2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 金庸群俠傳1.0免費版‧經典版 買賣金庸帳號時,小心被騙
go

買賣金庸帳號時,小心被騙 [複製鏈接]

鑑於近日發現 有不少會員在交易金庸帳號時被騙

特意開此帖提醒一下各位會員

交易帳號時,最好真人交易,亦要向賣方拎埋屬於該金庸帳號的網龍會員帳號和原始碼

完成交易後,可要求網龍更改暗碼

而帳號既價值與現實比例不符時,亦要小心

如果利用銀行交易既話,最好申請網上銀行 方便即時check數

入款人記住一定要keep住 收據.

如果電話交易,對方不肯透露自己號碼,或用133打比你,手提電話(電話卡)

亦要小心處理

提醒各會員,交易金庸帳號時 需要打醒十二分精神

[ Last edited by Sleep on 2006-4-21 at 10:40 PM ]

拿,咪話我收埋好料唔教人.

如果你係買武功ac,

方法好簡單,

叫賣家入game打過就一清二楚,

如果佢閃閃縮縮,

話刪左金庸隻game或者其他理由唔打既話,咁買家就真係要諗諗先喇,

如果佢入game同你打,

但係又輸既話..呵呵...你仲會唔會買呢:o

到交易細節,

面交優先,

如果去就一定要去有電腦既地方,(網吧,公司,學校,屋企...)

有待補充...

[ Last edited by two624 on 2006-4-21 at 11:10 PM ]

Originally posted by two624 at 2006-4-21 11:04 PM
拿,咪話我收埋好料唔教人.

如果你係買武功ac,

方法好簡單,

叫賣家入game打過就一清二楚,

如果佢閃閃縮縮,

話刪左金庸隻game或者其他理由唔打既話,咁買家就真係要諗諗先喇,

如果佢入game同你打, ...

人人武功唔同用咩武器未必會知~

其實叫賣家交易睇下係咪真係有就最好..

之後先出黎交易~如果對方放戰機對自己都唔會有損失

如果賣家真係出售應該唔怕露面交易

如果買acc一定要真交啦~

如果比我我一定會問佢拎左原碼去第二個server

試下開唔開到角色畫面,開到拎埋暗碼改蜜碼比錢行人

可能係煩左少少不過對大家都冇損失

Originally posted by 健sir at 2006-4-23 03:36 PM

人人武功唔同用咩武器未必會知

其實叫賣家交易睇下係咪真係有就最好..

之後先出黎交易~如果對方放戰機對自己都唔會有損失

如果賣家真係出售應該唔怕露面交易

如果買acc一定要真交啦~

如 ...

斷估用唔用系裝都應該分到掛,

武功呢家野,

假辟唔可以當真辟用,9精不能當9奧.

此言差矣,

買賣雙方可能真係唔得閒,

呢個問題唔係怕唔怕羞既問題,係得唔得閒,

唔好講到唔面交既話d錢就會石沉大海,

不過買之前無論如何都要查清楚先好過數或者俾點卡.

我買左兩次帳號,

一次面交,一次點卡交易,

兩次都冇損失,足證唔一定要面交,

仲有,萬一人地住得遠,

唔通下下親身去人地果邊或者叫人黎自己果邊咩?

車錢都蝕埋啦

Originally posted by two624 at 2006-4-23 05:02 PM

斷估用唔用系裝都應該分到掛,

武功呢家野,

假辟唔可以當真辟用,9精不能當9奧.

此言差矣,

買賣雙方可能真係唔得閒,

呢個問題唔係怕唔怕羞既問題,係得唔得閒,

唔好講到唔面交既話d錢就會石沉大 ...

講我由頭到尾都冇話過怕羞呢兩個字眼
好簡單,對方唔得閒咪約個時間
你就我我就你~..如果真係呢d交易時間都冇
我很請買賣家打少陣機而已
自終你話遠唔遠,喂老實講編案咩手法都有
如果有心呃你
對方會唔會比個真係自己名既銀行戶口你?仲係一個問題
當然...用呢個迎式交易唔係話一定唔成功
而係用呢d手法既人你係分唔出
有人試過,唔排除呢個可能性
見意真交係可以保障自己

px    其實我都唔想有人比人呃或者有人呃人
     以上個人意見不含口戰異味

Originally posted by 健sir at 2006-4-24 02:44 AM

講我由頭到尾都冇話過怕羞呢兩個字眼
好簡單,對方唔得閒咪約個時間
你就我我就你~..如果真係呢d交易時間都冇
我很請買賣家打少陣機而已
自終你話遠唔遠,喂老實講編案 ...

