2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 【玩家自救】作戰會議室
樓主: 霉乂男
go

[其他] 【玩家自救】作戰會議室   [複製鏈接]

kawah1111 發表於 13-4-24 02:43 AM
依個世界不嬲冇公平架啦XDDD

頭先睇wiki見到台灣玩家真係好唔妥台橙

以下cap自wiki的遊戲橘子頁面

由於遊戲橘子公司對於其營運遊戲的部分處理方式常令玩家感到厭惡,例如:對於外掛程式的放任、客服的敷衍制式化回覆、對於較不熱門遊戲的不重視、部分遊戲連線品質低下、部分遊戲bug拖延許久不修復、無視使用非法程式的不肖玩家、放任黑心玩家進行遊戲伺服器的壟斷行為導致出高物價等多數案例、絕對武力Online和跑跑卡丁車誤鎖帳號密碼[4]、絕對武力Online素質不良玩家愛嗆人等問題。

因此大部分玩家們對遊戲橘子公司有「黑橘」、「碰柑」等稱呼,而劉柏園則被稱為「劉肥」。[5]

也因為大多數玩家的強烈不滿,讓許多玩家不願多消費或是不願購買遊戲點數,讓遊戲橘子的公司股價{6180}大多慘綠下跌,使公司處於經營危機和財務危機的情況。[6]

2012年1月16日因為遊戲橘子造成的系統出包造成楓之谷伺服器故障,許多玩家購買的點數,裝備、遊戲幣等等都消失,有的­人甚至,好不容易練到的等級,就因為系統出狀況,一下子就被被歸零,而遊戲橘子也榮登了消費爭議最多的網絡遊戲公司。[7]

2012年8月17日宣布裁員約150人,以巴哈姆特為例就有大部分玩家以高興的表情評價方式祝賀遊戲橘子早日倒閉,甚至希望原廠可以接管在港台的線上遊戲。[8]

而2012年11月底結束韓國分公司結束營業,大多數玩家都幾乎是在慶祝遊戲橘子的分公司倒閉之事,可見遊戲橘子在大部分玩家心中地位是最討厭。[9]

2013年1月30日,楓之谷又發生了回收暴君套裝事件,讓遊戲橘子的信心和忠誠度再度降低[10]

2013年4月22日,幻想戰記結束營運通知[11] 橘子採取不更新、不活動、斷線不理會的策略,持續拖延這款遊戲的壽命,合約到期後再次草草收尾。

因遊戲橘子長期性的漠視玩家感受和權益並過度以賺錢為重,已經失去大部分玩家的信心和忠誠度,也造就現在的經營危機。

如果係咁,港橙一係就分拆,如果唔係台橙一清盤港橙都拜拜

十週年勳章(賀詞)

風雨霜雪 發表於 2013-4-24 02:40
以我所知台服連編年史都冇,平時好似仲少人過香港,
應該係港服自己買左新版本、裝武、惠惠子先知中伏,
...

可能性好高。
之前戰車改版,都係香港拎錢出黎改,因為香港同台服都用繁體字,所以台服直接拎左戰車版本用,我吾記得最後台服有冇出錢。。
另外係台服冇乜收入,但係啲裝就不停活動送出去,我地出黑店都係吊住自己條命同台服條命。。

回正題,好GE方案………真係諗唔到……
因為初音岩岩話「亞洲係好神奇既地方,如果橘子都營運唔到,我敢寫包單,無公司玩得起,各種原因暫時內容消音」
其實都係,睇睇大家都好傾慕ge日服,依家其實係由Gamepot代理,而神早摺左ge美服…好似都係Gamepot= =
佢自己都run唔掂其他地區……真係so9sad。

或者,做左可以做既先
巴哈果邊都有人提議緊寄信比Garena,希望佢地肯代理FEZ:
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... A=39315&tnum=21
巴哈果邊都有人講左: 希望大家唔好COPY AND PASTE,起碼比佢地睇到大家有誠意
博一博,分分鍾單車變摩托

little_ic  3Q,可以的話講埋比其他人知去寄,多D人希望都大D  發表於 13-4-24 03:50 AM
CH_MG  已sd信比ggc  發表於 13-4-24 03:41 AM

風雨霜雪 發表於 13-4-24 02:55 AM
回正題,好GE方案………真係諗唔到……
因為初音岩岩話「亞洲係好神奇既地方,如果橘子都營運唔到,我敢寫 ...

你咁講即係有機會Gamepot可以接到港台服
如果港台服拼左上陸服,咁呢單可能比摺更大單....
陸服出名大陸人自己連都ping...

徐子平 發表於 13-4-24 03:08 AM
陸服出名大陸人 ...

