2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 如果,夢之歷險還可以歷險(文長慎入,有感而發,未來展望 ...
樓主: lawlong830
go

[閒聊討論] 如果,夢之歷險還可以歷險(文長慎入,有感而發,未來展望大改革)   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

洗貢,bug精,bug寵果d算啦
有d bug係維持隻game既平衡性而要存在
無bug寵,天毛個價肯定又升到飛天
夢之個系統比起其他game有娛樂性好多
有s卡系統,唔洗玩死一套技能
有雪地系統,唔洗局限p場打交
當然你可以話有d game可以開紅,但你係咪想夢之可以開紅?

樓主講話一個lv可以出唔同既裝
我覺得盾已經可以取代左
你可以玩爆裝,扣抗裝,高攻防既裝
當然有人既盾幾乎集以上既野於一身
但就算出幾款唔同既裝 最後勁唔勁都係取決於你個盾

我覺得最應該做既係對於某d舊既s卡調整(2-5轉)
新卡出現已經淘汰緊舊卡
咒師舊卡根本全部都係垃圾
弓手情況算好,得4轉稱得上為垃圾
劍士3,4,5轉基本可以話無咩用

係職業上,完全突顯唔到各職業特色
劍士除左用2,7轉係唔會硬到仆街
弓手最自豪既速度,多得隻新翼,已經無左
對住新翼想拉打已經不可能
咒算係最能保持特色,一直都有中唔完既效果,好靚既技能效果
(完全唔會miss呢個特點已經被盾呢樣野打破左)

不過小雲已經潛左水,應該都睇唔到
如果小雲聽晚12點前入黎覆我
我拍片del身上一件裝備
我應該贏硬,小雲實唔會走入黎

回覆 blackdeath 的帖子

我講出一個lv可以有唔同既套裝
係因為唔係個個都有傳裝而又打到勁盾(講真,真係要勁盾先會凸顯到功效出黎
同埋有d效果係現時既盾無既
例如+血 +mp +命中 增傷(<-呢個好似以前有?
同埋當你入得盾 件裝你應該都會用好耐 咁就會少左變化性

另外, 如果真係小雲入黎 車仔你真係捨得拍片del晒你傳裝?
你唔要不如送比我+e

lawlong830 發表於 14-7-20 02:21 PM

我講出一個lv可以有唔同既套裝

睇死佢都係淆抵DEL 15弓

lawlong830  睇錯已改 自膠  發表於 14-7-20 02:44 PM

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

lawlong830 發表於 14-7-19 10:07 PM
(有感而發)
請聽住呢首歌慢慢睇以下既野 陳奕迅 - 我的快樂時代
是咁的 呢隻game既年紀都已經唔細

我講緊d夢之歷險入面已經成形既系統或者bug
例如:死地無論幾lv入得 (曾經見過一個月都唔夠就升到90lv)
        :洗貢 (嚴重破壞雪地既旅遊人數)
        :裝備系統 90裝 vs 92 93裝(90裝咁難出 92裝咁易出 唔係應該越高lv既裝越難出架咩?)
        :裝備系統2 同級裝無高低之分 (即係用死一套裝)
        :三種職的過份不平衡 (我諗應該好少咒單P打得贏劍)
        :職業本來S卡的不平衡[副本/打怪](2轉劍 5轉弓 3轉咒 基本上就鎖死左用呢d)
        :寵物系統 你講啊 有邊隻寵係捉番黎係可以幫手頂下怪 你講啊 你講啊
        :P石只係需要一個岩LV既就OK= =
        :其他(暫時未諗到 大家可以補充)

