2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 [活動]又係旅人系心得,技能配點詳細路向分析,內附雙修路 ...
go

[活動]又係旅人系心得,技能配點詳細路向分析,內附雙修路向by Krazy [複製鏈接]

前言
係彩虹汽泡入面, 雖然分成8系(20等前開放3系,戰士/毀滅/信仰, 20等後開旅其他5系)
但實際主要打手既系得戰士/旅人/毀滅/黑暗,
幻獸其實都算係, 但由於要強,需要投放既資源其實好大
唔單止要一隻實用寵, 而且仲要餵食加強隻寵
所以我個人係唔太建議新手練幻獸系
就算技能書平,但寵方面要用既錢絕對比技能書多好多倍...
開始有D離題, 講番旅人先~
呢篇我會主要分析技能路向
會有D長篇, 希望各位能耐心咁睇啦

技能
首先要講, 我會以100點技能去作長遠計劃
但旅人系需要加既技能其實唔駛用到100點既

以下係技能點法:
運勁 LV 5            - 增加物理命中70點及敏捷5點
靈敏迴避 LV 5      - 增加自身迴避98點及敏捷9點
瞄準 LV 5            - 提升自身最小傷害30點
破空發勁 LV 4      - 對隨機2個目標做成2次傷害 (如果有多過2隻怪, 呢4下傷害會隨機分散係唔同既怪身上, 當然亦有機會只落係某兩隻怪身上)
破甲 LV 1            - 造成傷害並減低目標物理防禦3回合 (因為有後期既穿刺破甲,所以只點LV1 作前置)
穿刺破甲 LV 5      - 造成傷害並減低目標物理防禦及魔法防禦3回合
破空流轉 LV 5      - 增加破空發勁傷害, 同時提升自身力量11點

以上為目前已開放技能, 合共花費 30點

7-10階技能預計點法
偷襲 LV 5            - 無視目標50%物理防禦, 對其做成6次傷害, 再啟動時間3回合
迅捷移動 LV 5  - 提升自身敏捷35點
弱點打擊 LV 5  - 提升自身致命一擊(1.5倍傷害)率 5%
斷空發勁 LV 5  - 破空發勁進階版, 對隨機3個目標做成2次傷害
殘忍戰技 LV 5  - 提升旅人全系攻擊技能傷害
分身幻影 LV 5  - 提升敏捷40點, 物理迴避 168點及法術迴避 151點
弱點打擊專精 LV 5 - 提升自身致命一擊(1.5倍傷害)率 5%並提升致命一擊傷害 50%
斷空流轉 LV 5  - 提升斷空發勁傷害, 同時提升自己體質11點
以上合共花費 40點
連同已開放技能, 預計旅人系共花70點

係度順便分析一下破空發勁同破空流轉應唔應該點,
有人覺得後期有斷空, 唔應該"浪費"點數係前期技能上
但大家可以諗諗, 我節省左9點技能, 換到D咩番黎???
首先唔點破空發勁4點, 就點唔到穿刺破甲
當然可以選擇點4點隱身, 但根據我係巴哈爬文同埋自身測試發現
迴避再高, 都唔係好覺被打MISS好勁, 有玩家甚至認為迴避呢個屬性未實裝...
雖然有人話被真空閃5下只打2下, 但其實真空閃普通打怪既命中都唔係好高...
所以我最後決定寧願增加我係學到斷空前既打怪效率
都唔想白白將4點放係一招對練等無實際幫助,  而又唔知實際效果有無用既技能上

其次到破空流轉5點, 如果唔點就唔夠30點前置向7階以上技能發展
當然亦可以點威嚇, 但又有人話過威嚇既命中率好低, 打5次先中1次...
我諗佢指既命中, 係令對方產生彊硬狀態, 如果點到5個發生率都咁低..咁真係麻麻喇...
都係個句啦, 唔想白白將5點放係一招對練等無實際幫助,  而又唔知實際效果有無用既技能上

