2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 如果,夢之歷險還可以歷險(文長慎入,有感而發,未來展望 ...
go

[閒聊討論] 如果,夢之歷險還可以歷險(文長慎入,有感而發,未來展望大改革)   [複製鏈接]

(有感而發)
請聽住呢首歌慢慢睇以下既野 陳奕迅 - 我的快樂時代
是咁的 呢隻game既年紀都已經唔細
相信如果依家大家仲有玩既話 大部分既人都應該支持左呢隻game都幾長時間
以本人為例 由中二開始玩到依家變左一個大專生(sor其實我只係ive仔)
由曾經比人昆做傻仔 到依家笑d人比人爆ac做傻仔 大大小小既事 都經歷左好多好多
咁多年既時間入面 浮浮沉沉 有離開過 亦都有重聚過 放係呢隻game既時間唔少(你可以話我毒L 吹咩毒得開心)
點解呢隻game可以生存到咁耐 可以直到依家仲有人支持 到依家GC仲keep住更新出8轉? (雖然都係更新得個呢少少野)
比起其他近年新起既game 例如大熱既lol 或 好多既即時對戰槍game
夢之歷險呢隻以打怪 副本 升級 pvp 為主既game 相對性地少左一份令人心跳加速既刺激感(你可以話你打幾個鐘死地火地都keep住刺激既...我吹你吾漲)
相信有好多既玩家都會已經過檔去左玩其他既新game 留底既舊玩家 我相信大部分既人仲玩既原因 都係因為一個情字 唔係愛情 係友情啊:)
夢之歷險我個人認為做得最好既就係溝通方面 著重人與人之間既連繫 簡單既轉換溝通頻道 生動既表情 家族系統
都可以令到大家係呢隻game入面識到唔少既朋友(或者敵人)
當你玩左一段時間 去到一村 個個都熟口熟面 就算你唔識晒全部人 但係你只少都會認得 都會有印象
之後就搵番自己既族人 朋友(或者愛人) 坐番係一個大家都熟悉既地方入面 吹吹水 食下花生 咁又一日
呢樣野我諗係其他game入面真係搵唔到(至少lol同埋d即時戰略game無 又或者可能我少接觸其他game sor)
最後,無論你係已經退出左既玩家 定係間唔中上下既玩家 或者仲玩緊既玩家
如果你真係有睇晒
我諗你都係對夢之歷險呢隻game有一種情意結
唔捨得離開呢隻game既你 係為左d咩?
為左你既傳裝 為左你既9xlv ac 為左你既+15卡?
不過請你唔好忘記 係夢之歷險入面仲有你既朋友 你既敵人
你先會玩得咁開心 先可以玩咁耐
如果你曾經比人呃 曾經比人打 曾經遇著好多好多既小學雞
就當做老天 完整你那沒挫敗波折一生之旅
希望大家(GC,小雲)唔好放棄呢隻game
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
如果,夢之歷險還可以歷險
已有既野 我相信依家改變都已經太遲
我講緊d夢之歷險入面已經成形既奇怪系統或者bug
而有D bug 我諗要改唔難 只係唔知GC同小雲仲會唔會有心去改
例如:死地無論幾lv入得 (曾經見過一個月都唔夠就升到90lv)
        :洗貢 (嚴重破壞雪地既旅遊人數)
        :裝備系統 90裝 vs 92 93裝(90裝咁難出 92裝咁易出 唔係應該越高lv既裝越難出架咩?)
        :裝備系統2 同級裝無高低之分 (即係用死一套裝)
        :三種職的過份不平衡 (我諗應該好少咒單P打得贏劍)
        :職業本來S卡的不平衡[副本/打怪](2轉劍 5轉弓 3轉咒 基本上就鎖死左用呢d)
        :寵物系統 你講啊 有邊隻寵係捉番黎係可以幫手頂下怪 你講啊 你講啊
        :P石只係需要一個岩LV既就OK= =
        :NPC到買既長弓未知有咩用
        :記憶中有樣野好似叫暗影吉隆崎章 (???)(好似到依家都仲未知有咩用?
        :bug技(不解釋
        :唔少既錯字
        :活動差唔多全部都要用點(唔係話唔得,但有無其他活動?
        :其他(暫時未諗到 大家可以補充)

