2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 《伊希歐之夢》職業區 刺客 - 技能既個人心得
返回列表 發新帖 回覆
go

刺客 - 技能既個人心得 [複製鏈接]

全為個人意見/玩家 配點及技能方面 只為建議
有D因為未有50job關係 / 計畫改變 而未學

全職爪刺:
人物1號(種族)Lv/Job:絲娜(惡魔)70/36
全職刀刺:
人物2號(種族)Lv/Job米以(惡魔)45/20(非本人帳戶 見到勿HI ):

人物1裝備:55專職裝全套 + 精神頭帶 + 30lv爪
人物2裝備:45專職裝全套 + 大盜頭巾 + 黑澎獸 + 32盾

角色1配點數值:(無數值 因不想其他人跟隨)
STR60以上 + 13
DEX20以上 + 14
VIT10以上 + 6
AGI80以上 + 20
INT無視
MAG無視

角色2配點數值(待加):
STR
VIT
DEX
AGI
INT
MAG

配點建議:
> = 大於
< = 小於
= = 等於
全職爪:前期AGI>STR>DEX>VIT → 後期STR>AGI>VIT>DEX
全職刀:前期STR>AGI>DEX>VIT → 中期STR=AGI>DEX>VIT→ 後期(如轉22) STR>AGI>DEX>VIT

※註 AGI最後一個補正為108 建議先睇JOBLV補正後再留意如何配點

人物1號 - 30job轉職
全職爪主要使用技能(主 = */被 = #):右字為說明
一轉技能
提升HP最大上限(#)5lv:唔加最大限 就咁實死硬 - 到左70/36 就有千3血 用條命同冥王鬥都唔怕

提升SP最大上限5lv(#):呢招唔去學 搵乜野黎學 - 學左 羽毛都唔使頻頻用

提升SP回復率(#)5lv:有點就去學 唔使拎水博 - 羽毛自然回復大約係坐低咁上下 所以有用

敏捷的動作(*)5lv:AGI型既 用左好有型 - 第日有怪避唔開 就用佢頂住先 加埋魅影步法 好用好多

反擊(*)5lv:升lv爆1技 打王出5技 - 打怪果陣 先爆1技 第一下就可以爆4 - 6下 絕對同疾風刺有過之而無不及;打王果陣 比王打中 有反擊      可以減低王50%str 傷害都會低好多 重可以打多幾下!(日版已經攻擊力修改為 *2 , 詠唱時間縮減)

追擊要害(*)5lv:爆擊又暈人 最勁整慢人 - 1lv整慢人 2lv追加暈人2秒 5技爆擊率80% , 團友比王追 要時間走佬?就一下隊埋個王度啦

麻痺攻擊(*)5lv:PK有著數 打王超有用 - 除防暈既王之外 都係好有用 , 日後PK對住AGI型+達人既對手 直頭係必殺一著(PS:AGI型+達人 為        超客易中異常型態之角色)

空中迴旋腿(*)X:本人暫時冇學 , 如你需要學而同樣30joblv轉職 請刪去以上其中一項技能

二轉技能:(只限第一次21轉時)
爪武器修練(#)5lv:冇可能唔學啦

3段刺(#)10lv:做得爪賊 一定博殺 - 唔學你冇資格做爪刺

幻視空蟬(*)5lv:本人尚未習得此技能 - 主用演習 打王之用 , 使用後5秒內 第一次被攻擊時 會飛去指定地方 並將該攻擊無效化 , 避魔陣推薦        技能

潛行(*)3lv:走佬 突擊 都用到佢 , 其他唔使講

黑暗的覺悟(*)5lv:35%既機率 30秒既享受 只係20SP做代價 冇理由唔要丫

狂毒氣(*)3lv:做得爪刺 唔學呢招你就真係冇鬼用

魅影步法(#)5lv:AGI優先型刺客必學

人物2號 - 40job轉職
全職刀主要使用技能(主 = */被 = #):右字為說明
一轉技能
提升HP最大上限(#)5lv:秒到就唔加 加左唔使煩

提升SP最大上限5lv(#):學左佢之後 爆技有排爆

匕首修練 , 匕首命中率提升(#)5lv:唔使講啦下

卑劣的襲擊(*)3lv:此技能為定怪 , 四秒搵背脊 請佢搵飯吃

匕首之達人(*)3lv:唔學達人 實要走人 - 對於STR優先既你 點可以唔學 補返個攻速?