其實裝備無話set死某套裝
只係d人盲目跟風,冇空閒時間去研究其他裝備組合姐

45紅手指>63獅子弓>75魔翼之弓 / 85精靈之弓>90大頭目的褉弓

依家基本上就係呢d主流裝
但係經本人研究,有套組合都不失為一個好選擇

71冰霜之擊搭配44刀
雙重增傷效果唔錯
即使低稀都有增傷彌補

S卡問題
自從6轉之後大大加強咒既pvp能力
依家咒負效同魔盾令佢有番同弓戰隻抽既本錢

另外寵物
有隻樣叫「溫馴雪人」
捉番黎1lv就有二萬幾千血
可以話夠曬頂怪
抗果d數值就唔洗奢望
捉番黎1lv血仲高過點寵
抗仲想要高,遊戲商仲點搵真銀

以前新手36lv做第一個S卡任
係捉隻殘酷巨角羊
3xlv有幾千血,其實都夠曬用
只不過係玩家既胃口養大左姐
想當年每人人手一隻巨角羊
做時空任拉制來去如風
邊似依家個個抱住隻松鼠仔周街跑

kenyeung525  謝指正  發表於 14-7-20 03:43 PM
TKH0v0  紅手係45  發表於 14-7-20 03:42 PM

kenyeung525 發表於 14-7-20 02:29 PM
其實裝備無話set死某套裝
只係d人盲目跟風,冇空閒時間去研究其他裝備組合姐

我指set死一套裝既意思係
71弓就係得一把71弓 44刀就係得一把44刀
裝備組合的確係可以增加變數 但我就認為唔夠喇
而且當你去到90lv 仲會唔會用71弓配44刀? 點都係用90弓+90刀掛?
問題就係呢到 舊沙同英雄裝雖然都係90裝 但只不過係數值去既唔同而唔係屬性上面既唔同
所以我先希望佢可以增加其他唔同既裝備
另外S卡個方面 就算你咒打得贏弓 咁劍呢 (我未用過咒既5轉以上sorry
寵個方面 隻雪人依家仲有得捉:o?

回覆 風至 的帖子

仲有水200
已有 1 人評分Good 收起 理由
風至 + 2 THX¬

總評分:  Good + 2   查看全部評分

lawlong830 發表於 14-7-20 02:41 PM
裝備組合的確係可以增加變數 但我就認 ...

裝備組合的確係可以增加變數 但我就認為唔夠喇
而且當你去到90lv 仲會唔會用71弓配44刀? 點都係用90弓+90刀掛?
問題就係呢到 舊沙同英雄裝雖然都係90裝 但只不過係數值去既唔同而唔係屬性上面既唔同
所以我先希望佢可以增加其他唔同既裝備

首先夢歷呢隻game設有多種裝備
只不過冇人問津買少見少咁解

弓:
15弓>20弓>21弓>26弓>29弓>30弓>34弓>36弓>37弓>40弓
42弓>43弓>45弓>46弓>48弓>49弓>52弓>53弓>54弓>57弓
60弓>63弓>65弓>68弓>70>71>73>75>79>83>85>88(3款)>90(2款)>92>95

其實你知唔知夢歷有好多裝
只不過d人新手冇合過裝、吸死地唔打怪先唔知道
你話裝備要多樣性
如果44lv有兩把弓,下把弓係45lv
你兩把弓之間選擇有何分別?
同等弓數值屬性簡直係雞肋

敢問閣下
每幾lv就有一把弓換,你覺得普通玩家有能力把把上+7/+8?
就當你唔+7+8咁土豪,至少都要+4~+6掛
+4+6又要幾多吉石雪粉、甚至防爆?

