2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻想神域v2.3《夢幻の小窩》 點解個個都當GM萬能??
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ck豪
go

[閒聊討論] 點解個個都當GM萬能??   [複製鏈接]

KA-ar 發表於 13-8-20 01:49 PM
ALTA係成間公司
gm係間公司其中一員
吊gm咪即係吊alta

咁點解唔去吊個掃地亞姐???佢都係alta其中一員黎

換個例子,你係你屋企既一份子,,咁吊你係咪等於吊你屋企人???

舉例黎姐

ck豪  受氣就正常,有邊份工唔使受氣,不過有問題就搵gm咁要客服黎做咩?你見到gm多定係客服多先?  發表於 13-8-20 02:43 PM
希0_0  既然係代表,就有義務優化系統、封外掛、代表ALTA接受意見。佢份人工應該要包埋受氣。  發表於 13-8-20 02:41 PM
希0_0  是咁的,GM係ALTA派嘅代表,有問題唔同佢地反映係咪同ALTA最大果個反映?_?  發表於 13-8-20 02:37 PM

hahaha,全中喔...
我同我細佬個fd玩online games
佢真係乜都話gm錯xp
佢直頭以為gm係整尼隻game既人...
宿宿不行了..

ck豪  小朋友唔明唔出奇,你做牙哥既應該解釋俾佢聽  發表於 13-8-20 01:59 PM

就好似個仔做錯事~殺左人。
第一比人怪既一定係佢地父母~
但係咪真係佢父母管得唔好?
其實有咩原因?果啲人根本就唔會理~
同樣~啲人打機就係咁。

其實客服先係代表官方既部門,Customer services department

希0_0  代表管理遊戲。  發表於 13-8-20 02:48 PM

有意見應該去同客服講,你地去搵gm?gm同客服比邊個效率高,大家心中有數,我訓先,希望今晚上黎果陣keep住良性的討論, 唔好變做粗口文

ck豪 發表於 13-8-20 12:52 PM
岩,但係點樣數都唔關個gm事,唔係應該吊alta先岩咩?

姐係警察做錯野你走去插 保安局局長?
而選擇唔去投訴做錯事既警員? 之後話個警察做得無錯呀 執法完全無問題我地包容下個警員拉 唔好再話佢?
衣家係alta請左班收左人工唔鬼做野既廢物出黎
之前話硬件問題攪到我玩唔到
前日我用番同一部機 玩用鬼咁順又唔lag
明顯係開服果陣成班gm係度食濕米lo
仲有alta既高層請得gm就預左佢地攪好隻game既問題
衣家攪唔掂比人插餐勁既 係正常不過既事 你仲認為佢地班友仲好抵幫?

ininin1010  基本上你講得冇錯,不過個SER真係唔係GM完全管理曬(就好似SER的硬件部份,遊戲更新部份,網絡部份等等就真的不是GM理到) ,樓主講緊部份玩家插錯GM部門姐  發表於 13-8-20 04:30 PM

GM都係收人工辦事

qwer2272002 發表於 13-8-20 03:56 PM
姐係警察做錯野你走去插 保安局局長?
而選擇唔去投訴做錯事既警員? 之後話個警察做得無錯呀 執法完全無問 ...

點解你地好似真係當左佢萬能?

佢係管理員,但係唔係大晒,佢控制唔到個ser幾時lag幾時唔lag...唔通你叫佢lag機果陣自己搭的士去機房睇下咩事?有事拎支螺絲批自己整??

樓主想講係唔係: 係吊就係要吊   不過吊錯部門咁解  ?
叫我地同客服反影 話搵錯部門去吊拉你

定係叫我地個班人唔好係又吊唔係又吊?
叫我地收聲啦!

1. 你應同GM 的做法  但帶有點同情
2.你唔應同GM 的做法   但帶有點同情

e方面我有小小唔明....

答左.........................良性既討論 方針都有唔同.....
1.從吊既部門去分解去吊边個部門係正確
2.希望個2KF 個論壇回復平靜

咁有外掛唔捉,係GM問題喇掛!?

