2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 闇C轉生加敏一問...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 六樓後座
go

[職業] 闇C轉生加敏一問...   [複製鏈接]

dboy3333 發表於 12-12-17 11:43 PM
師兄有練暗師嗎?可唔可以分享多啲@@?

雖然我的暗師不強
但對黑洞爆發很有興趣
對黑洞爆發傷害有一點的研究 有紀錄一些數據

簡單的結論是人物智慧愈高是最好
簡單說一個例子
人物智慧200 寵物智慧 400 扣除人物智慧所帶來的傷害 假設寵物所帶來的傷害是 30傷害/1智
但如果人物智慧是600 寵物智慧是400 扣除人物智慧所帶來的傷害 寵物所帶來的傷害是可以 40傷害/1智 甚至50傷害/1智
杖等級 闇技也是如此 情況好像人物智慧愈高 背後有一個"變數"會增加然後帶出加成

但我覺得太耗時間 因此也沒再研究下去
相反 與其研究黑洞爆發傷計算
我比較有興趣研究黑洞爆發的命中計算
不過這些研究等我有時間才算吧...
或許你們也可以研究一下阿

Zz謙zZ 發表於 12-12-17 11:44 PM
其實每個玩闇的人也知道闇師永遠不能與魔使 大老闆比較
不論在傷害上或是在命中上
但就是因為這個原因才 ...

黑洞缺陷多
而且最難解決的問題就係miss高...

其實練巫師都唔錯的-.-...

十週年勳章(賀詞)

belleh 發表於 12-12-18 03:24 AM
黑洞缺陷多
而且最難解決的問題就係miss高...

流爆命中雖然都係比唔上魔稍同大老闆, 但已經準過黑洞好鬼多...
而且輸出要求更低, 先唔好講要秒龍3...但要秒鬼3門檻真係唔高, 相反黑洞要秒鬼3, 真係唔係人咁品...
當然咁講, 係相對於冇太多人會投放資源落暗師度啦...寧願玩火智寵, 最少轉手時都易D甩到出去...
然而, 我還是喜歡暗師^^

十週年勳章(賀詞)

Zz謙zZ 發表於 2012-12-17 23:51
雖然我的暗師不強
但對黑洞爆發很有興趣
對黑洞爆發傷害有一點的研究 有紀錄一些數據

簡單的結論是人物 ...

師兄覺得命中同暗信/人智/暗技有關嗎?

dboy3333 發表於 12-12-28 10:47 AM
師兄覺得命中同暗信/人智/暗技有關嗎?

人智就一定有
我2XX智和上裝後4XX智的命中有很明顯的不同

至於暗技 我就覺得比較少 因為我認識有個暗師110左右暗技
他也說命中沒有很明顯的提升 水木的命中率也跟以前9X暗技差不多
而我也覺得7X暗技和8X暗技 感覺上分別也不算太大

暗信其實一直也是一個謎
有很多學者說信仰13-15萬後 傷害加成開始減少
因此人人也說13-15萬暗信也很足夠
對於傷害加成減少這點我不反對
而已這令我有所假設 就是15萬後的信仰所加的不是傷害
或許是命中率 不過我時間有限 也沒時間做實驗

十週年勳章(賀詞)

Zz謙zZ 發表於 2012-12-28 15:52
人智就一定有
我2XX智和上裝後4XX智的命中有很明顯的不同

至於暗技 我就覺得比較少 因為我認識有個暗師1 ...

師兄分析得甚為客觀理智。
誠然,小弟亦不覺得暗技對命中有少些關連,小的暗技絕不高,但一直升上去未見功效;
人智,我都有少少質疑,到底係因為高左智而秒哂怪令錯覺上miss少左?
信仰呢,我都好想知,有大大講過三萬信 = 一技嘅傷害,名氣甚高嘅暗師:奶白色的朱古力更斷言十五萬暗信對命中有明顯增長,亦聽到三十萬暗信會人戈

十週年勳章(賀詞)

dboy3333 發表於 2012-12-28 17:26
師兄分析得甚為客觀理智。
誠然,小弟亦不覺得暗技對命中有少些關連,小的暗技絕不高,但一直升上去未見 ...

講三十萬暗信後,唔會再加傷害,即係到頂。
而小弟只感應人等打怪命中有影響,高等人打低等怪係準啲嘅。
師兄意見呢?

dboy3333 發表於 12-12-28 05:29 PM
講三十萬暗信後,唔會再加傷害,即係到頂。
而小弟只感應人等打怪命中有影響,高等人打低等怪係準啲嘅。
...

人智方面 你去買一套+35智的精裝
再到一些多怪的地方試一試
7件*35智=+245智 等級沒變 你就能試得出當中的分別

至於你剛剛說到人物等級的影響
我在想 與其說成人物差的影響 或許是智力差的影響
因此人物等級愈高 命中愈高
人物智力愈高 命中也愈高

至於信仰方面 如果奶白朱古力這樣說
其實我覺得可以值得一試把信仰推到30萬

如何驗証究竟是人等差還是智力差 只需一個簡單的實驗就可以
1: 用一個1等的人物 穿上精煉裝 推至250智 然後暗師打上數十回 計算命中
2: 用一個等級相約的人物 智力比暗師低很多 然後暗師打上數十回 再計算命中然後進行比較

武化高暗智對命中也較有一點幫忙 -__-

十週年勳章(賀詞)

六樓後座 發表於 2012-12-28 19:56
武化高暗智對命中也較有一點幫忙 -__-

亦有人話武化暗敏,武暗智寵反而未聽過,師兄試過有效?

dboy3333 發表於 12-12-28 11:26 PM
亦有人話武化暗敏,武暗智寵反而未聽過,師兄試過有效?

暗智 暗敏 敏寵武化 也有人說過增加命中
討論的也算多 不過各執己見 有人說有影響 也有人說沒有
最終也沒結論
這個方法始終在近來比較不主流
有時間才研究這一點吧

笑傲無雙

Zz謙zZ 發表於 12-12-29 12:04 AM
暗智 暗敏 敏寵武化 也有人說過增加命中
討論的也算多 不過各執己見 有人說有影響 也有人說沒有
最終也沒 ...

我曾經無聊試過下
9XX暗智&6XX暗智
分別交換法化同武化再打100場

9XX智法化6XX智武化 : 全中較多 但MISS時 MISS既數量都會多D

6XX智法化9XX智武化 : 全中較少 但MISS時 MISS既數量會少D

但最尾冇時間再試了
不過可以推斷當武化&法化都有返咁上下智既時候
命中率會有所提升    不論全中/MISS既數量都會有改善

黑暗之鋒 發表於 12-12-29 12:27 AM
我曾經無聊試過下
9XX暗智&6XX暗智
分別交換法化同武化再打100場

多謝資料提供
有空時讓我也試試

十週年勳章(賀詞)

Zz謙zZ 發表於 2012-12-29 02:02
多謝資料提供
有空時讓我也試試

真係超想知,暗師秒龍3嘅門檻係幾多...

笑傲無雙

dboy3333 發表於 12-12-29 10:02 AM
真係超想知,暗師秒龍3嘅門檻係幾多...

我估最少都人寵智千6~千7到la

十週年勳章(賀詞)

黑暗之鋒 發表於 2012-12-29 10:07
我估最少都人寵智千6~千7到la

寵智1700,人智1000,只夠秒龍2。
要谷到人智都1700,不敢想像!!不過我估計,人智千四到千五應該夠做...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 02:38 AM , Processed in 0.038941 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存