2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 冬哥殘云哥真係住私樓?(轉左手用緊天怡女戰) ...
樓主: 追擊NAT專員
go

[消息情報] 冬哥殘云哥真係住私樓?(轉左手用緊天怡女戰)   [複製鏈接]

追擊NAT專員 發表於 15-8-23 05:12 AM
其實事實係冬哥game又唔夠打
又要串串貢串人住公屋先會搞到e+咁

NO NO NO 我只係串ED膠論

試問樓主你咁做咪同佢一樣咁賤
玩遊戲玩到起人底  有無考慮到人地一陣報警
你係遊戲/論壇 POST人全名 好大罪
拿,我就讀法律既 我都唔係偏幫[冬]/Joseph wong 呢個人.
但係樓主你咁做就而經犯左呢個誹謗罪名
如何為知誹謗罪名?
誹謗罪(刑法第246條),是指故意捏造並散佈虛構的事實,足以貶損他人人格,破壞他人名譽,情節嚴重的行為。
加埋如果你與其他人一齊黎談論一個人或者言行上攻擊一個人可以犯埋網絡欺凌
如何為知網絡欺凌?
是指以非理性角度、對他人在網路上作出「非白即黑」之批判,通過互聯網和手機等網絡傳播技術,以侮辱性言詞、文字、圖片等形式意圖精神上折磨、威脅、傷害、騷擾、羞辱另一方的集體行為,進而達至「網絡審判」的目的。

再者,樓主你想反告返(原告人)都好難,因為我睇唔到你DPOST 有佢攻擊你既語言成份
可能原告人影左你以經侮辱佢D相呢。所以請樓主小心啲亦都注意自己言行上既舉動。

PS.路過..無任何幫人既成份. 加上呢家法律上好注重網絡欺凌

喜之郎! 發表於 15-8-23 08:19 PM
試問樓主你咁做咪同佢一樣咁賤
你係遊戲/論壇 POST人全名 好大 ...

咁d高登仔咪日日出出入入差館好多獲?

好感激你打咁多字黎回應我
但我想澄清番某幾樣野

第1:你話試問樓主你咁做咪同佢一樣咁賤
你係遊戲/論壇 POST人全名 好大罪

我想講 唔係我起底 你睇番我既post全部都係引用番game既cap圖黎展示佢既人格
仲有 我無話過Joseph won=冬
拿 大家唔好再係fb Search Joseph wong 好大罪.

第2:你話我已經犯左誹謗罪
係香港 就算你犯既係謀殺
你比人拉左 一日法官未判刑
個條友一直都無罪
所以第時你畢業 要改口
應該係 你可能已經犯左誹謗罪
未審先判唔係香港既法治精神

第3: 誹謗罪(刑法第246條),是指故意捏造並散佈虛構的事實,足以貶損他人人格,破壞他人名譽,情節嚴重的行為
咁如果我所講既係事實會唔會係誹謗
佢話人住公屋係狗係事實 佢睇唔起公屋同居屋既人都係事實
我只係利用香港基本法第3章第27條去比大家睇下依個小朋友係咩人
香港居民享有言論、新聞、出版的自由,結社、集會、遊行、示威的自由,組織和參加工會、罷工的權利和自由。

第4 :你話我網絡欺凌 ,無錯可能我既文字一直有主觀性
但係係咪真係欺凌呢? 我睇唔出

最後 我想問一問讀法律既朋友
如果某人(我唔開名啦大家懂的)一直係到歧視侮辱公屋同居屋住戶
又一直視新界地區既人係比較低賤 咁我係咪可以去平機會到告佢
利申:有哂佢點視侮辱公屋同話住天水圍既人係狗既言論
但由於可能第時真係比人告個陣有用 所以我唔會放上黎
因為放左上討論區既野好難做證供同對官司不利