我去過國服,P到彈GAME,
有一場冇彈,但人地打到我,我打唔中人= =

要講台服玩家俾日本個封email累街坊其實都不為過
anyway大限早已將至,早一日遲一日冇必要太介意

徐子平  台服之前既景況,玩家投訴亦不以為過,但係今次連坐真係...  發表於 13-4-24 05:31 AM
紅螞蟻  早排有台服玩家sd email去日本個邊講到台版幾差幾差,想原廠收返個代理權 而港服同台服照計應該係同一個代理權黎,所以就…出事鳥…  發表於 13-4-24 03:57 AM
徐子平  詳細請求  發表於 13-4-24 03:51 AM

接手代理呢樣其實冇咩機會 , FEZ唔係現今玩家喜歡既類型
當初其實分港台呢個做法唔係太好..玩家VS玩家既遊戲  人越少 , 越危險
可能當時係諗住線路唔好,分開玩家
但在線人數得番400-500個人個時      呢樣野反而變得更致命
每面入50個新血  可能見都係多少少    但合埋一齊多100人   咁又可以開多一個場

其實FEZ台港服可以挺到5年都已經有D意外 , 計人數黎講 , 上年其實已經開始蝕緊錢
個時仲有4-5個場   直到依家得2-3個     挺咁耐真係好難得

如果真係有代理接手  , 希望真係唔好再分隔兩地
人多始終熱鬧D , 亦係呢隻game其中一個重點

十週年勳章(賀詞)

徐子平 發表於 13-4-24 02:44 AM
如果係咁,SE真係冼左港橙一鑊
而家係到玩連坐?我唔介意合港台服
但係而家咁搞法真係不能接受

回覆留言
只愛3P=日本只能同時批出港台合約(港 台 日本)
不愛二人談戀愛=不能只簽香港約

大概係咁

其實我想問一樣野
橙保留帳號角色資料
我地再同原廠建議帳號轉移日服是否可行。。。
其實合ser呢個行為又唔係未試過
不過跨地區既工程會比較浩大
但係事在人為未必冇可能
而且大家都有一定課金能力
原廠都可能會理解我地有潛力做日服新血
btw港服可以保落去就好 ff。。。

sS天煞乂孤星Ss  笑左  發表於 13-4-26 05:51 PM
d78d70fe  港鐵  發表於 13-4-26 10:46 AM
仙人SH  不可行.你有無見過A公司會賣ac資料俾B公司?  發表於 13-4-24 10:54 AM

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

霉乂男 發表於 13-4-24 01:08 AM
請各位唔好好似唔關自己事咁,
去左日服又好,無玩好耐又好,
盡自己少少心意當係回饋FEZ,

你搵紅豆區版傾咪得
佢係橘子高層

kuok1234  係真唔係AR......  發表於 13-4-27 02:36 AM
仙人SH  高層:0)  發表於 13-4-24 10:53 AM

回覆 commander2620 的帖子

內幕詳細

commander2620  冇內幕=]  發表於 13-4-24 01:30 PM

其實 .. 如果要自救 起碼都比我地知真 hk fez 死ge 真正原因.例如 唔再簽約ge 原因.台服同港服係咪經濟共有 雖甘樣我都知係好難.. 但係甘希望gm 可能比到最有限ge 資料我地...  甘先可以找出最有效ge 方法救game .  如果唔係可能識得其反..  如比日ser 果邊唔理等等~~

玩過星曲WEB

我個人覺得應該同原廠去傾合ser問題
其實可以將日本的S SER換成港台澳服
將S SER本來玩家轉去K I SER咁應該唔洗太大成本又做到轉服
其實都係想有個平台比大家去一齊吹下水玩下

仙人SH  原本S SER d日本人咪會好煩lo.  發表於 13-4-24 10:52 AM

玩過星曲WEB

徐子平 發表於 13-4-24 03:08 AM
陸服出名大陸人 ...

Gamepot有tw公司都話有可能.
可惜無.

徐子平  未必,不過我懷疑日服果邊都知有港台玩家用跳板,所以索性食埋條水唔續約  發表於 13-4-24 03:48 PM

十週年勳章(截圖)

商業社會無財不行,假如賺唔到$,我支持自然淘汰.......sosad

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

而家連死因都未明 點樣自救
我覺得玩家聯署既效用就唔係好大
唔好聽咁講句,營唔營運係商業既決定
羊毛出自羊身上 營運既經費利潤係從我地身上得番黎
但係大家個個都話要走要走咁 點比信心代理同原廠

FEZ新血小得可憐 老手又流失
現階段既做法可以吸引番人流
推廣FEZ係市場上獨有既非練功,打怪式合作國戰
係最後幾個月熱熱鬧鬧
或者仲有一線生機
--------------------------
其實會唔會係有第二間野想代理??  :o)

ngkaichi1995 發表於 13-4-24 11:57 AM
而家連死因都未明 點樣自救
我覺得玩家聯署既效用就唔係好大
唔好聽咁講句,營唔營運係商業既決定

其實真係會有代理 去買一隻咁舊ge game?= =
仲要係其他公司做唔掂放棄ge舊game……

重點唔係要聯署去日本總公司叫佢再放個權落黎港台咩=.=?

十週年勳章(賀詞)

講真
OLG比起以前真係日漸式微
雖然話大趨勢唔係OLG個邊,但係或多或少既原因係出自港台代理商既心態
代理商一方面當我地係M豚咁榨乾哂我地d錢(極不合理情況)
另一方面擺出高高在上姿態「錢已經放我口袋了! 不爽別玩阿」
玩家人流流失唔少,有正常既人就拒玩、轉GAME、轉服等
剩番一D抱有希望既人(我就負面d講:死忠M民)繼續玩

「亞洲係好神奇既地方,如果橘子都營運唔到,我敢寫包單,無公司玩得起,各種原因暫時內容消音」

歸根究柢,導致呢個情況發生,咪又係出自你班代理到,食相咁醜陋,邊個玩家很埋你單?

我相信遲下就個個代理商主打網頁GAME同手機GAME
一來成本低
二來市場大,抽水高

d78d70fe  WEBGAME不停新SER新SER ON9仔不停重練重練  發表於 13-4-26 10:49 AM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 12:51 PM , Processed in 0.051444 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存