2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 CS Online [版主封post]由於CSO太多KAI子,因此出POST教打"一般"(已 ...
go

[版主封post]由於CSO太多KAI子,因此出POST教打"一般"(已加團死+喪C教學) [複製鏈接]

一般模式
打一般模式~
會有3類,分別係放BOMB,救人質,VIP,但由於VIP 未出,就唔講住LA~

模式初步教學篇
放BOMB
T:  一定要沖,咩意思呢!? 唔一定係沖得快就代表好,但你唔沖,等時間完場,保你條命仔,係KAI 子行為,CS 要WIN 先係皇道,詳看CS1.6 果類打法~
CT:守同沖都ok~... 要win ,就守la~...
   沖都可以win,如果對面d 人弱雞既話,如果守就唔好一堆人守1個位,因為bomb 位一定有2個,所以一定要守好d,team work 緊要

救人質

T: 守,唔一定要人質位,至緊要殺得人就OK~,沖都可以... 因為可以玩包圍,但單挑就小心D LA~
CT:沖,一定要沖,一堆人咁沖,因為唔沖,等時間完,你地會輸,而一堆人沖,係因為你死左,後面都可以幫你殺返,圍揪比單挑9 XDDDD

技巧篇

分開守,空間大既,人地可以多人同時進攻就多D 人守...
空間細,就可以少D 人守,當然要個個位都要守,出事要返去支援,補位

一TEAM 人行,可以一堆,所有人行/小隊模式,歡迎1~2人玩突擊~
不過一定要搵人睇後,以防人地包叉你XDDDD

團體死鬥
團死篇
團死主要原則:留命仔,用最小既命仔去殺最多既人,咩意思呢!?
姐係避D 火力大既,易死既地方,行D 人少既,有機會殺人既地方~
團死就係打據點~ 咩叫據點呢!?
以D2 為例,A區,A門,B區,B洞,中門,為主要據點~
咁A好易失,未失就打下,失左咪全力攻B 囉~
搵D 易守難攻位係團死既戰略
以貨櫃為例,就係貨倉內同貨倉外~
做T 就勿沖出去,可以穿牆/少量嘗試突擊,做CT 就穿牆/夾計同時攻... (識補位,當打一般)

喪C模式
高位篇
高位死守則可,睇高位空間而定人數
如:雪地飛機頂,行到窄位好了,再出D 好易一齊死~
因為空間不足,咁企出面果D ,D C 一跳一中1件就齊齊死~

CAMP位篇
1人為CAMP,2,3人為守,各有各好~

CAMP 就勿開槍為主,博佢見你唔到~ 建議用保護色/有障礙物地方,順帶一提,越危險地方越安全~

如果係2,3人守,就搵D 窄位,同埋少行既,因為唔係主流地點,一係好早死哂,一係好後先黎到
早既話,祝你好運~,遲既話,就更加好LA~... 守既時間少D

封路篇
你成日見到好多傻仔封路,但封路其實都有分聰明同唔聰明方法~
首先,時間到就有喪c 出黎,係人都知la~ 但識封路就可以阻多好多好多喪c ...點解!?
原因好簡單,你阻住左條路ma~ 所以咪冇事囉
入正題~~~~~~
其實如果你封路,就按ctrl,比人跳過去,就算有人封路,最前果個都可以用依個方法比後面行~
咁係咪冇左封路既用意呢!? 唔會,因為人地唔係直行,要跳一跳,咁人地行慢左,就有更多目標響你變左喪c時 ,可以即咬人~
至於人地變左喪c 又點呢~? 響你面前既,你可以開槍/即走(未必夠時間)...
因為你封路就係望出口位,咁就可以力保未入黎既同伴,咁你就守就更穩~
但係,if 後面有喪c 咁又點呢!? ,你明明望緊前面bor,我信你d 隊友會盡力去ko 佢~
簡單d 黎講,你就係防止sm 緊喪c 時,冇人睇後~
前提... 得1隻喪c 王響你後面,而且d 人唔係kai 子

屈bug/tk上頂位篇
勿學,並非正常享受玩game 既樂趣~
如果你真係想咁玩,建議去玩1.6 ,因為可以較"無重",你想跳都幾難 你想跳更高亦可xdddd 飛起哂~
屈bug 就可以講係弱者所為... 有組織就會打到,何必要用埋依d 野呢!?

