2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 彩虹汽泡 (童話II) 遊戲資訊公開 !
go

彩虹汽泡 (童話II) 遊戲資訊公開 ! [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

內容乃轉自不同網站 , 我再加以整理 !
資料正式時可能會被修改 , 準確請參考正式遊戲內!
由於圖片帖子實在太多 , 所以我也不重覆張貼了

重點

‧技能採無限制自由配點
‧出招次序再不由敏捷主導
‧增加收益時間系統
‧負重系統取消
‧以商城模式營運

詳細

人物能力點資訊
每點體力:增加10點體力上限。
每點法力:增加1點法力上限。
每點力量:增加2點最大物理傷害、1點最小物理傷害。
每點體質:增加1點物理傷害減免、1點法術傷害減免、1點輔助傷害減免。
每點智慧:增加2點最大法術傷害、1點最小法術傷害。
每點精神:增加2點最大輔助傷害、1點最小輔助傷害。
每點敏捷:增加1點最小物理傷害、1點最小法術傷害、1點最小輔助傷害。

人物技能走向(採無限制自由配點)
戰士(戰士)
毀滅(法師)
信仰(醫生)
旅人(商人)
幻獸(幻獸司)
自然(祭司)
黑暗(詛咒)

戰鬥系統
‧戰鬥形式依舊為回合制
‧戰鬥位置由童話I的前後五格共十格 , 轉變成童話II的前中後六格共十八格
‧戰鬥先後次序將變更為不再依賴敏捷能力點多少為標準 , 改為一方全體完成出招 , 再另一方全體出招 ( 哪一方誰先誰後?還看正式遊戲 , 有可能為隨機) ;
   而且 , 在我方出招時 , 按下指令便會立即出招 , 無需全體完成下指令再一個個出招 (可能可有戰術考慮 , 自己透過溝通決定誰先下指令誰後下 , 例:信仰系先下輔助技能 , 戰鬥系再出招攻擊)

組隊系統
‧組隊後可自由行動 , 但要共同戰鬥則需在組隊後 , 在隊長附近按跟隨隊長方可(設計應是方便組隊時接交任務 , 買賣東西時無需解隊再重組)
‧組隊戰結束後,可以看到每位隊友打到什麼東西

地雷系統
與童話I的分別是童話I只要在郊外任何地方均有機會遇怪 , 童話II則在大路上不會遇怪 , 其他地方則有機會遇怪(以後趕路就可以使用此項貼心系統)

精鍊系統
跟童話I一樣 , 先把精鍊材料收集去再進行精鍊 , 成功當然能力上升 , 若失敗 , 除浪費材料 , 更會有降級的危機

收益系統
當開啟後 , 戰鬥經驗與跌寶率會較高 , 但使用完畢或不開啟則得不到任何經驗和物品 , 而每天會自動補充
(這個系統不錯 , 畢竟童話II除升級還有很多活動 , 例如掛掛網 ,做做任務 , 休息一會;而且亦有防外掛既一定功效 , 畢竟時間用完 , 得物亦無所用丫)

藥物系統
‧飽食度與藥物度應該取消
‧血量與法量不會自動回復
‧藥水及食品有等級限制 , 低等角色不能跨等吃高等補品
‧食物為補充血量 , 藥物為補充法量 , 兩者有明顯分別
‧寵物血法量亦可經由鍡食藥物和食物補充

頻道系統
‧文字表情消失了
‧在頻道上按一下人物名稱便會轉換為密頻
‧增加氣泡表情
‧電台比童話I更優異 , 還可選擇地區 ( 例如黃大仙 , 香港仔)
‧想長期與某人聊天除左密頻 , 更可使用方便的內置聊天室 , 無須再購買對講機

雙開系統
遊戲可以進行雙開的

副本系統
‧副本中除了地雷外 , 亦會有自動怪衝近進入戰鬥
‧副本有時間限制
‧副本結束後會出現三位數期望值的數字去隨機分配寶物

裝備系統
‧雙手均可拿武器
‧裝備一旦裝上之後就會綁定(無法交易狀態)
‧戶外打到的裝備都是未鑑定的狀態,需要找NPC去鑑定

技能系統
‧童話II學習新技能是需要「技能書」的,不過應該是只要一本就夠了,學會了接下來就是等升級有技能點再點高即可(代表著無需再龜地下室練技)

時裝系統
‧雖然有時裝系統 , 但更換普通裝備 , 外形亦會改變 , 但時裝的外形當然較為漂亮
‧時裝沒有時間限制 , 但有耐久度 (但你會唔會著時裝去打怪呢?會的話爆了也怨不得丫)

背包系統
‧負重系統取消 , 改由格數控制物品擁有的多少 ( 代表著掛機無需再是商人專利)
‧累計數量為五個
‧可透過商城購物背包來增加格數
‧格數滿了不能再得到物品

寵物系統
寵物除了金,木,水,火,土,光,闇七系還有特別系

座騎系統
‧需購電池
‧有機械型交通工具(例:汽車) , 亦可騎乘寵物

遊戲收費模式
遊戲收費模式絕對會為商城系統 , 大家亦無需希望是月費 , 因為遊戲在設計時基本上已確度收費模式 , 而且商城利益絕對較多
商城在某方便可能是較利港戰 , 但遊戲公司係商業機構 , 唔係善堂 , 所以窮有窮玩 , 富有富玩 ,
大家凡事享受點 , 根本上無需介懷 , 開心就好 !

