2000FUN論壇

搜索
go

[原創]槍獅心得 [複製鏈接]

我唔係好高lv..岩岩61 lv
我憑什麼為大家寫心得..
我用佐5天既時間.由1級升到60級 而且tm岩岩好50
我沒有通頂去玩..每天訓8小時..還會出街去~
這樣說..我想將我既升級心得..分享給大家
為用槍的獅子們鼓舞..
當然我也有目的..就是為了宣傳公會
本人的公會╰曉╮現在招生,有興趣可以到公會大廳找找

首先為大家講解下初期配點
本人試過4感4魅 2攻3魅4感
本人認為4感4魅會比較好
實際上2攻3魅4感 每8 lv多1命中 40 lv先多100攻擊力..少得可憐(用槍)
(當然.如果閣下有錢,可以向2攻3魅4感挑戰..攻擊比較大一點..而且血量也不細..但打王..就有點兒..比較易秒)

在這之前.想話比大家知..槍獅子無論點配點..初期一定辛苦..還有..沒有錢的..
可以考慮升其他..將獅子換作分身..

簡單介紹下
命中同幸運,係影響住獅子既命運點數
命中係影響槍攻擊力
公式如下(轉至TrickerWiki日文網):
銃攻撃力=(命中+追加命中-48 )×20+銃種類別追加攻撃力
幸運係影響槍既命運和回避
所以槍獅子可以選擇全運 或者全命(這個不作解釋..自行研究)

教大家加tm點
專注挖掘(感知必修技吧?除非大家一世唔掛鑽地)
感知會擊10級(強化幸運的先修技,而且是槍獅子既前期救星,建議一開始學佐10級先)
習槍術(不多講吧)
靈敏裝彈(同上)
初級射擊大師(槍獅必修.大師時+20命中=400攻擊力.感知獅可以選擇學不學)
移動裝彈(不多講吧)
碎甲削防1級(強化幸運的先修技,當然如果你想轉職後可以學新技,強化幸運可以放後.這個可以暫忘)
強化幸運大師(如果你想轉職後可以學新技,強化幸運可以放後.這個可以暫忘)
頭51 點TM點如下
專注挖掘1點-->感知會擊10級 11點-->習槍術 16點-->靈敏裝彈 21點-->初級射擊大師 36點-->移動裝彈 41點
其他可以留起作槍托/強射之用,又或者直接點選 強化幸運(不過打怪比較慢)
有人會問 負重包裹 暗器投擲 阻礙黏油 初級探測 需要/可以學嗎
我答不需要 但可以學 初期的TM點 只是剛剛足夠 如果無"必要" 不要學
有人會問 那靈敏感知 呢?
槍獅是不需要的

