2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 個人總結一下現版本的強勢英雄(參考韓國OGN聯賽) ...
樓主: youlovesogood
go

[消息分享] 個人總結一下現版本的強勢英雄(參考韓國OGN聯賽) [複製鏈接]

我個人認為SUP仲有魔甘娜@@
而JG VI仲算唔算係強勢..?雖然我都係鍾意卡力斯同EVE多D
J4 趙信 e2隻我都好鍾意

kenyeung525 發表於 14-5-26 04:20 PM
嘉文自從改左版
有被動基本上唔洗靠eq搵食
同埋w改左一律30魔

你打出黎果啲數值真係呆左呆  唔講仲以為你係維基百科HAHA
不過都係慣左主Q副E,E技企定定好唔方便 (如你所講都係等對面埋黎食兵E抽佢水,但一加高左推兵就麻煩
始終潘森無移位技 TOP條路又長/兵線對面塔底搞塔殺又有風險1:1蝕底 始終高端D人反應同意識唔係流 而且JG亦好勤力
btw我覺得殺唔到對線就會推兵開R跑線/入侵野區算數
最後你主E要企定定輸出 對面係惡魚 犽宿 悟空等等既近戰英 輕鬆走你後面避開,你主要輸出技CD期間可以做什麼(比我會QAWA拖住黎打等ECD完  但始終主點E支飛矛低傷害 輕則換血輸/重就死,高端失誤少少就輸
講數值可能好吸引但實戰...

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

chunhongbb 發表於 14-5-26 11:01 PM
你打出黎果啲數值真係呆左呆  唔講仲以為你係維基百科HAHA
不過都係慣左主Q副E,E技企定定好唔方便: ...

純粹拎遊戲數據姐-.-
我仲未計攻擊方完整天賦、防守方完整天賦、減傷物防
不過前期影響唔多大就算數

不過都係慣左主Q副E,E技企定定好唔方便 (如你所講都係等對面埋黎食兵E抽佢水,但一加高左推兵就麻煩
始終潘森無移位技 TOP條路又長/兵線對面塔底搞塔殺又有風險1:1蝕底 始終高端D人反應同意識唔係流 而且JG亦好勤力
btw我覺得殺唔到對線就會推兵開R跑線/入侵野區算數

其實依家top潘森主E係最好既選擇
當然主Q穩定性最高、技術成份少、poke都poke得安全d
但係要念下,top英絕大多數都係依靠平a肉搏
潘森可以即時刷3盾,近距離E已經夠曬counter

再者有人會玩遠英top:杰西、提魔
又可能有人潘森mid
當你對線呢d遠程英就100%主Q
主E我驚你E都未入範圍就比人連技消耗左一波
對線變相比對面強姦

基本上你唔推線,河道為界控半線
對面jg都好大機會幫上
因為你太過強勢
所以推線去塔下就好收手
即刻龜塔等運到 / 食陣野怪

最後你主E要企定定輸出 對面係惡魚 犽宿 悟空等等既近戰英 輕鬆走你後面避開,你主要輸出技CD期間可以做什麼(比我會QAWA拖住黎打等ECD完  但始終主點E支飛矛低傷害 輕則換血輸/重就死,高端失誤少少就輸
講數值可能好吸引但實戰...

主E冇記錯既話
E過程係0.75定係0.95秒
對面黎補兵,足夠打足全傷
所以我會開E消耗
唔會WE或者Q
W係有jg幫擊殺 / 走佬暈對面jg / top先用

同犽縮玩,我可以同你講主E穩贏線
你E佢,佢E你
唔好唔記得你仲有W,暈佢等佢冇得E兵走
佢比你成條兵線打緊,你爆發又高過佢
佢前期未出電刀又冇輸出爆發,中期就唔同講法

鱷魚就唔清楚
我ng/rk都少見
見賈克斯最多
其次悟空、提魔多

高端局對面通常唔會係你d技cd好就黎a兵
可能就要用W黎開E技,不過通常少人會唔食兵
寧願蝕兵吸經等jg,都唔會比你埋黎一套消耗

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

咁多人玩伊芙琳唔玩薩科
唔通佢真係冷門到冇人記得

kenyeung525 發表於 14-5-27 01:01 PM
純粹拎遊戲數據姐-.-
我仲未計攻擊方完整天賦、防守方完整天賦、減傷物防
不過前期影響唔多大就算數:smi ...

