2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝 《魔力寶貝》心得 騎士裝備,技能心得,惡攪升技法
返回列表 發新帖 回覆
go

騎士裝備,技能心得,惡攪升技法 [複製鏈接]

首先我的騎士,不是追求第一手出招
不是追求極高攻擊力
我寫呢一個心得,只係同人交流並不是要標榜騎士係最強

=====我是一條可愛的線=====
      ~配點~
大致可以分成以下幾種

血攻敏型
2攻1血1敏

100 lv(開人時15攻10敏5血)
1605血768魔478攻94防301敏36精183回

防血攻型
100 lv(開人時15攻10防5血)
1605血768魔478攻291防105敏69精150回

敏攻型
100 lv
1085血872魔488攻105防488敏57精121回

防攻型
100 lv
1085血872魔488攻488防105敏121精57回

防敏攻型
100 lv
1085血872魔488攻297防297敏89精89回

大約係以上5類
當然,有幾他更多的加法
但以下卻以血攻敏型做主導

~技能~
騎士技能有7招可以升到10技(紅字)
     6招升到6技(黑字)
以下說明實用性
(以技能的上限作例子)
連擊:9技:隨機攻擊對象,六次攻擊
   10技:同一攻擊對象,六次攻擊
   只係一個增加攻擊次數的技能,等級高低不會影響攻擊力
   公式大約係:攻擊力x1.2/攻擊次數
   用作破巫術,是一個不錯的選擇
   另外還可減低浪費攻擊回數(如對方得1血,你用連繫打一下,其餘5下還可攻擊其他人)

諸刃:消魔82 減少防禦率和精神力而提昇攻擊力
   近戰的單體強力攻擊技能之一
   比起乾坤破壞力較弱,但不會影響命中
   唯一缺點就係愈高等級,扣防愈凶

乾坤一擲:消魔82 給予對象2倍的傷害,命中降低
     騎士單體強力攻擊之一
     乾坤攻擊力比諸刃還要高
     但命中卻很低
     就算有命中裝,也不是常常命中
     但打王卻比諸刃實用,因為不會扣防

反擊:消魔50 給予物理攻擊1.7倍的傷害
   一定要對方用近武打中你,你才有機會發動
   因為用此技後,所有攻擊係必中
   所以此技能對住一些攻低的人很有效
   還可多一回攻擊機會

一石二鳥:消魔41 給予前排對象45%後排對象145%的傷害值
     一個很像小刀的技能,而且一定不會打飛人
     愈高等級,前排傷害不變,但後排傷害卻會更高
     當你企後排打不到對方的時候,是一個很有用的技能
     當後排攻擊對象有攻吸/攻反時,不會吸收/反彈

護衛:消魔46 替目標承受近距攻擊,並減低損傷45%
   一個雞肋技能,不會時常用到
   但10技名稱係~騎士的誓言~ 騎士當然要支持

明鏡止水:消魔150 回復最大生命值約10~60%
     好消魔的技能,而且回血極隨機
     發動時,不能回避
     唯一優點?就係不理回復,只計血量上限

迅速果斷:消魔50 犧牲下一回合行動,提升攻擊力240%及提升速度150%
     一個很強的技能,但卻要犧牲一回行動
     實用性不高,背水一戰時較為有效

戒驕戒躁:消魔50 犧牲行動速度給予對象1.30倍的傷害;必殺提升50%
     實用性不大,因為騎士裝備有必殺的不是大多
     傷害力亦不大可觀

崩擊:消魔27 給防禦中的對象2.55倍損傷
   當對方不斷防御時,你沒有他,會很吃香

陽炎:消魔30 減少防禦力以提昇迴避率
   實用性不大--”

戰慄驚心:消魔60 減少對象魔力值約30%
     實用性不大--”

聖盾:消魔35 同時減輕魔法與物理傷害
   要裝備盾才可以用的技能
   可以同時防御魔法和攻擊
   但6lv只可以減輕大約21~30%

~裝備配合~
裝備係睇配點而定,不要盲目地跟隨
有人有能力去整貴裝,有人卻冇能力

加敏裝:水槍50敏,敏環50敏,敏骨,敏不變,+敏希晶....
加攻裝: 水盾+20攻,攻環50攻,攻腕+20%攻,攻不變,+攻希晶.....
加閃裝:8a盾+8閃 9b盾+10閃 9b甲+10閃 10b靴+3閃 8a盔+25閃,+閃飾物5~14不等....
加命中裝:天槍+40命中,9b盾命中+2,10b靴命中+2,9b盔命中+3,各類+命中飾物
(以上全未加石/精變,只例較常見者)