以本人愚見 我覺得夢之歷險未來既方向 可以係咁.....
首先呢~
S卡方面:依家出到8轉 我諗係唔知幾耐既未來應該會出埋9轉(光)掛?
               :+15雖然已經係極限 但我覺得如果要再上+16+17+18+19+20之類既S卡
               :應該需要增加d限制 例如:+15上+16 所需要既材料可能就係需要95lv先可以衝
               :或者要衝6,7轉卡 係需要打夠唔知幾多團既6, 7轉團先可以衝
               :咁樣就相信會增加更多既耐玩性
               :總括而言 即係衝卡要夠料之外同埋要夠job之外
               :希望可以新增多d"條件"先可以衝卡
               :或者唔用+16~+20黎形容
               :可以令到對翼變更加靚 or 再增加d效果已經更好(而唔係一定要買點先有-_-

P石方面:現有既P石要保留當然可以 但係仲可以新增更加多既P石
               :可以係沙漠 可以係火地 可以係雪地 可以係一村
               :可以增加更多既怪 更加唔同既獎勵 之類的等等
               :入P石既限制亦都可以由等級之外 新增其他唔同既限制
               :例如:S卡屬性(要火屬S卡先入得) 裝備的高低(例如要古裝先入得之類)
               :同家族先入得 只可以三個同職 等等等..
               :或者可以唔比有強化技

怪物方面:雖然依家既怪我個人認為都夠多元化(但成日重覆 狼都有光狼雪原狼暗狼= =
                :但係怪物既技能未夠多元化
                :最新出既暗狼識出5轉弓既狼技 我諗都算係一種突破
                :如果D怪就出3轉咒神武 禱告 我諗都....幾好玩既:)

寵物方面:講真呢樣我係最失望既一方面 因為夢之可以捉 可以真係用既怪太少
                :大家依家用緊既夢古 都係要用點黎換(你收番黎之前人地都係用點抽架
                :而且寵物既用途太單一 大部份都係用黎頂怪同CC (大概得春豬同冰鷹係用黎加技?
                :我覺得應該可以增加更多可以捉既寵物 更多寵物可以加技 或者有更多範圍技既怪
                :例如 隻狼可以幫你加狼 某d怪可以幫你加抗 加攻擊力 加防禦力 加乜都好喇~

副本方面:依家既副本 我諗依家通常都係得個幾個火團or 6,7轉團大家會打
                :唔好話打 依家連水 修 暗 GG 既團 都已經比人遺棄左 開都無人開
                :可能你會話 咁係因為個個都高lv咪唔洗打囉(的確係
                :但係我覺得如果要重新吸引人去打 我覺得可以將呢d比人遺棄左既團
                :新增一個地獄級 將入面既怪全部升級 獎品亦可以因應番之前既將品而提升番級數
                :另外15人副本之外 亦都可以新增7人 9人 30人副本 或者....100人副本??
                :亦可以新增家族副本 要家族既lv去到某d lv先打得
                :或者天使/惡魔先打得既副本
                :王 其實可以吾止一隻架....
                :而且 我覺得可以增加隱藏情節 可以係隨機發生 可以係因為滿足某d條件而發生
                :試諗下如果你打完一個副本 正諗住抖下既時侯 如果有突然既王再出現~

裝備方面:我覺得最大既問題係用死一套裝
                :例如92 93 lv既裝 真係得一套 我個人認為可以增加更多既套裝
                :以弓手為例 弓方面可以有幾種唔同既方向
                :可以乜額外既效果都無 但攻擊力超高
                :可以攻擊力較低 但爆傷較高
                :可以正常既攻擊力 正常既爆傷 但係增加防禦力
                :或者可以增加射程/跑速/技能施放時間減低之類
                :其他裝又或者可以74劍甲咁 有高既防禦力 但速度-2
                :有好有唔好 先可以令到pvp增加更加多既變數

迷你屋系統:變化略微不足 只有一種主題
                    :如果佢依家既主題係春天 咁我覺得佢應該要有更多既主題比我地去買
                    :有春 咁就有夏秋冬 或者可以有天堂地獄主題?I
                    :或者需要增加更多既裝飾物

咒S卡方面:2轉S卡 雖然已經改過 不過無奈技能CD太長
                   :4轉S卡 同樣地CD太長
                   :5轉S卡 技能方面有d唔實用
                   :6/7/8轉未玩過 唔好意思 高手勿插

