2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero (討論)吉劍消魔之真正用處@口@?
go

[其他] (討論)吉劍消魔之真正用處@口@? [複製鏈接]

話說,最近轉左做吉吉玩,但係因為lv問題,沖吉廢到,所以就學左1lv消魔,之後,我用用下發覺其實我用小跳/後空翻都得啦,
反擊都話可以連技,但係消魔消完魔既硬直大到,又唔係用得少PW,咁佢究竟有咩用@口@?

之後我左諗右諗,結果就比我諗到少少用處,但係其實都係冇咩用...
首先講1LV既消魔先啦:
由於時間問題,1LV既消魔基本冇可能長開,所以點既人都係只取其效果,一見人出魔技就出
的確咁做可以防止敵方法師用普攻打走招消魔再連大技.
但係咁做只會令吉劍更高手向,因為,你唔單止要理物理職,仲要睇埋法
不過都冇話唔好,如果一班人追一隻法師,E招消魔正正可以令你看住我方被冰C吹走,而你就可以對住個法講:我要開動喇
另外又例如你追緊一隻法or有隻法追緊你
如果你係追緊一隻法,E招無疑地係可以防止距離被隻法拉長,因為你一冇消魔,你唯一可以避法師技就只有小跳/後空翻,基本上E兩招出完都好難話唔會令距離被隻法拉長,而且消魔既反應比小跳快同長,的確係會比小跳安全
但係如果係有隻法追緊冇血既你呢?
咁不如用後空翻仲好啦,PW小,硬直都比消魔小(消魔都有成1.5S硬直)距離遠
所以變相1LV既消魔既用處淨係得番追法先有明顯作為

好喇到3LV消魔(我諗冇人咁_ _學2LV咁唔上唔落)
最於持續時間有30秒,所以3LV比1LV多一個用處,就係係主戰線長開,多一重保障
但係果一個多一重保障又直係多幾多呢?
係主戰線見得最多既法技,都不外乎幾種姐,火C,冰D雷D,重力場(E個反黎都冇用啦..)聖光(同上,反得黎又中),殞石(中到人先講啦~.~)
火C同冰D,E兩招要係正爆炸位反先會有用
而雷D,重力場,聖光,反得一下之後又照中
所以可以完全反到就得番所有單體技.
咁佢果一個多一重保障又真係多左好多喎~.~
我諗一隻吉劍係主戰線最驚就係避範圍技,而家,等我數一先~~係差唔多一招都反唔到
火C冰D,我諗你冇可能下下都係爆果個位
而其他,唔洗講,跟本冇得避,EXCEPT殞石(佢會打得中人先講~.~)
所以又多一個結論,就係3LV消魔同1LV其實冇咩分別~.~

總括黎講,消魔比較有作為既地方就真係淨係得追緊法果時
而其他用法就真係.......
不過用起上黎都幾爽既(望住個岩岩起身既火法出既火D比我化為烏有既感覺~.~)+招技都幾靚
唔知大家會唔會諗到其他用途(認真~.~)
已有 1 人評分Good 收起 理由
赤色風暴 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

除左望完你個頭像之外
就唔想睇字海
小星塵 + 1 一樣-_-

十週年勳章(賀詞)

我從來都冇睇過字海文

字海

請精簡及列PT即可

十週年勳章(賀詞)

如果呢招再強的話

咁真係要出召先打得死WO

原帖由 我是雞仔 於 11-7-28 06:05 PM 發表
如果呢招再強的話

召都唔會點打得死~.~死靈所有技吉吉都一定反到,龍可能得既

原帖由 我是雞仔 於 11-7-28 06:05 PM 發表
如果呢招再強的話

屌你,9唔搭8

消魔要等下個版先好用,e個版冰c,火c,龍既火都擋唔到,基本上e+唔點好過點,遲d就轉返1消魔+2大吉
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
khsora -1 連回
Polar@fez + 1 很多日本人點法

