2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 本峰童年之作《時空§記憶》已更新到第四章啦,多謝大家 ...
樓主: a10fc98
go

[小說特區] 本峰童年之作《時空§記憶》已更新到第四章啦,多謝大家一直的支持~還有希望大家比多一點骨+E+E   [複製鏈接]

冇人回既失望

招人回下啦......plzplz

無人氣可以有幾個原因
第1:新作+新人
其實新作你可以更新快d同多返小小文去吸引人地去追
第2:有趣度
由我睇留言個到
你d名好似有d求其咁.
同埋有d劇情太過生硬
第3:文章
我覺得有好多文字都未的出黎充字數咁...
而且.係要講到+9既話
轉做穿越/網遊小說好d
魔幻小說唔岩呢個文章...
不過其實我都唔係幾明呢個係魔幻定係穿越...

總結:
第1:
我覺得你之後要出修改作之後睇返之前既文再定落去
如果唔係一定作作下有bug有坑既話又出左文要堆返好d坑係1件好難既事
第2:
有好多病語同埋唔岩你所作小說題材既style
雖然你可以話係你自己本人既style
但係有小小唔岩key既題目係會使人地感到無趣
第3:
其實我真係覺得你可以重作呢個小說做1個網遊mode既小說..
而且你係序章個到都已經有錯

在一個仲夏中,一片綠油油的土地上,
一個少女,大約二十五六歲。站立在那平原上,
懷着驚惶的神色中冒著冷汗,到底發生什麼駭人的事?

然,四處都在一瞬間變為極地。有不少的冒險家變身成不同的人衝出了來,
有的拿着弓箭,有的只拿着木棒,有的拿起了鋒利的劍。
好像是很努力似的和某某戰鬥似的。

忽然,有一顆很巨大的冰制隕石撞了下去那個平原,
在寬闊的平原,一顆巨型的隕石直擊地面,並沒有想像中的小事
那一些冒險家在一秒中全都變成了冰條!
少女先是呆著,後而驚惶,最後失控尖叫起來。

平原旁的小山上,有位身穿藍色毛衣的藍髮少年
被一團不知明的藍色物體包裹著。

那藍髮男手上散發著青藍色的光芒,
擊向結為冰棒的那些冒險家身上,只見冰棒開始破裂,然後消失。
而全個平原均是碎冰,由綠油油的變成雪花紛飛的......不斷下雪,寒冰刺骨的雪地!

紅色個幾度
明明變左1個本地又再比冰隕石打中...
而結尾又係由綠油油變雪花紛飛
講真我唔係幾明其實係點...
你係將nos既既地版mode引入你小說定係咩...

如果以你角色介紹黎講
穿越小說唔應該會係咁.
而魔幻小說又說不通...
所以我好想知你係作緊1個點樣既小說

嵐jal 發表於 12-12-19 08:52 PM
無人氣可以有幾個原因
第1:新作+新人
其實新作你可以更新快d同多返小小文去吸引人地去追

其實我自己都冇念過係咩小說+F
就咁一念頭題材就作…
(冇錯.我係一個好亂泥既人)
咁至少重作就....先say過sorry.
係唔得既…咁係因為已經作左好多啦…但我會念下點修改之前既內客…
「四處都在一瞬間變為極地」呃…恕我大膽.依個有咩問題呢...?我睇左成分鐘都念唔到...
「巨大的冰制隕石撞了下去那個平原,」同上
「由綠油油的變成雪花紛飛的......不斷下雪,寒冰刺骨的雪地!」
呃…我會念下點修改…or再加入返小小內容

a10fc98 發表於 12-12-19 09:08 PM
其實我自己都冇念過係咩小說+F
就咁一念頭題材就作…
(冇錯.我係一個好亂泥既人)

我紅色指出黎就係因為後面接唔到前面lol
如果你話無可能重作既話...
咁你係後面改下改做穿越異界小說咁會好d
咁當然...呢到唔係叫你跟我所指既野去作
而係定1個目標再用自己style作好d
而穿越好岩你介紹左既野.

可參考某敏第1個小說的

嵐jal 發表於 12-12-19 09:21 PM
我紅色指出黎就係因為後面接唔到前面lol
如果你話無可能重作既話...
咁你係後面改下改做穿越異界小說咁會 ...

恕我無能…
我念左好耐都只係修改得好少野
你可以睇返的///

「忽然,有一顆很巨大的冰制隕石撞了下去那個平原,
在寬闊的平原,一顆巨型的隕石直擊地面,並沒有想像中的小事
那一些冒險家在一秒中全都變成了冰條!
少女先是呆著,後而驚惶,最後失控尖叫起來。

平原旁的小山上,有位身穿藍色毛衣的藍髮少年
被一團不知明的藍色物體包裹著。

而全個平原均是碎冰,由本身已經有些雪的土地變成了一個雪花紛飛,寒冰刺骨的雪地!」
對不起已經盡力了…

a10fc98 發表於 12-12-19 10:41 PM
恕我無能…
我念左好耐都只係修改得好少野
你可以睇返的///

其實你可以係前面講左個個主角唔知自己係邊個
你係後面可以用1個方法黎話到比人知佢其實係穿越左黎救世界既人
至於點表達出黎就要你自己想了

"忽然,有一顆很巨大的冰石撞去那個平原,
那一些冒險家全都在瞬間變成了冰條!
在看著的少女愣了一下然後尖叫起來。

而這時平原旁的小山上,有位身穿藍色毛衣的藍髮少年
被一團不知藍色物體包裹著。

剛剛還是線油油的土地,在數息之間已變成了一個雪花紛飛,寒冰刺骨的雪地!"

