2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SGO - 星夢Online 《星夢》精華區 天空島任務流程全集~魔鬼版主出品
go

天空島任務流程全集~魔鬼版主出品

1)天空探索者之認證

天空島任務.第一步
等級限制:LV70
首要目的:觸發任務

大家首先可以到黑暗森林尋找神團守衛,如果你係未夠Lv70既話,
守衛只會同你講,前面並唔係你想像咁簡單,仲叫你盡快離開添,
但只要等級達到70,守衛就會叫你出示皇國及神團既許可証
原來進入天空島係先需要得到皇國同埋神團所頒下既許可証先可以進入嫁,
然後守衛就指示我地去神團聖殿搵神官.巴諾姆批發許可證!

天空島任務.第二步
首要目的:得到神官蓋印向神官証明自己既能力

到左神團聖殿後,第一時間就緊係去搵神官申請許可證啦,
點知巴諾姆並唔願意為我地批發許可證,
但係我地並唔會咁易放棄嫁,總共問左3次之後,巴諾姆終於願意幫我地批發許可證喇,
但係首先要証明自己有足夠既能力可以係天空島上生存,點樣証明呢?
原來巴諾姆將許可證既蓋印封印左係獅鷲山山洞3F入面,
大家需要係獅山山洞3F打敗冰地魔獸,就有機會得到其中一個解除封印既符文。

符文既用途係用黎解開封印,符文包括:闇暗、御雷以及冰雨,
得到符文之後就可以按封印觸發封印既發問,
問題總共有3個,包括:無聲的憤怒、天空的憤怒以及無盡的憤怒,
假設大家打到一個封印符文.御雷~咁大家就可以去禁個封印
然後就會出現3個問題的其中1個~如果出現無聲的憤怒 大家就應該選擇不回答,
如果出現左天空的憤怒就可以選擇番封印符文.御雷咁就可以成功召喚封印獸嫁喇
無聲的憤怒->封印符文.闇暗
天空的憤怒->封印符文.御雷
無盡的憤怒->封印符文.冰雨

大家需要跟據唔同既問題選擇適合既符文黎打開封印,當選擇正確符文後就會成功召出封印獸
封印獸會出現係封印附近,只要打敗封印獸,就可以得到神官蓋印喇!
得到神官蓋印之後,就可以番去搵神官換取神團許可證,
然後神官就會指示你去尼尼亞皇城法庭傑洛辦理進入天空島既手續。

天空島任務.第三步
首要目的:得到聯署許可証進入天空島

首先傑洛會收左大家既神團許可證去辦理手續,
然後就會指示大家去機械之城搵製造弦動引擎機械工程師.庫曼為大家上天空島作準備,
原來黃蜂機甲需要改裝引擎為弦動引擎先可以長期咁係天空島飛翔,
搵倒庫曼之後佢會收取100粒精靈石.9級作改裝既費用,
然後又會再指示大家去機械之城依妮製作引擎既動力,
找到依妮後,佢會交6粒水晶石俾你,要你收集6粒不同屬性既水晶石番黎,
只要將晶石交俾唔同既職業既玩家,然後將依加魯力量注入水晶石入面,水晶石就會出現變化,
改變本身既屬性,唔同職業影響既屬性如下:
光(聖靈使、守護使)
闇(魔動使)
風(聖劍士)
火(靈鬥士)
雷(魔銃使、銃戰士)
土(道具使、守護劍士)

如要集齊6粒不同屬性既水晶石交俾依妮就可以成功得到『星空弦』嫁喇,
然後就番去搵庫曼完成黃蜂機甲既改裝,需要等上線時間一小時嫁,
完成改裝後就可以番去尼尼亞皇城搵傑洛完成辦理既手續
仲會得到聯署許可證添,大家只要將聯署許可証交俾神團守衛,就可以自由出入天空島嫁喇!!

