2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 精靈樂章 [評理/花生] 十三妹同架勢堂嘈
樓主: 洪興十三妹
go

[其他] [評理/花生] 十三妹同架勢堂嘈   [複製鏈接]

水名月 發表於 13-6-2 02:55 PM
回覆 moonhkcw 的帖子

講咁多做咩...

我話左唔認同打架了事
因為我係比人人格謀殺

你企係我角度睇:
共產黨用傳媒整衰你個朵,人格謀殺,羞辱你
你會點唸? 你會唔會出黎取會公道?
你唔通你蚊槍同解放軍死過?
解放軍射死左你你冇公道架喇喎
你射羸人地你又即係以暴力証明自已

以上係類比論証

同樣道理,
我依家比人屈我串人係唔可以用打架了事
人地打羸左我我永遠都拎唔返個公道
我打羸人只係代表我打羸人,唔代表我已經取回公道

有人屈我話我唔比人補血,有人po左圖証明左我清白啦
咁又點計先?

呢個觀點我已經reply左好多次,姐姐你應該冇睇我comment同文章,
你回文質素太差勁了

我對你有以下建議:
一:惡補中文,搞清楚字義,唔好模糊視聽,偷換概念
二:練多d reading,睇下人地up乜先好回,唔好一味up自已d pt,我就唔同,我係引用人地回覆再應機,我係有質素
三:要開論點攻擊人要清楚,我suggest以下pattern:

(標示語),(主旨句),(解釋原因),(例子supp原因),(加以論証增強說服力,如:類比論証,舉例論証,數字論証)

希望你會考慮我以上建議以改善回覆質素

水名月 發表於 13-6-2 03:31 PM
回覆 hei13141314 的帖子

高登好喎.......

算啦,高登唔會cheap到咁,呢d對高登仔黎講細單野啦
擺到明出黎搵打手,晒氣
過往例子比比皆是,請參考高登歷史貼文

CLEMENT12 發表於 13-6-2 04:21 PM
13妹玩舊dj都仲咁廢???

我唔係好明白,請問你廢既定義係點?
如果你廢既定義係輸,咁大大隻70打羸58咁你又幾勁喎

三葉 發表於 13-6-2 04:47 PM
其實. 我只係覺得你可憐/可悲
你(可能)比人屈   可憐
你未仔細睇出自身問題卻長篇大論講一堆自己是正義    ...

高質回post
um...我估你應該消化我篇文既,然而出到高質comment
我都認為係一場誤會
我認同你對於 自尊 既說法
我有以下說明:

一: 每人都有 自尊 ,如果我要落佢面我唔會pm,此其一
二: 我問完佢係唔係新手,係出於一個費解,而且我有說明返唔係落佢面,有人comment返張圖出黎還我清白

由此可見,種種証據都証明我唔係出於串人心態

我會咁演繹為誤會,可能對方睇唔晒我pm,因為世頻d字都出得好快

但後續一眾打手醜態百出,有d自認共產黨,有d開通名義話屈人,有d直頭人身攻擊叫我收皮

我就有理由嘈落去,試以還自身清白

由乃 發表於 13-6-2 04:57 PM
回覆 三葉 的帖子

人地話佢個D 唔係人身攻擊

我解釋得好清楚,唔該你搞清楚乜野係客觀事實,乜野係主觀判斷先
我希望你有以下回覆:
一: 指出我對於客觀事實既說法既錯處
二: 我有乜野主觀判斷,加以說明
三: 駁論: 你既客觀事實係點?
四: 你對我對你既客觀事實有何錯漏

以上四點有助加強你論點說服力
就唔好單單打打一句起兩句止

當然,我唔係"唔比"你咁回,即係我覺得呢d單單打打好冇質素

由乃 發表於 13-6-2 04:57 PM
回覆 水名月 的帖子

放左上去好似好玩好多

歡迎
引用華叔一句: 應該做,值得做,快D做

ms_babi 發表於 13-6-2 05:13 PM
樓主您真不該wo.
做人應該坦白d. 吾好講d吾講d!
點解您吾講番事實出黎呢!?