同埋 我覺得14年9月28之後香港法律已死
7警打人告左未?.? 偉大既行政長官收5千萬又告左未
法律~

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

追擊NAT專員 發表於 15-8-24 01:18 AM
但我想澄清番某幾樣野

你係唔係回錯左人

☆魔鬼皇☆ 發表於 15-8-24 02:20 AM
你係唔係回錯左人

你岩 sosad

追擊NAT專員 發表於 15-8-24 01:18 AM
但我想澄清番某幾樣野

你可以否認我所講既野

而且我睇佢既遊戲近況都好似無話有歧視既成份
住公屋都咁撚賤 或您窮死一世呢個只系遊戲上既自介
亦都無指名道姓話係邊個 加上如果要反告既話係不成立
加上如果佢係遊戲裡指名道姓(真人名)或者係開全頻黎公報別人真名而個個真名俾律師確實係本人就可能足以成誹謗罪 到時就無可能話係第二個
在論壇上討論是ok
但在這post裡 我見到好多xxx浩 肥仔xxx的名子 回應此post
原告人可以藉著呢個貼文黎 說樓主的貼 拉龍人地黎攻擊原告者(呢個以經成為犯罪原因)
在者我作為讀者當然有追樓主既貼文 亦都有爬文
樓主有無親身去確認 你所講既人的臉書是否真是 冬的本人?
如果真係唔係佢 咁被公開臉書個個人亦都可以告你地 未經本人批准善自揭開人地私隱都好大件事
過往有好多人玩遊戲唔知呢啲野而做出不理志既行為就可以搞到自己每星期要去搵阿sir或者政府官員報道

亦上上個回應個個 我就唔多說啦

一班老休垃圾殘黨

風至 發表於 15-8-24 03:01 AM
一班老休垃圾殘黨

你睇佢既遊戲近況都好似無話有歧視既成份

唔知夠唔夠呢
隻luffy都係佢ac
不過你可以話隻ac唔係佢上既
係香港笑殘障人士可以去平機會告佢

你指住公屋都咁撚賤 或您窮死一世呢個只係遊戲上既自介
有睇夜晚全頻既都知佢有一晚係全頻係咁串全香港住公屋同買唔起樓既人
我都係到請咁多位做證

不如咁諗 一個中五既學生去同呀媽講
呀媽我係網上話人地住公屋好低賤好撚無用
之後佢地係網到話番我轉頭點點點點 幫我告班衰人呀
你覺得點樣
第2 全部既面書圖我一直有打哂格仔 為左保護冬哥私隱無講到jJoseph wong e個人名出黎
但係你呢 一黎就Joseph wong ~_~
一直以黎既意圖只係想比大家知冬哥既行為幾可恥
一面話個fb唔係佢 但又去做金手指搞到人地禁言3個月
另一面又比人係咁搵新證據去踢爆 都要keep住撐
e+撐無可撐啦 又彈左d咩住公屋係狗
住天水圍係大陸人一腳臭屎咁 (利申住天水圍)

轉個頭又串人窮一陣又彈個政府主任
轉頭又讀法律咁
話就話你係中立 但結果呢?
我出左咁多圖證明左佢點講d傷殘人士同地區歧視

個d咩5e班 pk中學既野 我更加無提及過
只係個位小朋友自己係fb 打哂讀中幾邊間中學
有小小腦既人都識上校網搵分班結果

至於我有無親身確認係咪本人
其實我已經確認左好多次
唔只3個人pm過我話同佢面交都係著__中學既校服

其實我有其他圖同資料可以證明
但係我覺得打機唔洗去到咁

只係想佢e+公開為佢自己既私樓論講句sorry

btw你d法律logic好似仲未到律師既水平

追擊NAT專員 發表於 15-8-24 03:32 AM
你睇佢既遊戲近況都好似無話有歧視既成份

唔知夠唔夠呢

公屋狗論咪又係天行傻9玩剩既野
e條區區老休既一條狗仲要汁人玩剩既野
論資格,佢連天行9 既1.9999999999%都冇

風至 發表於 15-8-24 03:38 AM
公屋狗論咪又係天行傻9玩剩既野
e條區區老休既一條狗仲要汁人玩剩既野
論資格,佢連天行9 既1.9999999999% ...