劍S卡方面:無咩好講 2轉S卡其實上已經係全能 過份既士氣 盾
                   :只有5轉你想玩攻擊既時候先會特別玩下
                   :高手勿插

弓S卡方面:弓S卡方面 其實只有4轉無咩用
                   :2,6轉 單P強 射程遠 技能實用
                   :3轉技能型 以弱勝強 最靠3轉
                   :5轉清怪打團專用 就算雪地大P 亦都可以清人(如果你超強
                   :7/8轉未好好咁研究過
                   :高手勿插

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

可能你會覺得我傻仔 打咁多野出黎之後都係唔會有反應架喇 小雲 GC都唔會做野架喇
不過我至少將我既意見 將我心入面想講既野講晒出黎
夢之歷險需要 香港都需要
多謝你用咁多時間睇晒我所講既
利申:海洋之夢 玩左咁耐都係得一隻91lv弓手(努力92中
多謝晒><
已有 19 人評分Good 收起 理由
醉爱_宇 + 3 鼓勵
。﹏國﹏。 + 3 感謝分享!
kybeke56 + 2 吉隆崎印章都記得,仲知道唔知有咩用.
凸唯而出 + 3 +3
siuwka0a + 3 d建議好岩夢歷
東方直龍 + 3 原創內容
誰誰`~` + 3 I know that feel bro
lonely4732 + 3 內容觸犯版規
夜x月 + 3 你所說的內容 我十分同意
零度可樂 + 3 鼓勵

總評分:  Good + 56   查看全部評分

睇晒 講得好 有興趣挽天空? 一齊挽

回覆 ts158668 的帖子

在海洋有一班不能捨棄的朋友:P

講得好!
不過可行性就真係唔多大

GM只會出D要用點既活動

回覆 花花-.- 的帖子

都是一個問題啊...乜都要點

我都有諗過你所講既所有野.
一得閒無野做 沖涼就係到諗
隻game點先可以更加好.
可惜 始終無能力. 韓國產商.
如果第時有能力既話
一定收購左隻game 繼續大力發展.
(FF)

回覆 ˇ為妳喝采` 的帖子

只少我都講晒出黎 無憾架喇

簽名被屏蔽

回覆 whitehins 的帖子

小弟之名不足掛齒

好文章~

+15都咁難沖 雖然係會有人-6幾下上....但15本身都叫難沖 仲要沖+16/17/18/19/20 會死人 出左都可以勉強接受 但如果仲要95先可以沖 對低lv玩家不公平 姐係低lv玩家只能收+16-20既卡 唔可以自己沖

其實職業入面應該唔係得3隻咁小 好似你平時NPC買箭咁 有樣野叫長弓專用既箭 弓手有一把弓叫長弓 但唔係用長弓射箭 都係用短弓 整左出黎都用唔到既箭...

迷你屋系統 個主題仲係春天主題 春天而過去 仲係春天 應該要出其他主題 仲有迷你屋裝飾品要加多位 50個位真係有D小左 不過我估真係出增加位數/主題 都係要買點
我想講樣野...依個係一個好on9既野 出夢之我玩到依加都係好想講 點解夢之入面 24小時都係咁光 冇夜晚

一個問題 點解GC要封bug龜 BUG係唔岩 但D人bug龜就係為左升精 你又要整到隻精咁Q難升 又要係到出80新精 70%本身都叫難上 仲要出埋80% 出唔係問題 但你係咪應該整下個升精既問題 如果升精唔係咁難升 D人都唔會bug龜啦

今次8轉其實都有問題 係雪地整都算 但你整到同一時間天惡打王 依個係一個好大問題 明顯恰新手 好似以下咁 我例如自己低LV 廢裝<天使> 想入去打隻8轉王 但入到去全部都係高LV 傳裝<惡魔> 咁姐係等死 打隻王一下都可能做唔到就比人秒Q左 真係對低LV好唔公平  

其實可以咁講 依加夢之諗既野全部都係諗住高LV既玩家 可能根本上無諗過低LV既玩家點打

我建議好似有95lv先衝得只係其中一個條件
能力越大 所獲得既越大 我個人覺得對低lv既玩家無咩唔公平(或者可以set 95lv以上先可以用到呢d卡?
如果想衝既 就快d升上95lv 同你想用9596裝一樣
或者可以唔用+16~+20去形容
可以用達成條件既方法去變咁?
好似贏左角鬥場咁 隻翼都會變(好似係?
希望可以推出更多唔同變化既翼(雖然依家都有天惡冰火翼

職業方面 我都唔知點講 得3種可以話唔好可以話好
好既係唔會太難選擇 你想做輸出 遠程既就弓 坦 近戰既就劍 比較支援性既就咒
唔好既就係弱點太明顯 過份單一 而正正因為咁好多人都雙修 三修
呢樣如果要改 就真係極大工程喇 又要再設計過1~8轉s卡 又要再係d副本到加番d裝
又要再考慮番同其他職既平衡性 諗起都...

