2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 C9 第九大陸 佢話顯卡太舊 要更新
樓主: 屋屋烏
go

[疑難雜症] 佢話顯卡太舊 要更新   [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

phydan1324 發表於 13-6-26 07:29 PM
我個張係ATI Radeon HD 3200x series

按開始 > 控制台 > 新增或移除程式 (如果win7就寫明係 解除安裝程式)
搵返你部機以前安裝的ATI驅動程式 (搵下有咩程式名有ati或者radeon字眼)
搵到之後就 解除安裝

然後去
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

step 1 選擇
Desktop Graphics (普通主機桌上電腦)
or
Notebook Graphics (手提電腦)
or
MAC Graphics (MAC機)

step 2  選擇
Radeon HD Series

step 3  選擇
Radeon HD 3xxx series pcie

step 4  選擇
根據自己部機用咩Winndow系統,下載相應的版本
分為32 bit和64 bit

如何知道你使用的window系統是32 or 64 bit
去以下的網站,中間部份「自動版本偵測結果」會以
紅色字來顯示
http://support.microsoft.com/kb/827218/zh-tw

例如我係window 7 旗艦版
咁step 4 選擇 Window 7 - 64 bit

最後按step 5 的 Display Results 尋找適合用的驅動程式並且下載

下載後可能會有兩個驅動程式
CCC Suite or display Driver

其實只需要安裝右邊的display Driver

如果安裝過程上出現不能安裝或更新失敗
請按桌面左下角「開始」 > 「搜尋」
輸入 ati , 找尋主機入面剩餘的ati資料夾
找到後請自行逐一手動移除整個ati資料夾 (按Shift+delete)

例如我搵到ati在C driver
路徑是C:\ATI
咁就按「我的電腦」 > 本機磁碟(C) > 滑鼠左鍵點一下ATI > Shift+Delete 移除

將所有ati移除後,再次安裝從官網下載的驅動程式
最後都仲係更新唔到,可以拎返你張card的安裝CD
裝返舊的driver試試

ATI更新唔到多數係用家未完整移除舊的驅動程式
唔似NVIDIA card咁易用新的程式覆蓋舊的

N卡方便好多  裝驅動程式同時會自動幫你DEL埋舊  什至裝返舊驅動複蓋新

祭神KING 發表於 13-6-27 07:00 AM
按開始 > 控制台 > 新增或移除程式 (如果win7就寫明係 解除安裝程式)
搵返你部機以前安裝的ATI驅動程式 ( ...

跟足你教的野,都係唔得

phydan1324 發表於 13-6-28 10:20 PM
跟足你教的野,都係唔得

http://download.ithome.com.tw/article/index/id/477

試下去依個網頁download Driver Sweeper 用下
有圖文教學照做無問題

回覆 祭神KING 的帖子

其實如果我就咁disable左ATI HD 3200  再update會唔會得

phydan1324 發表於 13-6-30 11:46 PM

其實如果我就咁disable左ATI HD 3200  再update會唔會得

你用防火牆disable??
最好真係delete,如果上面個delete軟件都delete唔到舊野
無辨法最後殺著係鏟機重灌電腦

換左佢啦

down個驅動人生就ok la

其實hd 3200 夠唔夠應付c9   ,   coz我見佢官網寫建議配備個display  係 hd 3850

phydan1324 發表於 13-7-1 02:34 PM
其實hd 3200 夠唔夠應付c9   ,   coz我見佢官網寫建議配備個display  係 hd 3850

得係得,但係要將所有效能整到最低
到時可能個人會光頭無頭髮,出招無光影

十週年勳章(賀詞)

祭神KING 發表於 13-6-21 04:11 PM
玩C9都要預算插一張中階display card先玩得順
最好ram就4G以上, 雙核cpu就包無死

嘩,禁堅既,你做電腦果行假?XD

我決定玩住先,我真係頂唔順,先再算,

點都好,唔該哂你
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 05:03 AM , Processed in 0.042338 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存