2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 九陰男神之八戒與隨風 任君選擇
樓主: 九陰司馬遷
go

[閒聊討論] 九陰男神之八戒與隨風 任君選擇 [複製鏈接]

回覆 destinreality 的帖子

笑話, 我講緊LAW 你同我講到落公共部門做野效益成本,

好喇我就同你講政府部門效益,你轉個頭又講番LAW

唔該,冇料唔好扮4條

7778884 發表於 15-3-20 04:44 PM
哎呀 做乜講講下講百草呀

聽講狗衝出黎打完一波又影張相龜返百草集體打飛機 你地除左咁樣自我安慰仲可以點

本身我見樓主DEL左相,唔出聲都想由佢唔繼續搞大

既然中邪哥你咁中意睇住你D朋友去死既, 就如你所願:)

impongpong 發表於 15-3-20 04:52 PM

咁即係有花生食?

destinreality 發表於 15-3-20 04:41 PM
咁你叫八戒去告下,告得入我地再考慮去唔去告
打機玩到告黎告去,句句用法律大鳩人,我地不屑咁做
唔係止權 ...

根據香港法例486章《個人資料(私隱)條例》

第50條, (1) 如專員在完成一項調查後,認為有關資料使用者正在或已經違反本條例之下的規定,專員可向該資料使用者送達書面通知,指示該資料使用者糾正該項違反,....

第50A條, 資料使用者違反執行通知,即屬犯罪—
    (a) 一經首次定罪—
            (i) 可處第5級罰款及監禁2年;及
            (ii) 如罪行在定罪後持續,可處每日罰款$1000;及 (b) 一經再次定罪—
            (i) 可處第6級罰款及監禁2年;及
            (ii) 如罪行在定罪後持續,可處每日罰款$2000。

負責調查及檢控是私隱專員 (呢個係刑事案). 除非八戒要向資料使用者索償, 先要請律師從民事告佢.

尋人勿探組  樓主淆底del哂 屌 咁仲有冇花生食架  發表於 15-3-20 05:04 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
mango77 + 3 多謝指教

總評分:  Good + 3   查看全部評分

impongpong 發表於 15-3-20 04:51 PM

笑話, 我講緊LAW 你同我講到落公共部門做野效益成本,

佢兩公婆最叻就係無啦啦走出黎扮正義
講錯哂仲要好似眾人皆醉佢兩個獨醒咁, 佢地要自high咪由佢地囉
我讀書唔多, 不過都知道咩叫獻醜不如藏拙既
成日都恃住告唔入就可以打橫黎? 遲早有日玩出火既

mango77  野, 我都話左我冇入線~不過係唔中意你地咁解啫~  發表於 15-3-20 05:41 PM
destinreality  邊個扮正義自己心知,pose相呢D19野係你條線開先例既 如果咁樣入到罪你果邊線當年個打手都一樣係犯黎,1日未入到罪再講都冇意思  發表於 15-3-20 05:16 PM

impongpong 發表於 15-3-20 04:52 PM

吹個波吹個大個波

莫嘉榮 發表於 15-3-20 04:52 PM
聽講狗衝出黎打完一波又影張相龜返百草集體打飛機 你地除左咁樣自我安慰仲可以點  ...

下屠左一陣 你d 人死q晒 唔出黎wor  
你地企晒百草 lol So Fucking sad
我地悶到開 修m 修龍 修孔 修青 黎玩下呀 陰公

destinreality 發表於 15-3-20 03:49 PM
回覆 9yinradio2 的帖子

政府d錢用黎支付八戒既法律費用?.?

呢D係大家O既權益.吾係政府比吾比問題,
如果照你咁講,咁D無錢果D人無醫生睇啦.
傻的嗎?

仲有丫.你話對方無損失?你又知?咩叫心理創傷丫?
我渣車比人撞到人無事.我都可以去CAM 保險話我心理有陰影.日日ZZ吾到.
呢D咪係創傷後遺症羅..識吾識O既你地.

話你地吾識野就咪鬼亂POST人地私穩啦.
收下聲啦.人地真係告你你就慘啦.仲係到扮野.扮死狗算啦.