喪C合作篇
唔好一堆去攻,路唔止一條,如果得1條就用人梯去開創~
何為人梯呢!? 如下圖,因CS係3D,但圖係2D,總之有位比人跳就可以了
人               人
 人               人
  人      或      人
   人             人
    人           人
一般KAI 子喪C 場既人梯,冇位比你跳GA~... 跳得上去都浪費人力物力

另外喪C 係可以跳到上人頭,下面果位係唔洗按CTRL~跳果個就小衝按跳+CTRL 即可~
同埋唔好頂住D 人去跳,沖跑要路程,所以行後少少丫,唔該哂!!!

喪C硬攻篇
先殺d 人少地方,搵多幾個幫手ma
加上扣血量少,之後就一堆人進攻人類,咁點攻法呢!?
喪c 王打頭陣,打頭陣一定要ctrl,之後後面既跳上去,行去佢前面再ctrl...如此類推~
如果路唔止一條,如:雪地山頂,就搵幾隻小卒跳去人地度,等人地d 火力冇咁集中打主流部隊~
不過此方法一定要人多,唔淆,一中1件就成功ga la~
同埋人海戰術,因為硬攻既目的係令到佢地冇彈,冇彈就係進攻既時機~
此方法可配合喪C合作篇一齊進攻,會有更大成效

以上內容適合各場地~
由CSO - Corn 提供
我知我多仇家XDDDD 同時亦多FD~
因為我打既係TEAM WORK,所以打TEAM WORK 既FD 好多,唔打TEAM WORK 既仇家亦多~
亦因為咁,所以我教學係TEAM WORK~ 如果係CARE KD既人,你未必岩睇依篇,話哂有機會死,辛苦你地屈多D O4/ CAMP

以上資料如果係一般既16 VS 16 ,則未必100% 適用,因為度度都多人,不過技巧係必須, 16 VS 16 同一時間怒衝就係最佳戰略

已有 2 人評分Good 收起 理由
Siux小豬嘜 + 1 屌你 咁早發功
芝仔=] + 3 感謝分享!

總評分:  Good + 4   查看全部評分

算.....你教左都唔會理你ga la...........d kai子係咁就係咁- -

D KAI子就係教極都唔識

原帖由 天龍之子 於 2009-2-3 08:10 PM 發表
算.....你教左都唔會理你ga la...........d kai子係咁就係咁- -
原帖由 Siux小豬嘜 於 2009-2-3 08:47 PM 發表
D KAI子就係教極都唔識

次次打CSO ,都勁多KAI 子,全部好似唔識打CSO 咁~
D KAI 子搞到輸咋... 真係阻Q 住哂~ 踢又唔係,唔踢又唔係~
成日話自己高KD 就識打CS~... 收得皮LA 佢地~
再多彈,再好技術,四方八面攻過黎,D KAI 子就以為自己殺得死,唔打TEAM WORK~~
佢地真係食屎大~唔怪得佢地把口咁臭串~ 真係傻傻地~

原帖由 粟米 於 2009-2-3 09:00 PM 發表

次次打CSO ,都勁多KAI 子,全部好似唔識打CSO 咁~
D KAI 子搞到輸咋... 真係阻Q 住哂~ 踢又唔係,唔踢又唔係~
成日話自己高KD 就識打CS~... 收得皮LA 佢地~
再多彈,再好技術,四方八面攻過黎,D KAI 子就以為自己 ...

樓主發功喇

原帖由 Siux小豬嘜 於 2009-2-3 09:03 PM 發表

樓主發功喇

有錯咩
我只不過係講事實姐
CS 唔岩佢地D 細路玩

響我眼中,細路 定義係指緊 心智未成熟既,成日爆粗,講野唔經大腦,可能同正常人溝通有問題既人
始終如果太細個成日打CS ,到左大個仔就會變左 恐怖份子/反恐人員    face_l_18:
小弟年過18了,實際年齡不便公報XDDDDD

原帖由 粟米 於 2009-2-3 09:16 PM 發表

有錯咩
我只不過係講事實姐
CS 唔岩佢地D 細路玩

響我眼中,細路 定義係指緊 心智未成熟既,成日爆粗,講野唔經大腦,可能同正常人溝通有問題既人
始終如果太細個成日打CS ...

好波a_a打柒D細路

原帖由 Siux小豬嘜 於 2009-2-3 09:26 PM 發表

好波a_a打柒D細路

不如搵5000 PT 開個反細路大聯盟
專踢專殺KAI 子...
PS: 我唔入團GA... 依家果個團係FD 圍內搞,所以冇KAI 子HAHA

樓主講既基本野..
但都冇人會做-3-

小朋友覺得玩CS目的係殺人..
舊時玩AS MAP.. 玩VIP.. 個個死人頭VIP都會衝出去打手槍戰.. 手槍打AK..
我唔知佢ON9定真心膠...

