2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 (答案已公告)三國志‧最好打係邊個?(答中有獎勵!) ...
樓主: 殺‧拳
go

[討論] (答案已公告)三國志‧最好打係邊個?(答中有獎勵!)   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

莉迪亞 發表於 13-8-25 12:07 PM
睇公仔書睇到呂布最尾一場杖,係因為水災+比人圍城,同埋手下叛亂
至於佢有冇智謀,我又真 ...

佢先後殺左丁原,董卓,可見此人不忠。

勝敗乃兵家常事,投靠別人,都唔係咩問題,但佢投邊個,都搞出麻煩,於徐州一事,連劉備都頂佢唔順,
反反覆覆,此為不義。

三軍命運如何係睇主帥,有打羸,可惜打敗仗仲多,此乃不智。

正正因為佢有呢D問題,所以手下先反佢,連陳宮都頂佢唔順,此乃不明。

呂布為人勢利多變,多番易主弒主,有勇無謀,對高順陳宮等的忠言明計不信不用之餘,甚至納部下妻妾為己有,故其勇武雖為人所忌,性格品行卻並不為人所喜。

因此陳壽在三國志中亦寫下「呂布有虓虎之勇,而無英奇之略,輕狡反覆,唯利是視。自古及今,未有若此不夷滅也」的評語。

陳宮:「君,驍勇無敵,善戰無前,然勇而少計,暴而少仁。恐眾叛旦夕之間。」

高順:「凡破家亡國,非無忠臣明智者也,但患不見用耳。將軍舉動,不肯詳思,輒喜言誤,誤不可數也」。

三國志,作者陳壽:
陳壽:「呂布有虓虎之勇,而無英奇之略,輕狡反復,唯利是視。自古及今,未有若此不夷滅也。」(《三國志——呂布臧洪傳第七評》)

=====================================

呂布被捆到曹操面前時,曾要求鬆綁,曹操笑說:「綁老虎不得不緊。」呂布又說:「曹公所顧忌的不過是我,現在我已降服於你,天下的憂患已經大大減少。只要指派我率領騎兵,曹公率領步兵,就可以統一天下了。」曹操頗為心動,但劉備在一旁說:「君不見呂布如何對待丁原與董卓嗎?」曹操聽後點頭並下令縊殺呂布,呂布死前說:「大耳兒(劉備)最不能相信。」,最後呂布被縊殺,陳宮、高順亦被斬首,張遼則領兵向曹操投降。呂布身亡後被梟首,隨後送至許昌厚葬。

正言兵不厭詐,曹操早就想收拾佢,但想先智取,差D成功,呂布仲傻傻下咁!

下場

簽名被屏蔽

莉迪亞 發表於 13-8-25 01:16 PM
不忠同有勇無謀只係其他人形容,係個種年代呢種人真係唔少
其實陳宮算唔算有智謀?我覺得就算世人重復又 ...

有問題,勇於發問,我欣賞你!

其實你D問題,我上面都清楚解釋左,

陳壽係當時既歷史學家,相信冇人比佢既說話更加有說服力

陳壽:「呂布有虓虎之勇,而無英奇之略,輕狡反復,唯利是視。自古及今,未有若此不夷滅也。」(《三國志——呂布臧洪傳第七評》)

至於陳宮係智士,可惜佢跟錯人。。。。佢有向呂有獻計,但不中用,可見呂布唔識用人。

我真係好開心,同大家一齊論三國,有咩問題可以隨便發問,最緊要大家學到知識^^"

三國冷知識:

係以前,女人地位低微,一定要聽男人話!
只要邊個男人可稱霸,就有數不盡的錢財、城池、權力,而最重要都係女人

曹操可算當時權力最高者,好色係男人都會﹐
光史上有載的妻妾就有十五個之多﹐分別是︰

丁夫人﹑卞氏﹑劉夫人﹑環夫人﹑杜夫人﹑秦夫人﹑尹夫人﹑

王昭儀﹑孫姬﹑李姬﹑周姬﹑劉姬﹑宋姬﹑趙姬﹑和陳妾。

事蹟較明顯的有丁夫人和卞氏 (即後來的卞后)。

如果赤壁之戰成功,相信大小喬會比曹操捉黎做老婆毒男們,唔恨得咁多!