先說敏裝,敏裝可以配合低敏的配點(血攻,攻防,血攻防等等)
此裝備不會對閃躲加成影響太大
大多數敏裝都不難搜括,價錢亦都不算高,配合完全沒點敏的人去到100lv亦都會很容易過200敏
但始終都係出手慢,攻擊力不高
純攻敏人用以上敏裝到100lv時過600敏亦不出奇
但攻擊力不高亦都係一個缺點

攻裝:水盾比火龍盾好的原因係因為佢比火龍盾加攻多,但卻沒有閃躲加成
     一般的一套紫裝大約會有17x~19x攻 約5x閃,加上10槍同飾物,要過一千攻不太難
     不過一套紫裝價錢卻很高
閃裝:一套加騎士寶石的裝備要過100閃不算難,但攻擊力卻比攻裝低很多
     價錢亦只算中等

命中裝:給沒敏,練乾坤的人極有用
       但防具方面,因為大多數+命中的防具沒有閃躲加成
       所以閃躲方面卻低得可憐
       攻擊力不算高而且市面上+命中寶石很小
       所以極難搜集一套,而且只用命中裝,其他能力會很低,不太建議單單只用命中裝

較建議的組合:天槍+40命中  紫石8a盔 紫石9b鎧 紫石10b靴 紫石9b盾(如用8b盾會較便宜)
             +攻飾物/+命中/+閃飾物

裝備因人而異,有些人只要閃但卻低命中低攻,有人只要命中卻低閃攻,有人只要攻卻打不中
而我只是盡力在當中取得一個平衡

~惡攪升技~
首先你要知道,騎士升技是一件痛苦的事--”
所以,以下就例出一些幫助升技的東東

反擊:10b盾 
護衛:9b盔/7c水龍盔
諸刃:9b/10b槍
連擊:嵐的傳承
一石二鳥:一石二鳥槍
仲係覺得好難?以下惡攪升技幫到你

做格師,把明水反擊護衛升到10混攻8波波4得了
之後再解轉職保證,做斧士,升到師範用帕斧升乾坤到10技(時間約為個半月)
未升連擊的可以轉埋做劍,用村正升(因為當你轉職後再升到師範劍,會很晒時間,還是腳踏實地罷了)
餘下的就只有一石和諸刃了,努力吧(因為只有9b/10b槍係減諸刃魔,所以請先有心理準備)

以上升技方式,煩就比較煩,但卻比你一刀一劍的升得快和省錢
要不要用就隨你了~@@

~個人見解~
配點,裝備同技能都係好個人的
而以下,只係講我個人,但並不是絕對

我並吾鐘意第一手出招,因為騎士跟本不須要
點解?因為你要個騎士第一手出招,會抹殺左佢太多優點
你要第1手出招,但你攻吾高,打佢2,3下先死
跟本就係浪費時間
對手愈在場得耐,你的危險就愈大
而且太多職業可以快過騎士了,何必以己之弱,攻敵之強?

我心中幻想著的騎士,卻以多血高攻,高防高命中閃
武器不比斧士強,技能弱過劍,做得到嗎?
裝備沒有可能改變太大,但配點呢?
斧和劍,大部份人因為要彌補得意技能的缺點關系
有好多斧和劍都會加純攻敏
而騎士卻不用去理會,可以全力去發揮配點上的優勢
就算攻不夠人高,敏不夠人快
他還有高防呢個優點
要發揮高防的優點,就需要血量
所以血才是騎士的最大發揮地方

騎士對戰,我鐘意收寵
因為人比寵強,而且不會nono
對住一些輕裝職業大部份2下到殺
而人地卻要打中3~4下先殺到你
當中的優勢就係防御同血量,閃躲和技能的差別所做成
閃躲,命中同攻各職業都可能差不多,但技能,血量同防御卻可能差很遠
呢個差別係打王戰入面原全可以表露無遺

係pk同王戰入面,用得最多就係諸刃同乾坤
但攻擊,始終要打中才成立,打不中就等於浪費回合
所以天槍係一技必備的武器
當然,命中不用過高,夠就得

=========(完)===========
一隻一隻字打出黎的,請各界人仕多多支持

已有 1 人評分威望 收起 理由
天良 + 20 個人遊戲心得分享 詳盡內容描述 + ..