其實你回post都算比其他人好架喇,但我都要回下你
第一:我有指出不務正業何解
         我指架勢堂果位70騎,即你地副會長不務正業,係出於呢位副會,屈我串人,仲誤導一眾會員攻擊我
         係一個不該既行為,唔係一個副會應該做既行為,所以話雞嗚狗盜,如果我base上面既事實指出佢
         雞嗚狗盜有錯,麻煩你google下 王安石 既 孟嘗君論,睇下點解,再返黎睇下我有冇up錯
第二: 你誤導左一樣野
          打完,我pm(我當呢單野完左,d圖還左我清白,我係証實左冇串任何人)
          pm完隻秘寶用一般頻,就話我屈你地副會長,一般頻係一小眾area既人睇到
          唔似得密頻得一個人睇到,我就一不做,二不休,既然有人就到,我就發大黎搞,等所有人決定我係咪比人屈

☆魔鬼皇☆ 發表於 13-6-2 06:13 PM
唔好下下吊老母出晒黎

我唔介意以少少粗口表達自己情勢

所以話d comment質素已經見晒底

手放開01 發表於 13-6-2 06:57 PM
有幾個解決方案。
1.玩勁d,係戰場同佢地鬥到至死方休
2.搵人同你坐大声勢,引起各方討論

高質回post!
我會5個都唔簡,我五點都會解釋
方法一: 我解釋左點左我唔認同打架了事,打架歸娛樂,暴力証明對錯只係中共所為
方法二: 我唔需要坐大聲勢,岩口水一齊玩,唔岩口水唔好玩,為團結而團結係白鴿黨先會做
方法三: 退出改名,即係認自已做錯,我冇做錯,唔需要咁做
方法四: 同以上一樣,我冇錯唔洗認
方法五: 唔理人,玩自已ac,都可以認同少少,畢竟對方回po質素咁低,雞同鴨講,但我講唔係為結尾,係講比一眾玩家聽,等大家自已決定

戰場既目的都係殺人攞分,我個人對於一d維穩洗晶,洗血洗傷從不苟同
所以,戰場人照殺,事件講就講,兩樣野分開,無謂以暴亦暴

mylove2012 發表於 13-6-2 07:45 PM
回覆 手放開01 的帖子

同感,畢竟隻GAME PVP唔代表一切

同志!!
打架結果只有羸輸,絕對代表唔到事實

mylove2012 發表於 13-6-2 07:53 PM
自己搵埋班朋友一齊打副,人地點勁點勁由得人地,影響唔到自己
最多見到人地+15咪話,嘩好有錢啊
見到人地 ...

呢個係高質回po黎,不過我唔係好認同你說法
小弟我自已又衰既,戰場樹敵為樂,真係fd既就係冇乜,因為我個人唔維穩
對於你題外話,我有以下觀點
一: 回血的確大不了,成件事都係出於費解而問一問,好少事,對於呢樣野已經証實係誤會,我認為已解決
二: 新手老手都冇所謂,玩埋同一隻game,但有d野係老手知道而新手唔知呢個係事實
      所以有陣時老手做左d同舊DJ時代有唔相同既野,亦唔可以指責其他隱藏老手既費解
      我舉個例子:
      一隻70天騎坦百,係一個老手,比怪打到隻豬咁都唔扯旗,唔開防技,可能因為佢好眼訓或者佢懶,但呢個令人費解,所以其他人問果位騎係唔係老手,都情有可原,唔能夠因為咁而批判人地串你

希望解答到你疑難

手放開01 發表於 13-6-2 08:23 PM
哈哈, 主要原因既, 係人地人多勢眾, 覺得你未夠班同佢地鬥, 佢地主導曬成個形勢

但唔緊要,只要去到後期,等 ...

我絕對同意你說法,以後我同人隻揪我都會事先講明技術交流
正如Darkness呢個會,利申我本人就唔係太nike
有兩位60騎,timeshift,白嵐
乜都冇講主動挑我機,我唔會唔受,我輸左,都冇串過任何人,對方輸左亦冇串我,非常和平
只係我問白嵐套BB裝+15洗左幾多個名仔佢唔應我咁解姐,可能我唔知做左咩得罪左佢啦哈哈
總括呢個經驗黎講,呢件事上面都証明左我唔係一個撩事鬥非既人
我的確係樹敵為樂,但我只會用手得罪人,唔會用口,舊時如此,今時如此,以後如此
呢件事可以令大家更加認識我都係一件好事黎

jackiey 發表於 13-6-2 09:40 PM
大家...! 咪向左走向右走再hi佢la  依個hihi由 [密語]---->[世頻]----->[交易頻]---->[2000FUN論壇]

其實 ...

我唔認同你,我自已中心?指出,事例
我點解用高質素,好有pattern咁講出自已觀點,原因,論據,論証,會比你講成自我中心呢?
咁架勢堂班人唔睇我論點一尾屈我串人又係唔係自我中心呢?
但係我有每個都回架喎,駁論又去左邊呢?係邊個自我中心呢?
你up唔出就即係你既說法站不住腳
証明自已觀點,指出黎,just do it!

