2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 FreeStyle 頭先開左個sg心得 有分加 咁次又開個卡位心得 ...
go

頭先開左個sg心得 有分加 咁次又開個卡位心得 [複製鏈接]

教卡位:

a1)如果對方控住波,你就禁住w制慢慢行前去,佢一插花過你,你就禁實前制再加左右係咁郁,係呢個時候,得2種情況,一係佢企返係到,一係就訓低左。

a2)當人地用特別嘅招例如大跨步,好易破,你禁住w,如果佢右手控波,就一定轉去右面,呢個時候,係佢未轉到去右面之前,你就行定右面,佢落地果下就用w+前,又係2種情況,一係就訓低,一係就拿住個死球。

a3)另外仲有種好得意嘅卡人方法,就係當個球係d死角位時,你俾人汁波,跟住即刻用w卡佢係角落頭,好得意嫁!

破卡位
俾人卡得最後就梗係中鋒,就拿中鋒黎講
b1)最無恥方法,就係跳入人地個卡位入面,之前有人話咩霸王步,係佢自己原創,其實係舊台板係人都識,不過唔用之ma,當俾人跳入黎,就唔好用w,就咁企係到同佢重疊一齊,到人地射完波,就要快過佢用籃下卡位,咁佢就pk左。

b2)一時行左,一時行右,得閒行出小小,又入返去,等佢係咁晒心機去卡你,總之你行左行右唔行前佢就卡唔到你,得閒黎個轉身行入去,ko!

b3)佢企籃底卡你,你就行入佢懷抱,定左1-2秒,佢就好似卡唔到你,你就會好似成碌柱企左係到咁,情況就好似2個人唔用w咁企左係籃底,當然你一郁又俾佢卡住,所以盡量唔好郁,等人射左先郁。

b4)係佢隻手後小小係咁係到左右咁推佢,係咁楔佢位

最後fs係用經驗練返來,唔可以紙上談兵,不過都應該有用。
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
薯. + 2 支持你!下次繼續^_^
ngwingwai + 10 鼓勵

總評分:  威望 + 10  Good + 2   查看全部評分

多謝樓主既卡位分享,練下先@@"

好多字= =但都幾有用 +油

琪實都係睇同咩人玩架姐

回復 #3 2000蚊電車男 的帖子

咁都叫多字呀=.=
不過真係好有用
雖然有d我已經識左
不過有d岩岩學到0.0
唔該哂

但係點先無咁易比人推跌
次次人地(無論用任何角色跳過黎)我就跌低左- -

原來fake 左fake右係睇個波ge.......
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:49 PM , Processed in 0.031150 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存