而家CSO..
個個都有錢買槍喇.. 好巴閉喇..
一係就拎住支大狙.. 企係度CAMP..-_________-
一係就相後.. 衝得快過D 步槍..
而家玩CSO..
我本身冇入團.. 所以團練個D唔清楚..
但出面普通場..
完全冇戰術可言..
小朋友有冇睇過DEMO?.. 1.5 1.6都好.. 睇得多好有益.. =]
樓主打咁多字.. 小朋友可能睇都唔睇.. 又話你無聊又話你傻.. =]

我玩人質場做ct叫人沖
個嗰都唔肯沖個個係晒度camp
真係唔輸都變輸

如果呢d都叫係教人玩一般模式
我諗你真係唔識玩

原帖由 檸啡=] 於 2009-2-3 10:41 PM 發表
樓主講既基本野..
但都冇人會做-3-

小朋友覺得玩CS目的係殺人..
舊時玩AS MAP.. 玩VIP.. 個個死人頭VIP都會衝出去打手槍戰.. 手槍打AK..
我唔知佢ON9定真心膠...

而家CSO..
個個都有錢買槍喇.. 好巴閉喇 ...

但佢地連最基本既野都做唔好~
依家打CSO 真係冇左果陣打1.6 既感覺~
因為D 小朋友太過CARE KD ,而唔理D 勝敗場~
團戰我果個團係圍內識既,所以好少出去打人地團戰~
不過如果講TEAM WORK ,一定唔會差得過出面D 團~
但技術就可能真係出面D 團勁D~ 感覺上依家多左好多高手~
定係1.6 果陣人少少,唔太覺有太多高手呢!?

原帖由 新.Rap仔~ 於 2009-2-3 11:29 PM 發表
如果呢d都叫係教人玩一般模式
我諗你真係唔識玩

未請教(唔知閣下對唔對到下聯呢!?)
同埋指點下小弟~
因為我果個POST 只FOR 教基本功,始終要熟練
要有打CS 果種第6感(好似知人響後面果D 呢!),就要由佢地慢慢自己摸下

原帖由 粟米 於 2009-2-3 11:35 PM 發表

不過如果講TEAM WORK ,一定唔會差得過出面D 團 ...

教又唔敢,只係玩得多姐,
同埋而家唔多小朋友鍾意玩一般
教都無謂
其實小朋友玩cs無問題
我第一次玩果時都係13,4歲
不過舊時係為左嬴而唔係為左k/d
最大分別係呢度
鍾意整靚個k/d係可以練到技術
但係唔識team work真係玩唔到cs最精髓既野
其實最緊要都係合作性既姐
無咪可以用radio
但係好多人好似盲左咁,理都唔理

我覺得CSO裡面最大既問題係好多人都冇意識
冇技術唔緊要,慢慢練,但冇意識先慘
做t既唔識睇雷達拎番c4,做ct既唔識去拆,淨係四圍走
攻又攻唔入,守又守唔住有乜用
重有d人成人卡住係門口,一係你就用閃光rush,一係你就企最後睇後,唔好兩頭唔到岸阻鬼住晒,最重要既係佢地根本唔知道自己做緊乜,同埋應該做d乜,淨係識亂咁走

原帖由 粟米 於 2009-2-3 11:35 PM 發表

不過如果講TEAM WORK ,一定唔會差得過出面D 團 ...

我上面個REPLY.. 只係講小朋友唔會理TEAMWORK呢.. -3-
絕冇半字話樓主-3-..

我冇乜點玩1.6..
因為我第一次接觸係1.5..
出1.6個時.. 可能慣左1.5吧.. 覺得1.6唔太順手.. 所以一路都冇玩1.6..

而家冇咩人玩一般了../_\
玩家技術, 合作性會越黎越差.. 避免不到了..^^
而出左CSO之後.. 小朋友先會注重KD..
我個時1.5個老餅時代..
死咪死.. 驚咩野..
殺多個又冇野獎..
個時真係會" Stick together team" 呢..xd
大隊plan c4.. 我守c4..
大隊救人.. 就會護住個4個死人人質..
團結就是力量..xd
而家係遊戲變左.. 定係玩家變左../_\

原帖由 sysssyss 於 2009-2-4 12:40 AM 發表
重有d人成人卡住係門口,一係你就用閃光 ...