我唔知海s d野啦
只係我覺得
大家仲係細
拎自己老豆老母d身家出黎鬥做乜
住天水圍同住半山又點
層樓又唔係自己買
租20k 星堤又點 又唔係你租
有意思咩

e+又興串n展ive仔出黎搵到14k都好奇咁
大學生一定搵好多錢咁
唔知係咪你地個腦正係得ive同大學咁
如果佢咁叻讀大學自己搞grant同loan
還哂錢啦 買到層樓 我唔當你買斷
我當你夠比首期 你都有資格串人住公屋

如果唔係 唔該你地勤力小小工作

利申 濕9打工仔

追擊NAT專員 發表於 15-8-24 03:46 AM
我唔知海s d野啦
只係我覺得
大家仲係細

http://www.2000fun.com/thread-5494563-1-1.html 自己感受下

個喜之郎話唔係偏幫
你可以cc佢發帖記錄
明顯殘云戈堆人

風至 發表於 15-8-24 03:51 AM
http://www.2000fun.com/thread-5494563-1-1.html 自己感受下

個喜之郎話唔係偏幫

原本都係個班人
sosad 真係大開眼界
真係同我個post 1模一樣咁

追擊NAT專員 發表於 15-8-24 03:53 AM
原本都係個班人
sosad 真係大開眼界
真係同我個post 1模一樣咁

條友仲要拎人地玩完唔用既野
狗隻本性暴露
有咩垃圾族走咩垃圾狗出黎
海S柒上天S

風至 發表於 15-8-24 04:01 AM
條友仲要拎人地玩完唔用既野
狗隻本性暴露
有咩垃圾族走咩垃圾狗出黎

唉潛左水就算啦
佢自己開個post回一句比人秒殺1次
我都想算 佢自己推番上黎拎黎柒

btw佢話搵人渣車去睇嫩b朗屋企幾舊幾7
聽講嫩b朗密佢話車埋佢 佢唔肯應機

回覆 喜之郎! 的帖子

大律師,我想問我屌你老母,你老母系米真系俾我屌左?會吾會扣成誹謗罪?定網絡欺凌?定系好似黑警甘告不誠實使用電腦罪嫁?定''黑警''依兩隻字已經有罪?七警打人事件系點,有冇罪?傷人既冇事,被毆打者反而有罪系點?想知道下

PS.路過..無任何幫人既成份. 純粹想問你會吾會伸張正義,以你持平,理性,專業知識去維護社會既公義?而吾系響依度拋下書包,系討論區打飛機,自娛自樂甘做正義撚,正所謂各司其職,盡公民責任麻

唔夠料就唔好幫人出頭啦~柒頭

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

d0remi 發表於 15-8-24 04:55 AM
回覆 喜之郎! 的帖子

大律師,我想問我屌你老母,你老母系米真系俾我屌左?會吾會扣成誹謗罪?定網絡欺凌?定系 ...

如果當事人 曾經係任何途徑中顯示或向他人提及自己姓名
咁有人講佢個名唔算違法

如果一句普通粗口 例如屌你老母 唔會成立成誹謗罪、網絡欺凌、恐嚇
例如叫人小心D我知你點點乜乜之類 小心你屋企人仆街呀等等 而令到他人有不安或困擾
咁就可能觸犯"恐嚇" 記住...係有可能 !

網絡欺凌係一個好虛擬既野 要告就比較難既 如果當事人有還擊既話 更加難以告得入
通常網絡欺凌會順帶到被爆私隱(相片/住址/姓名就在以上解釋左唔多講)同不誠實使用電腦罪 咁先會比較易入

而且係一個網上遊戲中既鬥爭罵戰同拉到論壇或討論區罵戰 只要唔涉及爆他人私隱 揚言涉及現實中會被威脅或拉扯到性命財產家人朋友傷害 根本係冇可能觸犯到網絡欺凌、不誠實使用電腦罪、恐嚇

所以某人講自己讀法律而認知既問題分享 可能佢未畢業或岩岩起步 你就體諒下人  唔好屌人老母啦
你屌人老母係冇觸犯我以上所講既任何一條法例

之但係有可能你已觸犯"侮辱他人" 當事人可以向民事訴訟告你
當然佢先要搵個律師搞啦

☆魔鬼皇☆ 發表於 15-8-24 10:15 AM
如果當事人 曾經係任何途徑中顯示或向他人提及自己姓名
咁有人講佢個名唔算違法

版主法律logic清晰過讀law同學仔

喜之郎會唔會係ben哥(nat)d同學仔呀
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 09:13 PM , Processed in 0.031202 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存