 雖然可能沒多少機體敢上線抓, 但沒刀的它就是致命的弱點, 所以要刀便要爆甲,而且爆甲後換來不錯的機動力及 順暢的3刀! 以往爆甲後 基本只有3發 1800系數的超視砲, 雖然傷害不差, 但面對抗光,抗遠的機體可以說剩下刀, 現在多了3武, 一來可以用作趕路, 離補氣短的問題, 2來 在技1加持下 10秒一次的3武 可以說非常爽, 3武後+1武*3   

但係金蟹同新安洲唔同
如果比人爆盾或對手全抗光
佢地一定要爆甲
至於FAZZ呢架變到咁強勢
就算爆唔爆甲都冇咩所謂

FAZZ的2武 改變極大, 即使說換了別的武裝都不過份, 3角度發射飛彈, 讓敵機更難閃避, 不過它的致命缺點一樣沒有改變, 就是沒開技2前的 機動力不足及 沒刀子防身,   所以這樣韓方才把R後再次上修, 1武 範圍大 , 雖然刀速有下降, 不過影響不大! 2武射速上升 (以往都不差, 只是彈藥有點少) 3武 導彈  一來即使爆甲後一樣可以 有曲線攻擊手段, 而且可以離補2武的藥彈不足的問題 最重要是 有刀後, 被貼可以作出有效的對抗, 況且爆甲雖然防下降但換取強大的機動力! 開技2後 速敏都不比Z差  

所以今次呢幾架機相信好快又會下修
至於智天
減濺射範圍,技一冇回彈,1武降系數,外插精狙要SP1階先開到
本來智天賣點就係血牛,1武可以對付抗光機,2武配合技一可以不停咁爆菊,外插精狙只要一開場打中兩件,出去比人射番兩下已經可以開到技一
但係1武威力大不如前,2武冇左回彈效用大大減低
咁不如搵人教下我智天仲有咩野好玩
至於SR智天同00R
一次比一次更廢
雖說佢地本身真係太過強
但都唔洗改到咁
次次都係出架新機就超強
之後果一個月就一定會係大幅削弱新機能力
點解唔次次出機前都諗過度過
睇下會唔會過強
搞到次次比我地開心完一個月就剷番我地落地獄
到底真係冇腦?
定係另有陰謀?
以上只係我個人小小見解
不喜請小插

純粹效流下心得
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-21 07:07 AM , Processed in 0.033339 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存