另外迷你屋系統方面 我都好同意你既講法
如果佢依家既主題係春天 咁我覺得佢應該要有更多既主題比我地去買
有春 咁就有夏秋冬 或者可以有天堂地獄主題?I dont know 可以有好多好多既發揮空間
同埋我無記錯既話 屋同別墅既種類好似得艾美到買個到一種only-_-

而24小時都白天....呢個問題...
如果想睇黃昏我諗可以去死地門口睇既...
如果真係有分日夜既話 我會希望佢分唔同時段d怪可能會增強/減弱
例如 白天既話 光屬既怪會變強暗屬會減弱 夜晚既話就相反
咁都會有趣d

另外精問題的確係大問題 唔bug龜真係唔知點升(雖然我無bug過 所以我隻光精都係得6x%-_-
呢個問題真係唔知點解決 如果係我 我可能會出d怪係專for升精/調低難度..
再唔係既 就出d點品幫精靈升%(好似雙經咁

因為死地無限制lv 低lv高lv其實只差一線...
如果要吸引新既玩家 我諗GC會寧願出一隻新game 都唔會搵夢之歷險黎搞

至於8轉 始於未出我唔知實際情況 就暫時唔講喇><

回覆 lawlong830 的帖子

其實睇韓ser就知哂D野...
基本上copy之後翻譯再放係港ser

回覆 lawlong830 的帖子

冰雞萬用.....

lawlong830  只係屬於少數 唔夠平民化...  發表於 14-7-20 02:09 PM

夢之pvp,職,S卡,怪,寵,遠征,抗,屬性,裝,機率計算不嬲都有大把問題要處理
只不過叫極都無反應先彩你有味

愛仔。﹏。 發表於 14-7-20 02:44 AM
+15都咁難沖 雖然係會有人-6幾下上....但15本身都叫難沖 仲要沖+16/17/18/19/20 會死人 出左都可以勉強接 ...

其實本來呢種game既設定就係愈高lv愈有著數-.-
火團夠限死90lv打
就算打卡都有lv數限制啦
65lv以下既人一樣打唔到5轉
我覺得呢d算係正常rpg設定
其實講真nos既設定已經好照顧新手
你跟住主任解可以直接上到55lv
如果係雙經時段解仲可以上到60lv
之後再入d細族打下死地都升到啦..
不過8轉既設定又真係好麻煩
我覺得想完一團都難過登天
天使惡魔自己打都打到天黑啦..仲要1粒鐘內殺王

老實講 呢隻GAME已經算係好成功
對比同期果D ONLINE GAME 其他都收晒皮咁濟
不得不欣賞呢隻GAME既玩家 可以對此多熱情
唔知有幾多玩家同本人一樣 斷斷續續咁玩
成日見到有唔同既新人以前未見過又無啦啦上到好高LV
証明夢之仲有吸引力

另外樓主所講既建議構思其實係好多玩家既夢想
但試想想 香港大部分既ONLINE GAME都係賺錢行第一
對比其他國家既ONLINE GAME 佢地係吸引更多玩家投入遊戲為大前提
往往提供好多免費而又實用既裝備比玩家
我唔係話玩家投放資金落去遊戲到唔好
而係其實有好多人都係由學生時代玩起
叫學生哥放咁多錢落去 未免由追求遊戲既樂趣 變成網絡物質主義既奴隸
由此可見 GC只係會繼續提供無限既買點活動

88弓點會用死一套
有把200火
有把200暗

本人膠UP THX

風至 發表於 14-7-20 12:47 PM
88弓點會用死一套
有把200火
有把200暗

你講得岩 但係都係得88裝有囉
而且仲要唔算係實用既裝-_-
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:08 AM , Processed in 0.040509 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存