2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 如果呀媽打仔唔岩
樓主: 清新2
go

[疑難] 如果呀媽打仔唔岩   [複製鏈接]

神怪 發表於 15-10-13 09:50 PM
又聽到你講翠華

你係翠華做左好耐??

翠華咁嘅人工點做!?  水吧我做長替都成個六銀錢一個月,仲要HEA住做~

我都止係做咗翠華兩個月... 唔係佔中攪到我失業, 我又點會去做翠華呢~?

翠荷好唔好做? 幾錢一個月?

KA2837 發表於 15-10-15 05:42 PM
翠華咁嘅人工點做!?  水吧我做長替都成個六銀錢一個月,仲要HEA住做~

我都止係做咗翠華兩個月... 唔係 ...

翠河仲底啦...行5個人

公司緊左啦...大位1萬4千5 有獎金加加埋埋1萬7

做阿2 都係137 其實都130

咁你翠華咪仲高人工

要打係屋企打 同埋太細個了 打完都唔知咩事 冇意思

KA2837 發表於 15-10-12 04:15 AM
明明係北帝街新山道交界翠華欣榮店又何來炮仗街呢?

打仔應該喺屋企打,唔好喺街打傷佢自尊,

"當你眼神一到佢自動收皮"

唔認同, 同你上面有D衝突喎, 唔通講果下都要收皮?

咁會咩都講唔到, 因為未講都驚到咩都講唔出口。

鬧都唔驚就打, 先用"當你眼神一到佢自動收皮", 咁就無衝突。

不過, 最後都係確保自己打得無錯先好打。仲要唔好太大力,視乎錯咩。

但我認為要用打先教得好,已經係唔好嘅局面。

因為,一係個仔女就魔星,一係就自己無料教仔而最後手段去打。

呢個世界有幾多個魔星,我認為係少數。就好似天才都係少數。

講到尾都講唔完

只係一句,唔識教,無資源,真係唔好生仔。

唉,不過講咁多都無用,生左仔女只係結果,生仔女嘅原因可以有千萬個。

只可以講,搵出衝動原因,減少不必要行為。

神怪 發表於 15-10-15 10:09 PM
翠河仲底啦...行5個人

公司緊左啦...大位1萬4千5 有獎金加加埋埋1萬7

翠華個半都冇... 三洋都有15500~

Roc720 發表於 15-10-19 07:32 PM
"當你眼神一到佢自動收皮"

唔認同, 同你上面有D衝突喎, 唔通講果下都要收皮?

你有小朋友未?

有嘅去自貼版貼咗先再討論~

依家D細路唔易教

KA2837 發表於 15-10-22 03:00 AM
你有小朋友未?

有嘅去自貼版貼咗先再討論~

有冇小朋友做咩? 唔通就無資格講教仔?