比條LINK你自己睇下或你上網打網絡欺凌.大把案比你睇
https://hk.news.yahoo.com/%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E6%AC%BA%E5%87%8C-%E5%A5%B3%E7%94%9F%E4%B8%8D%E5%A0%AA%E5%A3%93%E5%8A%9B%E5%B0%8B%E6%AD%BB-230000338.html

我POST 英文版可能大家會清楚D,中文版本唔多清楚:

(1)        A person commits an offence if the person discloses any personal data of a data subject which was obtained from a data user without the data user’s consent, with an intent—

(a)        to obtain gain in money or other property, whether for the benefit of the person or another person; or
(b)        to cause loss in money or other property to the data subject.
(2)        A person commits an offence if—
(a)        the person discloses any personal data 電話,FACEBOOK,真實姓名,相已經係 of a data subject which was obtained from a data user without the data user’s consent; and
(b)        the disclosure causes psychological harm to the data subject.
(3)        A person who commits an offence under subsection (1) or (2) is liable on conviction to a fine of $1000000 and to imprisonment for 5 years.
(4)        In any proceedings for an offence under subsection (1) or (2), it is a defence for the person charged to prove that—
(a)        the person reasonably believed that the disclosure was necessary for the purpose of preventing or detecting crime; 除非樓主既目的係呢個, 可惜唔係
(b)        the disclosure was required or authorized by or under any enactment, by any rule of law or by an order of a court;  更加唔係呢個
(c)        the person reasonably believed that the data user had consented to the disclosure; or
(d)        the person—
(i)        disclosed the personal data for the purpose of a news activity as defined by section 61(3) or a directly related activity; and
(ii)        had reasonable grounds to believe that the publishing or broadcasting of the personal data was in the public interest.  Not related to any public interest.

所以我100% 肯定如果入司法程序, 樓主同果個冒認8戒果個傻仔, 係坐梗監, 依家只係睇8戒搞唔搞大件事.

其實真系好撚冇謂
又要威又要戴頭盔
仲要扮到叻叻豬咁
人無恥便無敵

Offences and Compensation

Non-compliance with Data Protection Principles does not constitute a criminal offence directly. The Commissioner may serve an Enforcement Notice to direct the data user to remedy the contravention and/ or instigate the prosecution action.
Contravention of an enforcement notice is an offence which could result in a maximum fine of HK$50,000 and imprisonment for 2 years.
An individual who suffers damage, including injured feelings, by reason of a contravention of the Ordinance in relation to his or her personal data may seek compensation from the data user concerned.
The Ordinance also criminalises misuse or inappropriate use of personal data in direct marketing activities (Part VI); non-compliance with Data Access Request (section 19); unauthorised disclosure of personal data obtained without data user's consent (section 64) etc.
重點不在於罰幾多錢,而係點先構成犯法行為,何解唔QUOTE 埋上面D 要點

披露未經資料使用者同意而取得的個人資料的罪行,詳情如下
http://www.pcpd.org.hk/tc_chi/data_privacy_law/amendments_2012/files/offence_disclosing_c.pdf

從呢個投票,睇唔到邊一方面有金錢受惠,當然受惠又唔包括金錢既,如果八戒哥認為佢選到,或選唔到男神係受到情感傷害,係可以索償架,不過最好就睇下心理醫生先,平時咁多粗口,順便睇下都係一件好事

網上大起底私隱署無符
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100528/00176_037.html
曾有市民向公署投訴,指因在Facebook發表一則有關她目睹一些上街市民的行為後,被其他互聯網用戶「起底」;亦有市民被其他互聯網用戶抨擊,並在網上張貼了她的姓名、相片及聯絡資料,遂向公署投訴被人披露個人資料,但因事件涉及私人事物而不列入公署的職權範圍

咁假如八戒哥又真係去私隱處投訴咁又點呢,八戒哥咁多錢出英雄帖,當然好大機會搵私人執業律師幫佢搞啦,萬一要法援又點呢?可以睇睇下面條LINK
http://www.pcpd.org.hk/tc_chi/data_privacy_law/amendments_2012/files/legal_assistance_c.pdf

公署通常會負擔提供法律協助的訟費。但若果受助人被法庭下令繳付被告或其他各方在法律程序中的
訟費,而不利的訟費命令是基於其不合理的行為而引致的,則公署可能不會為受助人承擔繳付此等訟
費的責任。

常問問題
我在甚麼情況下可就個人資料私隱權被侵犯而提出補償申索?
如你因資料使用者違反條例下的規定而蒙受損害,你可就該損害向有關的資料使用者提出民事訴
訟以申索補償。有關的損害可以是或包括對感情的傷害。

咁出POST 者又點呢?又睇下以下條LINK
http://www.pcpd.org.hk/tc_chi/data_privacy_law/ordinance_at_a_Glance/ordinance.html

6 - 查閱及改正原則

資料當事人有權要求查閱其個人資料;若發現有關個人資料不準確,有權要求更正。

罪行及補償

違反保障資料原則並不直接構成刑事罪行,惟私隱專員可發出執行通知,指令違反的人士/機構採取補救措施。
不遵守執行通知屬於刑事罪行,一經定罪,可被判處最高罰款港幣五萬元及監禁兩年。
若有人認為其個人資料私隱受侵犯而蒙受損失,包括情感傷害,可根據條例向相關的資料使用者申索,以彌補損失。私隱專員可代其提出法律程序以尋求補償,並給予法律協助

