2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 FreeStyle 見有人開SG心得..我都開個SF心得啦
go

見有人開SG心得..我都開個SF心得啦 [複製鏈接]

相信大家都知道小前鋒既中距離能力係全隻game入面最高
  當sg比人mark死曬既時候..sf就可以用佢穩定既得分能力代替..
  但係要做一個出色既射手..話易唔易..話難都唔算太難!!
  二話不說..立即開始講解如何成為一個出色既SF!!

進攻篇:
1.一開波既時候立即沖上開火區(即係中距離位置)手快快既隊友醒目咁傳左比你之後..唔駛我講..90%入(新手上路..)

2.係同一個位置..接到波既時候..可以用假動作 輕輕禁一下D..如果對手on99起跳..就咩都唔駛諗..行過幾步射波
   (強烈建議前進唔好禁a因為對手起身既時候跳就封死你喇) 注意!!不好行咁近藍底..唔係既話(中鋒:嘿嘿..)(開始上手喇!!)

3.如果對手用A既話 就立即扭過佢 (記住唔好人地企右邊你扭右邊= =";)
   注意!!如果冇乜信心驚比人封既話..可以去到籃底停底..多數唔算勁既中鋒會以為你上籃..
   於是呢個時候當然傳比空左既隊友啦  (技術開始成形喇)

4.係同一個位置接到波..對手既防守隊員..已經埋到身既時候..慣性做一下假動作..如果對手冇比你呃到既話..證明對手已經唔係新手
   咁簡單了..呢個時候絕對唔好射波(會比人%^$%^的)如果對手用W貼你..千其唔好用A過佢..好易仆街!!

遇到咁既情況..點算好呢..唔通成世都係咁??當場唔會..而家就教你點樣做啦!!
(1)假動作fake一下..跟手傳比中峰..立即向藍底方向跑..係藍既後面繞一圈走去另一側..呢個時候守
        你既人..根本跟唔上你既速度..然後接到中鋒既傳波..就即射!!

(2)如果對手守你既係 SF 或者G 佢禁W..照射!!唔駛理(G既身高太矮..命中扣唔到好多) (做到以上既野你已經可以稱為中手喇)

5.一般高手級既比賽..假投真傳係好重要!!一般黎講可以為其他隊友製造空位!!(先讀曬你既我冇野好講)

做到以上所有野既話..相信你係進攻方面都好稱職!!

防守篇:
1.籃板球..如果有C..咁SF既任務就係保護籃板..
   千其唔好去big個C..要保護佢既側翼..如果C偏左你就偏右..
   反之亦然..要幫助C將側面既對手擋住..咁做可能你只係可以汁到少少籃板..
   但這是為要嬴波就一定要作出貢獻..你應認命=.="..
   C射波既時候因為佢主要係近距離..所以卡位補射既意識最為重要..
   近射彈出時間短..所以反應一定要快..一抄就跳起補..位置依然好重要..
   如果冇C..你就要好似C一樣搵好位企..死都唔好行開..其他就係經驗問題lu..

2.守外線..小前鋒防守外線既工作一定要做好!!
   因為小前鋒的速度中等..不過缺點係彈跳力太低!!衝撞力低!!
   守籃底一定唔會著數得去邊!! 所以最重要的莫過於防守外線!!
   首先..要先訓練自己既手指反應力..
   千其唔好咁易比人fake!! 尤其是對sg..一個唔好彩就冇3分
   所以記著..唔好咁易比人呃呀!!

貼士:
   防守外線既時候..如果你用D黎防守!!
   一定要冷靜!!尤其唔好咁易比人fake..唔好彩比人fake左既話..
   如果是用A守既話..
   雖然係唔錯...但係一d高lv既SG..用A都係會入!!
   防守小前鋒既中距離..用a真係好似冇咩用咁..
   所以我都係覺得直接封波會比用干擾好!!

覺得正既就比幾分小弟啦..打左好耐喇

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
孤天~ + 2 幾時出返個pf篇+_+"
ngwingwai + 20 原創內容

總評分:  威望 + 20  Good + 2   查看全部評分

喔喔~~~我又學到野了,很感激樓主給我們的心得,我們要多加利用啊~~

原帖由 商台份子 於 2007-1-10 09:09 PM 發表
喔喔~~~我又學到野了,很感激樓主給我們的心得,我們要多加利用啊~~

Janice 你又係到講反話 -__________-

ng ng 講得唔錯
我成日都會有幾下比人 Fake 起 ><

原帖由 商台份子 於 2007-1-10 09:09 PM 發表

對於勁人黎講..小弟呢d只係雞毛蒜皮黎姐

新手上路qq

知唔知睇對方用w既時機=你起手既時機
sf最基本中距離命中方法

你覺得有d人(不論咩職) 係中距位俾人用w守住射都照入   
你試多幾次就知咩時機射

你d進攻篇真係omg ^_^

原帖由 寂﹍少 於 2007-1-10 10:46 PM 發表
新手上路qq

知唔知睇對方用w既時機=你起手既時機
sf最基本中距離命中方法

你覺得有d人(不論咩職) 係中距位俾人用w守住射都照入   
你試多幾次就知咩時機射

你d進攻篇真係omg ^_^

我覺得SF..人地係你前面用w跟本就冇用(G同SF一定冇影響..)