但係要念下,top英絕大多數都係依靠平a肉搏
潘森可以即時刷3盾,近距離E已經夠曬counter

你既打法都幾穩陣派 好被動吓 對於潘森呢隻前期優勢角 你選擇守株待兔等對面埋黎先e
即係對面寧願放技食兵唔埋身,你都會互農?
其次對面知道唔夠你打.仲推兵過去,佢一定控住條兵線有排先返黎(控兵線top常見
其實依家top潘森主E係最好既選擇
當然主Q穩定性最高、技術成份少、poke都poke得安全d

你可能唔知道...q唔係主要poke(1lv當然係
我平時玩法係多籣劍1血水,對線q poke(佢唔識趣埋黎食兵就qa,2lv前盡磨一半
2lv就qw貼身走a 高端局通常都要交閃A/Q點燃收頭,呢個時間你有一半血夠QW魔(因為殺完人有機快上3LV)
可以唔洗走住引埋對面JG黎拎雙BUFF
其實對線好多時係要QW貼身AAQ(咁樣佢可以長期少於50%血,假如勇敢同你打就收埋頸(唔敢打無相干 睇對面JG動向 見到中/下就推線靠Q磨佢得返30%血 QWAE塔殺

最後見你話主E 又講到敵不動我不動咁係未水晶藥起手架?
其實都係百貨應百客,可能主E亦係某種場合比較適宜(或睇個人習慣 順手少少
咁多人玩伊芙琳唔玩薩科
唔通佢真係冷門到冇人記得 ?

薩科真係唔常見,但見到通常都好強(能夠反轉你野區都係其次恐怖既係反野/GK都做齊

E家JAX已經可以直接完爆惡魚

hotmanjaii 發表於 14-5-27 02:21 PM
E家JAX已經可以直接完爆惡魚

又唔可以話完壓既,都係睇操作居多(我家陣仲係好驚惡魚
傷害難估 /動作靈活/賴線 無潘森J4真係唔知點打

chunhongbb 發表於 14-5-27 02:27 PM
又唔可以話完壓既,都係睇操作居多(我家陣仲係好驚惡魚
傷害難估 /動作靈活/賴線 無潘森J4真係唔知 ...

但我已經見唔到一隻惡魚係打爆JAX

hotmanjaii 發表於 14-5-27 02:47 PM
但我已經見唔到一隻惡魚係打爆JAX

JAX有咁恐怖架咩
比我簡都係唔想見惡魚多啲

JAX不嬲都好鬼勁
冇咩技巧 出到三相你就GG@@

chunhongbb 發表於 14-5-27 02:08 PM
你既打法都幾穩陣派 好被動吓 對於潘森呢隻前期優勢角 你選擇守株待兔等對面埋黎先e
即係對面寧願 ...
即係對面寧願放技食兵唔埋身,你都會互農?

兵線相撞,你一招e範圍夠cover曬
佢入黎補刀=食硬e、唔補刀=蝕經蝕銀兩
況且插完眼,自己兵線>對面兵線
我又有足夠補給,我完全可以主動消耗

加上咁消耗係最高效率,每次對線見到佢淆
你即刻weq,我可以同你講係最唔符合效率
你打得咁主動,對面英200%叫jg幫拖
而你又消魔快,根本睇你補給mp多定對面補給hp多