當然你話你+0上+6永無爆炸
甚至+0裝刷怪都冇問題架喎;o

玩家對裝備既選擇不外乎
屬性、稀等、價格、實用性
剔除普通玩家能力負擔唔起既稀等同價格
就得番屬性同實用性

一件主武唔沖攻擊等級
反映唔長用,過渡裝備
既然係過渡裝備姐係騎牛搵馬;
一件主武沖攻擊等級
反映心水裝備
既然係心水裝備就自然會長用

如果你話你係for土豪玩家咁就可以無視上面
不過我相信你講呢d無非都係為普羅大眾

另外S卡個方面 就算你咒打得贏弓 咁劍呢  (我未用過咒既5轉以上sorry

見過唔少傳戰咒抽贏傳戰戰
另外弓都可以打贏咒
睇你地負效中幾多、增爆幾多、傳戰盾數值姐
我仲未計埋盾迴
你未玩過咒應該玩過傳戰啦掛
相信你會明日好多

寵個方面 隻雪人依家仲有得捉:o?

至於寵物方面
希望你唔好無視左巨角羊BBG

根據過往經驗
每幾次活動就有雪人既出現
形式包括抽團箱、開封印壺捉、日任獎勵晶球etc
任何新手都有機會取得

而且幾年前既s52
的而且確可以捉野生既雪人;p

萬聖節比你地打團刷隻好洗好用既南古仲想點

blackdeath 發表於 14-7-20 02:10 PM
洗貢,bug精,bug寵果d算啦
有d bug係維持隻game既平衡性而要存在
無bug寵,天毛個價肯定又升到飛天

不過小雲已經潛左水,應該都睇唔到
如果小雲聽晚12點前入黎覆我
我應該贏硬,小雲實唔會走入黎

大雲陣間入黎打你臉點算
等del 15弓啦你

kenyeung525 發表於 14-7-20 03:37 PM
首先夢歷呢隻game設有多種裝備
只不過冇人問津買少見少咁解

首先 記憶中我無好似話過要增加唔同LV既裝(?
所以我先希望佢可以增加其他唔同既裝備(先生是咪誤解左我呢句意思,或者你應該睇番我第一篇講既野
我只係建議係一個LV既裝入面增加唔同既裝可以有其他唔同既屬性

寵物方面 敢問閣下
隻巨角羊BBG 你到依家仲會用嗎?
的確真係可以幫新手渡過新手期
但係到後期呢?
我所提出既係 夢之可以捉既寵真係太少
不論佢地既實用性 捉番黎收藏都好
唔好話沙漠 火地 雪地
普通地圖去到後期d都已經無寵可以捉
同埋我想增加既野 係第一篇都有講到 我就唔重複講

如果你覺得依家夢之既寵已經好夠 咁你可以無視上面

S卡方面 你當個個有傳戰既 咁我無野好講~

弓手入新翼咪得

讚一讚樓主先 真係精選心得文

有玩過其他GAME既都應該知,夢之既15人副本的確係無咩轉變,但可能 8轉又會為佢帶來一D既轉變(佢可能想用8轉做試點,試下多人+團P 副本會唔會吸引到玩家回流/吸納更多新血)
GC 如果係積極既 又唔懶既,一早就向 韓服反映而且仲自己做埋實驗 TIM啦。可惜,就咁睇佢個樣都係死跟韓服果邊既轉變,而無將港台澳玩家既意見表達出去。
如果夢之有機會轉代理,而又唔係咩黑橘 果D既話,都應該有機會起死回生。
BTW最想玩反既一隻GAME 都係    因細個成日睇住個FD玩,但自己玩極都玩唔熟個控制方法,中間一段又無玩,最後隻GAME 汁左,而家先黎後悔, 希望有廠家可以買起佢個 營運權, 東山再起 ,相信一定比起而家所謂既3D GAME 更多人玩

lawlong830  個人覺得3D RPG GAME好爛....  發表於 14-7-20 05:02 PM

lawlong830 發表於 14-7-20 04:41 PM
所以我先希望佢可以增加其他唔同既裝備(先生是咪誤解左我呢 ...

