2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 卡巴拉島 卡巴拉島 遊戲資料專區 新server點樣突圍而出做個勁人...(教學)
go

新server點樣突圍而出做個勁人...(教學) [複製鏈接]

嘻嘻@@玩左日本1個月左右既我...發表一篇小小既心得^o^
雖然..我只得75lv....發既心得大家可以當發up風= =
不過...都有望各新手睇一睇@@以免日後上手都易d!!
我唔強制hide post~都唔想大家回thz既說話...只想大家提出改進呢個post既地方仲好
先創建人物~~然後可以選擇到新手村接新手任。
做完新手任應該有4lv左右.....咁就有左自己第1個100元- -可以離開新手村。
不過....我地要做既係突圍而出....所以...我會選跑過新手任務....

假如好運既話...會傳送到 黃金海岸城鎮-天堂之境
@o@由於要快快趣谷到上20lv..又要搵錢買eq..因此...
建議大家先唔好打怪同學技...裝上新手電鑽...
殺入 黃金海岸1-東南丘陵 個度鑽地....
入面係被動怪..即使不幸禁到..都係1-6lv既怪= =...唔洗驚
由於新ser...地圖未比人鑽過...因此地下有勁多物品...
大家可以盡情地鑽....雖然大家會覺得好悶-= -....不過...係有價值的....

鑽到10級...物品都full哂= =就可以回城做任了...
大家要留意有冇鑽到以下物品:
1. 信~幸運,愛,告別之類的信...
2. 石~鐵礦石..小卯石...石灰石...小產子
3. 沖涼用品~肥皂...海棉~沐浴露
4. 舊物品~舊鞋..舊飯碗~舊湯匙~膠袋
5. 攻擊型轉職品~皮水桶~滑浪板
6. 其他物品...金幣..同埋水晶...紙等

我地首先到 沙之工匠

帶齊 小卵石5個、小鐵鍬5個、鐵礦石5個、石灰石5個交任...
呢個任可以接25次...獎勵如下
報酬:經驗1500

第一次:500金幣2個
第二次:500金幣3個
第三次:煙袋(負重+200)
第四次:綠色電鑽(等級10..40M深度)
第五次:黃色電鑽(等級30..120深度..全地形可挖)
第六次:500金幣4個
第七次:氣球
第八次~25:100金幣12個
或500金幣2~3個或中級藍藥水30罐

之後到 伊莉莎白~

(入去間屋度)
將5種信...xx的信..xx的信...總共5種顏色..每樣一封交比佢..
又係可以接25次...
報酬:經驗3000
                   Sindsiona奈羽 整理
第一次:阿爾好力卡2張或伊麗莎白卡2張或志明卡2張
第二次:阿爾好力卡2張或伊麗莎白卡2張或志明卡2張
第三次:黑麻糬(10等幸運+4)
第四次:香檳兩罐(蘇菲亞任務用品)
第五次:鈦合金電鑽(10級.人工地面)
第六次:莎葉紙畫兩張(艾兒任務)
第七次:諾拉通行證
第八次~25次:100金幣1~4個

然後到沖涼任~
先到 水手志明

(間屋門口)
將肥皂,洗髮精,沐浴棉各兩個交比佢~
提水桶2或3個~

得到水桶後,向上行...見到 梅特女僕
(沙匠右手邊)
將剛才得到既水桶交比佢...
有機會得到 裝滿水的水浦 或5元金幣 或50元金幣 1個=.=

之後..去返交信任個間屋...搵 阿爾好力
將 裝滿水的水桶交比佢....
第一次~第八次:
100金幣1~2個或50元金幣3個
或中級藍藥水5~7個或初級藍藥水5~7個
或鈦合金電鑽(10級.人工地面.30M深度)

第九次:防彈背心 (20級..+40防)
第十次:寵物:冰塊小子(MP上限400...魔法力+3)
第十一次~25次:100元金幣3個~5個
50元金幣5個或藍色藥水(中)10個補充中30罐

交哂呢d任....大家已經到16-20lv左右..

而且...食哂d金幣應該會有幾千元了@@

呢個時侯....大家就可以學技...或者去金色海灘附近的地圖打下怪..升下lv...
仲有...將頭先無交任既物品存落貨倉@@

商店的位置就係

最左手邊個粒星星...入面可以買藥水...仲可以用銀行同倉庫
銀行:3個角色共同...無最大重量限制...可存入金錢..每使使用..100gold
倉庫:每個角色獨立...最大重量限制同角色自身負重有關...角色負重愈大...倉庫容量愈大...每次使用50gold...

呢個時間....大家可以利用出左商店行上少少個個少女npc傳送到金色海岸入口...(以下稱傳送npc為風車)
當大家到左入口..

