2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 巨商 《巨商》心得區 [自創]四國傭兵及將帥+點方法 4隻2轉將帥+點方法及小小 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[自創]四國傭兵及將帥+點方法 4隻2轉將帥+點方法及小小分析(冇怪物及挑夫+點方法) [複製鏈接]

以下文章係我自己打(唔信就算)
純粹係我自己既心得
如果有問題 歡迎一齊討論
希望幫到咁多位新手及老手
[我琴日打完波 今日仲有d累 可能語法有問題/打錯字 唔好見怪]

台灣傭兵:
西洋槍手:200-250敏200力200-500血0法(西洋槍手用lv64炮有一擊必殺 一擊必殺唔駛法力)

斧頭巨漢:全血(我未用過佢 所以唔太知點+)

棒術師:全血(棒術師冇技)

念力師:全力/全血(念力師冇咩戰鬥力 點+都冇咩問題)

道士: (補血型)800-1000法其他全血(唔夠力撐裝既話可以+小小力)
          (出技+補血)600-800法200-500血其他全力

原住民戰士:500-800法300-500血全力(呢個係出風刃既+法 除左呢個+法都冇咩其他+法)

野獸戰士:全血(可以+小小力撐裝 及 +小小法/用金戒出刺擊)

台灣將帥:
帕羅爵士:300法100-150力200-250敏200-500血(如果覺得200血夠用既話 可以唔+)

王巨漢:未玩過 不過聽人講要+力同敏

柳永福:500法500血全力

張仙花:480法全力(呢個係谷2轉既+法 如果驚死可以+到200血 +到480法係因為念力師轉張仙花既時
候多數用金戒 2隻金戒+埋+20智 轉左之後連金戒有440法 石乖術一下60mp 法力既+法應該係60既倍
數)

林平厚: (補血型)1000法1000血(多數林平厚唔會做補血型 因為佢補血唔快)
              (出技+補血)800-1000法500血150力或以上          [建議呢個+法 林平厚可以有2招技]

趙士林: (淨係召熊貓做肉盾)300法全血
              (風刃+召熊貓)500法左右150-200力其他全血

孫維昌: (谷2轉)620法全力(620法係為左防止佢出刺擊後淨係可以出到1下召喚長槍[召槍] 如果600法 出
一下刺擊之後就只可以出一下召槍 所以+到620法)
              (肉盾)150-250力全血 200法(如果出召槍320法)
已有 1 人評分威望 收起 理由
卍犬夜叉卍 + 30 +謝謝您的分享

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

明朝傭兵:
火炮手:唔太識+ 因為火炮手多數要黎轉李寧 唔識有冇人真係升佢 轉李寧既話多數全血/全力

修道僧: (補血型)800-1000法其他全血(唔夠力撐裝既話可以+小小力)
              (出技+補血)600-800法200-500血其他全力                   [同道士一樣]

武道家:全血(武道家招技唔太有用 全血做肉盾都唔錯)

冒險家:800-1000法全血(可+小小力撐裝 或 +力令大定既時間長d 大定既時間可參考巨商網)

道術師:全智

長槍武士:全血(可以+小小力撐裝 及 +小小法/用金戒出刺擊)

大刀武士:500-800法200-500血全力(呢個係暴雷+法 基本上冇其他+法)

明朝將帥:
李寧:400法全力(谷2轉+法 基本上都冇咩其他+法)

諸葛孔明: (補血型)1000法1000血
                  (出技+補血)800-1000法500血150力或以上                  [同林平厚接近 不過佢補血快過林平厚]

東方不敗:500法500血全力

祝融:1000法全血(冇咩人轉佢 因為同冒險家差唔多)

舜飛燕:全法

關胡將帥:唔識 未用過

祖承訓:同大刀武士差唔多+法(500-800法200-500血[血可以再多d]全力)

日本傭兵:
鐵炮浪人:200-250敏200力200-500血0法(鐵炮浪人用lv64炮有一擊必殺 一擊必殺唔駛法力)   [+法同西洋槍手一樣]

退魔師: (補血型)800-1000法其他全血(唔夠力撐裝既話可以+小小力)
              (出技+補血)600-800法200-500血其他全力                   [同道士一樣]

騎狼浪人:全血(可以+小小力撐裝 及 +小小法/用金戒出刺擊)

忍者:全血(基本上忍者係做肉盾同轉帥 可+小小力撐裝)

陰陽師:全力/全血(陰陽師冇咩戰鬥力 點+都冇咩問題)    [同念力師一樣]

用劍浪人:500-800法200-500血全力(呢個係暴雷+法 基本上冇其他+法)    [同大刀武士一樣]

