2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Heat Project 第一屆 Heat Project 超級聯賽三強專訪
go

[新聞] 第一屆 Heat Project 超級聯賽三強專訪

以下文字及感想只代表 PC Game Weekly 電腦遊戲週刊立場。

撰文:海人

-------------------------------------

得獎隊伍及其隊員名單

冠軍隊伍: ╬。MoDS。╬

隊員: .愛野美奈子.
    木野真琴
    天蠍.國b
    標仔Lob!n
    @蝦毛@
    :+蘋果綠茶+:

亞軍隊伍: 神話獵人

隊員: ╓村姑╜
    LegendRay
    天使多情
    yanzi
    lob
    櫻木六郎太

季軍隊伍:  …懶人帝國…
隊員: 卍殺加卍
    ~傑哥神射手~
    金毛紋身仔
    屮大雄屮
    乂死仔包乂
    日珩千里

╬。MoDS。╬

從表面看,╬。MoDS。╬ 的隊員顯然年齡較其他兩隊的玩家大,
相信更有不少隊員已經社會工作,
而他們的衣著所見,絕對是潮人一族,回正題了。
他們參加今次比賽,其實都充滿信心的,
而且志在參加,更加想挑戰一下自己的實力,
畢業他們大多數隊員都在Rainbow six,CS 已練得一身好本領,
也難怪他們如此有信心。

至於問到他們的賽前準備,他們直言其實沒有什麼特別的準備,也沒特別的陣型,
最多只是大伙兒一起到網吧/在家中遊戲時,「順便」訓練技能吧。
在訪問的其間發生了一段小插曲,就是當問到比賽時的深刻情況,
他們都異口同聲地說是在比賽中Hang server,更稱是裁判長(官方人員)的進場所致,
就在這時,剛好有一位官方同事進來看看我們訪問的情況,
結果那位官方人員就成了受靶的人。

可能會有讀者覺得,這麼強的玩家,應該也有用外掛吧,
而小弟亦有發問過相同的問題,他們更直言說有。(啊!官方人員還在場呀!)
但他們用的是人手外掛,亦即是技術已經接近外掛的功能,
所以基本上遊戲以外的程式都不需要。
除了技術之外,他們亦沒有特別的職位分配(狙擊手,步槍手等..)
令小弟不禁問到他們有沒有其他的一些特別裝備、打法,
不過除了部份隊員會用FPS 遊戲專用的keyboard、mouse 之外,
他們說取勝的關鍵就在於手榴彈上。

當然,默契亦相當重要,╬。MoDS。╬ 的參賽隊伍中,
部份是認識了三、四年的朋友,亦有些是在HP 內認識的,
不過經此戰役後,相信大伙兒都已經成為死黨吧。

神話獵人

至於係HP 界都非常有名既神話獵人,佢地今次參賽既目的,
其實都係挑戰自己為主,而且好多團員都表示想參加,
其他他們本身跟冠軍隊伍╬。MoDS。╬ 也有玩組織戰,
所以彼此的實力也相當清楚,他們更笑言今次的目的只是拿個亞軍,
所以已經達成目標了。

其實如此有名的神話獵人,他們參賽的隊員全部都是在HP 中認識的,
算一算認識只不過是三個月至半年的時間,但就有如此的默契,
而且他們亦有固定的打法,既有重機手、亦有狙擊手,
而且因為長期一起玩的關係,所以在實戰上亦有了共識,
所以在賽戰亦沒有太大的訓練及戰術分析,
而大家在日常亦最多用TS (Teamspeaker、通訊軟件)來對話。

不過由於目前新網遊眾多,所以亦有不少隊員走去接觸其他網遊,
不過他們亦將主力放在HP上,畢竟能在網遊上找到好的戰友絕非易事呀。
另外他們亦是非常有規則的組織,絕不收使用外掛、加速的玩家,
發現隊員使用亦是將他逐出組織,所以隊員門每個都有非凡的技術。

…懶人帝國…

而季軍隊伍懶人帝國就可以說成是「學界來的代表」,
因為他們大多數都是學生哥,而今次參賽的目的最主要都是豐富的獎品,
同樣是沒有固定的戰術,不過他們就不時會一起到網吧練習,
同時他們亦玩過不少FPS遊戲,亦覺得HP是一套較適合自己的遊戲,
所以就在HP發展下去,才有今時今日的等級、技術。