雪正 發表於 13-8-20 10:40 PM
樓主想講係唔係: 係吊就係要吊   不過吊錯部門咁解  ?
叫我地同客服反影 話搵錯部門去吊拉你

大約就係咁上下- -唔好意思,我本身組合文意既能力不嬲唔係太好- -"

總之有事其實唔應該次次搵gm,gm唔係24小時在線.你想搵佢都唔係咁易- -但係客服你可以send e-mail,可以打電話,搵到既機會率比GM高好多,而且客服係負責解答同埋搵人跟進所有遊戲既問題,呢個不嬲大家都知- -"

另外其實我唔明咩野叫"你認同GM 的做法"佢做過d咩呢?

不過我的確帶有3分同情

ck豪 發表於 13-8-20 04:28 AM
點解個個都要當GM係萬能呢?有咩事唔係搵老豆搵老母而係搵GM??真係世風日下~

以下係我既見解~歡迎各位作出 ...

GM意思 係管理遊戲大小事務

不論 SER 故障 , BUG, DLEAY/LAG  , 玩家言行 (以往遊戲係粗口會禁言) (盜帳等)

以上係 香港初期ONLINE GAME (古龍,金庸) 亦都係 第一隻ONLINE GAME UO 既定義

所以見到你呢篇文真係 五十步笑百步

GM唔係萬能 GM係有責任承擔以及管理

如果你係上班族 應該明白 你係公司一份子亦都係代表公司

而唔會話 係我公司問題 唔關我事 你同我公司講

依上面其他人所講 代理商係死物 唔關GM事 請問 邊個需要負責?

睇野唔好睇咁表面 小學雞 係會有理無理做低能野

但 低能 就唔代表佢地錯 只係佢地表達既LEVEL問題  

火天使 發表於 13-8-21 01:00 AM
GM意思 係管理遊戲大小事務

不論 SER 故障 , BUG, DLEAY/LAG  , 玩家言行 (以往遊戲係粗口會禁言) (盜 ...

概念上我同意,但係重點係佢地咩事都搵GM,但係又只係識係2KF呢到開POST叫GM入,但係入親黎解晝既好似都係altamm,佢係客服黎- -"

咁我想問- -玩家想搵既係GM定係客服?

好老實講,搵GM唔係咁易,就算GM上線都未必會應你機.一般GM工作大多數都係測試隻GAME同埋線上捉外掛~黎黎去去都係呢2樣工作

搵客服基本上真係易搵好多,2個都可以幫你解決問題,你寧願搵易搵果個定係搵個就算俾你搵到都未必應你機既GM?

因為細路仔無常識
客服放係最前線比人插受氣係常識
不過有事搵佢地係無用
正係個份合約同公測呢兩個字已經玩死你
人人都係咁架啦 慢慢會大

ck豪 發表於 13-8-21 01:05 AM
概念上我同意,但係重點係佢地咩事都搵GM,但係又只係識係2KF呢到開POST叫GM入,但係入親黎解晝既好似都係al ...

GM=客服  你不是不知道吧?

ALTA 代理 係會重視2KF 動向 (詳情多留意其他alta 版)

[當版面係留失版主情況下,alta 係會主動接管版務 , 可以去晴空物語版面睇]

而Alta 亦都係 2KF 版面玩家既反映,作出賠償,改善,道歉 可參考以前做法

==============================================================

補充多幾句 如果閣下有誠意 亦都可以邀請GM 參加遊戲活動 (打電話上客服 或 遊戲聯絡)

因本人試過 -  (舉行甚麼PK大會, 婚禮, 捉E因 )

只想講 GM 係遊戲入面係負全責 , 死SER HANG SER LAG SER, 盜帳,BUG

測試遊戲唔係GM做  係封測個時做+除BUG +回報

你當封測禮品 係送? 係因為你有份做測試

================================================================

附上2KF GM ID

altamm

官方版主

幻想神域 , 版務反映加工作

http://2000fun.com/forum.php?mod ... ;page=2#pid87516628

http://2000fun.com/forum.php?mod ... ;page=1#pid87506640

=============================================================

太多唔想貼 自己睇下佢既版務

再決定你覺得 2KF 開post有冇用

何來只係解晝?

佢既答覆印証左動作

火天使 發表於 13-8-21 01:41 AM
GM=客服  你不是不知道吧?

ALTA 代理 係會重視2KF 動向 (詳情多留意其他alta 版)

幾時開始GM=客服呢?

我真係好想知 -

另外呢個版有2個副版,1個區版,何來版主流失?