任務物品:

Npc坐標及位置
npc名稱
神團守衛     x:12007 y:5228  黑暗森林
神官.巴諾姆   x:4777 y:7995  神團聖殿
神官的封印    x:4710 y:6200  獅鷲山山洞3f
傑洛       x:4155 y:8728  尼尼亞皇城法庭內
機械工程師.庫曼 x:8720 y:5515  機械之城.絲蘭
依妮       x:4543 y:2863  機械之城.絲蘭

2)起始—天空之旅
任務限制:Lv30或以上

尼尼亞皇城出現左一位飛船主人.維特,由於天空之塔放射力量範圍縮小左既關係,
所以絰特可以用佢既飛船帶大家登上天空島,而維特將會根據大家既等級
收取50個不同級別既精靈石以及金錢
如果已經完成lv70既登上天空島任務,而再去搵維特既話,維特就唔會收取你地任何費用嫁喇。
上到天空島之後,大家仲會見倒有一位叫做約瀚既飛船船長嫁,只要大家搵佢幫手就可以無條件,直接飛番落維特身邊,都真係幾方面嫁。

3)陣亡者的委託
任務限制:Lv30或以上

大家上到天空島行左陣就會發現一個破損既墓碑
係墓碑上大家會發現一封信,d封信係由以往登上天空島探索,
不幸遇難既勘察隊既隊員所寫,其實都可以話係遺書黎添呀─﹏─!
根據書信既內容,勘察隊隊員係死後化成亡魂,經不明力量影響下亡魂不會消失,
反而被怪物所吸收而成為怪物既一部份,所以佢地就拜託大家擊倒怪物,
收集靈魂碎片,收集20個碎片後再走到墓碑前參拜一下,
然後再走到尼尼亞皇城大聖殿既內部交俾大神官.菲特就可以完成任務嫁喇,
交出碎片後大神官.菲特為左鼓勵我地,就會獎勵我地50功勳嫁。

4)天空的傳說—「傳說的真相」
任務限制:等級30或以上
係天空島上面出現左一位天使打扮既少女佢叫做依利雅,佢會要求大家為佢收集天使之羽
仲答應大家收集左300個之後,會透露一d關於佢既事俾我地知,
天使之羽可以係天空島上既怪物身上獲得,收集完之後,依利雅會嘗試編織天使之羽,
但可惜羽毛所蘊含既力量不足,編織失敗了,但依利雅仍然會遵定諾言,
向大家透露自己既經歷,原來佢係亞魯斯既僕人,佢留係度等緊亞魯斯既回歸,
但可惜等左好耐都仲未有蹤影,然後依利雅希望我地可以將佢收集蘊含
更大力量既羽毛「聖.天使之羽300個,收集完成之後,
依利雅就會將羽毛中所蘊含既力量凝結成聖潔水晶交俾大家,d粒聖潔水晶可以將聖.天使之翼升級嫁~
1粒升一次!大家記住留番佢遲d用呀!:

5)秘密委託-古文書爭奪戰!?
任務限制:限制等級30以上、功勳1000以上
觸發既地方就係尼尼亞皇城商人偉爾既附近,其實就係牆既另一邊,佢叫做秘密調查員.比恩
佢一見倒我就叫我埋佢身邊,仲問我有無興趣接受皇國既委託,
然後佢就放隻「比恩的戰鬥精靈」出黎測試我地既實力,好在佢既攻擊力唔算高,
好快就擊退左隻怪物,擊退左隻怪物之後就繼續向比恩詢問詳細情況喇,
然後佢就鬼鬼鼠鼠咁周圍望,跟住同我講佢係王國既調查員係度進行緊一項秘密既任務。
但係佢岩岩發現俾神團既人跟蹤緊。現在佢既一舉一動都受到監視,所以根本執行唔倒王國既秘密任務!
因此佢就試一試我地既身手,打算搵我地代佢執行王國既秘密任務,
比恩估計神團既人應該唔會跟蹤我地,諗左一陣~好啦就幫佢一次咁多啦!

進行秘密任務
比恩講完前因後果之後就交左一張白紙俾我,上面寫住古文書收係天空島既坐標,
知道坐標之後就往天直島出發喇,上到天空島到達左白紙上面寫住既坐標,發現左一塊石版
移開石版之後就發現左古文書喇!得到古文書後諗住打開黎睇下啦,
但係本書居然打唔開喎,應該係施左一d魔法係本書上面以作封印,
然後周圍既氣氛突然變得好怪異,有個叫做神團監視者既怪物向我進行攻擊,擊退左佢之後,
得到「神團密函」,上面寫住首要目標從他們手上奪取古文書,必要時將之毀滅。

秘密任務既分支
睇完張密函之後覺得事態比較嚴重,大家可以選擇將古文書交俾隸屬王國既比恩,
或者交俾隸屬神團既神官.卡路(同樣身處尼尼亞皇城),
相信選擇唔同既路對以後既任務都應該會有小量既影響!