會心一擊(*)5lv:唔學的話 你既瞬間爆發力就會低好多~

空中迴旋腿(*)X:其他技能優先 , 此技能容後再學 , 因1轉技能未用完額外21點技能點

疾風刺(*)3lv:要同三段刺對抗準備

二轉技能:(只限第一次21轉時 , 20job以上技能只是計畫)
幻視空蟬(*)5lv:本人尚未習得此技能 - 主用演習 打王之用 , 使用後5秒內 第一次被攻擊時 會飛去指定地方 並將該攻擊無效化 , 避魔陣推薦        技能

潛行(*)1lv:攻速愈高 1技用得愈快

死神晚宴(*)5lv:1技定人 5技秒人 - 卑劣之後打背脊 , 打王幾使得 1技主要定怪 遲延短 ;5技用後 有6秒時間打唔到人 所以 小心D用

增強致命攻擊(#)5lv:至強博殺

分身術(*)3lv(可換滲毒+提升放毒機率 or 毒霧):清小怪好幫手 , 用鎗仔冇彈照射可也(玩野必備)

魅影步法(#)5lv:STR優先型刺客後期都要學!

奇襲(*)5lv:你既最閃亮技能!

(尚有技能點 待定)

升級心得:

防具最主要專職裝 65果套唔使理
打怪方面 要由自己入手
但最緊要係要挨得住

磨lv磨得慢唔緊要 最緊要有耐心

PS:2xlv果我陣一路係雪原打水晶 到到30job 都幾難挨

總結:
爪刺學左狂毒氣 當然好勁
但係刀刺都唔可以忽視 因為佢果下死神的晚宴 真係好甘
我爪刺冇學 所以試唔到效果差幾遠
但係 刀刺比爪刺 更過癮 更加有趣
全職刀 可以學到爪刺學唔到既技能 因為 比較多d野玩

所以 我建議一D鐘意玩野既人 雙修or全職玩刀
真係幾有趣GE

以後不作回覆

已有 1 人評分威望 收起 理由
稚狼 + 40 感謝分享!

總評分:  威望 + 40   查看全部評分

更新

21/7 對刀刺 潛行 技能 更改 由3LV改成1LV
9/8 部份資料修正

敏捷的動作(*)5lv:AGI型既 用左好有型

e句好搞笑

我想問刀刺學50ojob那招唔是比40lv3那招勁更多嗎?
而且我想問如果刀刺用會心一擊的話應該會要很多錢吧~~~~
因為食sp水好多~~~
(純意見,有d是在wike看的,錯的話希望可以改正我,thx)
多謝你的轉業意見~~~

我還想問如果玩偏力是說敏同手配點想同嗎?

原帖由 jeffreychoy 於 2008-7-17 13:44 發表
而且我想問如果刀刺用會心一擊的話應該會要很多錢吧~~~~
因為食sp水好多~~~
(純意見,有d是在wike看的,錯的話希望可以改正我,thx)
多謝你的轉業意見~~~

我還 ...

因為太懶 所以唔走去學連突了
刀賊係爆水升lv的 打王都係 爆水爆水同爆水 所以果度冇學sp回復
因為羽毛回唔切的

原帖由 jeffreychoy 於 2008-7-17 01:44 PM 發表

40 JOB --- 疾風刺    LV3 SP20 攻擊次數 4~6 傷害 400~600%

50 job --- 連續突擊 LV5 SP30 攻擊次數 6     傷害 720%

連續突擊比疾風刺強很多,但相對上SP消耗也多

技能選擇主要看怪的血量,如果用疾風刺已經可以秒殺的話,就沒必要用連續突擊了~

我想問刀賊2-1轉40job轉夠點了嗎??
要學你所說的技要45點?
其他去做任拿?

還有兩招回復提升不用學嗎?

回復 7# jeffreychoy 的帖子

額外21點技能點度拎返黎
你都要爆水架啦 學黎做乜

為什麼沒有集中- -''我覺得勁好用-v-''//
面對迴避高的怪時,,集中明顯著發揮作用''
因為刺客能力主要agi同str為主.命中相對不足''
面對150明顯出現多miss的情況.不是嗎?
追擊要害真的不錯..只在於低lv使用時''
Reason:因為暈人的時間太短..加出刺主要係agi型@o@''
Miss同佢冇得打我一二秒冇咩分別@o@''..不過低lv時可以一下k怪''
空中迴旋腿如果玩体術就要,,否則都冇咩用''
反擊仲有保留,,因為之前好似有人話隻話就算打你miss左都冇解除左反擊''
而且反擊也不是一定命中@o@''
毒霧其實也不錯;;你會話:基本傷害最大HP10%''要佢的原因不是他的攻擊
而係d毒霧會令隻怪防禦力下降+毒霧扣血=步入死亡''
偷襲就唔洗講,,50lv一定學..之前有段刺客影片扣成萬血就要這招

我就甘諗..如果覺得 集中好用的話"

不如加命中...學"敏捷的動作"仲好

因為你都識講 刺客 敏一定唔"低"

後期加 1敏 要1x point

甘用 敏捷動作泥代替 再點命中系未仲有數?!

不過我2招都無學~

當然唔係- -''
加靈活主要唔係因為迴避..係攻速呀!!!''

敏 唔會加多過108  (84+24)

因為108 就已經800

玩爪 3分2 但係唔好為左 800加多過108

唔系你會後悔~~ 個人意見...