KA-ar 發表於 13-6-2 09:20 PM
洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹洪興十三妹 ...

halo,唔知你對於呢件事有咩睇法呢? 我會用心去回post,只要有質素=]

由乃 發表於 13-6-2 11:55 PM
樓主好似潛左水 !!
等佢上水 !!
唔係邊有花生咬...

係呀,去左搵工,多謝關心=]
今日晏晝又會去搵下其他喇,冇辦法係度同大家理論:(

都知大家返學辛苦架喇,我會keep住同大家論
因為大家都身處係一個地球村,資訊咁發達,你地夜晚回完我第日開黎會睇到
人在心還在,留言係唔會受時間地域限制,所以唔怕我走左去=]

和諧和諧~_~

見晨早流流冇乜人,等我又同大家上返一課,等大家認識下何謂{言語攻擊}
大至分為兩種: 主觀同客觀

A主觀攻擊: 羞辱,歧視,誹謗

(i)羞辱
即對人既本身作出攻擊,並無任何客觀根據及事實
例子:A屌B老母,A從言語上要性插入B的媽媽,即要做B老豆,係對B作出既極大打擊

(II)歧視
即對一個人既客觀條件表示不友善且作出不公對待
例子:A不爽B係同性戀,係一d事件上,如工作,作出不公平對待,例如比少左人工,都係歧視

(iii)誹謗
即對一個人不存在既東西作指控,而且對B造成生活上不便既失實言論
例子:B冇打人,A屈B打人,呢個對B人格謀殺,令B係生活上如與人交往受到影響,就係誹謗,証據足夠係告得

B客觀攻擊 : base on客觀事實作主觀判斷
例子:
我同隻狗講: 你係狗
我同個有錢佬講: 你係有米仔
我話d腐敗官員雞嗚狗盜
呢d都係出於客觀事實,而且冇講錯,完全係100%正確陳述,呢個就係客觀事實用自已語言去指出
如果捉住呢點黎攻擊人就係客觀攻擊,簡單d講即係講事實

註腳:
[雞嗚狗盜] 出自於 雞嗚狗盜出奇門 士所以不至也 <王安石 - 孟嘗君論>
唔係話對方係雞係狗,而係用雞狗做類比,表示對方既做唔到野,腐敗
再引申 孔子 既一句 不賢者居高位是播其惡於眾也
表示權貴居高位做唔到野,權貴就係雞嗚狗盜

所以,
話我話人雞嗚狗盜攻擊人係絕對成立,我係講緊事實,
話我58騎打輸比70騎所以廢物,係事實,但都有機會構成誹謗,因為係定義上各有不同
要分清楚乜野係 講事實,乜野係 羞辱,誹謗,歧視,
咁大家係論述過程就可以緊加精準.準確理論,引自已觀點
如有錯漏,請清楚指正,以主旨句,原因,引用,例証去指出我錯處,呢個有助大家睇個明白,謝

洪興十三妹 發表於 13-6-3 07:19 AM
我唔認同你,我自已中心?指出,事例
我點解用高質素,好有pattern咁講出自已觀點,原因,論據,論証,會比你講成 ...

說實話  冇人知你密語裡面講過d咩野  就冇得分。(我本生係中立的)

所以 回覆一定有兩極睇  不過你條hihi就死口話自已正確

人地評論就好似[通識科]咁樣(所有回應一定正反兩面)  

你只係插一d反駁你ge人 叫咩評理呀? (根本無理取鬧)

你一心搞咁多野 係度嘩眾取寵只係想有人認同你講法姐   仲唔係自我中心? (自我中心到唔會被國教洗腦 )

撐你ge人 你就話高質素  反你ge人 你就係咁駁   你唔好以為你自已真係好向左走向右走高質素la

你要得到伸冤就一定要比網民自已評論 而自已唔應該再插手落去 (你係被告 你同我坐定定係電腦前面睇住[法官]同[部審團]點判決la)  

你再講咁多 只係令人反感  (我已經是反方鳥)

水名月  但事實唔係囉!!  發表於 13-6-3 11:09 AM
水名月  因為佢最想要答答案 {佢沒錯} {佢岩佢係比人屈的]  發表於 13-6-3 11:08 AM

~~講咁多次樓主都認為自己沒錯...
塊面都唔知幾多層  !!

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 02:50 PM , Processed in 0.048991 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存