騎馬武士:全血(佢冇技 所以如果唔轉帥可以唔要 天生體力低)

日本將帥:
協版安治:150-200力200-250敏(佢既技唔駛mp 唔駛+法 血可以+小小)

清祥: (補血型)1000法1000血
          (出技+補血)800-1000法500血150力或以上                  [同林平厚接近 不過佢補血快過林平厚]

德川家康:500法(或550法 原因請睇孫維昌)500血全力

朝子: (超級肉盾型)400法全血(得呢個+法)

賽媚陰陽師:500法全血(可當肉盾使用)

加藤清正:同祖承訓加法一樣(500-800法500血左右全力)

小西行長:500法500血以上 全力

朝鮮傭兵:
弓兵: (唔用技型)150-200力200-250敏200-500血
          (魔法火箭型)100-150力150-250敏200-500血200-300法
          (氣功神炮型)300法200-500血全力

破戒僧: (補血型)800-1000法其他全血(唔夠力撐裝既話可以+小小力)

槍兵:全血(多數槍兵lv45就轉 唔會去到lv46用高十 因為金時敏天生有刺擊)

騎馬弓手:請參考弓兵

儒生:800-1000法全血(可+小小力撐裝 或 +力令大定既時間長d 大定既時間可參考巨商網) [同冒險家一樣]

刀手:500-800法200-500血全力(呢個係暴雷+法 基本上冇其他+法)    [同大刀武士一樣]

醫術師:全力/全血(醫術師冇咩戰鬥力 點+都冇咩問題)    [同念力師一樣]

朝鮮將帥:
李舜臣:300-500法全力(多數係咁+ 谷2轉)
四溟大師: (補血型)1000法1000血

金時敏: (出技型)550-650法500血全力
              (肉盾型)全血(出刺擊可以用金戒/+小小法)

申砬: (魔法火箭型)100-150力150-250敏200-500血200-300法
          (氣功神炮型)300法200-500血全力              [申砬要用lv73弓先出到氣功神炮]

柳成龍:1000法全血(冇咩人轉佢 因為同儒生差唔多)

權隸:同祖承訓加法一樣(500-800法500血左右全力)

許浚:500法全力(谷2轉+法 冇咩其他+法)

二轉將領:
火龍車(孫維昌2轉):第1種+法:400法(或唔+法)全力 [有d人係咁+ 因為佢天生幾多血]
                                  第2種+法:600-800法400力全血[我隻係呢種+法 只要射得準就勁]
                                  第3種+法:全血(天生高血 力都唔低 谷戰一流)
小小分析:昌2招超勁 射程係無限遠(姐係可以由左邊角射向右邊角) 戰鬥力得到大部分人既認同 打單體同打群體都勁 pk超長程屈機 唯一弱點係難控制 條龍得條尾有攻擊力

使用方法:
昌2=o                          怪=y         攻擊位置=x
o      y
  ↘
       x
如果直接指住隻怪出技 會扣唔到佢血(好難講出黎招火龍點射 要自己捉路)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
鳳凰飛鳥(張仙花2轉):第1種+法:900法全力(唔建議呢種+法 因為佢+太多力都係勁極有限)
                                      第2種+法:400力900法全血(力可以自行調整)
                                      第3種+法:全血(谷戰用 不過花2天生唔係要黎谷戰 所以都唔建議呢種+法)
小小分析:花2係清怪專用2轉 唔太適合打王用 可以清到巫女/惡熊/鬼谷 唔係太岩打冥界(執雞都得)
仲有唔知係唔係我既錯覺 我覺得花2扣飛虎血都幾多下 不過多數係我隻許2死左先用花2執雞
花2要黎pk都唔錯 我成日pk都係一隻花2衝出去 一見到一班人就狂出技 花2係一隻清廢怪同pk都唔錯既2轉

使用方法:
唔駛點講 花2招技係放係以自己為中心既全畫面範圍
------------------------------------------------------------------------------------------------------
雷戰車(許浚2轉):第1種+法:唔+mp/750mp/1000mp全力(唔建議呢種+法 因為許2係打埋身戰 如果唔+血就好易死 而且許2既單體攻擊力好勁 冇需要玩全力)
                              第2種+法:750mp/1000mp +大量血(+幾多力請睇分析)
                              第3種+法:全血(同花2一樣 唔太適合谷戰)
小小分析:力既方面一直都有唔同既講法 有d人話全力 姐係第1種+法 令一種就+到400力 仲有一種係
150力 本人既許2係350力 我己經唔記得150力既威力如何 如果認為150力夠用 就+到150力 如果唔夠就
自行調整 許2打單體一流 打單體既威力勁過許2 不過佢清唔到怪 同埋只係可以打埋身戰 所以pk唔太
適合 一般都係要黎打飛虎 閻王果d怪