我唔算改得好好...但都算係改左d唔洗要既野了
因為有時有d字唔洗強調出黎的

kenyeung525  不知名  發表於 12-12-21 09:23 PM

嵐jal 發表於 12-12-19 10:57 PM
其實你可以係前面講左個個主角唔知自己係邊個
你係後面可以用1個方法黎話到比人知佢其實係穿越左黎救世界 ...

但冇名又好似好怪咁…
次次都叫佢他…他…他咩...?
定叫佢咩無名人士…咁好怪架ma....
依個問題我都有念過…(一個失憶既人會記得自己個名…)
不過…有時念下又念…念住冇咩所謂
點知比人發現左tim=,=

咁至於改文到…
我又真係改得好少…只係改左一句…
「而本身全個平原已經均是碎冰,再數秒之間立即變成了一個雪花紛飛,寒冰刺骨的雪地!」
也許我做野真係好冇效率…念唔到但又唔想抄…

a10fc98 發表於 12-12-19 11:36 PM
但冇名又好似好怪咁…
次次都叫佢他…他…他咩...?
定叫佢咩無名人士…咁好怪架ma....

主角個名個到可以話佢知道自己個名係因為有d野寫住佢個名之類架je

有時諗多d諗耐d先改lo
最好就係睇多d小說先好再自己作會比較好

嵐jal 發表於 12-12-19 11:47 PM
主角個名個到可以話佢知道自己個名係因為有d野寫住佢個名之類架je

我比較懶…
我依加仲念更特別篇…天日就21日啦…點算==

特別篇在努力趕稿中,希望完成之後有人會看吧

嵐jal 發表於 12-12-19 11:47 PM

出左特別篇了…
希望你過目一眼吧……

a10fc98 發表於 12-12-21 01:52 PM
出左特別篇了…
希望你過目一眼吧……

特別篇好似網遊小說-_-...
你真係認真諗下想作咩類型小說先再繼續會好d...

嵐jal 發表於 12-12-21 06:09 PM
特別篇好似網遊小說-_-...
你真係認真諗下想作咩類型小說先再繼續會好d... ...

咁網遊同科幻有咩分別==?
恕我大膽…可唔可以講埋有咩好處同壞處…
我念都認真念下好…

a10fc98 發表於 12-12-21 08:08 PM
咁網遊同科幻有咩分別==?
恕我大膽…可唔可以講埋有咩好處同壞處…
我念都認真念下好… ...

網遊小說:
講既可以係分現實同game既情節
而且更加可以張game原來既野帶入去

呢個既好處就係作個時可以有2邊既世界比你作.有時game個邊卡左可以想一下現實
但因為主打都係網遊.so無咩可能成日講現實

魔幻小說:
只說魔法同技能既野
而呢種入面多數唔會有咩+9個d

呢個用黎講夢之既世界都ok既
但因為你角色介紹問題
所以就加多個穿越入去
即係變左穿越魔幻
但最好就係前面個d+9個d改哂佢.
自己set返個職業等級入去會最好

穿越小說:
1個人死左or唔知走左去邊
總之就係去左第2個世界去有1個新既事物
而主角將會係入面點樣重新發展個d

同上

重生小說:
1個人死左之後.重新回到過去
而重生左既人會帶返重生之前既所有記憶返返去過去

但無咩可能了...只係角色介紹

雖然我講得4種
但係呢4種有d都可以加埋一齊

你呢個有4條路.
穿越/網遊/重生遊網/穿越魔幻
但因為角色介紹
所以最好就係just穿越小說

skarl  D: 為什麼你不評我文?我的文真的如此差劣嗎?(哭走)  發表於 12-12-22 12:10 AM

都支持下仙

B02.★ 發表於 12-12-21 11:32 PM
都支持下仙

多謝支持…
希望你地中意睇啦…

嵐jal 發表於 12-12-21 09:32 PM
網遊小說:
講既可以係分現實同game既情節
而且更加可以張game原來既野帶入去

咁好吧…
穿越小說+魔幻我覺得幾好…

我念住時空記憶完左之後就出一個新既…
我念住係時空記憶到入埋其他game既世界
但我又怕變左網遊=,=

btw.我依加會努力作13章的了(姐係如果某地方放完13章之後2KF我就會放第4章的了…)
希望大家繼續支持……

a10fc98 發表於 12-12-22 10:23 AM
咁好吧…
穿越小說+魔幻我覺得幾好…

用第2種手法黎加吧...
穿越+魔幻也是不錯的.
只要慢慢諗就應該會諗到的了

嵐jal 發表於 12-12-22 10:44 AM
用第2種手法黎加吧...
穿越+魔幻也是不錯的.
只要慢慢諗就應該會諗到的了 ...

13章卡卡地…
一開頭念唔到…
不過還是會努力的…
係wor
序章都仲未修改…
不過我其實係想保留返佢個風格…
因為我係想之後佢會強化張卡.之後好似會變勁左咁囉.....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 06:56 PM , Processed in 0.055180 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存