而且我都點左4點破空發勁, 咁唔差在點埋5點流轉, 仲要有11點力量, 即係最小傷害11點啦, 不無小補
最後提一提, 7-8階技能書最起碼都要打黑王子先出到, 打黑王子起碼50LV UP
仲要好難打, 如果刷小怪既話, 就要到水簾洞同古塔先有, 個度D怪7X-8X LV
即係話保守估計要70LV以上先可以刷到技能殘卷,仲要唔知合唔合得中適合技書
所以我係唔建議留點等技能, 有用既就點左先

入番正題, 既然旅人系只需要70點, 咁剩低30點技能點咩呢?
就係向其他系發展喇
基本上對主修物理攻擊既旅人黎講
得兩個系對我地有用
強化系, 戰士系

至於點D咩, 以下我先做一個計劃先,再作比較:
強化系
體力強化 LV5       - 提升自身生命70點
敏捷強化 LV5       - 提升自身敏捷11點
物理迴避 LV5       - 提升自身物理迴避36點, 物理減免18點
物理效果強化 LV5 - 提升大小物攻34點
體力強化II LV5     - 提升自身生命180點
敏捷強化II LV5     - 提升自身敏捷32點
以上合共30點, 總加成: HP 250, 敏捷43, 大小物攻34點, 物理迴避36點, 物理減免18點

戰士系
鬥魂LV 4         - 提升大傷10點
真空擊LV 1
格檔LV 5         - 提升自身物理迴避45點, 物理減免18點
真空閃LV 5
強化格檔LV5    - 減低敵方對自己命中率5%
(以下2選1,隨個人喜好取捨)
堅強體魄 LV 5  - 提升生命170點   或
勝利呼喚 LV 5  - 體質25點, 大傷15點
(以下2選1,隨個人喜好取捨)
真空鬥氣 LV 5  - 增加真空系列傷害,並提高自身物理,魔法防禦50點 或
英雄氣魄 LV 5  - 增加力量,體質各30點
以上合共30點, 屬性總加成因個人取捨而不總結, 但多一招攻擊技能真空閃

分析以上兩系計劃配點
強化系明顯地係強化自身屬性
戰士系都有強化屬性, 雖然係敏捷傷害較低同埋比較偏迴避,防禦方面既加強, 不過就多左招真空閃

點解我計劃中既戰士系會加真空閃呢?
其實我目的係想補強旅人既缺點, 全系只有一招單體攻擊技,而且再啟動時間3回合
係PK, 打王呢D需要集火既情況下, 多一招指定目標單體技絕對係有好處
而我既個人選擇會係副修戰士系
因為我個人認為, 技能只有花技能點先點得出, 屬性可以係裝備或其他地方補強
當然如果認為無必要可選番強化系

大致上係咁喇
練等路線, 六化寵物建議
呢D基本上有好多其他心得都有分享過
我係呢度就唔特別講多次喇
有問題歡迎提出討論~
多謝各位花時間閱讀~

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
Mr.豪 + 20 活動參與
hkpopo123 + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20  Good + 1   查看全部評分

分析得很好

但強化系我建議不要加物理迴避 LV5因為回避只加了36點同物理減免18點

如果想加強防禦我建議加體質強化因為加了體質強化LV5可以同時加物防同魔防11點(其實仲有輔助防但我唔知有咩用= =")

如果想加強攻擊我建議加力量強化吐雖然只加了11點力量但好過無加

原帖由 hkpopo123 於 10-5-5 09:40 PM 發表
分析得很好

但強化系我建議不要加物理迴避 LV5因為回避只加了36點同物理減免18點

如果想加強防禦我建議加體質強化因為加了體質強化LV5可以同時加物防同魔防11點(其實仲有輔助防但我唔知有咩用= =")

...

多謝你既支持先

其實副修加咩全部都可以依個人喜好去選擇
無特定指定要點咩既
如果個人防裝全部跟LV全紫, 分分鐘連體質強化/物理迴避都唔駛加, 走去點各抗性強化都可以~
所以技能點係死既, 人就係生既, 識變通就可以玩得強喇~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 11:12 AM , Processed in 0.033196 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存