溫水煮青蛙
主E既話,你一套weq傷害高過主Q
你cd完就黎一波,對面見過鬼仲唔怕黑?
仲會過黎比機會你主動消耗?
淨係E就唔同講法
打3下,睇落好低傷,實際最高傷
會令到對面有種低傷既錯覺
咁佢就唔會淆你唔補兵-.-
呢個經驗係堅,你陣間可以試下

其次對面知道唔夠你打.仲推兵過去,佢一定控住條兵線有排先返黎(控兵線top常見

23#已經答左你:
基本上你唔推線,河道為界控半線
對面jg都好大機會幫上
因為你太過強勢
所以推線去塔下就好收手
即刻龜塔等運到 / 食陣野怪

而且你仲有機會去中路遊走
你冇睇錯,係6lv前遊走
有w控制1秒,對面中單無眼推線
你去遊走可能會有奇效

你可能唔知道...q唔係主要poke(1lv當然係
我平時玩法係多籣劍1血水,對線q poke(佢唔識趣埋黎食兵就qa,2lv前盡磨一半
2lv就qw貼身走a 高端局通常都要交閃A/Q點燃收頭,呢個時間你有一半血夠QW魔(因為殺完人有機快上3LV)
可以唔洗走住引埋對面JG黎拎雙BUFF
其實對線好多時係要QW貼身AAQ(咁樣佢可以長期少於50%血,假如勇敢同你打就收埋頸(唔敢打無相干 睇對面JG動向 見到中/下就推線靠Q磨佢得返30%血 QWAE塔殺

其實多蘭劍係比平a英既優勢
潘森係食技能而唔係食平a

最後見你話主E 又講到敵不動我不動咁係未水晶藥起手架?
其實都係百貨應百客,可能主E亦係某種場合比較適宜(或睇個人習慣 順手少少

被動主動出擊與否,都係因應實際情況而有所改變
上面樓層已經作出左說明
對面遠程英就一定主Q架啦
如果對面中單/上單係手短ap英
你有信心都可以主E副Q
呢套扑落脆皮度十足十強姦咁

玩過星曲WEB

中路劫沒得輸

kenyeung525 發表於 14-5-27 05:52 PM
兵線相撞,你一招e範圍夠cover曬
佢入黎補刀=食硬e、唔補刀=蝕經蝕銀兩
況且插完眼,自己兵線>對面兵線 ...

你打得咁主動,對面英200%叫jg幫拖

我有信心2級拎頭,就算佢CALL GK 對線已經殘血 我又有兵線絕對有能力殺埋JG
堅唔堅唔知睇落興趣不大...企定定E技太悶(上路鍾意埋身肉博多啲
而且你仲有機會去中路遊走
你冇睇錯,係6lv前遊走
有w控制1秒,對面中單無眼推線
你去遊走可能會有奇效

能夠咁樣我就唔洗打咁慘博命(啲人唔係傻.我試過兜後面都無料到,因為我一唔見 即時講比隊友知
其實多蘭劍係比平a英既優勢
潘森係食技能而唔係食平a

我潘森打法就係要平A確保2LV有頸
被動主動出擊與否,都係因應實際情況而有所改變
上面樓層已經作出左說明
對面遠程英就一定主Q架啦
如果對面中單/上單係手短ap英
你有信心都可以主E副Q
呢套扑落脆皮度十足十強姦咁

都係果句對主E無興趣><(無果種刺激感 秒人果種快感 我肥左輕鬆做到 仲要打我又唔死 我打佢啪啪聲
而且岩果場用J4打潘森幾驚,好彩佢學E 我EQ輕鬆打換血嬴 有機就EQAR秒佢,
可惜用分號打 我白金1條友鑽3,假如用主AC可能比人屠返轉頭

chunhongbb 發表於 14-5-27 08:40 PM
我有信心2級拎頭,就算佢CALL GK 對線已經殘血 我又有兵線絕對有能力殺埋JG
堅唔堅唔知睇落興趣不大...企 ...