升級的路:
以下是沒有錢的
1~10級 請老實不客氣..給我鑽地.. 鑽珊瑚海岸/黃金海岸的地方..任務.裝備很不錯
10級~15級 由於換上10級裝備 可以去打 黃金海岸2..記緊..學會感知會擊*級 使用感知裝備..帶備新手送的藍水..應該沒有什麼大問題..(記緊做拾荒者..)
15級~17級 到珊瑚海岸6打企鵝寶寶..用感知會擊升..好運的話 打到企鵝寶寶寵物 ..以後就比較輕鬆(記緊做拾荒者..)
17級~20級 到海底4打海葵,由於未換裝..請靈活使用感知會擊的特性..(跑來跑去..出招..跑來跑去)(去海底的方法珊瑚海岸2-->珊瑚密道1-->珊瑚密道2-->海底城-->海底4
20~25級 海4打夢古斯..會感知會擊..由於換裝了..會比較輕鬆..可以做狩獵任 賺錢~
25~37級 這個時候換上了4感知的介子..比較輕鬆..可以到美路加森林1 打36 級鼠和 30級波奇~他們跌到東西價值不錯..(本人的第一個40萬就是在這裡出來)
這個時候..TM 應該有30 可以選擇轉槍的時候
學會習槍術 靈敏裝彈 和初射的你..可以選擇 繼續使用感知會擊升 還是轉槍..當然 我會選擇感知會擊..初期比較高攻而且快
37級~51級 用感知會擊 挑戰 美路加森林--碼頭 那裡有45級 48級 和51級怪..用感知會擊的特性..不錯的
也可以選擇地牢1/5(怪血少 攻不高)46級怪/47級怪 也可以選擇海底隨道1~45級怪和42級怪 自行點選
我想大約大家45級左右便覺得慢了.這個時候可以去打
45級~54級 美路加森林--卡巴拉遺跡 打53級 和57級 ..攻擊力低 可以做狩獵任 二來其他人打怪不拾東西..這個時候..拾荒者的你..當然不客氣 ..在這裡. 直接打到TM 41級..便可以完全的轉槍,這時候你會有齊 槍的技能
這個時候..就是真正的槍獅子..
54級後..可以選擇 卡巴拉遺跡2 或4 比較多人組 或者到學校1年1班/廁所打學生
無錢的路..到這裡...
以下是有錢的路
1~15級 買任品做任...本人試過..頭15級完全做任..黃金任 加珊瑚任..是可行的..自己找吧
15級~22/23級左右 海底任 最多送到22/23級..有錢的可以做 地牢任..5萬1次可以15次..那就直跳25
23級~25級 老實的打夢古斯吧..用感知會擊...幾隻 1級TM的說..(因為TM應該未到10級)
25級~30級 打美路加森林1 打波奇和鼠.. 有錢的裝備比較 豐富 也不需要擔心水錢 組皇團升 很快就衝到30級了(感知會擊)
30級~42級 打海底1 魚人 海盜 和女妖 感知會擊應該2下1隻 ...很快就衝到 42級..(皇團1.8 的時間1小時升3級)
42級~50級 這個時候..去打美路加森林--卡巴拉遺跡..做綠雀任..很快(皇團 30~40 分鐘1 LV) 不一定50..只要tm到41級就可以
50級~60級 打學校1年1班..由於地方細唔駛搵怪.. 又多人..易組團..升得好快..平均 1小時~1小時半就1級
好快就到60..這個時候..有個問題會出現...1年1班既怪..tm經特別少的.. 60級就不能到50tm
閣下可以去卡巴拉遺跡4 打...55級開始..那tm就應該夠了
要升得快..時間不是重點..最緊要是組團..和 決心..

以上就係本人少少槍獅的心得 小弟用5天時候..升一隻一轉槍獅的心得..
有開頭..之後就會易好多..後期的 ..如果有緣我一定會再分享給大家..
如果有問題歡迎跟貼發問
如果覺得好的..想支持下本人..
可以考慮加入 ╰曉╮ 公會..
本人多數在海洋..叫真入魔之風
(請不要刪走宣傳)

歡迎轉貼..請加 原創by:綾小路天

已有 1 人評分威望 收起 理由
赤炎 + 15 寫得幾詳細 @.@" +你15分以作鼓勵

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

原帖由 綾小路天 於 2006-5-14 05:30 AM 發表
專注挖掘1點-->感知會擊10級 11點-->習槍術 16點-->靈敏裝彈 21點-->初級射擊大師 36點-->移動裝彈 41點
其他可以留起作槍托/強射之用,又或者直接點選 強化幸運(不過打怪比較慢)
有人會問 負重包裹 暗器投擲 阻礙黏油 初級探測 需要/可以學嗎
我答不需要 但可以學 初期的TM點 只是剛剛足夠 如果無"必要" 不要學  

提議:專挖 可學可不學
   但負重包裹狂練功中也會很有用
   除非你不怕麻煩 水和彈都拿少點 來回補充
   但依來計 1千粒發已經3000負重 加上應紅 不少於50支吧
   負重對感知系(包括槍感)也是很重要 雖說負重初期會有40%
   但lv愈來愈高 跳級打怪已經普遍 應紅也不能少也最少100支以上
   子彈也不可以會少於1千發 所以 本人也建議 負重包裹可以到10等
   而感知會擊可以慢慢升上 例:TM3等學感知會擊升到3lv
   TM10等將負重包裹學到7lv,TM15lv學習槍術,TM20lv將
   感知會擊升到5lv,負重包裹到10lv,25lv就學移動裝彈,感知會擊 7lv,
   TM30lv的初級射擊其實可以只學1lv,因為後期也有強化射擊,初級射擊1lv
   雖然加成好少,但前期 槍感打怪都唔係好難初級射擊1lv已經夠。TM35lv 感知會擊10lv
   到左TM40lv唔使講啦 之後就學埋碎甲削防->強化幸運 (建議40%感40%魅學)
   而托槍攻擊 攻擊加成都好高 但視乎實力性及需要

原帖由 erttp 於 2006-5-14 10:15 PM 發表

但依來計 1千粒發已經3000負重 加上應紅 不少於50支吧
   負重對感知系 ...