用右手邊既傳送npc..傳送到 海底入口@o@

大家係呢度會見到有兩個npc...一倨係傳送npc(佢會傳你入主城)
另一個係30級裝備npc....建議新手就唔好做任...因為要傳來傳去= =
傳送費開支好大....如果你財政無問題....
接左任之後就可以傳到主城....入左主城之後,向 幽藍海底4-沉船墓地出發...
呢個任係要大家打 34lv既怪物= =(名我就唔知台版點改...總之就係34lv..)
打完2隻...就可以用npc傳返去入口交任...
係咁重覆做..做完5次...應該會得到一set30級裝備@o@
大家可以係海底入面鑽地~或者接狩獵工會既任來做...

另外...之前既舊杯...舊飯碗有咩用呢...
如果大家係黃金海岸主城學技能個幾個npc附近搵到傳送npc傳你來 珊瑚海岸城鎮-可樂之家的話...
就可以去搵 梅特女僕~~~
佢既位置就係 珊瑚海岸1-漂漂區 出口附近...
大家將 舊的調羹5個,舊的飯碗,撕壞的靴子五個,塑膠袋五個交比佢....
第一次初級紅藥水(小)x18
第二次初級紅藥水(小)x19,10元金幣20個
第三次初級紅藥水(小)x20,50元金幣6個
第四次初級紅藥水(中)x7,100元金幣3個
第五次初級紅藥水(中)x8,500金幣1個
第六次初級紅藥水(中)x9,500金幣1個
第七次初級紅藥水(中)x10,100元金幣1個
第八次初級紅藥水(大)x5,500元金幣2個
第九次初級紅藥水(大)x5,500元金幣3個
第十次寵物UFO(50等)(感知+5迴避+5)<===拍感職業100級前最好既寵物....
第十一次到二五次100金幣7個或100金幣*9個或500元金幣1~2

[新手教學就到此完]
[如果大家想知多d新手任既話...歡迎到
http://angerl.myweb.hinet.net/new_page_0004.htm
睇]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30lv之後既生活...

之前介紹左新手任務...
相信大家如果係海底城接左d tm任同狩獵任...都差唔多30lv...
呢個時侯就睇到40%魅既好處...因為你防比人地多..因此可以殺怪同做任都易d...
係海底....呢兩個tm任係必要做既~~接任既地方都係 海底主城狩獵工會...
入面有個牛仔look既npc...
1. 人物等級30lv前...
怪物位置:幽藍海底3-海底公園~先出海底4...再過多個出口就到
個度有3種怪...分別係我地要打既寶寶~仲有主動既魚雷...同勁細粒既唔知乜= =
大家做呢個任要注意一下自己人物既等級....超過30級就要打第2隻怪..
所以盡量要係30lv之下做完哂5次....如無意外..tm應該有25以上...

2. 做完寶寶..就可以接
地點:接任後..到海底主城...利用風車傳到入口...係入口右手邊出幽藍海底1-北部就會見到...
個度有3種怪..分別係美人魚...及兩種主動怪..其中一個就係 我地要打既海賊...另一個就係海馬=.=...
海賊會出招的...打落來都應該扣150左右= =...殺完就返去交任...
重覆5次...強烈建議換哂eq先來做-.-

之後..大家就可以去美加路廣場升lv...
利用入口右手邊既風車傳到廣場中央....出 美加路森林1-東南部
就會見到 波奇同埋老鼠...建議殺波奇..因為會有30lv+魔防既盾掉...
殺下殺下...打到有30級可以合物防既盾...就可以去美加路廣場 美加路森林2-西南部~
一入就見到tm npc...可以做下tm任...不過經驗唔係太多~.~
而我地既目的就係 去 美加路森林-通往巫普碼頭地圖..
入到去會見到 3種怪...龜....海獅同熊仔= =
我地只殺主動既海龜..因為佢會掉30級防具合防既物品...
一邊打又可以一邊升lv....打到足夠數量之後...(每5個為一組)
就可以返海底主城...
主城最下面會有3個npc...中間個個可以成長合成的...
大家將剛才打到可以合成既盾同龜殼放落去合...(人工要25000元-.-)
合出來既盾...防一定比正常既30防盾高- -仲有魔防添...

大約好快就到左35lv左右.....
而家有兩條路....
1. 去學校接tm任做~19萬tmexp一次
2. 去學校升lv....
3. 自己諗-.-

學校既去法就係搵傳送npc傳你去 巫普碼頭..
之後就向左手邊出口入...入到去會係一條有紅衫同藍衫怪既路...
不用理....一直衝...衝入學校...之後會見到tmexp任務npc...
接任之後就入學校打書....一邊升lv...一邊做tm任...

當40lv之後...就可以去遺積既狩獵工會接 綠色鳥任...
每一次都有7萬經驗...加埋自己打鳥既經驗..
大約每做一次就20%..應該好快到50lv....

到左50lv....大家已經有基本既基楚....教學就唔再打了= =
希望大家努力!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
分身極速25至35級方法...

前提係必須要有一個70lvup...且500防左右既主身...
主身先到海底城....買落拉水道通行証~~之後就可以入落拉水道...
入面會有3種怪...

