2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 誠邀各方「技劍(居合劍)」留名加好友,內見(強帖留名--唔 ...
go

誠邀各方「技劍(居合劍)」留名加好友,內見(強帖留名--唔該) 技劍連絡簿:9名 [複製鏈接]

咁多位大家好!今日前來開POST,係想增加「技劍」好友數量。
「技劍」一詞屬於比較新既詞,俗稱「力劍」,
舊稱為居合劍(居合劍比人一總打得慢又xx既感覺,所以都係轉下個名好 )
由於AGI系既升LV型劍士,STR都好高。所以「力劍」同「敏劍」兩詞難以區分,
時至今日我係度大約重新講一下兩種劍士以免混亂。

KEY: X<Y = Y比X多少少 , X<<Y = Y比X 多 , X<<<Y = Y比X多好多。(汗)
另外,排除MAG同99LV可能會加既INT,而屬性點計埋補正。

AGI達人劍士,俗稱「敏劍」。
升LV型 - 一般命中低,體力低。點數以STR同AGI為主。
一般都係 STR>AGI>>>VIT>>DEX

PVP型 - 據我所了解,最常既PVP就係攻擊力偏低,命中頗高,
不俗(可以話好高)既迴避能力,有部份擁有達3千HP。大約AGI>>DEX>>STR>VIT

大約表現:常使用達人;升等使用普攻居多;甚少或未曾使用居合斬升等;百鬼哭為次選升等手段。

RVR戰本身表現(限PVP型):於無魂或其他輔助情況下比較沙膽,
忠於普攻為攻擊SU系及低體神槍而用百鬼哭攻擊其他對手。
有其他輔助時,比較會勇往直前(正確黎講係行頭,有d會兩個個體行動)。
比較強橫,以普攻作為最主要攻擊手段(其實同上面差不多)。

技劍,俗稱「力劍」,舊稱居合劍
極限型 - 講到明,就係三方既極限。STR=100 OR DEX=100 OR VIT=100。(其他自己諗點加,到此為止(汗)
優先型 - 與極限型相關,但不會以基本值100位目標,只是個別數值帶頭領先
下面會將極限型同優先型拉埋一齊

平均型 - 平均呢個字眼非常廣泛,跟據WIKI之中有講過
「STR要做到一擊確殺既數值,但DEX達到XX既水平,其他加落去VIT,再加少少AGI」。
WIKI既說話就係每樣都加既說法,要AGI既原因係為左拎攻速,相信知道百鬼哭本質既都知道點解。
呢個加法就係傳說中打怪又得PVP又得既半筒水居合劍士 (改個名叫屬性平均型啦~)。STR>>>DEX>VIT>>AGI
另一種就係 主要三方點數平均既平均型。 STR~DEX~VIT

其他加INT呀,果D暫時唔提,...因為果D唔到99都唔應該轉

大約表現:習以為常地使用技能打怪,未有百鬼哭就用居合斬,常以百鬼哭作升等手段;
除用百鬼哭會用達人外平日都唔會用達人(斧士想用都冇得用 "")。

RVR戰本身表現:只會打一二三四居合斬中殺到或一擊(OR叫一招)確殺既敵人;
通常殺界消去後就會退後重新補上殺界;感覺識既技劍都係唔鐘意其他人上佢,所以現時為止唔會有咩表現

本人既85LV小劍住係「春之祭」,名叫「麗雅」
屬於STR,DEX,VIT 三方成平均既平均型技劍,應該唔係 係斧士先岩

因為見到技劍既數目唔多,而且「主流」呢種感覺有點兒那個(實在太多,有D好似好多人睇唔起技劍咁)

所以想識多D技劍返黎,同AGI劍抗衡一下 雖然唔知人數少到幾多,但係都係想識多D技劍

未成形?覺得自己冇技術唔夠家? 一切都唔緊要!最緊要係你將會成為或者你現時係技劍既一類,

可以既話就留低你既名(連SER)。

好讓日後合SER又好,RVR又好,SAGA8護城戰又好,SAGA7水鄉同飛龍面世都好,都可以有一D同類一齊行為一下。

強帖面世,點都支持下啦

一個LIST(偽):
春之祭

極限型,優先型
STR
鎧牙
神將大天空
月影先生
南里侑香
DEX
暫無
VIT
暫無

平均型
屬性平均型
暫無
三方平均型
麗雅(已經轉為斧士 )

搞乜東東備戰中
蒼*瞳(升緊LV)
霜兒(試緊點)

謎語點點型
乂古堡乂
月影先生
(請PM留低邊你係乜類型)

夏之祭
(某夏SER觀戰者 留名丫)

小弟乂古堡乂.,.,我也是花團{春之祭}中應該是得我一個的極限型力劍.,0.0.,支持

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

PVP最怕力劍對住我玩百鬼
敏劍當R痕
力劍仆住黎走

其實力劍PVP可以好耐玩..秒佢又秒唔到 打你就痛到乜咁

外補  講真敏劍力劍對打除左cut人技仲有咩好過力劍?