簽名被屏蔽

笑傲無雙 玩過星曲WEB

殺‧拳 發表於 13-8-25 11:32 AM
呂布絕對驍勇善戰 而且能文善武...
呂布幫袁紹 係常山大破黑山張燕十萬大軍 要求補充兵又拒絕
仲派人刺殺 ...

殺敗當時號稱百萬既黑山大軍,加上兵力上既懸殊。
點都唔係一場容易既戰爭...
你估呂布真係打緊三國無雙咩...

你唔好講到曹操好似無偷襲過人咁-.-
曹操好明顯久攻不下..對峙大耐怕袁绍 而用大忌既河水灌城殃及百姓...
立場調轉 呂布可能會更遺臭萬年..

當時殺丁原 係因為董卓擁天子誅宦官,個姿態上看起黎係忠。
加上當時袁紹係打著打董卓既旗號、丁原又企左係袁紹個邊...
所以又可以睇成殺丁原降漢..而且丁原旧部高順張遼都無向呂布報仇 更拉大隊投靠...

至於殺董卓更唔洗講...
滿朝文武高呼萬歲 百姓高興得載歌載舞
殺一個荼毒人民的 天下第一惡人 何罪之有?

你估呂布真係打緊三國無雙咩...

答:兄台!此言差矣!第一,係以前既戰爭當中,會誇報自己實質兵力,一係政治上既恐嚇,二希望做到兵不血刃,曹操曾經寫信給孫權:「近者奉辭伐罪,旌麾南指,劉琮束手。今治水軍八十萬眾,方與將軍會獵於吳。」(見《三國誌·孫權傳》註釋《江表傳》)
其實根據正史(周瑜傳)既記載,赤壁之戰曹軍約有二十多萬人。
駁之。
第二,黑山軍?非也,其實只係一支盜匪,非正式軍隊,且冇軍人之捨身報國之魂,戰鬥力成疑!
張燕係當時既將領,此人只是平庸之輩。正所謂:「三軍以將為主,主衰則軍無戰意。」人多都冇用!
唔係呂布一個打羸
引文:「此後黑山賊被袁紹與呂布聯軍擊敗,勢力受損,官渡之戰後,張燕率眾歸降曹操,黑山賊不復存在。」
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%91%E5%B1%B1%E8%BB%8D
駁之。

====================================

你唔好講到曹操好似無偷襲過人咁-.-
曹操好明顯久攻不下..對峙大耐怕袁绍 而用大忌既河水灌城殃及百姓...
立場調轉 呂布可能會更遺臭萬年..

答:兄台,你誤會了我的「偷襲」這字眼,戰爭係兩軍作戰,兵不厭詐,所以偷襲,出奇兵,都係戰術一種。
只係你話,曹操曾經輸比呂布,冇錯,但當時並唔係正面對決。之後,係下邳一戰中,佢地兩人正面決戰,最後呂布被捉,可見勝敗,亦反映其智慧。所以你一直話呂布有智已不成立,至於呂布既生平,上面都解釋好清楚。
駁之。

================================

當時殺丁原 係因為董卓擁天子誅宦官,個姿態上看起黎係忠。
加上當時袁紹係打著打董卓既旗號、丁原又企左係袁紹個邊...
所以又可以睇成殺丁原降漢..而且丁原旧部高順張遼都無向呂布報仇 更拉大隊投靠...

至於殺董卓更唔洗講...
滿朝文武高呼萬歲 百姓高興得載歌載舞
殺一個荼毒人民的 天下第一惡人 何罪之有?

完全歪曲,一派胡言,完全唔知你想表達D咩!
睇清楚歷史啦!

