2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AKB48 專區 飯了AKB♥ 1年有感~ [加左小小野]
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 咫噯龍
go

[分享] 飯了AKB♥ 1年有感~ [加左小小野]   [複製鏈接]

回覆 andy2695 的帖子

我諗好多人連akb既成員係咩樣都唔知就會串你膚淺,淨係睇樣 佢地連樣都未知就串定先-.-
深入了解之後就會知道 akb唔係賣樣 但係又有樣~.~
雖然我冇飯1年咁耐 但akb已經令我改變左唔少 比左動力我做好多之前冇心機做既野
就好似你所講 akb真係冇飯錯~.~ 飯akb就算比人串毒都抵la~

kenchoi148 發表於 13-1-1 10:07 PM
回覆 andy2695 的帖子

我諗好多人連akb既成員係咩樣都唔知就會串你膚淺,淨係睇樣 佢地連樣都未知就串定先- ...

同意,要黑都起碼要知道成員做過d咩,亂咁黑,講d野無中生有個d真係好過分,唔該搵下資料先好出聲(哩方面真係要學學日本既 ANTI)

笑傲無雙 忍影世界

andy2695 發表於 13-1-1 09:53 PM
相信飯得AKB既人都會比人話過毒
又會話你膚淺,淨係睇樣等等~
但佢地根本冇真正了解AKB係乜東東~

對,, e家發現自己可以遇到akb 認識到akb 飯到akb 系一件好幸福 好榮幸既事:)
南妹既一句名言帶比我好多動力
「雖然運氣可能是必要的,但不努力是 不能開始做任何事情的。我會以我的人生 來證明『努力絕對有回報』

咫噯龍 發表於 13-1-1 10:20 PM
對,, e家發現自己可以遇到akb 認識到akb 飯到akb 系一件好幸福 好榮幸既事:)
南妹既一句名言帶比我好多動 ...

唔止總長,好多成員都係總選留低好多名言,睇總選真係得著好多~~

認同樓主篇文章!我係惠令奈離隊前幾日like AKB~

笑傲無雙 忍影世界

terry880926 發表於 13-1-1 10:23 PM
唔止總長,好多成員都係總選留低好多名言,睇總選真係得著好多~~

Haha 當你身邊有fd系到話akb果陣 你試下同d fd 講 '恨我也請不要恨akb' =_= 五知會點呢xd

笑傲無雙 忍影世界

喜愛吐糟@0@ 發表於 13-1-1 10:25 PM
認同樓主篇文章!我係惠令奈離隊前幾日like AKB~

惠玲奈同我有一個巧合.. 就系我生日果日就系佢畢業果日=_=

咫噯龍 發表於 13-1-1 10:27 PM
Haha 當你身邊有fd系到話akb果陣 你試下同d fd 講 '恨我也請不要恨akb' =_= 五知會點呢xd ...

好似比喻得差d...阿醬係AKB48成員就可以咁講,又或者好似伊藤英明係宣傳電影個陣用就唔錯

笑傲無雙 忍影世界

terry880926 發表於 13-1-1 10:34 PM
好似比喻得差d...阿醬係AKB48成員就可以咁講,又或者好似伊藤英明係宣傳電影個陣用就唔錯 ...

Ha 明顯系講笑黎=.=五洗咁認真

咫噯龍 發表於 13-1-1 10:36 PM
Ha 明顯系講笑黎=.=五洗咁認真

成員既名言影響力太大(特別係阿醬哩句,相信好多ANTI都因為哩句而唔再黑阿醬),所以不覺認真左,我輸了...

笑傲無雙 忍影世界

terry880926 發表於 13-1-1 10:41 PM
成員既名言影響力太大(特別係阿醬哩句,相信好多ANTI都因為哩句而唔再黑阿醬),所以不覺認真左,我輸了... ...

樹大自然會招風 啊醬果句雖然可能比人睇到佢既認真 所此對佢另眼相看,,但反之 可能有人覺得佢好假而黑得更勁== 不過凡事都要睇好果邊@@

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我都鐘意左AKB 4個月左右
但係1年半之前就識左神7
之前都係睇錯AKB係毒個D
不過AKB既歌都有聽  但未算變做飯
因為個時有朋友係虎牙,河西,MAYUYU推
成日同我傳教  直到今年9月頭終於頂唔順
睇左幾條AKB既影片就真正鐘意
但返學都會比人話毒等等
真係幾慘
BTW 小弟神推小南~~

雖然有唔小壇友都share過飯AKB比人話既感受
但比我選擇多次..我都係會飯AKB

人到中年,一直不怎樣聽歌,亦從不飯偶像。雖然在電視看過AKB這個組合,也沒有太放在心上。

阿醬畢業那天,剛好買了自己的第一部平板電腦。隨後數天,在家試機,卻選了阿醬在劇場最後公演的視頻來看。先看到的,是眾成員道別的那段。雖然那時絕大部份成員也不認識,卻被現場的氣氛感動了…。最後一只歌 – 櫻花片片,是我第一次認真地聽完全首AKB的歌。之後又重覆聽了很多遍…。