就算有小朋友, 就算我講到幾好都可以話我唔識做人老豆老母

我上面講嘅野係追求親子快樂嘅野

如果唔係追求親子快樂, 我上面果D完全係廢話, 係害左你

KA2837 發表於 15-10-22 02:53 AM
翠華個半都冇... 三洋都有15500~

粉嶺翠河個場行少個人都得

但公司規律 行5個人 行4個都係比5個人既錢

粉嶺果邊請左個好快手既水吧大佬

我自己都因為經歷過無人...而做野行路都快左

而家過左大埔135 囉都仲係

因為決定錯左...想跟返之前初初入黎做既大家姐

但我粉嶺呢個大佬係對我好好囉,,,好唔罵我既,,,睇好我

因為之前個阿二做野太懶,,,呢到轉過手黎...我大佬未黎之前我

係跟個水吧婆既...係大埔做...佢都對我好好...之後某種原因佢唔做粉嶺

呢邊...而又想我去大埔好耐...因為呢個大佬黎左...我遲遲都唔過去

之後因為阿叔(個阿二佬) 做野好懶...個大佬諗住教識我

因為我之前都跟個水吧婆果陣都係佢身上都學唔到幾多野

我而家識晒係大佬身上學左好多野...我自己都估唔到...我會同佢推工

過大埔跟個水吧婆,,,,過左去後悔...因為果邊好亂,,,大埔運頭果間翠河

好亂...請果d人好串...樓面又叫你唔好用手拎檸檬,,,要用夾

大佬呀...果間翠河有粉嶺3分1鋪位個場咁大...唔好用手

死得啦...廚房佬又唔岩聊...我係粉嶺個個當我契仔的

個死人部長又串,,,好似講是非咁...係既我唔會理佢...我係跟水吧婆...

唔係跟佢...我都唔理呢d人...做得到就做..做唔到就算

但我粉嶺呢邊講返個大佬...佢真係對我好好囉...個阿叔走

因為佢做阿二,,,佢走,,,大佬已經推我做阿二...係我衰

第二日就話我唔做,,,要同阿叔一齊走,之後佢好亂個腦變得

之後佢搵晒人...因為2個人走...佢好急搵人,,,過幾日之後個大佬話

多謝我地一直係到幫佢工作請我地2個食飯

我都未謝佢教我野...佢謝我...我都一定唔會忘記呢d大佬

我隔左幾日之後諗通想留係到,,,唔理點樣都要留係到

同佢講我要留係到...可惜佢話搵左人...無計大佬2邊都對我好

有時呢d野真係好難選擇...比我知道結果果個就唔係我了

Roc720 發表於 15-10-22 02:12 PM
有冇小朋友做咩? 唔通就無資格講教仔?

就算有小朋友, 就算我講到幾好都可以話我唔識做人老豆老母

紙上談兵~

冇人想打自己個仔, 但係一個未懂性未識聽人講嘢嘅小朋友, 我真係要請教下你呢個冇小朋友嘅專家點可以令佢唔做一啲你唔想佢做嘅嘢~ 用物質去引誘?定係用電子奶嘴?

記住, 係兩歲嘅小朋友!!

打小朋友兩下手板就可以講到家長最大惡極, 真係好笑~~

神怪 發表於 15-10-22 11:50 PM
粉嶺翠河個場行少個人都得

但公司規律 行5個人 行4個都係比5個人既錢

做大公司學唔到嘢,揾啲茶記炒散企下唔同嘅位置, 走多幾間你就知出面點運作,

邊做邊吸收經驗,再揾啲茶記仔做夜更獨腳, 做熟咗就轉戰獨腳早餐~

獨腳早餐唔霖檔你就成功了~

回覆 KA2837 的帖子

你又講返轉頭, 你無睇到我講咩?

我無話一定唔打得, 只要佢係魔星, 或你真係無哂方法

但無論如何打一定唔係最好局面

你要兩歲細路做你想做嘅野, 先要你盡量確保你果樣野係岩, 然後從軟到硬

有D細路受硬唔受軟, 咁你咪去打囉, 無人阻你, 但個發展一定係你咩飛,

無話你唔肯咩, 只係有時咩唔起, 整個殺人魔出黎, 然後大家埋單, 咁就成個社會悲劇收場

同埋打手板都分大細力, 重要係由細路感受出發, 唔係由大人力度標準出發

要教仔唔該睇返自己仔女咩料, 唔好人惡你惡, 唔好人寵你寵

佢係一個人, 觀察、溝通、教育......樣樣都重要, 唔係打就係教育, 唔係訓練馬戲團。

同埋從字面判斷,你好似認為2歲細路先難教,物質又引唔到又剩。

我認為教仔當然愈細愈易教,白紙一張。

個仔係你嘅,而我亦唔係主張完美主義,你生左個仔,來日方長,搵個時間平心靜氣檢討下啦。(呢個你係指有仔女嘅父母)