分支1-選擇交俾比恩,以及交代神團密函一事,比恩收到古文書後會認為事態嚴重,
亦感謝我地為王國所做既一切,所以將會送護符「王國之心」俾我地以作謝禮。
分支2-選擇交俾卡路,卡路收到古文書為左感謝我地對神團既信任,
將會送護符「神團之心」俾我地以作謝禮。

任務物品:
王國之心:生命上限+200,防禦+20,魔防+20,迴避+10
神團之心:魔力上限+200,防禦+20,魔防+20,迴避+10

6)天空的傳說—「天空之門」
任務條件:等級40或以上
觸發地點:櫻花之城

今次觸發任務既Npc叫做火焰天使-塞菲爾身處係櫻花之城,佢見倒我之後就問我係唔係曾經接觸過天使,
原來佢發現我身上曾經有接觸過天使既氣息,然後我就向佢交代係天空島接觸過依利雅一事,
佢就拜託我地上天空島了解一下而家既情況,上到天空島後發覺依利雅出了問題,
自從上次重組天使之翼後,力量便慢慢地流失,身影輪廓比之前也模糊了,
所以她決定到「天空之簾」查看一下,「天空之簾」即是天空之塔的大門
可以說是天空島的力量流動的轉送站,而大門亦有守護神在看守著,少不免要同佢地進行戰鬥,
先回去找火焰天使回報這些情報吧,向火焰天使交代了後,他十分擔心依利雅的安危,
因為以現在依利雅的狀態是沒有可能擊退「天空之簾」的守護神

所以火焰天使便直接將我送上守護神既所在地,到達之後唔見依利雅,
但係就見倒守護神向我地進行攻擊,將守護神擊退後再去天空島依利雅既所在地,
見倒依利雅昏倒係地上,原來依利雅並未出發往天空之簾就已經因為體力透支而昏倒
但幸好打敗守護神後,被吸去既力量慢慢咁回到依利雅既身上,問題暫時解決左喇,
再去向火焰天使交代事情既發展,火焰天使為左報答我地幫忙依利雅,
所以就將根基之木送左俾我地以作謝禮!

任務物品:
根基之木裝備效果:生命上限+50、魔力上限+50、迴避+30

7)委託書任務系列
大家分別可以係尼尼亞皇城、魔法之都、騎士之城、機械之城、櫻花之城
以及神團聖殿都會見倒『仲介人.美斯』既身影,
而美斯就會係整個星夢世界接收委託任務然後再轉介俾大家去完成,委託書任務係會分開5個系列
分別係精靈石研究、皇國物資收集、武器研究、生物學家的搜尋而最後既就係糧倉儲備喇!
其實有幾個系列只係睇下個名已經大約估倒係做d咩嫁喇!就等我逐一為大家介紹下啦!

精靈石研究!?
據美斯的情報顯示,d個係來自魔法之都既委託,佢地希望得到怪物身上的精靈石作研究之用。
所以就委託冒險者為佢地作長期提供。美斯會視乎玩家交出既精靈石質量而給予相應既報酬。
所需物品及報酬如下:
等級                   收集物品                      報酬
Lv1~100     精靈石.1級x20      800Exp,400金錢
Lv11~100   精靈石.2級x20      2300Exp,700金錢
Lv21~100   精靈石.3級x20      5400Exp,1200金錢
Lv31~100   精靈石.4級x20      10000Exp,3000金錢
Lv41~100   精靈石.5級x20      17000Exp,5000金錢
Lv51~100   精靈石.6級x20      30000Exp,7000金錢
Lv61~100   精靈石.7級x20      50000Exp,8000金錢
Lv71~100   精靈石.8級x20      80000Exp,10000金錢
Lv81~100   精靈石.9級x20      120000Exp,15000金錢
Lv91~100   精靈石.10級x20   200000Exp,30000金錢