我想問下點解爪要學敏捷xx技但刀賊不用呢???
照計刀賊應該比爪賊更需要用才對呀~~~~
爪賊是靈活高d所以回避應該比刀賊還強點解爪賊要用但刀賊不用呢?

原帖由 jeffreychoy 於 2008-7-17 21:22 發表
我想問下點解爪要學敏捷xx技但刀賊不用呢???
照計刀賊應該比爪賊更需要用才對呀~~~~
爪賊是靈活高d所以回避應該比刀賊還強點解爪賊要用但刀賊不用呢?

刀賊果邊重有技能點未拎
已寫待定

原帖由 滾滾小鋒頭 於 2008-7-17 19:25 發表
為什麼沒有集中- -''我覺得勁好用-v-''//
面對迴避高的怪時,,集中明顯著發揮作用''
因為刺客能力主要agi同str為主.命中相對不足''
面對150明顯出現多miss的情況.不是嗎?
DEX 30為下限 40為上限 已經足夠

追擊要害真的不錯..只在於低lv使用時''
Reason:因為暈人的時間太短..加出刺主要係agi型@o@''
Miss同佢冇得打我一二秒冇咩分別@o@''..不過低lv時可以一下k怪''
請看說明
團p王 係實用技能黎
詠唱快不特上 重有減慢怪既速度 救團友有用ge

空中迴旋腿如果玩体術就要,,否則都冇咩用''

反擊仲有保留,,因為之前好似有人話隻話就算打你miss左都冇解除左反擊''
而且反擊也不是一定命中@o@''
請看說明
的確係一下就冇左個反擊
但係打王 隻王唔一定打你 可能幾秒過後 你引到隻王 佢就一下拍落你度
不是吃虧了嗎? 加上用左可以減低王50%str 節算一下 你受到既傷害少一半 另外又可以即時反擊
日版似乎改左攻擊力*2 詠唱亦好似加快左 所以備用都應該吧~

偷襲就唔洗講,,50lv一定學..之前有段刺客影片扣成萬血就要這招
爪賊 要有淨點先學到咧

反擊的的確聽完你後十分有道理
但還有問題
1.DEX我相信後期先加..一開始都以agi同str為主..有的話容易打好多''
2.追擊要害團p王方面,王秒殺人的原因主要因為範圍技''行得慢- -一招大技k左''
加上本人也加爆5lv''當怪物步走時想出現miss''對步走中的怪也係好難出倒- -''
3.偷襲足點的:解釋如下:
爪武器修練5lv:7點.3+4''
3段刺10lv:12點:3+9
潛行3lv:5點:3+2
黑暗的覺悟5lv:7點:3+4
狂毒氣3lv:5點:3+2
魅影步法最高3lv:5點:3+2
偷襲5lv:7點.3+2               =48點仲有1點''
你會問:幻視空蟬冇左5lv=7點'' 原因:二轉有10點額外的''
所以:仲有3點+1點..學埋分身術都仲得@o@''..

原帖由 滾滾小鋒頭 於 2008-7-18 00:13 發表
1.DEX我相信後期先加..一開始都以agi同str為主..有的話容易打好多''
20LV果陣 10DEX同20DEX 差好遠
50果陣 20DEX同30DEX 差好遠
配點方法 唔係你每次加點既方式 而係總量
加點方法 先係你每次落點方法

2.追擊要害團p王方面,王秒殺人的原因主要因為範圍技''行得慢- -一招大技k左''
加上本人也加爆5lv''當怪物步走時想出現miss''對步走中的怪也係好難出倒- -''
如果你有玩開70遺BOSS的話 相信你會見到冥王追補師既場景
想救補師 但係隻冥王又係度跑黎跑去?
呢招一下就搞掂 就算隻野跑緊 只要一企係度就可以詠 好難出唔到
加上以異常效果 攻無係擋唔到 又可以整慢佢既速度 攻速
咁就可以比時間補師走佬

3.偷襲足點的:解釋如下:
爪武器修練5lv:7點.3+4''
3段刺10lv:12點:3+9
潛行3lv:5點:3+2
黑暗的覺悟5lv:7點:3+4
狂毒氣3lv:5點:3+2
魅影步法最高3lv:5點:3+2
偷襲5lv:7點.3+2               =48點仲有1點''
你會問:幻視空蟬冇左5lv=7點'' 原因:二轉有10點額外的''
所以:仲有3點+1點..學埋分身術都仲得@o@''..
MOGU唐卡未開
暫排除不理

口口口口口口口口口口口口口口口口口口口口口口口

雙修
要點+

erttp姐~~~
我現在31/30但學左敏捷~~~
而21點額外點技點中~~~
我應該只拿到12~14點..........
那我應該重置技不?

回復 18# jeffreychoy 的帖子

我男的

學技先後次序冇乜問題

如果1轉30lv個招你唔學既話
2-2個招組合必殺便會打大節扣~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-7 07:27 AM , Processed in 0.042853 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存