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

呢排好似好人分享心得咁既@@
支持樓主@@有冇士兵心得可以分享~

PS(升技方法真係好爽,,,)

多謝分享  ,,等我試試先-___________-"

那個惡搞大法不如一開始先就格仔會唔會仲好

唔錯唔錯
但講左咁多野 身為近戰既我 ..其實 都識哂...!!!
finally 都好好呀!!

我其實比較想玩敏防-0-
但唔知會點

轉咁次職真的好晒時間/.\
還是乖乖地一開始職斧士/格士會不智比較快~XD

一開始唔好加攻撃力

升哂10技先加 仲快

加左可以食再生

咁如果惡攪升技咪要升成半年-______-""

連擊好似高lv減攻
你可以試下lv1同lv10
lv1連擊過百 過2百 3百都得
連10 連得多 不過每下攻擊力都會減(見過連10 1下唔過百 唔記得左佢打咩==)
我用連1同連3 攻擊力都有分別

聽人講 聖盾升到10先有用...

個人認為血攻防型冇用
騎本身都有重裝可以上
加上防有240 防太高效果冇乜用
相反 血冇240呢樣野 我覺得可以直接玩血攻型 明鏡10既話仲可以補得好爽
上重裝+命裝咁仲好 不過呢種冇敏型升lv一定比人插到high

一石二鳥其實好易破...
一係企前 等你打人攻擊力大減
一係玩護 你摸唔到佢==

較建議的組合:天槍+40命中  紫石8a盔 紫石9b鎧 紫石10b靴 紫石9b盾(如用8b盾會較便宜)
             +攻飾物/+命中/+閃飾物

個人認為pk用騎石好似好d...
飾物 幸星首選 不過貴到乜咁(+閃+命超好用)
令一個睇情況用

原帖由 臭祖 於 2006-8-20 10:49 AM 發表
咁如果惡攪升技咪要升成半年-______-""

要玩1個勁既近戰, 吾系1朝1夕 既事黎^^"

原帖由 WINGHO☆ 於 2006-8-20 11:07 AM 發表

要玩1個勁既近戰, 吾系1朝1夕 既事黎^^"

咁你玩左幾錢 哭

等我開個ac加魔敏..做劍士,升技先..去到10技再同再生..嘩卡卡

原帖由 ≠(四洲)…安〃 於 2006-8-20 11:14 AM 發表

咁你玩左幾錢 哭

錢就冇計過>,<

呢隻劍就上個暑假開始玩, 開左1年左右

都系得1招10 , 2招7 ,其他all 廢技

thx so much呢~~
一隻一隻字打出黎....haha
真係辛苦哂你 ^^
我自己本身冇玩騎...
唔知會唔僧有其他玩家有劍b or 斧b既心得呢 ??

多謝哂先.............學左諸係咪唔駛學乾呢?
騎士招一石好勁=_="

原帖由 傻傻小傑 於 2006-8-20 12:15 PM 發表
thx so much呢~~
一隻一隻字打出黎....haha
真係辛苦哂你 ^^
我自己本身冇玩騎...
唔知會唔僧有其他玩家有劍b or 斧b既心得呢 ??

有 ,^^"

不過5g 幾時姐

原帖由 ☆清風☆ 於 2006-8-20 12:37 PM 發表
多謝哂先.............學左諸係咪唔駛學乾呢?
騎士招一石好勁=_="

我覺得兩招都學=3=

if 吾想升咁多只系學諸都kk ^^

十週年勳章(賀詞)

冇學諸刃
升技真係升死
依家4技都唔多想升
同埋好似post去心得版好d wo

原帖由 御劍軒〤魚蛋○ 於 2006-8-20 12:48 PM 發表
冇學諸刃
升技真係升死
依家4技都唔多想升
同埋好似post去心得版好d wo

你劍定騎 ?^^"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 07:29 PM , Processed in 0.035775 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存