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我隻力魂劍算唔算....

話哂都係用技既@@....

回復 4# panucci 的帖子

唔好啦
你做魂

原帖由 erttp 於 2009-2-8 09:46 PM 發表
AGI達人劍士,俗稱「敏劍」。
升LV型 - 一般命中低,體力低。點數以STR同AGI為主。
一般都係 STR<AGI<<<VIT<<DEX

符號調轉了

回復 6# aaan 的帖子

升LV型既關系
一般都只係將AGI去到一定既程度
而求更高既STR
果個係一般情況(唔知講乜-.-)
夠點的話AGI都只係會去到108同一時間STR就可以超過121
所以理論上 STR會多過AGI少少

@@...最衰係我玩刺....

如果好似你地咁加....

......可能只係可以玩....狂放舞蹈......

原帖由 erttp 於 2009-2-9 12:16 AM 發表
升LV型既關系
一般都只係將AGI去到一定既程度
而求更高既STR
果個係一般情況(唔知講乜-.-)
夠點的話AGI都只係會去到108同一時間STR就可以超過121
所以理論上 STR會多過AGI少少

唔係呀,我意思係:
X<Y = Y比X多少少 , X<<Y = Y比X 多 , X<<<Y = Y比X多好多。
STR<AGI<<<VIT<<DEX

依家咪DEX多過VIT再多過AGI再多過STR
STR>AGI>>>VIT>>DEX,會岩D

原帖由 aaan 於 2009-2-9 12:27 AM 發表

唔係呀,我意思係:
X<Y = Y比X多少少 , X<<Y = Y比X 多 , X<<<Y = Y比X多好多。
STR<AGI<<<VIT<<DEX
依家咪DEX多過VIT再多過AGI再多過STR
STR>AGI>>>VIT>>DEX,會岩D

唔會嫁...
一個敏劍到最後...
STR都一定會多個AGI...
而唔會小過AGI嫁...
(以我升級型刺客為例...宜家80LV..STR同AGI已經開始接近...當升個若干等級..STR就可以高過AGI)

原帖由 panucci 於 2009-2-9 12:31 AM 發表

唔會嫁...
一個敏劍到最後...
STR都一定會多個AGI...
而唔會小過AGI嫁...
(以我升級型刺客為例...宜家80LV..STR同AGI已經開始接近...當升個若干等級..STR就可以高過AGI)

STR>AGI
唔係解STR多過AGI咩?

回復 11# aaan 的帖子

係wo
我望錯左 鬥雞留意唔到 今日已經第2次係咁

c la 你個post 好正 A__A"
十卜你 xd

我暫時AGI>STR>DEX(其餘都好小)
但係我日後加STR>AGI 因為我澳門區網速唔多掂 攻速要黎都多餘
已經唔打算再升AGI 諗住加多D STR做補充
咁我算係咩野型-.-?(K型?)

回復 14# 綾音 的帖子

你講下你因後最終係會
STR<<AGI<<DEX
定係
STR<<<AGI<<DEX
又或者
STR<<DEX<<<AGI

PM講下
你日後 STR會多AGI幾多 而DEX會比其他少幾多

路過

可能玩慣左商
我比較重視隻人既生存能力 (商除左蒸發真係好難死=3=_
所以我真係鍾意比較D威力已經fix左不受角色本身素質限制的招(例如死神、艾卡納卡、一閃(?) 之類)
咁樣可以專心加某幾樣@@

所以體智型會唔會有得諗呢?
可以擋su殺su
可以屈合成獸(上齊3個果d)
又夠硬

不過可能係9up 有錯勿插
因為我都未諗具體點配

p.s.哩期好多人洗點@@

回復 17# 聖羅倫斯 的帖子

- -+琴晚原本我想打你之前同我講d野

體智雖然可行,但係缺乏左本身「劍客」應該既攻擊性
呢隻劍士最多好似你之前咁同我講
係玩一閃解憑用(都幾有用架~ 不過唔使打怪)

(一閃都要睇你有幾攻的 250%威力)

原帖由 erttp 於 2009-2-8 09:46 PM 發表
咁多位大家好!今日前來開POST,係想增加「技劍」好友數量。
「技劍」一詞屬於比較新既詞,俗稱「力劍」,
舊稱為居合劍(居合劍比人一總打得慢又xx既感覺,所以都係轉下個名好 )
由於AGI系既升LV型劍士,ST ...

在下係極限型(str)
遊戲角色名稱:鎧牙
如果有好友位, 請找在下交個好友
----------------分隔線--------------------
睇完樓主個POST 有小小意見想提出
隨著S6 新技開放, 劍士PVP/RVR配點己經有所改變
有另類配點方法己經抬頭,
int, vit, dex, str, 點數的分配比重應該開始重新思維

我終於忍唔住係2000分 開左個ac(先幫我個名加番個”っ”)
見到麗姐姐咁落力...好感動添...
我係力量極限型咩?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-5 10:51 PM , Processed in 0.041335 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存