堅唔堅唔知睇落興趣不大...企定定E技太悶(上路鍾意埋身肉博多啲

通常2lv打到對面殘血
對面就會淆底唔補兵
你上佢退;你退佢上
如果低端可能會食水,然後雙手奉送$400

能夠咁樣我就唔洗打咁慘博命(啲人唔係傻.我試過兜後面都無料到,因為我一唔見 即時講比隊友知

念真d頭幾lv遊走係極少人會咁做
而且唔係jg係top潘森
對面警誡意識低d
所以咪話「有可能」收奇效

我潘森打法就係要平A確保2LV有頸

如果冇盾又cd技,我一定唔會選擇平a
如果刷到3盾,對面係好似賈克斯呢d英
我一定會引誘對面平a
佢既優勢=我既優勢

都係果句對主E無興趣><(無果種刺激感 秒人果種快感 我肥左輕鬆做到 仲要打我又唔死 我打佢啪啪聲
而且岩果場用J4打潘森幾驚,好彩佢學E 我EQ輕鬆打換血嬴 有機就EQAR秒佢,
可惜用分號打 我白金1條友鑽3,假如用主AC可能比人屠返轉頭

自從n年前eq改窄左
令到eq容易走位
但係一中左就有好大優勢
因為有攻速、擊飛a多幾野、被動10%最大血、破防
你175距、佢150距

前日rk潘森對線賈克斯完爆對面15/4/13
我去跳大遊走,條友仲係2塔塔底控線

都係果句,一切睇駕駛員

— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —— —

今日美測服又nerf
LB終於番番黎
新英、卡力斯中伏

魔甘娜???

kenyeung525 發表於 14-5-28 12:45 PM
通常2lv打到對面殘血
對面就會淆底唔補兵
你上佢退;你退佢上

同你討論咁耐 睇你幾有分析力   (但好多都係講就天花龍鳳 實際無咩大作用
實際排位係邊區?(打咩對手居多

魔甘娜???

魔甘娜SUP作為較大,比人gk可保AD周全(R可比AD穩穩輸出 E放AD不受CC技影響  
最緊要練好指向技Q
走MID亦可以但好悶

chunhongbb 發表於 14-5-28 02:38 PM
同你討論咁耐 睇你幾有分析力   (但好多都係講就天花龍鳳 實際無咩大作用
實際排位係邊區?(打咩對 ...

實際排位係邊區?(打咩對手居多

分析呢家野係人都識
純粹拎住遊戲數據黎睇
都係果句,實際都要睇番各種情況
因為lol係一個team game
各種不穩定因素太多

一隻英比對面選隻counter英
技術/觀念問題都可以打爆counter自己既英

我只係一個玩左幾個月
試玩積分由銅1 100分玩到銅5 0分
再由銅5 0分玩到銅2 100分既微不足道的小薯新手

kenyeung525 發表於 14-5-28 04:07 PM
實際排位係邊區?(打咩對手居多  ...

銅牌
真係估你唔到(見你對LOL既知識幾充足,就算係搬字過紙 都起碼有睇過吓
經常留意資訊可能觀念有些少但少玩技術差啲(加油

熱門top無特朗德 ap無希格斯 星朵拉 ad無jinx 希維爾 jg無vi 最重要sup無卡瑪 花女
個人意見:到底你係咪真係有睇ogn
漏咁多 純粹補充 不喜勿插

笑傲無雙

回覆 ihavetwojj 的帖子

我講緊既係現版本強勢英雄.... 希格斯, 希維爾一早已經唔強勢, 星朵拉係OGN既BANPICK率亦都好低..
花女好似出過一兩次比賽, 但係效果唔好我就冇講佢出黎, 至於卡瑪. 我係漏左
而特朗德係OGN都係無咩人玩, VI同理

唔通你仲活係冬季賽?

笑傲無雙

回覆 細流 的帖子

VI唔算強勢, 因為招R技前期CD太耐
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 02:16 AM , Processed in 0.050866 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存