就算係流失都係流失左我呢個實版- -

另外根據維基既標準黎睇

"遊戲主持者即GM(Game Master 的简称),又称“網路管理員(簡稱「網管」)”,是角色扮演遊戲或网络游戏中主持游戏或监管玩家行为并维护游戏环境的负责人"

主持遊戲=必要時GM需參與之活動
監管玩家行為=捉外掛之類
維護遊戲環境=保持遊戲平衡及公平性

火天使  對ALTA 認知都有八年左右, 經驗累積返來 / 下面網址幫你多加補充  發表於 13-8-21 02:19 AM

ck豪 發表於 13-8-21 02:01 AM
幾時開始GM=客服呢?

我真係好想知 -

客服聽電話個個 其實係GM00X  

證據? 你或者可以去返7,8年前既童話版睇下

當 = IF

=====================================

你自己都答左GM 工作性質 咁應該明白 佢地係INCHARGE 我所講既野

而額外既工作性質係視乎唔同既公司

亦都知道你係明白ALTA 係2KF 係有工作人留意住

=====================================

可能有部份玩家對GM工作不太明白

下面方便參考

http://www.szsjtj.com/wiki/169282.html

監測服務器狀況,及時將服務器異常狀況匯報相關部門進行處理並填寫記錄。

火天使 發表於 13-8-21 02:05 AM
客服聽電話個個 其實係GM00X  

證據? 你或者可以去返7,8年前既童話版睇下

不如我地又睇番alta請人既職位先請注意!!客戶服務員同GM係2個職位黎-v-"

職位招聘

職位客戶服務員
工作時間早上9時30分至下午7時30分,每週工作5~6天
行業網絡遊戲代理
薪酬面議
地區九龍 觀塘
資歷中五程度﹔良好中、英文讀寫﹔勤力、有耐性、責任心、誠懇有禮﹔良好電話對答技巧及溝通能力﹔具有一般互聯網知識及基本電腦操作知識。
職責-        負責處理客戶來電
-        收集玩家意見
-        協助解答玩家一般遊戲問題
-        一般文書工作
福利-        有雙糧
-        勞工假期
-        醫療保險
-        7~12天年假
-        公司強積金
求職者請把履歷表(請註明到職日期、現有及期望薪金)電郵至:recruit@altamm.com.hk 人事部收,來信請詳述對網上遊戲的認識。

職位網上遊戲管理員
工作時間早上9時30分至下午7時30分,每週工作5~6天
行業網絡遊戲代理
薪酬面議
地區九龍 觀塘
資歷中五程度﹔良好中、英文讀寫﹔勤力、有責任心、誠懇有禮﹔良好溝通及表達能力﹔具有一般互聯網知識及基本電腦操作知識﹔懂MS Excel; 懂MS Word; 懂中文打字30字(每分鐘); 熱愛網上遊戲。
職責-        負責線上遊戲日常管理
-        回覆玩家電話及電郵查詢
-        收集玩家意見
-        遊戲測試及記錄
-        撰寫報告
求職者請把履歷表(請註明到職日期、現有及期望薪金)電郵至:recruit@altamm.com.hk 人事部收,來信請詳述對網上遊戲的認識。

職位資深網上遊戲管理員
工作時間早上9時30分至下午7時30分,每週工作5~6
行業網絡遊戲代理
薪酬面議
地區九龍 觀塘
資歷中五程度﹔良好中、英文讀寫﹔有責任心、誠懇有禮﹔良好溝通及表達能力﹔具有互聯網知識及電腦操作知識﹔懂MS Excel; 懂MS Word; 懂中文打字30字(每分鐘); 熱愛網上遊戲及具遊戲管理經驗。
職責-        負責監察及管理線上遊戲事項
-        回覆玩家電話及電郵查詢
-        總匯玩家意見
-        遊戲測試及整合資料記錄
-        編制及建議活動流程

ck豪 發表於 13-8-21 02:20 AM
不如我地又睇番alta請人既職位先請注意!!客戶服務員同GM係2個職位黎-v-"

又如何? 你問我幾時開始 我可以答你8年前是的

小問題而己 公司多人時就分工 小人時咪一人兼兩職

人是生 工作是死

更何況重點唔係呢一到 唔洗針對一項
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:29 PM , Processed in 0.035796 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存