對於FPS遊戲的狂熱,他們就用了「喜歡FPS遊戲殺人的樂趣」作原動力,
所以隊中角色等級很高,大多部都達准將以上的階級,
而且他用的只是普通FPS遊戲的技術,就如點射、甩狙等等,
由於日常亦有一起打團戰,所以隊員之間亦有良好的默契。

雖然今次取得季軍,但他們亦無氣餒,更表示要是官方再舉辦活動,
更表示要是官方再舉辦活動、賽事的話,他們亦會參加,
當然要是有更豐富的獎品就更加好啦。

[ Last edited by siuchiu88 on 2006-4-6 at 09:41 PM ]
x檔案 該用戶已被刪除
☆﹏紫龍〃╳x 該用戶已被刪除
jimmyboy 該用戶已被刪除

mods d衣著點潮法??

Originally posted by ~SiSi~ at 2006-4-6 06:40 PM
mods d衣著點潮法??

我唔覺得潮...
只可以話著得幾好睇...

懶人帝國都可以接受訪問OMG

個樣最銀似弱智兒童果個未係佢囉

[ Last edited by ak494847 on 2006-4-6 at 07:31 PM ]

點潮法/.\
係唔係有前面無後面
果隻潮?
定係有下身無上身果隻潮?
定係黑白間條十足十囚犯
果隻in?

=.=懶人帝國=.=次次一講呢個名都笑左出黎=.=
懶人堆堆埋埋都可以變左個帝國=_=

鐘情於yanzi既裁判長無同你相認波
等我仲好期待tim.........
仲有點解個名變左
Legendray
LegendRay先岩呀

[ Last edited by legendray on 2006-4-6 at 08:23 PM ]
@@MMM 該用戶已被刪除

Originally posted by legendray at 2006-4-6 07:35 PM
鐘情於yanzi既裁判長無同你相認波
等我仲好期待tim.........
仲有點解個名變左
Legendray
LegendRay先岩呀

已更新!:D

Originally posted by 色郎 at 2006-4-6 07:33 PM
點潮法/.\
係唔係有前面無後面
果隻潮?
定係有下身無上身果隻潮?
定係黑白間條十足十囚犯
果隻in?

=.=懶人帝國=.=次次一講呢個名都笑左出黎=.=
懶人堆堆埋埋都可以變左個帝國=_=

背心短褲人字拖XDDDDDDD
潮流指數極高XDDDDDDDDDDDD

等我記得都買本睇下先~

算把啦~有幾多個打online game 潮丫?
通常d潮人都係唔會晒時間打online game架= =""

Originally posted by @@MMM at 2006-4-7 01:24 AM

通常d潮人都係濕濕鳩鳩咁係mk行黎行去以為自己好撚潮...

我都覺得係...
潮流咁多錢得你追咩真係...
衫褲我覺得自己着得算好睇就係咁嫁啦
唔會話真係又日本又美國果d明牌咁...
我着果d都係百幾兩百蚊嘅衫褲咁嫁咋講真...
都唔知d人成千幾蚊條死人牛仔褲都咁捨得買...
都痴線...雖然話d後生仔返工自己用錢買啫...
晒埋咁嘅無謂錢又係衫褲一件...
果千幾蚊我攞去儲埋去唔好...=0=
第時急需都唔駛話一個錢都冇得用丫...

所以2000fun個潮流版我都入唔夠去5次...
每次入親去都覺得d人好豪...

[ Last edited by 炎之騎士 on 2006-4-7 at 03:02 AM ]

警告:請勿在此灌水

Originally posted by @@MMM at 2006-4-7 09:02 AM

同意 , 一件布制物品要千幾蚊  , 痴膠花

買左又唔係最top最潮 , d有錢仔女買撚哂全身lv , 你同佢比咩? 比毛?

追潮流真係好無謂....

唉...
都唔知d人心態諗咩...
咁多錢買d咁嘅嘢我不如儲埋晒第日大個買層樓好過啦
千幾蚊又係衫
百幾蚊又係衫...

李氏果d家族就話有錢追啫
住屋村都仲話要追潮流真係白痴...
Originally posted by →空賊迪奧← at 2006-4-7 01:38 PM
警告:請勿在此灌水

講埋呢次唔講~

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 11:27 PM , Processed in 0.034199 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存