呂布因其驍勇善戰而被并州刺史丁原任為主簿,大見親待。漢靈帝死後,丁原進京與大將軍何進密謀誅殺宦官,丁原受朝廷任命為執金吾(並有一說他為並洲刺史)。董卓入京之後,誘呂布殺丁原,並任命他為騎都尉,非常信任和喜愛他,不久再任他為中郎將,封都亭侯。

董卓性格又十分多疑,曾因小許失意而向呂布擲出手戟,另一方面呂布與董卓的婢女有染,恐怕事情被董卓發覺,所以心中十分不安。當時,王允、士孫瑞、楊瓚等密謀暗殺董卓,於是拉攏呂布,呂布答應並成功刺殺董卓,任職奮威、奮武將軍,假節,儀比三司,進封溫侯,與王允同掌朝政。

1.董卓控制朝廷之後,叫呂布殺佢主公,目的係咩?地位、富貴,之後就去殺,可見不忠!
2.佢殺董卓,表面上係報國,其實巧合,真相係為左一個女人,同比王允利用,完全唔係自於佢報國心!

對於呂布,陳壽已經有咁既評價,相信冇人可以質疑佢。

駁之。

======================================

PS.我講過好多次,欣賞、歡迎大家一齊論三國,不過事前請做好功課先,一知半解,真係唔知答唔答你好。。。而我立場,資料,全有根據,來自三國志,亦即是正史。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

其實我都有諗過答孫堅
但係鏨殺華雄擊退呂布
唔代表係佢同華雄/呂布單挑
可以係佢同佢部隊出城迎敵
交戰中殺左華雄 軍隊擊退呂布姐
換著係曹操都可以擊退呂布
但唔一定係佢武藝在呂布之上

tangkaki 發表於 13-8-25 08:03 PM
其實我都有諗過答孫堅
但係鏨殺華雄擊退呂布

但係鏨殺華雄擊退呂布
可以係佢同佢部隊出城迎敵
交戰中殺左華雄 軍隊擊退呂布姐

其實你呢個問題好簡單,不論係古代定現代,首先,我舉個例子!

幻想一下,而家某公司=以前既軍事集團

董事長        皇帝
CEO        主帥 
下屬         士兵

情況一:以現代例子去講,下屬最錯野,董事長係唔會去罵下屬,只會罵CEO,而CEO又會罵返下屬。
情況二:下屬幫公司賺到錢,等於CEO做到野,用人正確,亦等於董事長英明,最後功勞當然都係老闆。

正如香港李_誠先生,或蘋果CEO喬布斯等等

================

至於古代戰爭,其實同現代經商做生意一樣,商場如戰場

相信大家都知諸葛亮係文人,王雙係一個武將,但三國志寫係諸葛亮殺左王雙,
就算蠢到隻豬既人,都唔會去諗諸葛亮同佢單挑掛?
咁代表咩?代表佢用兵,用埋伏殺左王雙,邊個兵?叫咩名?歷史冇記載,總之功勞一定歸諸葛亮。

冬,亮復出散關,圍陳倉,曹真拒之,亮糧盡而還。魏將軍王雙率騎追亮,亮與戰,破之,斬雙。
===========================================
但唔一定係佢武藝在呂布之上

我諗你冇睇151-153樓既分析,如果有,咁我可以話,你睇得唔夠清楚!

PS。你個問題好假設性,好奇怪,同雞蛋挑骨冇分別
一句「三軍以將為主,主衰則軍無戰意,主勇則軍激昂。」已經可以秒殺你個問題,大家都有兵,一切都係睇個將軍、主帥!

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

咁都係指孫堅領軍能力好過呂布姐
點可以與最好打相並論
而且所謂最好打 係指邊方面先
單挑 定 帶兵?
其實孫堅可能從來未同華雄呂布單挑交過手都未定

tangkaki 發表於 13-8-25 09:11 PM
咁都係指孫堅領軍能力好過呂布姐
點可以與最好打相並論
而且所謂最好打 係指邊方面先

我早知會有人出黎質疑,其實我係151-153樓已經解釋好清楚,
你問得呢D問題,根本就知你冇睇清楚=.=...唉........無奈

再者,最終「決定權」係本人決定,規則都有列明。

Alta活動勳章 忍影世界

樓主真係當自己熟哂三國志咩,圍老董時孫堅手下有幾多猛人知冇?佢d老將幫埋佢d仔女打埋個東吳番尼,又唔講佢點死,真係玩笑...
如果個人猜測就改番主題啦,費時誤人子弟!老陳寫咁多個傳邊個真邊個假真係冇人知,但我只知打仗做大佬唔會上前打囉,帥旗係前面真係笑大人個口,讀番小小軍事書先出呢d好冇
但講明隻揪就唔同喇,1on1寫明哂,一清2楚冇抵賴啦
仲有擊退董卓軍殿後的中郎將呂布呢句好多解釋囉,唔好自己猜測當正史ok?