所以我先希望佢可以增加其他唔同既裝備(先生是咪誤解左我呢句意思,或者你應該睇番我第一篇講既野
我只係建議係一個LV既裝入面增加唔同既裝可以有其他唔同既屬性

首先回帖前咬文嚼字睇下27#我講既野
我話同lv選擇多樣性,但係間隔短而少
選擇本身已經變得冇任何意義
兩把44弓,無論你揀邊把
你始終都係要換下幾lv,甚至下十幾lv既弓

低lv唔講講高lv
本身隻game已經設計左不同等級種類既裝
佢咁做既用意係每個甚至幾個等級都有一把武器
比玩家作出長遠選擇,都可以話係取代同級多款武器既選擇
明唔明-.-?

寵物方面 敢問閣下
隻巨角羊BBG 你到依家仲會用嗎?
的確真係可以幫新手渡過新手期
但係到後期呢?
我所提出既係 夢之可以捉既寵真係太少
不論佢地既實用性 捉番黎收藏都好
唔好話沙漠 火地 雪地
普通地圖去到後期d都已經無寵可以捉
同埋我想增加既野 係第一篇都有講到 我就唔重複講

如果你覺得依家夢之既憲已經好夠 咁你可以無視上面

當年巨角羊係可以直用到林右光狼
等級升到呢個階段,打天毛打團搵錢唔係難事
玩咁耐你都話後期,你唔識將d錢拎去收隻新寵?
玩咁耐d活動寵都冇隻

再者
照樓主你咁講無松鼠仔=生活不能自理
敢問當年遊戲岩岩推出
無錢買點數既玩家點生存?
唔通果批玩家無松鼠仔就生存唔到?
你當果批玩家後期個個有松鼠仔-.-?
大佬,新game供不應求係普遍情況
當年獲取松鼠仔既途徑只得抽點箱
你念下當時有幾多個人先有一隻松鼠仔用?

世界上冇任何野係近乎完美
動植動進化都係靠「夠用」方向發展
睇你點玩既姐

至於你話夢歷捉寵選擇太少我都幾贊同
好可惜隨住隻game既推行歲數
活動獎勵、活動團箱、活動日任、抽點回饋
無一樣唔係逼你去用松鼠仔
遊戲商咁做誘使玩家買點數圖利都係無可厚非
奸商奸商,無奸不商;佢仲點會好心幫你設計多十幾廿種可捉實用寵
基於大勢所趨,有咩理由唔用松鼠仔走去捉寵?

S卡方面 你當個個有傳戰既 咁我無野好講~

依家隨手拎幾個路人玩家都周街3傳先係問題
我見到咁都想有野講

十週年勳章(賀詞)

kenyeung525 發表於 14-7-20 04:36 PM
大雲陣間入黎打你臉點算
等del 15弓啦你

唔會del 15弓
15弓咁貴,我諗住del把冒險家彈弓算

十週年勳章(賀詞)

愛仔。﹏。 發表於 14-7-20 04:46 PM

弓手入新翼咪得

弓手都要入翼,咁咪姐係無左高速度呢個特色囉

kenyeung525 發表於 14-7-20 05:09 PM
首先回帖前咬文嚼字睇下27#我講既野
我話同lv選擇多樣性,但係間隔短而少
選擇本身已經變得冇任何意義

言下之意 係覺得裝備系統無需要作出改變?
你覺得依家咁既裝已經好滿意?
如果係既話 咁我覺得無需再討論落去
你覺得有唔同lv既裝就=有同級多款武器 唔需要再加其他唔同屬性既裝備 唔洗再改
我覺得可以有更多屬性既裝備 令到有更多既變化出現
大家有既論點唔同 我諗我都唔需要去說服你

寵方面
我無興趣知道以前既玩家係點
我只係有興趣知道未來既夢之會點
我都講左你可以睇番我第一篇講咩
我覺得現在既寵唔夠
但我並無話過一定無(松鼠仔=生活不能自理)呢d咁既野
係你先入為主覺得咁姐~
我覺得唔夠係因為依家既寵只係可以用黎頂怪同cc
得春豬同冰雞可以有增益(<--無其他選擇
有咩理由唔用松鼠仔走去捉寵?
就係因為佢寵少 所以先得松鼠仔

lawlong830 發表於 14-7-20 07:09 PM
言下之意 係覺得裝備系統無需要作出改變?
你覺得依家咁既裝已經好滿意?
如果係既話 咁我覺得無需再討論落 ...