條例把某些活動刑事化,包括誤用或不當使用個人資料以作直接促銷用途(第VI A部);不依從查閱個人資料要求(第19條);未獲資料使用者授權而披露取自其持有的個人資料(第64條)等。

第64條
        《個人資料(私隱)條例》        憲報編號:        18 of 2012
條:        64        條文標題:        披露未經資料使用者同意而取得的個人資料屬罪行        版本日期:        01/10/2012
(1)        任何人披露未經資料使用者同意而取自該資料使用者的某資料當事人的任何個人資料,而該項披露是出於以下意圖的,該人即屬犯罪—

(a)        獲取金錢得益或其他財產得益,不論是為了令該人或另一人受惠而獲取;或
(b)        導致該當事人蒙受金錢損失或其他財產損失。
(2)        如—
(a)        任何人披露未經資料使用者同意而取自該資料使用者的某資料當事人的任何個人資料;而
(b)        該項披露導致該當事人蒙受心理傷害,
該人即屬犯罪。

(3)        任何人犯第(1)或(2)款所訂罪行,一經定罪,可處罰款$1000000及監禁5年。
(4)        在為第(1)或(2)款所訂罪行而提起的法律程序中,被控告的人如證明任何以下事宜,即可以此作為免責辯護—
(a)        該人合理地相信,有關披露對防止或偵測罪行屬必要;
(b)        任何成文法則、法律規則或法院命令規定作出或授權作出有關披露,或根據任何成文法則而規定作出或授權作出有關披露;
(c)        該人合理地相信有關資料使用者已同意有關披露;或
(d)        該人—
(i)        是為第61(3)條所界定的新聞活動的目的,或是為與該新聞活動直接相關的活動的目的,而披露該個人資料;而
(ii)        有合理理由相信,發表或播放該個人資料,是符合公眾利益的。
(由2012年第18號第36條代替)
(1995年制定

如果冇記錯,八戒哥好似之前入過禦影做針爆料比敵線知,跟住比人發現左踢左出幫,依家就自己D 料比人爆返出黎,剃人頭者人亦剃其頭,唔知今次有冇創傷後壓力症候群 PTSD 呢?或者有Agoraphobia 要留響百草屋企,先有安全感, 不過呢D 都係要心理醫生做評估,好啦,搵到八戒哥未?快D 帶佢去睇下心理醫生做下評估啦

Anyways 今次我投左隨風哥,或者日後八戒變返做天蓬元帥我先再投佢

** 以上只係我個人睇法,並非法律意見**

destinreality  做得針預左仆街,剃人頭者人亦剃其頭liked  發表於 15-3-20 05:31 PM

9yinwitness 發表於 15-3-20 05:21 PM

Non-compliance with Data Protection Principles does not constitute a crim ...

傻豬魅惑打手, 你呢個CAP 過左時架啦 睇番最新果個好冇呀?

唔好上網亂搵就當真好冇? 上網搵到資料要LEGAL 人黎做咩? 個個比幾十萬佢上網?

果個CASE 因為係涉及街上搜證難, 你覺得FORUM 咩都留晒底, 告唔告得入丫喇:) 我地打個賭?

9yinwitness 發表於 15-3-20 05:21 PM

Non-compliance with Data Protection Principles does not constitute a crim ...

你唔驚法律顧問癡漢又追你住尾講法律咩,人地讀好多書,唔好同有錢人玩
都係果句,pose相係你地線開先例既,如果捉到人,証明你地線當中都有犯,同埋拉到先算啦

講野冇POINT都唔知你出黎講咩, 又想插咀次次又講埋門外話

同你認真講事件又嚴重性你又 吹到捉唔到.

你電腦電話上網真係雲端冇留痕架? 捉唔到? 識隱形架?

impongpong 發表於 15-3-20 05:16 PM
我POST 英文版可能大家會清楚D,中文版本唔多清楚:

(1)        A person commits an offence if the person disclo ...

經你講撚左兩本,咁幫我拉人未?唔拉正衰仔,法律超人

回覆 莫嘉榮 的帖子

做咩咁淆青轉左相既? 唔係好開心又改圖又用人地相又POST人FB 電話既咩?

impongpong 發表於 15-3-20 05:39 PM
回覆 莫嘉榮 的帖子

做咩咁淆青轉左相既? 唔係好開心又改圖又用人地相又POST人FB 電話既咩? ...

你盲嫁,張相唔係榮仔唔通你老豆

回覆 莫嘉榮 的帖子

在這段時間裡, 多陪爸爸媽媽去行山, 他們喜歡去哪玩就陪他們去

因為你可能要5年後才可以回家吃飯了

你唔夠講啦? 你咁樣講野係唔係叫做跌落地都要楋翻揸沙
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 12:15 PM , Processed in 0.049459 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存