天地龍王 發表於 13-8-25 11:24 PM
樓主真係當自己熟哂三國志咩,圍老董時孫堅手下有幾多猛人知冇?佢d老將幫埋佢d仔女打埋個東吳番尼,又唔講佢 ...

公道自在人心啦
多謝意見

Alta活動勳章 忍影世界

殺‧拳 發表於 13-8-25 11:44 PM
公道自在人心啦
多謝意見

看完易中天品三國先開番呢三國題啦唔該,人地玩歷史玩到出神入化對你有幫助阿
真係公道自在人心阿
董卓派徐榮、李蒙四出虜掠,與孫堅在梁縣發生遭遇戰,孫軍大敗,孫堅與數十騎突圍而走。因為孫堅喜歡用紅色的頭巾,被董軍認出,便脫下來給了近將祖茂戴上,引開徐榮軍騎兵,孫堅則由小路逃出。祖茂被敵軍追得困迫,便下馬將頭巾放在一條燒過的柱上,自己則隱藏在草堆中。騎兵看見頭巾,以為是孫堅,便將頭巾重重圍繞,到近看才發現是柱,便離去。孫軍大多兵將被俘,更以殘酷手段所殺,如潁川太守李旻就被烹死,其他士卒則以布纏裹,吊起倒立到地,用熱油灌殺。英雄?好打?
孫堅在袁術命令下征伐劉表的荊州,黃祖敗走,逃到峴山之中,孫堅追擊之。黃祖伏兵從竹林間發射飛矢,孫堅中箭,腦漿逆流身亡:俾箭射死?武功高?好打?狗急跳爆牆?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

殺‧拳 發表於 13-8-25 06:46 PM
你估呂布真係打緊三國無雙咩. ...

所以我咪話號稱囉…

袁紹初入冀州、忙住平定四處頻發既叛亂,張燕絕對係頭大患。

你不必一而再再而三去懷疑其精銳性,雖然正史無詳細記載,但係東郡一役佢地已經充分為曹表現出其卓越軍事才能。

我指唔係容易戰爭,只係單純指出相方數量的差距。

我會咁講,係因為董卓初入京扶漢既時候,係整頓混亂、捉拿罪犯、召官史訴罰、係勤王既姿態。朝廷當時係非常支持佢。

當時同何進合謀而係孟津放火既丁原實難辭其咎。
我所講既呂布手刃降漢係咁解。

而董卓做既壞事,我相信你應該都清楚。殺佢絕對係大快人心既事。
少許不快而投戟種種
係咁既主公手下就算被叛殺都有跡可尋 你講既 最多係條導火線。

好了 我認我對三國係有限公司,既然你立場表現得這麼明確,我都唔打算再回你。

不過最後我想講,你所謂既正史,咁耐以黎都備受好多爭議。我唔明點解你可以講到振振有詞。

三國係一個魅力既時代
你下下搬字,唔覺得好似框死左自己咩?

睇多d文獻,睇多d唔同人既評論。加上自己既分析…可能會係一個新角度重新認識一個你所不熟識既三國呢…

孫堅鏨殺華雄擊退呂布
就認為佢最好打 太兒戲了

笑傲無雙

咪係你咁認孩堅最勁!?
我個人覺得你想知邊個最勁唔係一件容易的事。
呂布死得早時間過耐左。可能關羽會好打個佢。
人會成長又會老。所以無得話邊個最勁!
以上只係個人意見!

就好似比較呂布好打定項羽好打咁,
唔同年代又未正式交過手真係無得比較,
而且好打到底係指單挑定領兵又有待商榷;

呂布好打定陷陣營好打又係另一回事,
講到底無一個標準答案,個個觀點角度唔同,
所以下次不如討論大家鐘意邊個人物同點解算啦。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 03:40 AM , Processed in 0.034790 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存