2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 幻月之歌 遊戲-我們的遊戲
go

[閒聊] 幻月之歌 遊戲-我們的遊戲 [複製鏈接]

本來我想回應討論區內另一篇文
不知道什麼原因..那文章不能回也不能加熱..只好發新一篇

暑假快到了 大家有沒有發現到遊戲玩家的人數下降了不少
可能是大家是大家失望因為投資與回報不成正比
或者到了80lv 就不知道什麼做什麼了
又或者是朋友也 開始離去吧.....

在遊戲中 我很享愛升lv的時的快感
有時候的會花一整天的時間在打怪升lv
有時候 雖然 exp 不多 但也會硬著頭皮去練等
自問我不是玩了很久 我也很投入升lv的過程
但想起當我80lv 時我會在做什麼呢一v一?
當我想起我時就會很無力..

怕悶..有點 但更大的原因是對遊戲的未來真是一個大大的問號.
雙職系統的pk 公會戰 我自己未試過 不過真的令我期待
但之後呢好像是什麼也沒有..
可能到我雙職80時 已經沒有人和我pk 了 大家都跳到其他online game了

希望橘子能夠加快未來的故事的進度 我真期待第六個職業的出現
我知道開發遊戲會有一個"開發進度和計劃"
希望能夠展示一下 正在做什麼和遊戲的故事和系統未來走向吧
讓大家有一個留下的理由..

最後 祝遊戲橘子10歲生日快樂

最好就係升左個等級上限同+多d副本先

0.0支持支持!!!!

十週年勳章(賀詞)

睇到我好感動~

十週年勳章(賀詞)

上左80LV
幫下新手架MA-3-

本人同樓主面對同樣既問題.....
但我系hea下hea下就快雙80=.=

就算出了第6個職業我想很快就會悶的了
其實這類型的遊戲升lv可以說是佔了九成的時間
升上了80有什麼可以做?
有人會去pk人 有人同人打下副本
但其實都無咩可以做   
我依家80lv了  當可以做d咩呢
我要80武 但當中的核心太難出加上出的方法只有一兩個
我每日都去打諸神的三王就off了
這時真的沒有什麼事可以做
傳奇小白?根本就係大團的專利
而且就算搶到都會俾人殺
殺完又要等幾日先再出一次  我地d小市民打都打唔到
賺錢?我又唔係要全身時裝又唔係要扭式神
實在是太悶了.....
elsword就快三轉  又有其他的新online
我想留在幻月時間不長了....

十週年勳章(截圖)

我都係打卡渣e+...草錢for佢到時出100 用

十週年勳章(賀詞)

投資與回報不成正比  <-- 呢樣真係..  

1. 佢升lv 方法太悶, 女鬼, 王子任 跑ge時間多過打怪, 不如叫跑on-line la. .
提意佢整d 副本d經好似重任咁多, 要單人都刷到ge, 難度隨人數提高 ..  即係好似玩stage咁. .

2. 走ge原因係覺得佢明顯玩緊玩家, 以為d玩家like 新職唔會走就早成2個月公佈有新職來屌住d玩家, lee 種心理戰係好討厭. 特別係上個星期官方話"試緊新版好爽好正A_A", 玩緊又唔講新職係咩. . .
就好似d 仆街話:"我知邊有隻股賺硬但唔話你知A_A, 要知? 等下la haha"
根本冇尊重過d玩家 .. 完全係愚弄緊人

我覺得佢完全唔講唔係問題, 早一個月講都ok, 早兩個月但講明新職係咩都可以接受, 但佢早兩個月仲要講d唔講d 係好大問題. 根本就明玩你又吹佢唔漲ge 態度.

十週年勳章(賀詞)

MMORPG 就早知到升lv悶嫁la
唔想升lv悶ge話就玩d MMOACT la....

不要忘記幻月 係 台灣人 做的
>>http://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E7%8E%A9%E9%85%B7%E7%A7%91%E6%8A%80
多bug係正常ge =3=
開發慢係正常ge =3="

玩酷科技股份有限公司(PlayCoo Corporation)<<就係le間工司做幻月ge
http://www.playcoo.com.tw/
如果你想做好隻game 又有心有力 ge話....去試下見工xD

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

↑這個髪型去了那裏?

↑圖中ge衫又有幾多件出現過呢....唉....

