2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 FreeStyle ∵FS總合問題發問帖∴+FS小技巧
go

∵FS總合問題發問帖∴+FS小技巧 [複製鏈接]

各位對Free style有d咩問題或者疑難可以係度講出黎..

有關既心得係置頂有..當然唔明可以係度問:)

小版有能力答既都會盡量答:D

多謝!!

常見問題:

1.各職業身高設定問題
   PG.大多數人都會使用180cm..務求最快可以入樽 ( 建議鍾意助攻玩team work既朋友玩 )
   SG.170 - 173因為3分能力最高係呢幾個高度 ( 鍾意個人主義囉高分既可以一試 )
   SF.個人建議183..因為速度較快...射波較準 ( 鍾意樣樣都平平穩慇既SF係一個唔錯既選擇 )
   PF.190個人認為PF多數都係企籃底搵食..所以高度一定唔可以缺少 ( 鍾意入樽同搶下板既可以玩下 )
   C.200係屬於搶高板型..193係屬於搶低板型 ( 低板既意思係彈框出果D ) ( 鍾意blok人同埋搶籃板既都可以玩 )

2.點用視窗模式??
   http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D3

3.點樣係FS入面打速成??
   http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1

4.禁print screen影左既相係放係邊??
   c://program file/freestyle/snapshot

5.買左紅心點數卡應該去邊入??
   http://billing.fsonline.com.tw/14_payment/MemberLogin.asp

6.裝左Game之後點登入??
   http://www.fsonline.com.tw/04_Newcomer/login.asp

--------------------------------------------------分界線-------------------------------------------------------------

點樣係Free style拍低精精彩既圖片??

首先..hold住個畫面..然後係keyboad右手邊會有個制..叫做

"Print Screen"

禁左之後開啟小畫家..係編緝果度禁貼上

最後..若然你係視窗模式既..你就需要剪緝喇

下一步當然係儲存啦...最後..咪大功告成囉!!

注:c://program file/freestyle/snapshot入面其實已經自動save左..不過呢個技巧好多地方都用得著^_^  (其實係我冇留意到..  )
PS:若然仲有FS既實用技巧未比人講左既話..歡迎係呢個po留低..(當然有分加啦XD..不過要圖文並荗)

我想問點解我整日都話我咩ip出錯既....
十次九次都會

原帖由 ▉魔術▉ 於 2007-3-6 10:34 PM 發表
我想問點解我整日都話我咩ip出錯既....
十次九次都會

可能因為你開了防火"場"

我之前都係咁~0~..試下關左佢

原帖由 幽靈仔 於 2007-3-6 10:42 PM 發表

firewall 唔可以關的 除非唔係fix ip  我長期開住firewall 都沒呢個問題
ip問題 可以有時撞了ip router 之類的問題多

原帖由 幽靈仔 於 2007-3-6 10:42 PM 發表

我之前都試過關左 但係問題都仲係係度 不過更新左之後都少左 出現問題

我岩岩玩上手,, 要學d乜同埋學咩技,,,
我大小前鋒都想轉,, 所以開左2隻人玩,,,
同埋點block人,, 係要佢一跳我就跳定係個波去到我頭頂先跳,,
依家暫時識得用w 黎撞跌人個波=_=
同埋點抄人波,, 要係佢面前..好難玩=_= 咁多位教教我點玩,, 點搶板同埋block人
仲有我新手係唔係1on1咁升好d..如果唔係既組隊d人又唔識=_= 成日比人整輸

F黎講穿越傳球必學..拉杆可以學可以唔學(PF應該要學)
PF..tip板同籃下卡位都差唔多係必學
SF..假投真傳..倒後運球..中距離跳投..
blok人..人地準備上籃果陣就blok ( C會比較易blok..G較難 )
偷波..基本上近身都有機率偷到..睇角色 ( F 同 C比較難偷 G最好偷 )
搶板..唔識點教..我都係等個波彈完框先汁
新手想點練都得..1on1係一個唔錯既方法 ( 我以前都係打1on1升lv的 )

咁身高呢,, 大前同小前既身高幾多先係最好,,,

點分d人係真射定假起手

原帖由 啊華 於 2007-3-9 03:04 PM 發表
F黎講穿越傳球必學..拉杆可以學可以唔學(PF應該要學)
PF..tip板同籃下卡位都差唔多係必學
SF..假投真傳..倒後運球..中距離跳投..
blok人..人地準備上籃果陣就blok ( C會比較易blok..G較難 )
偷波..基本上近 ...