小朋友鐘意camp.. 但又唔識搵camp位..
所以會企定定-_-
頂住一村人都唔知道-_-..
小朋友又鐘意用flash同炸雞..
但唔知炸雞真正用途.. 所以亂咁掉..
有時明明知道射緊個條友冇乜血.. 掉個炸雞就可以乾手淨腳..
好過要用個時又冇.. 又要冒險走去搵佢黎殺..
flash就仲衰.. 成日閃自己友..
想個人主義..?獨行俠..? 1個打10個咩-_-

笑傲無雙

好少人數會團結..
玩dust2幾次都t羸 ct一味沖.
d人以為有支awp就好威咁
d小朋友係咪以為升lv好勁 戰績有用
我呢d冇技術 打死罷就
守又吾得 攻又吾得.

我依家專攻團死 好玩過一般好多,
呢d都未算最on9 家下最on9係亂鳩踢人,
tk不是我的錯 踢.     用屍頂 踢     死得多或者第一  踢        lag爆一定踢

原帖由 sysssyss 於 2009-2-4 12:40 AM 發表
重有d人成人卡住係門口,一係你就用閃光 ...

不過雷達唔識睇又係...   拎c4 ,睇下有冇隊友果類一定要雷達,cso 已經好左可以show 隊友名~
唔睇雷達,一閃中隊友唔知話佢有心定無意~ 起碼以前1.6 果d 唔多會發生~

原帖由 檸啡=] 於 2009-2-4 02:39 AM 發表

我上面個REPLY.. 只係講小朋友唔會理TEAMWORK呢.. -3-
絕冇半字話樓主-3-..

我冇乜點玩1.6..
因為我第一次接觸係1.5..
出1.6個時.. 可能慣左1.5吧.. 覺得1.6唔太順手.. 所以一路都冇玩1.6..

而家冇咩人 ...

其實我都係由1.5 開始玩,自從出左1.6 先玩1.6(唔洗去網吧打ma)
同埋果句我冇諗過你係話我= =" 不過唔緊要la~ 小事xddddd
我都好同意你講... 響cs 黎講,kd 越高,而勝率越低,就反而顯得果d 人更水皮~
因為kd 係個人能力,勝率就係指緊你果team 既合作性~
唔係kd 高就代表勁,勝率都係問題~

原帖由 檸啡=] 於 2009-2-4 02:43 AM 發表

小朋友鐘意camp.. 但又唔識搵camp位..
所以會企定定-_-
頂住一村人都唔知道-_-..
小朋友又鐘意用flash同炸雞..
但唔知炸雞真正用途.. 所以亂咁掉..
有時明明知道射緊個條友冇乜血.. 掉個炸雞就可以乾手淨腳 ...

我反而覺得炸雞方面,最主要既問題係佢地屈炸冇品定係開場果個唔識set buy time 呢!?
以前我打1.6 果陣,因為我fd 開場,有buy time 所限,結果唔會有屈炸,大家都以技術,team work 去取勝~
單挑都有好方面,我有時都會做獨行俠,不過唔係為左殺人,而係為左輔佐真真正正攻緊既人,可以引走d / 偷襲~ <~cso 好易做到,1.6難d

原帖由 芝仔=] 於 2009-2-4 06:46 AM 發表
好少人數會團結..
玩dust2幾次都t羸 ct一味沖.
d人以為有支awp就好威咁
d小朋友係咪以為升lv好勁 戰績有用
我呢d冇技術 打死罷就
守又吾得 攻又吾得.

我依家專攻團死 好玩過一般好多,
呢d都未算 ...

團死我都識打xdddd
好唔好玩過一般就見人見智la~
但團死都要有team work~
例如d2 ,我做ct 打果陣,主要沖b...(a失了),如果未失/感覺d t 弱雞~
我就會去a... 但唔係沖出去條大直路,而係殺左少量既人,直路放棄佢la~ 咁多awp~
我會響屋企隔離果幾個箱度按ctrl,等d ct 可以沖上去,攻佢側路及守返個a~
可惜識做去幫手既又有幾多個!? 個個都直沖哂出去條直路比人sm

十週年勳章(賀詞)

你都識講佢地係kai子 佢彩你都有味 加上佢地係kai子 未必會上黎
cso至小有幾千人玩 如果有1000個 當有100個kai子 未必全部上黎睇

我成日都走場,唔係要高勝率,之不過係隊友完全幫唔到手,成日得自己1個沖先迫住走人,講真玩團死既重好過一般,除非你有相熟既朋友,次次都要做T D人好快亂沖就死晒,之後得返自己1個,之後又俾人圍,重有就係出得咁小場,日玩夜玩都悶..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-8 04:45 PM , Processed in 0.043904 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存