2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 【補完】OVA《Little Busters! EX》你知道這個世界的 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

【補完】OVA《Little Busters! EX》你知道這個世界的秘密嗎? - 第八話(最終話):我們的羈絆   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

低低… 發表於 12-11-13 04:21 PM
只有中學才可以有機會擁有這種友誼

你好似仲讀緊中學架BO= =
這些機會是屬於你的!只要你肯去追求嘅話…

憨憨的小任(CPU) 發表於 12-11-14 10:16 PM
你好似仲讀緊中學架BO= =
這些機會是屬於你的!只要你肯去追求嘅話…

LB個種我直頭覺得係可遇不可求
佢地既對話有時係點到即止,唔洗講到咁白
要做到咁既程度,無番十幾年交情好難做到

http://otanew.jp/archives/6713954.html
アニメ『リトルバスターズ』2期確定!?川瀬P「全部やるっつってんだから、26話で足りるとは思ってませんよ」

十週年勳章(賀詞)

低低… 發表於 12-11-14 11:43 PM
http://otanew.jp/archives/6713954.html
アニメ『リトルバスターズ』2期確定!?川瀬P「全部やるっつってん ...

唔知係咪…二季又好似太多…
日常又無可能要到十幾集…

btw LB PE版PV出左,其實都大同小異,但奇怪…沙耶同佳奈多hcg好似無cut到

憨憨的小任(CPU) 發表於 12-11-15 08:00 PM
唔知係咪…二季又好似太多…
日常又無可能要到十幾集…

就算第二季得12集都唔知出咩好

十週年勳章(賀詞)

今集二木把聲沉左…相比LBEX嘅話;但J.C.文本果然夠勁,一下子就可以將佳奈多變成壞蛋
葉留佳動畫版很可愛

BTW預告透露有機會入能美線,但奇怪,如果真係跑小葉子線就咩無啦啦轉庫特?

十週年勳章(賀詞) K歌達人

葉留佳動畫版好可愛+1
預告突然轉線,唔知會唔會2條線一齊行

轉庫特的話......
咁今集做咩做到好似入葉留佳線咁

十週年勳章(賀詞)

低低… 發表於 12-11-19 01:38 PM
轉庫特的話......
咁今集做咩做到好似入葉留佳線咁

刷存在感

庫特都試過幾次,包括今集出得30秒

re pooyiu:
兩線一齊行應該唔會,始終葉留佳線同佳奈多線內容差好多(特別係佳奈多嘅反差太大),ova就有機會(唔通有錢唔搵咩

憨憨的小任(CPU) 發表於 12-11-20 10:36 PM
刷存在感

庫特都試過幾次,包括今集出得30秒

葉留佳唔刷都有足夠既存在感
要刷都刷美魚先啦

十週年勳章(賀詞)

回覆 低低… 的帖子

下集出啦,唔洗再刷

玩左隻game ..玩到19日~!   再睇動畫 第一集.. 感覺動畫  有小小怪~~

阿醬前輩

美魚今集出黎是刷存在感的

十週年勳章(賀詞)

回覆 低低… 的帖子

今集能美萌點爆燈
鈴田美夜子把聲又

美魚把聲都拍得著原作,算係另一個驚喜
可惜今集又係刷存在感(阿醬前輩又係咁)

二木做能美室友係官方默認,而且kud wafter亦承接呢個設定,唔通J.C.會出KUD WAFTER
雖然下集依然係公共路線,但我估好快會突入葉留佳線,始終對佳奈多同葉留佳嘅描述都七七八八下,隨時入左都唔出奇

今集重點是賣萌美吧

阿醬前輩有得出場都偷笑

十週年勳章(賀詞)

ar月乂 發表於 12-11-24 08:02 PM
玩左隻game ..玩到19日~!   再睇動畫 第一集.. 感覺動畫  有小小怪~~

其實好正常,始終動畫無可能完全跟到遊戲跑,總會有d位跳左,有d位直情唔講…

當然亦可能因為J.C.原故,京都當年整CLANNAD時好似真係跟足原作

十週年勳章(賀詞)

回覆 低低… 的帖子

周邊商品>_<

十週年勳章(賀詞)

原來美魚拒絕能美嘅原因係因為方位
畢竟朝南太陽會照進去 秘密就露餡了

原來如此
美魚個秘密又真係幾顯眼下

十週年勳章(賀詞)

原來來谷手上果本書…係奧巴馬

之於"女之一生"這本書…

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%A5%B3%E3%81%AE%E4%B8%80%E7%94%9F_%28%E3%82%AE%E3%83%BB%E3%83%89%E3%83%BB%E3%83%A2%E3%83%BC%E3%83%91%E3%83%83%E3%82%B5%E3%83%B3%29

來谷看的是莫泊桑的長篇小說《一生》
上圖裡部分的中文對照小說內容:
于連向雅娜解釋這座建築的各個部分,表明他是常客,對此瞭解很透徹。他對這精舍讚歎不已,每一處都仔細賞析一番。

" 瞧那道拱門!嘿!這樣一所住宅才叫氣派呢!另一面完全坐落在水塘中,有寬大的臺階下到水邊;那裡停泊四隻小船,伯爵夫婦每人各兩隻。右首那邊,你瞧有一排 白楊樹,那就是水塘的邊緣;從那裡開始有一條小河,直通費崗。這一帶鳥獸特別多,伯爵就愛在這山谷裡打獵。這才是名副其實的貴族府第。

主宅的正門已經打開,面色蒼白的伯爵夫人笑吟吟的,款款走出來迎接客人,她就像過去朝代的莊園女主人,身穿著一條拖裙。她那神采儀容,儼然是《湖》上的美人;天生就配住在這座童話中的小古堡裡。

客廳有八扇窗戶,其中四扇朝向水塘和對面山坡上蒼鬱的杉林。黛綠的杉林冠頂黑黝黝的,顯得水塘尤為幽深、肅穆和陰森。伯爵夫人拉住雅娜的雙手,就好像少年時的一位朋友,讓她坐下,而自己就坐在她身邊的矮椅上。于連則有說有笑,特別平易近人;的確,近五個月來,他又恢復了一度疏忽不整的風度翩翩的扮相。

伯爵夫人和于連談起他們一道騎馬遊玩的情景;她笑話于連騎馬的姿勢,稱他為"踉蹌騎士";于連也覺得好笑,並給她起綽號叫"馬上王后"。窗外忽然一聲槍響,嚇得雅娜驚叫一聲。那是伯爵打中了一隻野鴨。

他妻子立刻喚他。這時傳來一陣槳聲和小船撞到石階上的聲響,接著伯爵出現了,他足登寬靴,魁偉的身軀後面跟著兩條獵狗。那兩條獵狗水淋淋的,棕色的皮毛同主人鬚髮的色調一致,到了門口就趴在外面的地毯上。

伯爵在自己家中顯得自在多了,他見來了客人非常高興,吩咐僕人往壁爐裡添木柴,再端上餅乾和馬代爾產的紅葡萄酒;然後,他突然高聲說:

"對了,二位就留下吃晚飯吧,就這麼定了。"

雅娜心裡始終惦念孩子,便謝絕邀請;但是伯爵懇請再三,于連見雅娜執意不肯,便不耐煩了,急忙遞過去眼色。雅娜見此情景,怕又喚起他那愛爭吵的壞脾氣,只好同意了,但她呆在這裡如同受罪,心想今天見不到保爾了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 11:59 AM , Processed in 0.032666 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存