皇國物資收集!
皇國正準備建設新既星空之門,所以需要大量既材料物資,而且委託既內容範圍亦都好大,
所以委託美斯向我地購入物資。由於始終係國家既委託,報酬都唔小嫁。
所需物品及報酬如下:
等級               收集物品                      報酬
Lv1~100    晶石碎片x10    2500Exp,1000金錢
Lv1~100    魔靈草x10       2300Exp,800金錢
Lv41~100  晶石x5             20000Exp,8000金錢
Lv41~100  魔靈葉x5          20000Exp,7000金錢

武器研究!
絲蘭陣營的開發部正在進行一個神秘既研究項目,不過詳細情況就唔係太清楚。
開發部打算委託我地搵大量既建築用材料,由於佢地係急需要dd材料,所以酬勞亦會相當豐富。
所需物品及報酬如下:
等級              收集物品                      報酬
Lv1~100      鐵礦x10      7000Exp,1500金錢
Lv1~100      木頭x10      6000Exp,1200金錢
Lv41~100    鐵塊x5         25000Exp,8000金錢
Lv41~100    木塊x5         23000Exp,7000金錢

生物學家的搜尋
一個奇怪的委託,委託人不詳。只知道佢需要大量生物既羽毛、毛皮同埋甲殼。
雖然係個奇怪的委託,但酬金都唔錯嫁。
所需物品及報酬如下:
等級               收集物品                      報酬
Lv1~100       羽毛x10     3500Exp,1200金錢
Lv1~100       毛皮x10     2400Exp,1000金錢
Lv1~100       甲殼x10     1500Exp,500金錢
Lv41~100     白羽毛x5     25000Exp,8000金錢
Lv41~100     皮革x5        24000Exp,7000金錢
Lv41~100     甲殼片x5     18000Exp,6000金錢

糧倉儲備
據說係鎮上居民提出既委託,事源就係倉庫既儲存不足,所以佢地就周圍收集糧食,
只要將一d食用品交俾美斯就可以完成委託嫁喇,都好簡單姐。
所需物品及報酬如下:
等級            收集物品                     報酬
Lv1~100    星果x20       2000Exp,650金錢
Lv41~100  星果片x10    20000Exp,5500金錢

thx 版主~~   ^ ^ 好有用的料

玩過星曲WEB 忍影世界

第4,d野咁難打咪成千m??????
第5,原來要1千,好彩我有,不過之前都唔得,e+先得,中左bug?
第6,搵左佢冇反應,咩都冇講,咁係咪中bug,唔係講廢話,係咩都冇彈出黎,禁左=冇禁,同之前一樣

ps.我一陣再做第6個任

黑暗森林 我唔識路呀   

首先多謝晒先,,,但係"你知唔知玩家做有關"聖天使之翼"既任,,,係做極都做唔到,,,打極都掉唔出

魔鬼版主可唔可以向官方要求提高天空島的掉寶率呢?我係天空島打左n咁鬼耐打得果幾條毛同幾個碎片,一件寶都打唔到!!~

十週年勳章(賀詞)

好多字
睇到眼都痛= =
冇個任岩我玩..
個個任都要上天空島..
邊得黎咁多錢上去= =

原帖由  ̄魔神 ̄ 於 2006-5-13 04:31 PM 發表
黑暗森林 我唔識路呀   

使5使我帶路呀

原帖由 肥銘 於 2006-5-13 08:11 PM 發表
好多字
睇到眼都痛= =
冇個任岩我玩..
個個任都要上天空島..
邊得黎咁多錢上去= =

一次過佢麻,布弓人叫你一個任上一次

推推推推推^^!!!!

點解唔放入精華區?~

魔鬼版主 你做咩帶綠帽??

原帖由 失去法力的魔鬼 於 2006-5-13 04:04 AM 發表
6)天空的傳說—「天空之門」
任務條件:等級40或以上
觸發地點:櫻花之城

http://tk.files.storage.msn.com/ ... HgGZi1NNH7MAyQiVMBP ...

我50lv按佢都冇反應既?
係咪要有聖.天翼先得ga?
定係你打絢左,唔係40lv或以上呀= =
定係味開放呀 @w@

原帖由 hok5 於 1111/11/11 06:15 AM 發表

使5使我帶路呀

你帶我去緊系好啦
但系我未到70lv

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-16 02:40 PM , Processed in 0.044300 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存