個波一閃就按d

原帖由 做人 於 2007-3-9 03:46 PM 發表
咁身高呢,, 大前同小前既身高幾多先係最好,,,

大前190
小前183

個人意見

原帖由 XD小鬼 於 2007-3-9 07:21 PM 發表
點分d人係真射定假起手

盡量都唔好亂跳..

如果有得睇人地係咪真fake既..咁d人仲fake黎做咩-_-""

其實你留意下佢習性囉..不過多數一都唔會亂咁起手..

所以..都係等佢禁耐少少先跳..

冇辦法..有機會唔入總好過人地空曬必入

我想問sf小前鋒/pf大前鋒既各種優點同缺點!之前睇個post有人話sf如果唔準就會好廢...pf入樽又易比人blk...所以想了解多一d,睇下轉咩會適合我多一d

十週年勳章(賀詞)

我想問後衛160cm係咪比較難blk灌籃- -

原帖由 波羅仔_超人 於 2007-3-10 02:02 AM 發表
我想問sf小前鋒/pf大前鋒既各種優點同缺點!之前睇個post有人話sf如果唔準就會好廢...pf入樽又易比人blk...所以想了解多一d,睇下轉咩會適合我多一d

小前鋒..每樣能力都極之平均...升到高lv既時候差唔多係全隻game最勁既角色
           小前既中距離射球能力係極之高..不過亂射既話再高能力都冇用..
           所以準同唔準就好睇個人技術..一般黎講..搵到空位射既基本上必入
大前鋒..內線外線都同樣打得既位置..大前鋒擁有極強既彈跳力..令係籃底既佢擁有更多優勢
           大前鋒係game入面唯一一個可以自由入樽既角色..但係..亂咁入樽就會好似你所講
           容易比人blk..所以..個人認為...入樽唔係大前鋒必定要做既野..即係大前鋒唔一定要
           入樽..有時用下拉杆都係唔錯既選擇..

原帖由 古時候的現代人 於 2007-3-10 10:36 AM 發表
我想問後衛160cm係咪比較難blk灌籃- -

後衛本身火鍋能力低..加上身高只有160既話..
而且你面對既仲要係入樽..囧囧囧囧囧囧囧"""

想問問block人同埋搶扳係計咩..??? 身高??
同埋呢可唔可以解釋一下各個能力既用處..?
同埋我隻小前鋒set左186-.- 真係183好d..? 2個有咩分別,,, 我要唔要刪過佢再開..? 得2lv=_=

原帖由 做人 於 2007-3-10 08:36 PM 發表
想問問block人同埋搶扳係計咩..??? 身高??
同埋呢可唔可以解釋一下各個能力既用處..?
同埋我隻小前鋒set左186-.- 真係183好d..? 2個有咩分別,,, 我要唔要刪過佢再開..? 得2lv=_=

183高中距離會高1點
各能力用處呢度有解釋..
http://www.fsonline.com.tw/05_Ball/Character.asp

想問問block人同埋搶扳係計咩..? 身高
你咁講我要唔要刪左佢再開過=_=?? 少左一點啵

原帖由 做人 於 2007-3-10 09:32 PM 發表
想問問block人同埋搶扳係計咩..? 身高
你咁講我要唔要刪左佢再開過=_=?? 少左一點啵

搶板..身高同彈跳都有關係
自己衡量下..你覺得有需要就刪啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 06:26 PM , Processed in 0.036394 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存