有d人觀念係網上事,網上了,

死硬派唔肯出黎俾錢或者收錢,都無可厚非

"對方會唔會比個真係自己名既銀行戶口你"

同意,百分百既騙案都唔會咁蠢就用自己戶口,好易俾人查到,

所以盡量唔好過數,風險最大.

大家都係up幾句提醒下人姐,冇話鬧交

真交係盡量性
幾十蚊車錢
如果對方係住深圳以外,咁咪深圳等囉~
都係一人一步
奧門咪是但一方,過黎/過去囉實係咁
近有近交,遠有遠交..實係咁架啦
總好過比完錢乜都冇
如果講到台灣馬拉地方既話..
但係我諗唔係淨係得呢個acc可以合乎到你條件掛

可以既話我會託人買大陸ac,

個人唔會專登番大陸為買一個ac

有用的資料

ho有用的資料thankyou

原帖由 健sir 於 2006-4-26 01:41 AM 發表
真交係盡量性
幾十蚊車錢
如果對方係住深圳以外,咁咪深圳等囉~
都係一人一步
奧門咪是但一方,過黎/過去囉實係咁
近有近交,遠有遠交..實係咁架啦
總好過比完錢乜都冇
如果講到台灣馬拉地方既話..
但係我諗 ...

要我返深州
==?傻的~~我唔賣好過==
真係車錢都貴

有無人知= =a 報警...差佬做野 要幾耐左右 先會回復比你呀???

原帖由 HO|NG... 於 2006-6-14 05:15 AM 發表
有無人知= =a 報警...差佬做野 要幾耐左右 先會回復比你呀???

網上罪案, 而家香港警方係好密切留意. 只要你提供正確資料, 警方可以在一星期內破案. 在2000fun中的熱血江湖討論區就有活生生的例子出現過. 騙徒最終難逃法網.

提醒一下各會員, 交易最好面交. 及必須有正確的網龍會員資料及密碼.
每年暑假時段, 都有不法份子混水摸魚, 進行行騙行為.
若大家發現不妥當的情況, 歡迎隨時跟警方的網上罪行調查科   (商 業 及 電 腦 罪 案 熱 線 電 話 2860 5012 / 2860 5013)
各會員請小心處理各項交易.

咩叫原始碼??乜野黎架

原帖由 ↙打馬吊∞ 於 2006-9-14 04:14 PM 發表
咩叫原始碼??乜野黎架

當你申請新帳號時, 在未開啟人物前, 需要更改個人密碼. 而未更改密碼前, 就必須要用原始碼來確認.
原始碼在重開新人物或刪除帳號時也是必須的.

講真個句  交易個時冇昆你又點   佢可以拎D資料去拎返個ACC  跟本就冇得防   要買ACC就買D熟人既ACC  一係唔好買    跟本你幾小心都冇用~~~

原帖由 俠四~冷傲天 於 2006-12-23 02:26 PM 發表
講真個句  交易個時冇昆你又點   佢可以拎D資料去拎返個ACC  跟本就冇得防   要買ACC就買D熟人既ACC  一係唔好買    跟本你幾小心都冇用~~~

冷傲天, 可能你無交易金庸帳號既經驗.
有網龍會員帳號同密碼, 就可以更改到網龍會員資料同網龍會員密碼.
只要你將賣家既網龍會員資料改為自己既真實資料. 去到法庭時, 都唔會處於下風.
曾經有一個案例, 有關法官就係憑住會員資料而判案.
如果, 真係再唔放心, 可以同賣家訂立一份既簡單而又有法律效用既小型買賣合約.
如果你唔知點去訂立, 歡迎隨時查問. 我可以提供少少法律意見給你.

請問點樣更改暗碼?
暗碼同原始碼係咪一樣?

回復 #1 Sleep 的帖子

我都給人騙了......

我前幾日都俾騙了...............
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 07:52 AM , Processed in 0.036575 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存