總評分:  威望 -1  Good + 1   查看全部評分

玩過星曲WEB

字海唔想睇.....
不過一講到消魔 我以前都研究過
亦都問過post

消魔 下個版本 1lv已經有30秒
而且唔洗好似以前甘要企系大範圍魔法既正中心先頂到
任何一個位都頂到大範魔法

2lv 60s   3lv 120s

呢個版魔消算系蝕 所以日本先要改版

消魔 分三種用法
1.長開(這個當然改版後常註) 對殺魔c時可擋敵人冰c
2.比人冰後用
3.好似反擊甘 一出技即魔反

樓主所講到不如後空好過用魔消
正因為甘 日本又改左 後空落地之間有一段時間不是無敵
而且魔消可說是比魔c一種壓逼感
另外 魔消不一定有動作才有效

例子:魔消中的吉吉 用沖次沖向法c
      法c用事旦一招魔技打中吉吉
          吉吉都系一樣招沖 但唔會有魔反動作 只會消除左魔消
          換言之 魔消吉吉出技時被魔技打中一次 是不會有魔反這個硬直動作
          亦等於魔消吉吉打法師時有無敵一次的機會

ps.改版後 魔消吉吉應該會多人玩左 or 靜系1lv 因為1lv已經有30秒

重點請用紅字

傻啦..
港服一堆擊劍士 唔識用魔反姐.

我自己玩擊劍士 絕絕絕大部份時間都係用3級魔反
點解?

因為我要用黎打前線囉

點用3級魔反黎打前線? 先站於一角沒有人既地方開魔反

然後就用加速跳,巧妙地突入法師的盲點身邊. 然後就重刺佢.你一埋到法師身邊佢就已經輸左,有冰C都死。

而且呀.有邊個法師唔驚開魔反加迅動既擊劍士沖埋身 ? 又快又有魔免,低血量必殺之

可能你會問:回夠魔用呀 ?  答:PW用星藍/中藍就可以解決以上問題

港服好多擊劍士都唔識活用  加速跳. 呢招技能

擊劍士係成隻遊戲唯一有能力.可以加速移動 & 改變跳速既職業

好好運用迅動,唔好亂用PT (迅刺),就唔會咁易死
mxfish + 1 ON9法c先會亂冰c

原帖由 RAV 於 11-7-28 18:59 發表
傻啦..

點解?

因為我要用黎打前線囉

然後就用加速跳,巧妙地突入法師 ...

同意 我吉吉都學左3魔消
d人唔撚識玩魔反就唔知魔反勁

原帖由 05052 於 11-7-28 18:10 發表
消魔要等下個版先好用,e個版冰c,火c,龍既火都擋唔到,基本上e+唔點好過點,遲d就轉返1消魔+2大吉

唔好膠la   冰c擋到嫁
得火c 冰d 雷d(擋到1下)
唔信? 你就玩下魔吉啦
已有 1 人評分威望 收起 理由
khsora -1 尼尼放屁 連回

總評分:  威望 -1   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

唔想睇字海

我暫時都未玩過消魔吉

原帖由 jonathan243132 於 11-7-28 05:59 PM 發表
話說,最近轉左做吉吉玩,但係因為lv問題,沖吉廢到,所以就學左1lv消魔,之後,我用用下發覺其實我用小跳/後空翻都得啦,
反擊都話可以連技,但係消魔消完魔既硬直大到,又唔係用得少PW,咁佢究竟有咩用@口@?

之後我左諗右 ...

我只可以話我是追著隕石而來的
我要注明隕石法也可以萬七傷的
隕石法都可以好強大的

隕石法 有時都會中架= =

呵呵~~~其實我都想學..
不過如果學左魔反...咁大吉同衝刺應該就要降點了
等下個版我就會試下玩魔反囉,嘿嘿嘿...

原帖由 RAV 於 11-7-28 06:59 PM 發表
傻啦..

點解?

因為我要用黎打前線囉

然後就用加速跳,巧妙地突入法師 ...

我另一隻女吉係用魔反

但係呢個版本 好多大技都反唔到x_x

火C 冰D 呢兩招唔計

我之前試過 火D都消唔到 我有降P 而且我係開住左係度 而唔係等佢燒先開

結果 魔反個姿勢出左黎 個盾牌出左黎 但我見到既係我冇左26X血

新技方面 都係有技未反到 重力場(可以的) 聖光盾(反完一下再中) 隕石衝擊(呢個唔得 我覺得佢冇計落魔法個邊 格反都冇用  我中左幾次都反唔到)

所以 我都係等改版之後先玩番2LV大吉 1LV魔反

魔反係即時反冰c先有用w
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-18 09:16 AM , Processed in 0.040596 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存