同埋一隻巨型d既 109lv..
建議打109lv個隻....大家去到

最盡頭個度.....就會見到一大班109lv既怪物....主動怪..出得好快= =
係70lv練功既好地方....有500防以上..普攻基本上都係扣0的-.-...
係個度係咁打打打....呢隻怪會出80lv 刀~頭..仲有落拉公仔...等!
匠同頭如果無合成數既就賣左佢....落拉公仔賣500元一個....
至於重點來啦....大家打一陣就會有一大渣
當大家打左125個呢d噴噴....就可以去返入口個度交比分身做任了...
每做一次有8m exp....呢個任既限制係25lv...所以分身升到25lv可以即刻去做呢個任...
如無意外...一定會幫分身升到35lv...仲有一大堆深200米的電鑽...
正常來講...用落拉電鑽係個度鑽一次地...應該加4~6%既tm經驗-.-
:010::010::010::010::010::010:唔鐘意鑽既可以賣左佢....有3000元...

[ Last edited by yukkwanf on 2006-2-28 at 05:59 PM ]

巧詳細啵=.=.....thx喇`~\

好勁呀......支持你做版主呀......
日後要多多關照我呀!!!!

十週年勳章(截圖)

如果係你原創既話真係幾好,,,,,唔錯唔錯

Originally posted by meeo at 2006-2-27 09:58 PM
如果係你原創既話真係幾好,,,,,唔錯唔錯

我就係特登打到咁口語化....証明係我原創既!!

>殺入 黃金海岸1-東南丘陵 個度鑽地....
>入面係被動怪..即使不幸禁到..都係1-6lv既怪= =...唔洗驚

你指的地方係咪跟香港官網嫁??
不過我都唔知我岩唔岩呀
如果你講的東南丘陵係官網6號地圖
個d應該係主動怪黎嫁喎

話時話 我睇game書的廣告話 佢出的碟係ver1.00.0版
係好舊的版本黎喎
日本now用緊咩版呀??
大陸用緊2.18.1版
或者佢都未翻譯得哂so版本差咁遠@@

好詳細...要慢慢先得@@v*

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

真係唔錯..... 多謝分享>口<

good job dude
this is an awesome post
it really helps me:)

Originally posted by yukkwanf at 2006-2-27 09:36 PM
嘻嘻@@玩左日本1個月左右既我...發表一篇小小既心得^o^
雖然..我只得75lv....發既心得大家可以當發up風= =
不過...都有望各新手睇一睇@@以免日後上手都易d!!
我唔強制hide post~都唔想大家回thz既說話 ...

改進既地方.......
巴哈sindsiona奈羽整理<--果d仲未刪走晒=.=

不過要整咁多資料出黎真係好唔容易
而且對新手的確好有用
但係...有少少補充...

例如水城tm任務
接完寶寶任務唔一定可以接海賊任務
因為係lv限制,Lv1~30可以接寶寶,Lv31~60可以接海賊
換句話說如果Lv25做完寶寶任務,係接唔到海賊任務的 (要31lv先接得)
而且個人認為海賊任務沒有必要太早接,因為其他地方有其他lv限制任務未做,
有d係~30lv,~35lv,~40lv等.
如果一旦超過左lv就接唔到
建議先做其他,到60lv前折返做海賊任務

而且跟據你呢個心得,初期(20lv前)既tm同exp狩獵任務都唔做?!
基礎對於一個角色成長好重要的

不過我有自己另一套練法^^

個人意見:
遊戲難既地方唔係點樣升得快,
而係點樣可以響每一次限制lv到達之前完成需要做既事情. (任務,收集武器 合成品 任務物品 技能物品)

[ Last edited by 奀皮皮 on 2006-2-28 at 10:41 AM ]

好詳細既教學, 好有用, 謝謝分享

好有用,.有左你個教學實好易上手..tHx*。

咁就要試下先得喇@O@

一路玩一路睇著

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

真的謝了......

Originally posted by 奀皮皮 at 2006-2-28 02:00 AM

改進既地方.......
巴哈sindsiona奈羽整理<--果d仲未刪走晒=.=

不過要整咁多資料出黎真係好唔容易
而且對新手的確好有用
但係...有少少補充...

例如水城tm任務
接 ...

由於20級之前...個D任都係特2000幾TM EXP..
而且20lv好快過= =所以我唔多提...
而家補返一句....鐘意既可以去接狩獵任~

十週年勳章(賀詞)

其實我覺得做晒有等級限制既任會比較好

再做d無等級限制既..... 咁就so go

又唔會損失任何一個任務既exp....

exp下次實會比人多

多謝曬~唔錯幾好
新手一定有用的

究竟係邊度鑽地
東南丘陵好似唔究深
另外有主動怪

d 狩獵任務我做晒5次都升唔到2級呀(我30lv左右)
而且仲有我合成D野佢話我唔夠裝備lv??

請問一下大大600耐最多去到7lv 點去10lv
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 06:24 PM , Processed in 0.035757 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存