寵方面
我無興趣知道以前既玩家係點
我只係有興趣知道未來既夢之會點
我都講左你可以睇番我第一篇講咩
我覺得現在既寵唔夠
但我並無話過一定無(松鼠仔=生活不能自理)呢d咁既野
係你先入為主覺得咁姐~
我覺得唔夠係因為依家既寵只係可以用黎頂怪同cc
得春豬同冰雞可以有增益(<--無其他選擇

你話巨角羊、光狼呢d後期完全唔夠用喎
呢d最top既可捉寵都唔夠用
仲唔係暗示緊生活不能自理?
不過你冇咁認為就算  你念你啦

有咩理由唔用松鼠仔走去捉寵?
就係因為佢寵少 所以先得松鼠仔

睇番我上一樓
有說明點解松鼠仔變左主流
唔止你寵少呢個pt
呢個係其中但唔係主要

不如調番轉問你
你係遊戲廠商
你仲會設計後期可捉寵
能力仲要稍遜於松鼠仔既寵
然後倒自己點寵米

lawlong830  你企係廠商角度諗 我企玩家角色諗 溝通唔到sor  發表於 14-7-20 07:30 PM

kenyeung525 發表於 14-7-20 07:15 PM
你話巨角羊、光狼呢d後期完全唔夠用喎
呢d最top既可捉寵都唔夠用
仲唔係暗示緊生活不能自 ...

你鐘意點諗就點諗
你鐘意斷章取義 自作聰明 扭曲我意思既無所謂
你喜歡一成不變就一成不變
我都無謂再係到同你爭論 唔會有結果

kenyeung525  整多d可捉寵倒自己米,仲叫吸引人買點- -?目前買點最多既得番收賣佬同新手,收賣佬點數回饋活動可以話穩賺;新手就買少量換張萬年光弓卡打死地  發表於 14-7-20 07:59 PM
kenyeung525  好可惜隻game模式已經被玩家潛移默化,係咁玩就係咁玩,冇人會選擇非主流既野。呢樣野我幾年一早講過  發表於 14-7-20 07:56 PM

你所說的內容 我十分同意

lawlong830 發表於 14-7-20 07:28 PM
你鐘意點諗就點諗
你鐘意斷章取義 自作聰明 扭曲我意思既無所謂
你喜歡一成不變就一成不變

此言差矣
你中意曲解原意咪繼續曲解原意
我就管唔到你架啦

有咩遊戲廠商發展遊戲唔係為賺錢
唔通真係同你講情唔講金?
你可能入世未深未試過出黎做野
但我可以同你講
任何商人一切以金錢利益為先、玩家利益為次
金錢利益有過之而無不及

上不能謀資金以穩營運
下不能顧訴求而保人流

然而卻有誇誇其談之輩,閉目塞聽、視而不見
如論沽名釣譽,他們無人能及
如論臨敵用兵,他們卻百無一能,只能貽笑天下鳥

連自己都搵唔到水
仲想顧掂玩家訴求?
唔好講到向原廠發起建議書咁偉大

難聽d講句:想仿效蘇秦、張儀,用三寸肉舌掃平東吳?
你只係純粹睇到表面而睇唔到深層面
講既野係人都識
但就可行性同應然性又點睇?
意見分歧係好事,證明仲有玩家對遊戲感到不滿

有代溝真是抱歉喔
另外唔洗再回我帖啦謝謝

lawlong830  唔做好隻game 點吸引人買點 咁簡單易明既道理都唔知..  發表於 14-7-20 07:46 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:49 PM , Processed in 0.038898 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存