2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 PSP/PSV PSP 軟體工具區 新手問題集 (PSP新手請先看完才發問 )
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ~@賢@~
go

新手問題集 (PSP新手請先看完才發問 ) [複製鏈接]

原帖由 藍b 於 2007-7-1 09:33 PM 發表

轉左mp4啦,同埋改左名先放入去了,-__-
例:M4V12345.MP4

試下放
MP_ROOT->100MV01->M4V00001
                              ->M4V00002

我關唔到機

平時打完機,出番桌面,向上推左8-10秒,都係入番睡眠模式

而係睡眠模式向上推個制,個晝面只係閃一閃,又入番睡眠模式= =

原帖由 大話三國 於 2007-7-5 03:29 PM 發表
我關唔到機

平時打完機,出番桌面,向上推左8-10秒,都係入番睡眠模式

而係睡眠模式向上推個制,個晝面只係閃一閃,又入番睡眠模式= =

推上到佢自己關
再唔係就蚊電xd

原帖由 ~@賢@~ 於 2007-7-5 05:12 PM 發表

推上到佢自己關
再唔係就蚊電xd

=0=我仲有野問    係邊到睇自己仲有幾多容量??仲有剩番幾多電??   (因為我果個係日文)

原帖由 大話三國 於 2007-7-5 06:49 PM 發表

=0=我仲有野問    係邊到睇自己仲有幾多容量??仲有剩番幾多電??   (因為我果個係日文)

轉番英文 係system setting到睇

原帖由 ~@賢@~ 於 2007-7-5 10:31 PM 發表

轉番英文 係system setting到睇

跟住睇邊個??

原帖由 大話三國 於 2007-7-6 04:52 PM 發表

跟住睇邊個??

點解唔睇說明書同埋自己試下
BATTERY INFOR...

我想問下呢..有d game下載完出稷有十幾個檔案咁..應該點? 例如我下載左隻rinbow six..咁佢有成46個檔案..有d係可以解壓,有d就唔可以..咁應該點整到佢係iso..可以入落psp玩?
我是新手..謝謝..

原帖由 浪清風 於 2007-7-6 11:38 PM 發表
我想問下呢..有d game下載完出稷有十幾個檔案咁..應該點? 例如我下載左隻rinbow six..咁佢有成46個檔案..有d係可以解壓,有d就唔可以..咁應該點整到佢係iso..可以入落psp玩?
我是新手..謝謝..

BT下載區的置頂已有教

我聽我d fd話3.4唔可以down game玩架wo,係唔係真架?
如果真係玩唔到係唔係要降去1.5先在去3.40oe?
咁降去1.5在升去3.40oe洗唔洗錢架

原帖由 幻極之狼 於 2007-7-8 12:03 PM 發表
我聽我d fd話3.4唔可以down game玩架wo,係唔係真架?
如果真係玩唔到係唔係要降去1.5先在去3.40oe?
咁降去1.5在升去3.40oe洗唔洗錢架

3.4要降級先玩到ISO
降完再升水1唔洗錢就要睇下間鋪頭

我想知down game個時係唔係要放係一個file到架,咁個file係唔係psp連電腦個時就會有,定要買碟?

請問而家有咩版係可以玩到down game架??

原帖由 幻極之狼 於 2007-7-10 10:57 AM 發表
我想知down game個時係唔係要放係一個file到架,咁個file係唔係psp連電腦個時就會有,定要買碟?

OE系列只要係機Format張卡就會幫你開要用的野

原帖由 小洋介 於 2007-7-10 11:40 AM 發表
請問而家有咩版係可以玩到down game架??

1.5-3.50
1.51-3.50要降級做1.5

如果我上網down左game既存檔,放係記憶卡既邊個file?

原帖由 幻極之狼 於 2007-7-10 10:52 PM 發表
如果我上網down左game既存檔,放係記憶卡既邊個file?

MS:/PSP/SAVEDATE/

我3.4開唔到DL返黎的gameo既
我爸爸搵人幫我download game~
(3.40 OE-A)
之後禁Memory Stick(Game)~~~開唔到o既
佢話There are no games=.=
明明download左架啦=.=

原帖由 柏一希 於 2007-7-11 21:23 發表
(3.40 OE-A)

download 左…咁放左去邊 (directory)?
download 左乜野 format 的 file (iso, cso, 其他:請註明)

原帖由 柏一希 於 2007-7-11 09:23 PM 發表
(3.40 OE-A)

破解帖#5

很多人都說,3.40怎麼怎麼不好啊,玩這個玩不來啊,玩那個也不行啊,老死機啊,黑屏啊,一系列的問題,我很奇怪,這麼多教程放那裡你們怎麼都不會去看?一傳十 十傳百搞的大多數人都不敢刷3.40,堅守老版本。我朋友當初也叫我不要刷,說3.10OE-A『玩玩遊戲肯定可以了,網上都說3.40不好,刷了要出問題的。我的答案,兩個字「無視」。回家立馬刷了3.40,全過程不到3分鐘,很快,而且進系統也沒有黑屏(為了安全起見,還是格式化一下F1比較好,畢竟垃圾文件還是要清理一下的)。當時由於3.40有很大的改動,剛刷完機後,有許多需要設置的地方,N多人就是不注意這樣那樣的細節,才會不能正常的進行遊戲。

按「R」鍵開機

1.Configuration
Skip SCE logo (currently: Disabled)開不開都無所謂 看喜好
Hide corrupt icons  (currently: Enabled)對進行遊戲也無影響 建議還是開
Game folder homebrew (currently: 1.50 Kernel)
Autorun program at /PSP/GAME/BOOT/EBOOT.PBP (currently: Disabled)這個很重要 剛刷完3.40的時候 這個選項是開起的 導致每次重新開機後就恢復默認設置 一定要關閉
Use NO-UMD(currently: Enabled)免引導設置打開 3.40只要打開免引導 只要你有盤 需要引導的遊戲也能運行 不需要反覆修改了(這個有點爭議,本人港版2.71,軟降升級後可行,其他版本不知)
Fake region  (currently: Disabled)
Free UMD Region (currently: Enabled)

2.Advanced→Advanced configuration
Plain Modules in UMD/ISO Advanced (currently: Enabled)
Exeute BOOT.BIN in UMD/ISO (currently: Disabled)
Use isofs Driver also in UMD-inserted mode (currently: Disabled)
後兩個一定要關閉 剛刷完3.40時 後兩個選項默認為開啟 這嚴重的影響到遊戲的兼容性 導致大部分遊戲不能運行或正常運行

3.最後進Registry Hacks 激活下 WMA 跟 Flash Player

設置就算完成了。

本人刷3.40OE-A到現在,非常非常之穩定,速度方面絕對比從前任何版本都好,兼容性方面就更不用說了,從前玩不來的現在能玩。在此聲明,我不是為了要大家都刷3.40開這麼一張帖,我只是告訴大家,並不是3.40不穩定,也不是3.40有問題,Drak_Alex也不會拿一個BUG多多的系統出來丟自己的臉,堅守自己的老版本並沒有錯,但請不要說什麼新版不穩定之類的,那些只是你們用來安慰自己的話,說穿了就是害怕刷新版出問題。時代在進步社會在發展  老版本遲早要淘汰,希望你們用正確的目光去看待新版!
已有 1 人評分Good 收起 理由
柏一希 + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:50 PM , Processed in 0.045512 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存