其實負重一直可以夠用..
只在於你既控制..我一直都帶150支紅50支藍 1500發子彈
一樣可以..
初射1級..我看不能吧?除非你唔打算使用槍勁

原帖由 erttp 於 2006-5-14 10:15 PM 發表

負重對感知系 ...

呢位朋友你錯啦,除非你有錢用洗技水...但冇必要唔好學,因為學負重係好浪費,開頭d槍技係要好多點..你仲要話升到10lv...我同你講.你一定唔夠點學哂d槍技...初射1lv係冇用的,要大師先有威力

原帖由 一岡仔一 於 2006-5-15 02:41 PM 發表

呢位朋友你錯啦,除非你有錢用洗技水...但冇必要唔好學,因為學負重係好浪費,開頭d槍技係要好多點..你仲要話升到10lv...我同你講.你一定唔夠點學哂d槍技...初射1lv係冇用的,要大師先有威力

會長大人 lol

原帖由 一岡仔一 於 2006-5-15 02:41 PM 發表

我學負重包裹既目的係為左長期既練功而設想
初級射擊 冇錯 大師既威力相對係大
但 後期有強力射擊
我本人就覺得 初級射擊 升到大師會浪費左少少TM

原帖由 erttp 於 2006-5-15 04:44 PM 發表

我學負重包裹既目的係為左長期既練功而設想
初級射擊 冇錯 大師既威力相對係大
但 後期有強力射擊
我本人就覺得 初級射擊 升到大師會浪費左少少TM

其實需唔需要..
影兩張相你睇
一張係唔開初射用強射..一張係開初射用強射,比你睇個分別

此外..如果抵得諗..可以用game錢收150點買個30日60點 8千負重袋
有5命中之魚仲有8感知用槍托一流...
當然你說沒有game錢 也不願出真錢的話我肯定夠負重 你控制唔到也沒辦法喔..

原帖由 綾小路天 於 2006-5-16 10:46 AM 發表

其實需唔需要..
影兩張相你睇
一張係唔開初射用強射..一張係開初射用強射,比你睇個分別

此外..如果抵得諗..可以用game錢收150點買個30日60點 8千負重袋
有5命中之魚仲有8感知用槍托一流...
當然你說沒有 ...

槍托攻擊學習與否視乎實用同需要性,追加攻擊力為 (感知力+命中-49)乘(倍率-1)
無疑是一個十分好的輔助打擊技能。

說回來 作個討論

假設 一個人物 同時擁有這2個 射擊 技能
   同時命中等於50(當然    是個假設)
   裝備只有120等的 台譯:全天侯槍 槍追加攻擊力:250(好計點)
   當命中=50 並只有 槍追加攻擊力=250
   追加命中為x
   槍攻擊力=(50+x-48)*20+250

強力射擊(台:威力射擊)大師
消魔98 用後遲延1.5秒
為一次性技能
追加槍攻擊力倍率為 2.6
使用強力射擊

攻擊力為:(50+0-48)*20+250*2.6
    =754

初級射擊大師
消魔300 用後遲延10秒
持續120秒
追加槍攻擊力400 命中上升20
使用初級射擊大師
若果冇記錯應該會加多400 追加攻擊力
攻擊力為:(50+20-48)*20+250+400
     =1090

相差300之距
分別為 持續同一次性 技能
持續性技能雖然可以持續一段時間
但 怪少的話 技能時間只會白過
而一次性最能則與上述相反

而初級射擊大師雖然攻擊力比較優勝
但MP消耗比較多 而且只能持續120秒 即是2分鐘
而強力射擊 消耗MP為98
雖然攻擊力比較低 但因為沒有時間限制
因找怪而消耗時間的問題也除去了

技能因人而異 當然不能因攻擊力高而去取捨
雖然你可能認為初級射擊較優 但2種技能不同
可能將來會有人以強力射擊和初級射擊比較一下

原帖由 erttp 於 2006-5-16 06:02 PM 發表

槍托攻擊學習與否視乎實用同需要性,追加攻擊力為 (感知力+命中-49)乘(倍率-1)

說回來 作個討論

同時命中等於50(當然 ...