已有 6 人評分Good 收起 理由
枯葉 + 1 感謝分享!
@Kenny.C@ + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
hin* + 1 有用資料
傳說中的風雲 + 1 對童2了解深左,THX
〥凍◆奶茶〤× + 3 幾時都話豪豪同我係同一類人
climbd321 + 2 惡意灌水 內容觸犯版規

總評分:  Good + 10   查看全部評分

good post!! 吾知玩咩角色好

好句
但遊戲公司係商業機構 , 唔係善堂 , 所以窮有窮玩 , 富有富話 ,

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

每點體力:增加10點體力上限。
每點法力:增加1點法力上限。
每點力量:增加2點最大物理傷害、1點最小物理傷害。
每點體質:增加1點物理傷害減免、1點法術傷害減免、1點輔助傷害減免。
每點智慧:增加2點最大法術傷害、1點最小法術傷害。
每點精神:增加2點最大輔助傷害、1點最小輔助傷害。
每點敏捷:增加1點最小物理傷害、1點最小法術傷害、1點最小輔助傷害。

能力值這樣應該比較好看0.0

技能系統
‧童話II學習新技能是需要「技能書」的,不過應該是只要一本就夠了,學會了接下來就是等升級有技能點再點高即可(代表著無需在龜地下室練技)

童話其中1個苦中作樂方法冇左了...

‧出招次序再不由敏捷主導

正!

NICE BOAT!

商城在某方便可能是較利港戰 , 但遊戲公司係商業機構 , 唔係善堂 , 所以窮有窮玩 , 富有富玩 ,

咁樣童2未又係變到好似其他普通online game咁...~_~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

冇左龜技真係差左少少-3-

呢d台灣facebook都有啦

了解更多了@@~~~~~~~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 kts20041075 於 10-3-9 01:04 PM 發表
呢d台灣facebook都有啦

你有冇咁有心機整埋一齊比人睇- -?

原帖由 〥凍◆奶茶〤× 於 10-3-9 02:42 PM 發表

你有冇咁有心機整埋一齊比人睇- -?

咪就係lo 撐樓主~~~~~~~~~

讚! 剛剛拿了啟動碼! , 可惜未有lager 帳號

笑傲無雙

可以雙開
玩咩好呢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 傳說中的風雲 於 10-3-9 12:21 PM 發表
咁樣童2未又係變到好似其他普通online game咁...~_~

我唔認為龜技係一個優勢既地方

即先防外掛除左捉最好就係降低佢可以達到既效用

而且 , 龜技大家一個自己龜 , 反而仲減少左人與人之間既交流

相反 , 打技能書除左可以增加交流(例:換相交換 , 組隊去打) , 又可以降低外掛效用 , 其實唔錯

十週年勳章(賀詞)

遊戲收費模式
遊戲收費模式絕對會為商城系統 , 大家亦無需希望是月費 , 因為遊戲在設計時基本上已確度收費模式
(已確度= =?定係確認= =咁即係要= =??)
, 而且商城利益絕對較多
(如果係收費咁又點窮有窮玩= =?即係出第2個ser唔洗收費既= =?[囧''])
大家凡事享受點(享受點= =?即係點= =) , 根本上無需介懷 , 開心就好 !

那是需要收費還是不用?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Flamehaze 於 10-3-9 07:08 PM 發表
遊戲收費模式
遊戲收費模式絕對會為商城系統 , 大家亦無需希望是月費 , 因為遊戲在設計時基本上已確度收費模式
(已確度= =?定係確認= =咁即係要= =??)
, 而且商城利益絕對較多
商城在某方便可能是較利港戰 , 但 ...

其實已經講到好白係免費 , 你D中文真係要進修下喎-.-

1. 一定會係行商城制
2. 窮有窮玩姐係無錢咪慢慢玩 , 人地買雙經你咪用時間 , 人地沖裝你咪唔好沖 , 唔一定人地勁你又一定要勁架
3. 享受姐係唔好太計較強弱 , 認識下朋友 , 掛下技能 , 解下任務都可以好好玩 , 唔一定要妒忌人地勁

我覺得童1某d特色要保留 但唔知會唔會
1.勁得意既寵 同埋d代表性既寵
    eg(雪怪 飛馬 寶石獸)
2.解極都極唔完既任務
3.勁好用既對話系統
    近期既online你只會見到有錢人係咁用世頻收野賣野
    (可惜我見到商城有大聲公)
4.背景音樂真係好童話 吉恩村,金銀城個d簡直係經典
5.同時運用多隻寵(獸化,武化,法化,幻化)
6.十分有用既寵技
7.企得好整齊既擺檔(最憎宜家d online,要人係咁搵空位擺 又會cover到)
我覺得好大概係呢d 唔知仲有冇呢-_-
我唔係想話彩虹應該跟足童1
只係想話保留呢d優點

題外話 其實我覺得2D可能會更適合呢隻行可愛風既game
因為2d一黎易整 2黎記路冇咁煩
d人仔又可以容易d黎到得意
anyway 轉成3d係一個大轉變 可能會有新感受

原帖由 FuNg@FeZ 於 10-3-10 10:04 PM 發表
我覺得童1某d特色要保留 但唔知會唔會
1.勁得意既寵 同埋d代表性既寵
    eg(雪怪 飛馬 寶石獸)
2.解極都極唔完既任務
3.勁好用既對話系統
    近期既online你只會見到有錢人係咁用世頻收野賣野
    (可惜我見 ...

部分同意la~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 07:33 AM , Processed in 0.100966 second(s), 29 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存