想佢多d  固定的每日活動姐-.-

正80完咪升埋副80lo

升完咪...有心幫手殺下d紅人啦-.-(d人好煩啊-.- 日殺夜殺  得閑得滯都唔係咁找d新手來打啦-.-)

無人同你PK
我相信我連見都無見過你= =
2日搶一次小白幾十人打

暑假快到了

樓主你玩過幾多個game呀?@@
基本上而家好多game都係咁嫁啦

一睇都知呢隻game好昆錢
佢都唔會搞d咩有新意既更新
次次更新唔係新神子就係新裝
一味淨係度吸水
一堆bugs又唔整
錢就識吸
而家又出咩天使翼啦
你見佢幾何有更新一下d新職 新技 pk場果d
d扭蛋你冇幾千蚊都唔洗諗住會中

天生好命就冇得講
有好多人放左幾百甚至千幾蚊落去都係咩都冇
玩到心都灰晒

好能會有人講
冇人叫你出錢玩

不過人地肯出錢比你吸啦
你毛都唔比條人   人地唔心灰就奇
你次次出新蛋人地次次扭百幾2百毛都冇條
玩到人死

貪到出晒汁
你地升爆唔夠玩?
味開多幾lv比你地班水魚玩下囉
錢就繼續

唉     online game世界始終一樣黑
加埋gamania自己開發既呢d唔完善既game

隻game自身一大堆問題都未搞得掂
你想佢有新野出比你玩

發毛都唔知等唔等到

扭蛋就識老出

就算d人唔玩幻月轉玩其他game下場都會係一樣
好彩既未會有d有良心同個開發好d既game
玩得開心d囉      
最後一句   onlinegame  玩下就算啦
但係好多人係玩到入晒神
自己就好容易做左輸家

回復 15# 十 的帖子

又唔好講到online game就一定係悶的先...
首先這種類型的OLG其實很受歡迎
而且日本同韓國這一種的類型更是最多人玩
問題是為什麼幻月的好似好悶咁
我個人的的見解係咁的~
第一.遊戲內容太少
幻月的內容之少是我玩過最少的  連繫主線的女神故事很吸引
副本也是不錯的內容  任務都有故事性
可是故事往往都太短....完全記不住
我只是玩了2個多月就試了整個遊戲....以內容來說是遠遠不是OLG的水平....

第二.過於要錢
幻月算是好些  因為用不用點品都不會造成過大的差距
這也是日本遊戲的風格
可是最可惡的是我真的用錢了 可是用的就像沒有用一樣
扭野要扭成千元先有式神
其他的物品又不有用...
用點也用得不服氣.....商服不是永久的就平少少吧~

第三.玩家的心態
幻月是悶  可是其他OLG也有好的
可是香港玩家玩的只是衝LV  衝LV可以 當和隊友的互動太少了
令在遊戲留下的正面感情很少
加上香港的生活很難玩OLG...有時玩的時候感受不到享受....

其實幻月作為自家製的作品來講算是交到貨的了
用個比喻   在港產片角度是可以收貨
這樣的製作要上荷里活級就是過於要求了

其實主要係玩家心態問題,幻月本身是一隻唔錯既OLG

首先,好多雙80叫悶...
無錯,雙80之後除左打副本,冇咩做,主要因為幻月太易升
但係咁易升既GAME,都竟然有人話難升??
依家D人既心態就係,追唔到人地LV就叫難升?
相比起RO,幻月真係超易升

遊戲吸錢,唔用錢玩唔到?我完全唔同意
我反而覺得幻月係唔洗點用錢既好GAME,有少少似月費GAME
就好似衝裝咁,其他GAME,商城實有防爆,之後有錢人就可以個個+10裝
但反而幻月,特級強化石要神子尋寶先有,咁樣平衡真係唔錯
如果你話轉蛋難抽,我只能講冇人強逼你抽,冇式神玩唔落去?
好多靚既時裝都唔洗商城買,玩家可以自由配搭染色
青龍,朱雀個D商城式神係勁,但係尋寶都可以有狐仙,一隻好有用既式神

同埋遊戲悶唔悶,睇你用咩心態,好多玩家見到既只係一堆數字
大家有冇認真睇過任務內容?定係不斷按"下一頁"?

隻game設計好有問題 可以用垃圾黎形容
正常一隻遊戲係有高峰期 呢隻連高峰期都無

原帖由 森之靈 於 10-7-22 01:23 AM 發表
隻game設計好有問題 可以用垃圾黎形容
正常一隻遊戲係有高峰期 呢隻連高峰期都無

有咩問題,你講?
淨係講句垃圾代表到d咩?

原帖由 yu02270227 於 10-7-22 02:57 AM 發表

有咩問題,你講?
淨係講句垃圾代表到d咩?

一隻遊戲可以設計出黎係悶既話呢就好大問題 過左暑假呢隻遊戲可以消失
http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-22 06:53 PM , Processed in 0.040745 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存