我認為實戰最緊要
數字係無用,曾經我也是這樣的計算
到你打怪果陣你就會知道實際需要
你來看我和 我會長實戰 好了
計出來無用的
日本 一樣有人 3招學晒
連槍爆擊都學

玩過星曲WEB

原帖由 erttp 於 2006-5-16 18:02 發表

說回來 作個討論

同時命中等於50(當然 ...

咁你唔學初射10lv點升威力射擊呀=.=

我跟住你講既玩左隻
但係..用感知會擊時..經常MISS
點算好牙!!
仲有...如果到左25lv換感知介果時..換1個介子+壞袋23防既好定係2個都係介子好牙!!!

我跟住你講既玩左隻
但係..用感知會擊時..經常MISS
點算好牙!!
仲有...如果到左25lv換感知介果時..換1個介子+壞袋23防既好定係2個都係介子好牙!!!

係咁架..感知會擊 有miss既情況..但係你全加命中
對比起 已經好好
你可以請教下 狐 他們..佢地可以連miss 10下..

介子唔可以重複 那時間用 1介子 1袋係最好

咁係升lv果時去打怪點做拾荒者??
*打隻怪都係咁miss..未殺死佢都要用2支/1支水- -"    咁都係蝕晒喇*

原帖由 大頭武 於 2006-5-18 06:14 PM 發表
咁係升lv果時去打怪點做拾荒者??
*打隻怪都係咁miss..未殺死佢都要用2支/1支水- -"    咁都係蝕晒喇*

你打怪,人地唔執野,你就執晒人地d野就叫拾荒者

(初期係咁,做獅子錢都好多,所以我建議做分身
不過你執既話,應該補得番..補唔番可以試下做下任 鑽下地賺水錢)

原帖由 綾小路天 於 2006-5-18 07:25 PM 發表

你打怪,人地唔執野,你就執晒人地d野就叫拾荒者

(初期係咁,做獅子錢都好多,所以我建議做分身
不過你執既話,應該補得番..補唔番可以試下做下任 鑽下地賺水錢)

咁咩係分身牙!!
我5明="=

原帖由 大頭武 於 2006-5-19 08:36 PM 發表

咁咩係分身牙!!
我5明="=

分身即係指你
本身有acc 可以供給  財政
e你再開新既acc 就叫分身
即係主同副

原帖由 綾小路天 於 2006-5-14 05:30 AM 發表

我唔係好高lv..岩岩61 lv
我憑什麼為大家寫心得..
我用佐5天既時間.由1級升到60級 而且tm岩岩好50
我沒有通頂去玩..每天訓8小時..還會出街去~
這樣說..我想將我既升級心得..分享給大家
為用槍的獅子們鼓 ...

副會長好勁 我唔支持你真的xd

我係失眠草呀@@
多謝你琴日枝筆~~
你走左無幾耐我就60lv..轉左喇>3<"

無左你枝筆我轉唔到=3="

睇完你篇野搞到我都想開隻槍獅...

但係姐睇落...要到tm40先至係真真正正既槍獅?

但係我之後+幸運...

感知會擊咪打得好少囉....?

原帖由 omi 於 2006-5-25 12:42 PM 發表
我係失眠草呀@@
多謝你琴日枝筆~~
你走左無幾耐我就60lv..轉左喇>3<"

無左你枝筆我轉唔到=3="

睇完你篇野搞到我都想開隻槍獅...

但係姐睇落...要到tm40先至係真真正正既槍獅?

但 ...

我係豬諗呀~~~~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 04:11 PM , Processed in 0.043391 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存