唔係做得唔好先要檢討,檢討嘅作用係保持水準。

好少見父母真心想仔女死,不過見過多數都係想佢好,但無方法。

父母無方法之下,想表現對仔女嘅愛,就會加強先前方法嘅力度,所以有D人會話再打大力D。

有少部分係俾佢撞中左,個仔女係呢類型,而大部分都只係因心痛而沉默,滾雪球,十幾二十年後忍唔住就爆一次大。

輕則分居疏離,重則血光之災。

都係果句,愛仔女,唔單單係著緊,亦都可以放鬆,從多角度思考。

KA2837 發表於 15-10-24 04:17 AM
做大公司學唔到嘢,揾啲茶記炒散企下唔同嘅位置, 走多幾間你就知出面點運作,

邊做邊吸收經驗,再揾啲 ...

霖唔霖都要睇下個場有幾大...成4個鋪位咁大既鋪

5個人都做唔掂...快手與慢手都無咩用可以話

感覺上我係要向呢d集團進發...唔係好難令到自己手快腳快

炒得起呢d場...就真係掂啦...

4個鋪位300個座位...一個鐘頭一個人煮 百幾200碗麵

一次過打入黎比你做...唔霖檔就真係掂啦

大埔呢邊麵位 真係獨腳....

仲有既係拍檔唔易搵...你有種咁既料...大佬睇得起你比你做第二

咁就要做好...而我就唔係...仲要跟返之前果個

咁我都係想睇下第二個地方點做既講真...工作最緊要拍檔姐

講咁多~獨腳...唔係好岩我...自己一個人...面對四面牆

Roc720 發表於 15-10-24 06:26 PM
回覆 KA2837 的帖子

你又講返轉頭, 你無睇到我講咩?

你差撚全人地好打仔, 點知到頭來...

神怪 發表於 15-10-24 06:56 PM
霖唔霖都要睇下個場有幾大...成4個鋪位咁大既鋪

5個人都做唔掂...快手與慢手都無咩用可以話

企死一個位, 手腳再快都冇用...

撇開出品同速度唔講, 一個成功嘅水吧佬,最重要嘅係意識!

當你獨腳做到水位火位麪位三文治位都控制自如,亦保持到出品唔霖檔, 咁你就係師傅~

~~~

我見識過翠華啲資深水吧即係所謂嘅大工, 真係垃圾到呢...

扒碎上唔識, 夂0TX田濃D又唔識, 先牛子唔識,

茶粉落爆杯成座山咁仲要唔係殺檔之餘煲十九幾分鐘,又要偷雞撞一次茶, 來回都冇...

啲茶又黑又苦又臭青,落半杯奶都遮唔住啲味...

做嘢又慢,鳩唔撚搭柒都叫大工...

KA2837 發表於 15-10-25 03:17 AM
企死一個位, 手腳再快都冇用...

撇開出品同速度唔講, 一個成功嘅水吧佬,最重要嘅係意識!

我都基本野做到識同做到足

除左葉野...識葉野人工緊係高...唔洗葉野果d做極都萬3到

做阿二落貨執貨 最多都係138  阿二喎,,,

萬四都無...當然出面九龍緊係有...講緊新界 最高集團係138

翠華都好似唔少間...你幫茶餐廳仲死...老細無生意一定哦你

話你d茶唔得...但集團有集團既好...唔會理你...只會同你講做好d啦

咁...但集團全部係工場無野學...集團只係學手腳...當然佢係有佢既獨檔時間

荃灣...荃新天地 間翠河 聽講真係到夜晚獨檔時...去一去廁所

返來隨時5~60張茶單 7~80張湯單同唔知幾多個常餐..講緊係7,8點果段時間

下午茶假期真係仲傻...豬扒包可以入x6x8分咁入單

水就唔講啦...大埔運頭間翠河都唔係人做啦,,,,,,到飯市條單拉到出間鋪再過馬路都仲拉緊

無返咁上下手腳都幾難做呢2間...翠華都應該無咁勁吧

神怪 發表於 15-10-27 10:44 PM
我都基本野做到識同做到足

除左葉野...識葉野人工緊係高...唔洗葉野果d做極都萬3到

公子西多二三十份咁嚟, 上餐特餐幾十個貼滿張吧檯...

冬田冬力全部教定二三十杯, 過百隻凍杯打曬O底, 都唔夠用...

兩個爐餅七壺茶仲要追住去, 一個下午茶多過你成晚嘅場, 唔止翠華, 出面多的是~