之後看到「因為有你在」的PV,女皇派傳單的畫面,留下了不能磨滅的印象。
但讓我正式成為AKB真飯的,卻是小珠。

在阿醬劇場最後公演視頻裡第一次看到小珠。「應該是個年齡很大又不紅的老成員吧…。」那是當時的第一印象。

幾星期後,新聞內看到SKE第十單曲及首張專輯分別得了週榜的第一和第二,那時候才知道那個「年紀很大又不紅的老成員」- 松井珠理奈,是SKE內年僅15歲的ACE。同時存在於兩隊冠軍組合內,我心在想:「有這樣厲害的人嗎?」
之後開始留意小珠了。

從網上找到關於小珠原點的文章 - 「大聲鑽石」的故事。小珠空降AKB,拍下了當日扭轉乾坤,改寫歷史的單曲;箇中經歷、種種辛酸,讓我看得着迷了。從文章中再結連到AKB開始時只有七個觀眾的過去…。之後,又看到首次劇場公演前的視頻:元TEAM A 的妹子們,全都抓着老師的手臂、緊緊不放,公演在即,縱使強忍淚水,卻仍掩飾不到眼神裡的極度恐懼…;那就是今日叱吒風雲AKB48的開始了。

精彩的單曲不斷、性格鮮明的妹紙們、創意無限的綜藝節目…都叫飯們看得津津樂道。但個人認為,真正令AKB成為天團的,是那「可接觸的偶象」的概念:透過劇場公演、握手會、記錄片、幕後花絮視頻等 --- 讓飯們一直可以在最前線,和妹紙們一同經歷種種悲歡離合、大起大落。飯AKB,可以說是一種扣人心弦的「經歷」,那種心同感受、悲喜交雜的情緒,已遠超單純消遣娛的範疇了。

~~我開頭都只係聽下而冇飯AKB~~
~~但之後聽左フレンチ・キス~就愛上左呢個組~~
~~之後就開始推埋AKICHA~最後就真正愛上AKB~~
~~雖然我飯左5個月左右~但差唔多聽晒咁多個團既歌~~XDDD

笑傲無雙

我同樓主一樣都有1年多少少

以前咩都唔敢做,成日覺得自己邊做到
所以我有好多機會都錯失過
自從喜歡上AKB之後
雖然成日比人講話,發女寒
我無介意,因為我係比佢地既努力既事跡所感動

就好似樓主咁講,AKB會帶來歡笑同流淚

雖然我唔係大學生,讀書又唔叻~~~但至少最尾讀書個一年又努力過
亦都得到想要回報~~但求搵到份生活安穩既工就得

如果唔係迷上AKB~~我諗我都唔知死左去邊(寫包單肯定)

樣主我突然想把文章最尾個一段分享出去~

回覆 咫噯龍 的帖子

其實管唔到咁多嫁黑你唔需要什麼資格,黑你又唔係犯法...

更何況AKB的確存在弱點...對方至少可以從由歌曲MV片段,經銷策略,成員醜聞同少部份飯的行為...幾方面進行攻擊

見到人黑AKB又可以點做?我覺得得三個選擇,1無視,2互黑,3有道理的反駁對方

我就選擇無視,都係個句比佢地係網上寫幾句...成員又唔會少忽肉...佢地高興夠自然會收手

互黑是最糟糕的事,尤其是樓主個句整容明星,好容易激怒對方及引出更多的黑子跳出來

想反駁/攻擊人...最好對方所追捧的偶像也有一定的了解,才可以作出有力的反擊

例如對方話AKB MV毒...你在對方追捧的偶像的MV找到差不多的東西就可以反駁佢,佢貼醜聞你又找出對方差不多的醜聞這樣

不過我就無咁好恆心同時間真係乜人都可以黑你,可以係港台偶像飯,可以係少女時代飯,可以係Super Junior飯,可以係Scandal飯,可以係w-inds飯,可以係.................省略,不過最慘是被同樣是飯AKB或者飯姊姊組合的人黑

要知道哂佢地d事要花上好長的時間同心機:sweat:我自己就選擇盡量避免生事,唔好打咁多粗口,盡量少發膠post...保住作為AKB支持者的品德就算

笑傲無雙 忍影世界

私名前Terry 發表於 13-1-2 01:17 AM
回覆 咫噯龍 的帖子

其實管唔到咁多嫁黑你唔需要什麼資格,黑你又唔係犯法...

起初我都系抱住你個心態== 不過 最後d人愈黎愈過份 容忍五到=_=

笑傲無雙 忍影世界

laumanling 發表於 13-1-2 12:54 AM
樣主我突然想把文章最尾個一段分享出去~

恩,,可以阿~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 09:32 AM , Processed in 0.074477 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存