2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 多謝你---我的最愛
返回列表 發新帖 回覆
樓主: kson2535
go

多謝你---我的最愛   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

hoyin2234 發表於 12-9-26 07:19 PM
喬呀~所謂「旁觀者清 當局者迷」
人地每當有感情煩惱 我地都可以俾到意見佢地
但另一方面.. 自己既感情事 ...

但自己條仔都有上2KF 唔想比佢見到
加上唔想比其他人知

笑傲無雙

〞kIu﹑ 發表於 12-9-26 08:00 PM
但自己條仔都有上2KF 唔想比佢見到
加上唔想比其他人知

其實自己平時都好少會將自己既野打上網俾人睇,只係失戀之後實在好需要有人傾訴下.
身邊既朋友其實唔太想同佢地傾呢D野所以好多時越唔熟越好

笑傲無雙

多謝大家既鼓勵而家既我已經平復左好多.

聽日係我既生日其實我地一齊個陣PLAN好左話要點過點過,而家當然胎死腹中啦!
唔知大家平時有冇聽森美個電台節目''早霸王''呢?佢逢禮拜五都會有個環節俾人打上去示愛呀求婚呀咁樣.
而我都想趁住聽日碰下運氣打上去因為想有D說話同佢講.當然唔係D挽留既說話啦而係我知道自己唔可以再同佢做朋友想為佢送上最後既祝福!

其實點解有咁既構思呢當初我同佢表白個陣係係架巴士到送緊佢番屋企.後尾佢話係囉邊有人表白得咁求其.之後我知道佢同我一樣都好鐘意聽早霸王所以早係之前我已經諗住係我生日既時候打上去再一次同佢表白.

個節目最尾會俾我地揀一首歌我諗住揀陳芳語既''愛你''

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

回覆 kson2535 的帖子

最老土o個句.......而又係最事實的...

時間......^^   同埋靠自己

記得好耐以前  我識若干既人     好喜歡擁抱傷感....
朋友 如何開渡     或 陪伴   或關心  都無補於事....

有d人 唔理解我   以為我扮晒野   
更甚既  係   認為我 無情!!

其實..點堅強  點硬正  或樂觀   或瀟灑
都唔會係 情感超人!!
都同樣會傷心  難過   

分別只係  大家復原既時間長短問題..

唔止要學放下   仲要學 放過自己!!

願 主    憐憫 天下蒼生!!!

笑傲無雙

☆可兒☆ 發表於 12-9-29 03:59 PM

最老土o個句.......而又係最事實的...

拎起易放低難...

有時候我覺得愛情係一樣好矛盾既野.
越係投入受傷既風險亦都越大.但唔投入既愛情又毫無意義...

的而且確好多時候都只能夠靠自己.
放心如果係你既朋友佢會明白你.

放過自己?應該點樣做呢

kson2535 發表於 12-9-29 05:34 PM
拎起易放低難...

有時候我覺得愛情係一樣好矛盾既野.

.... 你說得對呀~!!!

確是很矛盾的!!

放在世界來看   世界任何事都是充斥著矛盾!!

因為 凡事都至少可以兩面看!!

簡單來說   就是正反兩面!!(當然可以唔止兩面睇)

例如: 離開了.... 有你的想法在嗎??           <-   這個可以說是 [放過自己] 既 睇法/思想模式!!

相反的   就會  認為  是 苦   是痛      <---  苦  痛 哀傷 是正常的

但抱著, 不放開想法  就是  唔放過自己    <

對方已經 令 自己傷心了~!!

自己 還要 踩多自己一腳!!  更甚者    還要把悲傷用放大鏡去看  ( 例如 :全世界都負了我似的 )!!

自我反省 是一回事        自我虐待  又是另一回事!!

我所說的 放過自己      就是不要自我虐待而已~!!

當然地~~!!   放過自己 是 需要時間去過渡的!!  

有朋友/親人在旁的話   過度會易一些的 快一些的....但最終都是需要靠自己放開的

上帖所說的那些人   就像沉迷了  沉醉於  執迷於 過去! 傷痛! - 更甚者把自己當成悲情小說中的主角
身邊人說什麼 或為他/她做什麼  都變成了單方面....  

再舉多一個例子:

我們見到有人 趺進了  深淵 ( 痛苦的深淵)
他/她自顧自的  傷心痛哭的 : [  好痛   我被人推了下來 我很傷心! 這個地方很冷很黑..沒有人了解我 幫到我]   
我們可以做的 都做了    拋繩子   大叫    放食物下去  甚至跳下去拉他/她上來
他/她 就是 要 賴著不走   坐著   自己不用力! 沉迷這個地方!!
唉.....  他/她 真的看不見  有人在旁嗎?
別人扶一把   但雙腳始終在他/她身上!!
要是這樣  超人黎到都幫佢唔到  =.=

所以  時間  同  靠自己   係   最佳良藥(苦口)!!  朋友親人 係 陳皮梅!!

笑傲無雙

☆可兒☆ 發表於 12-9-29 11:23 PM
.... 你說得對呀~!!!

確是很矛盾的!!

首先講聲中秋節快樂先.

頭先欣賞左CHING既文章我好認同:
離開 可以是 重生
假如你正處於傷痛中!!
為什麼會傷痛呢??  
因為你知道愛要離你而去..
或者 這個[愛]  根本不屬於你..
而你卻執住此種境地不放手!!
離開 此種境地...  就是重生的開始

CHING講得好岩但我至今都未可以做到呢一點.可能就係因為接受唔到有人離開自己既個一種失落感.
睇黎我要學識''放過自己''仍然要交唔少學費^^

你很厲害唷~  

我剛編輯完  便看見你的回帖!!

祝 您  中秋節快樂 啊~!!!

見到你回帖既最後一句~!!!

知道你 已 接受了現實!!

這是很好的 跨進一步!!

快d搵 陳皮梅  送藥啦!!!   會 快d好ga~~!!   加油!    ^   ^

kson2535 發表於 12-9-30 12:26 AM
首先講聲中秋節快樂先.

頭先欣賞左CHING既文章我好認同:

=.=""????

另外~~~   想請教一下!!

我好老土ga~~  唔係甘識網上術語

" CHING "    點解丫??    成???    估唔到

笑傲無雙

☆可兒☆ 發表於 12-9-30 01:34 AM
=.=""????

另外~~~   想請教一下!!

其實我都好老土架都唔係識好多.
不過有時候睇得多都知道少少既.

CHING=師兄其實都係一樣既
已有 1 人評分Good 收起 理由
☆可兒☆ + 1 謝謝

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙

☆可兒☆ 發表於 12-9-30 12:56 AM

你很厲害唷~  

分手後傷心過失落過但我都有得著呀,最起碼做人處事成熟左對感情既睇法又唔同左.
我有信心下一段愛情我會處理得更加好
已有 1 人評分Good 收起 理由
☆可兒☆ + 1 ^^ 加油

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 03:58 AM , Processed in 0.036880 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存