~~~

其實知道會有單嚟就一早做定曬等單夾出去之嘛...

獨腳吧啲單多極有譜, 不過又夠你冇停手...

生意真係勁嘅或者打場就唔會行獨腳, 兩個到六個都有~

~~~

閹嘢唔難, 來來去去都係幾條方, 得閑俾你~

KA2837 發表於 15-10-29 04:20 AM
公子西多二三十份咁嚟, 上餐特餐幾十個貼滿張吧檯...

冬田冬力全部教定二三十杯, 過百隻凍杯打曬O底, 都 ...

翠河d野係唔比打定同整定

麵就算霖檔都唔比霖水...熱水都唔得

煮定都唔比...但我地都偷雞既...假期早餐5個人

做2萬幾...理佢咩有邊個霖檔都唔偷雞架...佢就算唔比

都會偷雞霖一西仔麵...埋價上黎你一分鐘數晒一西麵

獨個獨個煮...霖到卜街都似...老細宗旨寧可霖檔...不可整定

我地宗旨 寧願輸人都不輸陣...雞我地照偷...寧願比你頂到卜街

我都唔會做到自己卜街...呢d集團老細又唔會成日落黎睇你做野

間唔中會落下黎...比佢見到咪當行衰運...話幾句又無野既...目的都係

做比你隔離d伙計睇...我立得d咁既規舉個個人都要守...但守得到又有

幾多個...唔霖檔先係掂...呢d集團式人工底...請人難...越開越多間

翠河30幾間 ,,,間間唔夠人...咁易炒人? 2萬幾蚊一次過黎d早餐...扒你獨塊獨塊煎?

麵獨個獨個煮? 茶獨杯獨杯沖?

神怪 發表於 15-10-29 07:46 PM
翠河d野係唔比打定同整定

麵就算霖檔都唔比霖水...熱水都唔得

三洋夠話要續個煲啦~ 埋架彩佢都戇鳩! 兩個煲六個麪, 再多啲就落湯罉~

永遠煲大一個生麵上碗等落湯...

~~~

我做銅鑼灣翠華嗰期, 有一晚, 公治個餐蛋碼我炒定幾個俾人屌, 仲要係個生手阿叔...

我幾撚想屌鳩佢, 不過我首緊行爲, 忍得都忍, 咁咪HEA做囉...

慢慢續個續個整, 一檯成百張大朱細朱三文治公治菠蘿油炮艇通粉螺粉單, 等得嘅等, 唔等得嘅就取消~

我一個人企火位麪位三文治位, 就憑你一個生手大叔企一個水位教我做嘢? 食撚屎啦你~

唔好以爲入翠華水吧耐過我少少就好撚叻先得假~ 我做水吧嗰陣你仲喺大陸唔知咩係茶餐廳啦你老母~

跟住第二日我就推工...

翠華啲死人制度, 攪到人踩人, 成班廢柴最想係啲拍檔死, 好過你嘅你就要整死佢, 唔係就好難升職加人工...

我第一日入翠華, 竟然有人走埋嚟教我咩係華田, 咩係可力...

我第一反應係: " 哦~ 原來呢啲叫做華田... "

咁樣就放棄...証明你唔識做老豆..
去學習下點做老豆先...
你生佢落尼你有責任...
一世都唔可以講" 放棄"
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 07:08 AM , Processed in 0.034194 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存