因為中距能力太高..就算A左都照入...

其實我唔係好明你想講咩..不過以我理解到既黎答你啦

有問題請再指教

原帖由 啊華 於 2007-1-10 08:45 PM 發表
防守外線既時候..如果你用D黎防守!!
   一定要冷靜!!尤其唔好咁易比人fake..唔好彩比人fake左既話..
   如果是用A守既話..
   雖然係唔錯...但係一d高lv既SG..用A都係會入!!
   防守小前鋒既中距離..用a真係好似冇咩用咁..
   所以我都係覺得用D守會比較好!!

睇唔明咩叫用d 守會好d
狂跳?

十週年勳章(賀詞)

用d守姐係蓋火鍋囉

原帖由 小太次朗 於 2007-1-11 01:02 AM 發表

睇唔明咩叫用d 守會好d
狂跳?

因為去到高少少lv既時候..A既作用的確唔大

所以一般黎講用D守(即係蓋火鍋會比較好)

當然下面已經講左唔好亂跳..(防守篇)
已有 1 人評分Good 收起 理由
Saint小健c + 1 強力a 都冇咩用= =????唔係啊化

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 Winz11 於 2007-1-10 10:01 PM 發表

Janice 你又係到講反話 -__________-

ng ng 講得唔錯
我成日都會有幾下比人 Fake 起 ><

-.-Winz 我係真心架><

果然係好多字...

不過G d過人招太多la..
好易被佢fake到跌低..
咁就3分la..
行遠小小係fake唔倒..
but又蓋唔倒播..
呢個問題我do諗左好耐..
但係do係唔識破解..

原帖由 Elber 於 2007-1-11 08:56 AM 發表
果然係好多字...

寫多兩隻字駁加分

不過版主似乎唔加比我

原帖由 白龍海馬 於 2007-1-11 10:40 AM 發表
不過G d過人招太多la..
好易被佢fake到跌低..
咁就3分la..
行遠小小係fake唔倒..
but又蓋唔倒播..
呢個問題我do諗左好耐..
但係do係唔識破解..

其實有小小技巧..不過唔太肯定
如果人地g用右手拍緊波..佢用A既時候就會去右邊
咁當然..絕大部分人都係fake左fake右..
我多數都係玩緊貼..行到埋去禁W...不過又唔會去得太出..
我多數沿著3分線行..如果佢係3分線外幾個位都射得入既..
呢3分輸得冇野講..:)

依閣下所言 SF 進攻能力只在於中距離跳投??

但我認為閣下既進攻篇適用於除 C 以外既所有職業

而且只屬於新手技巧。

十週年勳章(賀詞)

原帖由 『聖天』 於 2007-1-11 04:38 PM 發表

而且只屬於新手技巧。

打到出黎都算好野
有邊幾個甘好心機
你除左彈有無讚?

樓主

原帖由 啊華 於 2007-1-11 04:01 PM 發表

寫多兩隻字駁加分

不過版主似乎唔加比我

抱歉 岩岩在幫一位寫pg 攻略的朋友轉左中文版 睇唔到你post 姐
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... 9649&extra=page%3D1

原帖由 hot-boy 於 2007-1-11 04:47 PM 發表

打到出黎都算好野
有邊幾個甘好心機
你除左彈有無讚?

樓主

請問我邊句令呢位兄弟覺得我彈緊樓主 ?

或者我用其他語調講多一次

我認為小前鋒進攻模式可以更多樣化

而樓主既進攻篇就集中於跳投

樓主教緊我地射跳投,我覺得寫得唔錯

但係跳投唔單係小前鋒既專利,所以跳投技巧係適用於所有職業

跳投係藍球既基本 ( 唔計拍波運波 )

咁呢篇教人跳投就等於新手技巧

而防守篇我個人認為比較普通,所以頭先既發表冇提及

原帖由 『聖天』 於 2007-1-11 04:38 PM 發表

而且只屬於新手技巧。

當然唔係..SF係Freestyle入面最全能既職業

SF有好多進攻方式..例如放3分冷箭..上籃..助攻

但係SF最重要既得分來源係中距離..

所以我集中d講中距離姐..當然

萬事皆從平地起..當你學曬所以新手技巧既時候

自然就會開始鍛鍊一d更進階既野..

SF其實我覺得係有打法呢樣野..而且一個勁既人

佢所有既野都會係自己研究出黎..而唔係千篇一律咁爬文!!

我教大家既技巧..基本上好多都要識...而且呢篇野只係供人參考

始終都係小弟寫出黎既..錯處多就一定架喇=.=

原帖由 ngwingwai 於 2007-1-11 05:05 PM 發表

抱歉 岩岩在幫一位寫pg 攻略的朋友轉左中文版 睇唔到你post 姐
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... 9649&extra=page%3D1

哈哈..我大人有大量:D
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:17 PM , Processed in 0.036893 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存