使用方法:
許2既技係向四面八方擴散 不過果d電既攻擊力唔高
許2招技最勁既位係許2正上方2格
但正確黎講 應該許2既車頂(許2既車後面有條野[可能係避雷針] d電就係果到發出黎 而電力最強就係果點)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
龜甲車(李舜臣2轉):未用過 所以唔識+ 不過佢招技要200mp 所以mp應該係200既倍數
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
黑龍車(賽媚陰陽師2轉):我都係未用過 不過佢都係清怪型
用法同花2一樣 賽2招技要250mp 所以法力以250為倍數 大部分人都係+到1000mp
我聽人講 賽2勁過花2(我自己未證實過)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
地震車(協版安治2轉):未用過 所以唔識+ 不過天生高血 谷戰一流
有某d人話佢廢 不過我聽人講佢同協版1轉一樣係大器晚成型
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
投石車(舜飛燕2轉):未用過 我隻舜飛1轉仲係lv78 同埋唔打算轉
布朗機砲車(李寧2轉):
小小分析:呢隻野既+法都有好多唔同既講法 最主要係+敏同唔+敏 我試過+敏 都試過唔+敏
之前300敏 連續7炮唔中 之後連續7炮中 之後間中中一炮
唔+敏 連續10炮唔中 之後連續十幾炮中哂 550力一炮食正哂 扣9百
最後我揀左唔+敏 我試過隻李寧2一下打死左一隻花2 李寧2威力高射程遠 天生高血可谷戰
加法方面 一定要高過200mp 不過建議+到400-500mp 敏要睇你想唔想+ 而力同血就要睇你+幾多敏
本人既李寧2+法係咁 400法550力全血
弱點係d怪一埋身就打唔到 仲有每一炮要25mp 成日要幫佢補
(出左昂天大笑就會企定 唔會自動變番原狀 要手動禁多次招技先會變番原本個樣[呢個係照我用咁耐既觀察所得 因為次次變番原狀都係我自己手動變])

使用方法:
用李寧2轉既話最好有舜飛用冰牆 因為d怪行到埋黎既話就打唔到
出左招技之後就可以唔理佢 因為佢見怪就打 記得佢冇mp既時候就幫佢補
已有 1 人評分Good 收起 理由
膠衡 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

昌2點解咁打既?
怪係上面..
點解射係怪既下面既..?
有人話昌2只要對正怪中間黎出技..
好似勁好多
唔知係咪呢

Originally posted by 乂浩乂 at 2005-10-6 11:57 PM
昌2點解咁打既?
怪係上面..
好似勁好多
唔知係咪呢

好似係左下角 聽朋友所說~
您還是問樓主吧~ 我都不太懂怎樣的說,
真的要自己慢慢摸索

Originally posted by 乂浩乂 at 2005-10-6 11:57 PM
昌2點解咁打既?
怪係上面..
好似勁好多
唔知係咪呢

如果隻怪係正上方/正下方 可以直接點隻怪打

柳城龍同儒生有分別嫁 !!!!!!!!!!!!

就係柳城龍可以定火龍 , 儒生唔可以 ..........

Originally posted by 瘟神蛋古 at 2005-10-1 12:52 PM
二轉將領:
火龍車(孫維昌2轉):第1種+法:400法(或唔+法)全力 [有d人係咁+ 因為佢天生幾多血]
                                  第2種+法:600-800法400力全血[我隻係呢種+法 只要射得準就勁]
          ...

我許一而家78=.=就係唔識+先想睇你點知你都冇解釋清楚既=.=

昌2 打得最多係水平位....成條龍食哂...
仲有...昌2招火龍係要個mouse click下d放....因為條龍會偏向上射...
p.s. 未改之前係有人做到10 秒清蛇....佢係用昌2遠放..大家不仿發掘下...
aoe3bigfish 該用戶已被刪除

我想問我而家有賽2 104,許2 81轉唔轉花2ac好=.=~
仲有打龍既話~用賽同許打唔打到
我想打龍=.="

我隻花2  6xx 力 好勁

d野對我真係好有用呀-______-"v
唔該曬呀_____-"

-.-thx              

thx.............

我想問一下上面所說的是+點數的數值定係+左點之後的結果?例如「200力200-500血」你係想講+200點力+200-250點血 or +力+到200and+血+到200-250 hp????

我李寧+到200血  400法 全力
o唔ok

我覺得許2要+到350先係最好~因為秒到象~
如果想秒埋閻王就420力到~差唔多~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 05:44 PM , Processed in 0.043293 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存